2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire TimelineX 5830TG

Laposnak lapos, drágának drága, de jó is?

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben, akku, hangázás

Kellemes! Teljesen más megfogni mint egy full műanyag gépet. Lapos, de kissé nehéz (2485 g). Ölben is jól elvan, de idővel meleg lesz a helyzet, ami ha csak netezünk és HD videókat nézünk nem jelent különösebb gondot. Ha úgy döntünk játszani akarunk akkor ott kezdődik, hogy asztalra és/vagy hűtőpad! Nagyon befűt, túl nem melegszik, de lesz más gondunk vele. Erről a következő oldalon bővebben....

Hangrendszer:

Én előszeretettel indítom a windowsszal a winampot is, ez a kis beépített hangrendszer persze nem ér fel egy minőségi 5.1-el, de az előző géphez képest Porsche. A driver felrakása után nem csak hangunk lesz, de meg is változik az égész hangzásvilág. Magas hangokat egyértelműen tud a rendszer, a középpel is elboldogul, de a mély már okoz neki némi gondot. Főleg a térhangzásban jó. Akinek nincsenek nagyon nagy igényei annak nagy élményt tud okozni köztük nekem is. Olvastam panaszokat pattogásra sercegésre. Én is találkoztam a problémával, azt figyeltem meg akkor jön el a hiba, ha a CPU ide oda kapcsolgatja a sebességet, tehát ha erősen dolgozik az energiagazdálkodás változó terhelés hatására.

Akkumulátor:

A beépített akku nagyon nagy kapacitású, ezért rendkívül sokat megy egy töltéssel. Az elején még nem alakul ki a teljes üzemidő, de 3-4 töltés után beáll erre a közel 5 órás ciklusra. 5 óra zenehallgatással wifivel netezéssel. Soha nem próbáltam mennyit megy el ha nem nyúlok a géphez, de írt már ki nem 100%-os töltöttségkor 9 óra előre látható üzemidőt.

A gép jobb felső sarkában találunk egy "P" jelzésű gombot. Az első napokban érdeklődve nyomkodtam, de semmi nem történt. Hát igen, a driver hiányzott hozzá PowerSmart Manager Application névre hallgató. Feltelepítése után ha megnyomjuk a gombot elkezd világítani és egy OSD menü jön elő amiben az akku jel mellett egy zöld levelet láthatunk. Fényerő lecsökken és nem használja egyáltalán az Nvidia kártyát. Ez amúgy nem is baj. A youtube elvan az Intellel és lényegében minden más Windows alatt. Kikapcsolt állapotban a zöld levél áthúzásra kerül, a fényerő felerősödik, az Nvidia GT540 is hajlandó lesz működni. Ilyen állapotban teljes töltöttség esetén 1 órát játszhatunk. Windows alatt nem sokkal csökkenhet az üzemidő mert eleve ritkán kapcsol be itt az Nvidia. Ha látja a gép, hogy VGA igényes program fut és bekapcsoljuk az energiagazdálkodást kiírja, hogy melyik az a program és tájékoztat, hogy az inteles VGA működik. Adapterről ez az egész energiatakarékosság gombnyomásról nem érhető el, erről egy üzenet tájékoztat minket.

Akkumulátor másképp:

A beépített akku miatt vagy merülünk vagy töltünk, nem tudjuk kivenni, folyamatosan használva van ilyen vagy olyan formában, de nem lehet vele mit csinálni alkalmazkodni kell. Az acer szerint 1000 töltés után is képes kapacitásának 80%-át leadni, ami úgy gondolom nem rossz. Kicsit rossz nézni, hogy néhány naponta romlik az elhasználódás mértéke. Az első pár óra alatt 0%-ról 3.2%-ra romlott, de azt tudni kell, hogy a HDD üzemidőből kiindulva már aceréknél is járt a gépet nem is keveset. 3%-nál lelassul és kb2 hetente 1-2 tizeddel romlik. Nem csinálok nagy ügyet a dologból, ha elér olyan 10%-os töltöttséget rádugom a hálózatra amit mellesleg hangjelzéssel jelez.
Megfigyeltem, hogy akkor romlik az elhasználódás ha töltőn hagyjuk feltöltés után is tartósan. Ez akkor érdekes ha játszunk tartósan órákon át, feleslegesen nem húzom le a töltőről romolhat tőlem.
A töltési idő használat közben (net,wifi HD youtube, zene non stop) 3 óra!!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.