2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

A Windows Phone tündöklése és bukása

Mi vezetett egy jó ötlettől a világ két legismertebb cégének közös bukásához, és ennek mi a hatása a piacra?

[ ÚJ TESZT ]

Csak a Nokia tolja a szekeret

No, adott tehát a korábban kitárgyalt felállás, a WP, egy mérhetetlenül rossz, félkész rendszer piacra lép mint az Android és az iOS konkurense.
Ekkor tulajdonképpen még akár létjogosultsága is lehetett volna, hiszen ha azt vesszük, az iOS az Apple tulajdona, tehát ha valaki nem akar Apple terméket venni, akkor lényegében csak androidos terméket vehet.
Igen, ebben az időben még ott volt a Blackberry is, de azt most inkább hagyjuk. Ami a lényeg, a piacra igen is ráfért volna (ráférne most is) egy "harmadik választás".
Ez az, amivé a WP válni akart, de igazából sosem sikerült neki.

Adott volt ugye a már említett hiányosságokkal piacra lépő, alapvetően elbaltázott WP, amit az MS még pénzért is adott, így érthető, hogy a nagy gyártók nem igazán lelkesedtek az ötletért, hogy WP-s telefonokat gyártsanak.
Bár a nagyobb gyártók szinte mindannyian adtak ki saját készülékeket, mint a Samsung az Omniát és az Ativot, a HTC a HD7-et, és több ismertebb márka (Toshiba, Acer, Dell, később az Alcatel) is megpróbálkozott a WP-vel, ha mást nem, legalább egy alkalommal.

Sajnos azonban ezek a próbálkozások rendre óriási kudarccal végződtek, egyetlen márka sem volt képes értelmezhető mennyiségű telefont eladni, és így profitot termelni a WP-s telefonokkal. Sőt, lényegében minden egyes gyártó csak pénzt veszítette a WP-s készülékekkel. Ez a legtöbb márkánál azt jelentette, hogy egyszer s mindenkorra felhagytak a WP-vel.
A Samsung és a HTC még fordultak egy plusz kört a körhintán, de később is hasonló eredménnyel zártak, így idővel ők is feladták.
Sokan sokszor a szemükre vetették, hogy ezek a cégek szinte semmit nem tettek hozzá a WP ökoszisztémához, pusztán csak a meglévő készülékeikre portolták az OS-t, ezáltal (már az egyedi fejlesztések hiányával) kárt okoztak a WP-nek, mi több néhányan egyenesen azzal vádolták a Samsungot, hogy szándékosan szabotálja ezáltal a WP-t.
Mondjuk megnézném, ezen hangoskodók hogyan viselnék, ha az MS az ő zsebükből húzna ki dollármilliókat, akkor milyen kedvvel kezdenének egyedi fejlesztésekbe.
Akárhogy is, hamar láthatóvá vált, hogy a gyártókat nem igazán érdekli a WP, nem szerették, nem fejlesztették, nem erőltették, és főleg nem voltak hajlandók licenc díjat fizetni érte, illetve pénzt bukni rajta.

Nem úgy a Nokia. Nekik - alternatíva nem lévén - muszáj volt a WP szekerét tolni, arról nem is beszélve, hogy abban a kivételes és kényelmes helyzeten voltak, hogy az MS kőkeményen fizette a veszteségeiket. Márpedig abból nem volt hiány.
2012. első negyedévében a Nokia vesztesége 929 millió Euro volt, talán ennek is volt köszönhető, hogy az év végén a vállalat úgy döntött, hogy 170 millió euróért eladja a cég székházát az Exilionnak, és visszabérli azt, hogy továbbra is ott lehessen a főhadiszállásuk.
Az ilyen jellegű megszorításoknak és az egyszeri költségek leírásának hála, a korábbi gigantikus veszteség 2013.-ra "mindössze" 278 millió eurós veszteséggé szelídült.


Volt egyszer egy Nokia-székház

No de a Nokia nem csüggedt a gigantikus veszteségek láttán, sőt, öntötték a pénzt a fejlesztésekbe, mert rájöttek, hogy ha már szoftveresen nem is tudják magukat megkülönböztetni a többi WP-s vállalattól, akkor a hardver lesz a kitörési pont. És valóban, a többiekkel ellentétben iszonyatos tempóban fejlesztették a Lumiákat.
Apropó Lumia. Ha már az MS Metrónál (a.k.a. Modern UI) meg kellett említenem a szerencsétlen névválasztást, a Nokia Lumiáját is meg kell említenem. A Lumia szót ugyanis a Nokia a finn "hó" (lumi=hó) szóból eredeztette, spanyolul a Lumia némileg pikánsabb jelentéssel bír, lényegében egy szleng kifejezés a "prostituáltra". Hát... itt most inkább nem sütöm el a poént, ami ezzel kapcsolatban az eszembe jutott...

