Hirdetés

2021. január 19., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Komplikato


Komplikato
veterán

Szép, hosszú, részletes ellemzés. Sok munka van benne.
Azért a fene tudja, nekem úgy tűnik az MS csak más irányba ment el, nem adta fel. Erre utal az ARM-os W10, meg az a furcsaság, hogy elég gyorsan, szinte fű alatt lett Androidra MS Launcher, Edge, Cortana integráció, meg egy rakat dolog, amit a WP alá kellett volna időben megcsinálniuk.

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#2) Aweriot


Aweriot
veterán

Nagyon jó írás, ezzel biztos brutál meló volt :R

_____________

Még megvan a fiókban a 920, a mai napig használnám, csak sajnos meghalt a WP8. Kár érte, nekem a mai napig elég lenne.

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#3) t72killer


t72killer
titán

A tündöklés ez volt, a WiPho egy kínlódás volt a kezdetektől és sose mászott ki belőle:

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4) #77646080


#77646080
törölt tag

Köszönet a munkádért, azért, hogy közzétetted. :)

Nemrég vettem újra használatba a Windows-os Lumia 640XL-t, másodtelefonként elégedetten veszem kézbe nap, mint nap.

Hiányzik, hogy az asztali gép + laptop + tablet trió mellől eltűnt a (teljes értékű) WIN telefon. :( Jó lett volna ez, de még milyen jó... kedveltem.

(#5) Tálydi


Tálydi
senior tag

Nem értem még a bejegyzésed végére de, (olvasmányos, informatív, jól tagolt, nagyon tetszik tehát:)

" Írhatnék egy külön cikket, hogy melyik androidos gyártó mit csinált jól, rosszul, mért lett a világ egyik vezető márkája, vagy miért bukott óriásit," - kérlek, írjad!
:R

Eeeeh, what’s up, doc?

(#6) NoMagix


NoMagix
addikt

Köszönöm a cikket, igazán szuper lett! :R :R
Látszik, hogy nagy meló van benne! :K

(#7) Thome


Thome
addikt

Szuper cikk, köszi!

Anno wp fanatikus rajongó voltam, sőt, ha meglennének az alkalmazások rá, és élne a platform, még mindig azon lennék.

A billentyűzetét viszont a mai napig visszasírom, számomra a legjobban használható billentyűzete a WP/W10M platformnak volt. :K

(#8) #77646080 válasza Thome (#7) üzenetére


#77646080
törölt tag

A billentyűzetét viszont a mai napig visszasírom, számomra a legjobban használható billentyűzete a WP/W10M platformnak volt.

Tökéletesen egyetértünk ebben. :K

(#9) shifty!


shifty!
senior tag

Remek írás, kiváló a stílus :) Bár nem volt soha WP-s telefonom (családban volt 520-as, nagyitelefon volt és imádta, amíg meg nem makkant a kijelző), nagyra értékelem hogy megszületett egy ilyen jó leíró, elemző cikk az egész jelenségről.

Egy észrevételt kérlek, fogadj meg legközelebb - mivel hosszú, egybefüggő szövegrő van szó, jobban olvasható és kellemesebb megjelenésű lenne sorkizárt bekezdéssel :)

"Kávéház és étterem - A Négy Döglött Patkányhoz - Az úri közönség táncol!"

(#10) Mz/ts250@300


Mz/ts250@300
tag

Lumia 930 jelenti még mindig aktív szolgálatban :) Hátrányait vagy inkább lemaradását már érzem közel 4 év használat után de SZÁMOMRA még mindig nincs alternatíva ,pedig aktívan használok mellette egy droidost is .de hát ez van:)

[ Szerkesztve ]

A világ egy játszótér, és ezt tudod, amikor gyerek vagy, de valahogy idővel mindenki elfelejti.