No de vissza a Lumiákhoz. Bizony, a Nokia ezerrel nyomta a padlógázt a fejlesztések terén, többek között az utolsó symbianos üdvöske, a Nokia 808 PureView 41 (Mennyi??? 2012 van, érteeeeed?) megapixeles kameratechnológiát önálló márkanévvé varázsolták, amit megfejeltek pár Carl Zeiss lencsével, ezzel megalkotva a mai napig egyedi, és a kor színvonalát megelőző kamerarendszert, márkajelzést.

De persze nem csak a kamerát fejlesztették keményen a Nokiánál, hanem a finnek dizájnban is elég erősen odatették magukat. Rajtuk kívül senki nem volt képes ilyen változatos forma és színvilágot letenni az asztalra, legalábbis WP szinten semmiképpen sem.

A fenti erőfeszítések egyébiránt meg is hozták az eredményeiket, a WP-s világban a Nokia egyre inkább meghatározó szereplővé nőtte ki magát.
Persze hibákat ők is követtek el. Részben ugye a WP már taglalt limitációi miatt meglehetősen későn (lényegében majd csak a WP8 megjelenése után) szálltak fel a phablet vonatra, és amikor megtették, abban sem volt köszönet. Sosem láttam még olyan dizájnbakit, mikor egy 5+ colos kijelzőn 2 milliméteres betűkkel sikerült megjeleníteni a tartalmat. Mondjuk például egy kontakthoz tartozó telefonszámot. Adva volt tehát egy gigászi kijelző, aminek talán az az egyik nagy előnye, hogy jó sok hely van rajta a tartalom számára, így akár az öregek, gyengén látók is könnyen el tudnák olvasni a gigászi számokat, de neeeem, a WP-nek 2 milliméteres betűmérettel kell megjelenítenie a számot, hogy a kijelző by default 99%-ban kihasználatlan maradjon. Bravó!!

Persze az ilyen bakik sokkal inkább a Microsoft, mint a szoftvert fejlesztő cég hibája volt, semmit a Nokiáé. Olyannyira igaz ez, hogy időközben maga a Nokia is kritizálni kezdte a Microsoft fejlesztési tempóját, és potenciálját.


Lumia 1520

Aztán talán az is viszonylag komoly hiba volt, hogy a Nokia sokáig nem akart fémből készült telefonokat kiadni. Pedig abban az időben már kezdtek szállingózni a minőségi anyagokat felvonultató telefonok (jó, az aktuális Galaxy S szintén bili műanyagból készült), és bár a Nokia igazán jó minőségű polikarbonát házakat használt, azért a legjobb minőségű műanyag sem lesz olyan minőségérzetű, mint a jó öreg alumínium, acél, stb.
Egészen 2013 közepéig kellett várni, míg a Catwalk (Lumia 925) személyében megjelent az első fémépítésű telefon. Mondjuk ezen a fronton speciel a Samsung sem csipkedte magát, hiszen ők is nagyon későn - majd egy évvel a 925 és 3!!! évvel az iPhone után - léptek be a fém telefonok világba az Alphával.
Ha ezekhez hozzá vesszük, hogy a Lumia telefonok meglehetősen csekély hardverrel (512 MB RAM, stb. - a WP alacsony rendszerigénye, ugye) és viszonylag magas árcímkével léptek piacra, érthető volt, hogy a felhasználók nem tolongtak értük.

A magas árcímkét persze némileg "indokolta", hogy az MS a maga kis álomvilágában egy prémium terméknek képzelte el a WP-s telefonokat, így ezen elképzelés mentén fogott náluk az árazó ceruza is (plusz számoljuk hozzá a telefon alapárához a 30 dollárnyi licencdíjat). Az már más kérdés, hogy a telefont vásárlók nagy részének egészen más fogalma volt arról, hogy mi is a prémium termék.
Kezdetben talán jó lenne, ha egy prémium termékre elérhető lenne egy korrektebb pakett alkalmazás.
De ezen a fronton a WP nem erősködött.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.