(#11) Tesco Value


Tesco Value
őstag

Ritka jól sikerült cikk, részletesség is, stílus is, köszönjük. :) :R

" Írhatnék egy külön cikket, hogy melyik androidos gyártó mit csinált jól, rosszul, mért lett a világ egyik vezető márkája, vagy miért bukott óriásit,"

Ez pedig kifejezetten érdekelne. :K

(#12) OddMan


OddMan
őstag

Jelenleg egy Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM telefont használok. Szeretem, mert még mindig egész használható, bár néha azért előjönnek kisebb bug-ok. Amúgy szerintem a windows-os telefonokat azért hajították el a felhasználók, mert rettenetesen sok volt velük a probléma az elején és sajnos rengeteg fontos app is hiányzott/hiányzik a mai napig a windows store-ból.
Azt viszont megjegyezném, hogy időnként még mindig jönnek frissítések ehhez a telefonhoz. Lehet, hogy az MS-nek még vannak tervei az ARM-os W10-el? :U

[ Szerkesztve ]

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#13) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"A másik komoly újítás, az úgynevezett Continuum volt. Ez egy akkor még teljesen új, és roppant ígéretes technológia volt, ami lehetővé tette, hogy a telefonunkat kvázi asztali számítógépként tudjuk használni. Nem kellett hozzá más, mint egy kis HUB, aminek külön tápellátása volt, s kábellel csatlakozott a telefonhoz, amit menet közben töltött, és közben lehetővé tette, hogy a telefonon lévő appokat egy desktop Windows jellegű üzemmódban, nagy monitoron, egérrel, billentyűzettel használjuk."

Ezt már a korhű androidos eszközök tudták, különösebb innováció nélkül.
A BT egér és billentyűzet működött rajtuk. Hálózaton keresztül és/vagy USB/HDMI porton közvetlenül tudták átvinni a képernyő tartalmát. Sőt chromecast kompatibilis eszközre külső tartalmat át tudtak linkelni. Ebben azért volt némi csalás, mert önállóan kezelte a másik eszköz a külső tartalmat.

Ezzel szemben a WP 535 telefonom csak a BT egér kezeléséig jutott el. Innen tekintve a Continuum, innovatív iránynak tűnt.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#14) JSaN


JSaN
őstag

Huha jo hosszu iras, grat. Sajnalom hogy a lumiaval (windowsal) vegul nem lett 3 szereplos a piac.
En egy majdnem 4 eves Lumia 735 telot hasznalok megeledve, amig mukodik nincs okom valtanni.
Telefon, SMS, Email, Foto, Here GPS, ebreszto, googleval szinkronizalt naptar, calc. es kb ennyi, mast nem hasznalok. Neha steam vagy bnet authenticator ha keri.
Elkepedek hogy ez a latt a 4 ev alatt hogy elszaltak az arak, illetve hogy ontjak magukbol az ujabb es ujabb telokat mintha nem lenne holnap. Sokszor meg az 1 eves ciklust sem tudjak kifutni mert jon az ujabb. :U

Diablo három télen nyáron. Bnet: JSaN#2520

(#15) Adamyno válasza Komplikato (#1) üzenetére


Adamyno
tag
LOGOUT blog

Jó is lenne az MS launcher ha nem azt a semmitérő Bing-et erőltetné. Innentől elkönyveltem egy hibás próbálkozásnak és el is felejtettem hogy a világon van.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#16) somogyib


somogyib
őstag

""An iPod, a Phone and an internet communicator. An iPod, a Phone... are you getting it?" Magyarra fordítva: "Egy iPod, egy telefon, és egy internet kommunikátor... kezditek már érteni?" - "Értsd: forradalom van, felfogtátok, öcsipókok?" :)"

Ez a mondat inkább arra ment ki, hogy három forradalmi újítás EGY eszközben ("...three revolutionary products...Are you getting it?...This is one device").

Az írást jó volt olvasni. Nem kevés munkaóra lehet mögötte.

[ Szerkesztve ]

(#17) total90


total90
veterán

Én szerettem a csempét nagyon, teljesen újnak hatott a megjelenésekor.
Lumia 800-am volt először, majd a nagyobb kijelző miatt Lumia 900-ra váltottam. Kb 1 év után meghalt a kijelző, de még volt rá gari és ráfizetéssel 1520-ra váltottam.
Fél év után ráuntam és nem volt a piacin értelmes alternatíva, így Droidra váltottam.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#18) Adamyno válasza Hieronymus (#13) üzenetére


Adamyno
tag
LOGOUT blog

A Continuum-ra reagálva:

2015-ben jelent meg ha jól emlékszem.
Évekkel előtte voltak már Motorola Droidjaim (amik a mai napig hiányoznak). Ott volt a zsebemben a nagy kijelző minden előnyével és a háttérvilágítással rendelkező fizikai billentyűzet is minden előnyével. Pl. működött a hegyen hidegben és éreztem a gombokat éééss nem takarta ki a kijelző felét, hanem minden ugyanúgy jelent meg akkor is amikor gépelni kellett valamit. Érthetetlen, hogy hova lett ez és miért nem hiányzik senkinek.

Aztán ott volt a HDMI kimenet ami külön port volt, mellette még tudtam tölteni is a készüléket. Rádugtam a TV-re, monitorra és azon dolgoztam. Nagyon jól működött még azt is be lehetett állítani, hogy tablet vagy telefon módban jelenjen meg a kijelzőn, a telefon kijelzőjét használhattam touchpad-nek, a billentyűzetet pedig billentyűzetnek értelemszerűen. De volt lehetőség a Bluetooth-os cuccokra, akár OTG-re is.

De ha már Motorola.... erről jut eszembe, hogy az Apple mennyire verdeste magát a földhöz, amikor az első ujjlenyomatos készülékük valamikor 2013 szeptemberében megjelent, hogy az mekkora csoda és az első okostelefon, amin ujjlenyomat olvasó van. Persze a Toshiba G500-on már jóval előtte volt (ez elvileg nem okosteló). Aztán jött a motorola az Atrix-szal 2011-ben. Az első okostelefon, amin ujjlenyomat olvasó volt. Jó két évre rá jött csak az iPhone.
Napjainkban pedig a Vivo, egy kínai gyártó mutatta be az első működő és megvásárolható kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasós okostelefont. Ami természetesen Androidos. Ebből a képletből nekem egy dolog maradt meg, ami az Apple-höz és az ujjlenyomat olvasóhoz köthető: a nagy botrány, amikor kiderült, hogy az ujjlenyomatok nem csak a készülékeken tárolódnak.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#19) Scorp2011


Scorp2011
őstag

"A magyar komáromi gyár bezárásával 1620 dolgozó veszítette el az állását."

Ők már csak az utolsó fecskék voltak ott. A Nokia komáromi gyárában (amikor még a csúcson volt) a dolgozói létszám elérte a 10ezer főt is (külsős cégek alkalmazottaival együtt). Ők mind elvesztették az állásukat. A leépítések, a "rákészülés" a gyár végleges bezárására már 2012-ben elkezdődött, így ez a hatalmas létszám nem egyszerre, hanem több év alatt, több részletben került az utcára.

𝕊𝕔𝕠𝕣𝕡𝟚𝟘𝟙𝟙

(#20) Sinesol


Sinesol
addikt

Azért erős túlzás az a Galaxy S3 vs Lumia 920 összehasonlítás, még ha Androidos is lett volna a Lumia, akkor sem lettek volna nagy eladásai, emlékszem már akkor is eléggé nagy neve volt a Samsungnak, míg a Nokia név nem volt túl jól csengő.

[ Szerkesztve ]

(#21) Šolaire


Šolaire
addikt

Köszi a cikket. :R volt 920,1520. Nagyon szerettem. 8,8.1 nagyon bejött viszont a 10 miatt túladtam rajta,szerencsére még időben. Kár érte.

“Praise The Sun” \[T]/

(#22) #77646080 válasza Sinesol (#20) üzenetére


#77646080
törölt tag

eléggé nagy neve volt a Samsungnak, míg a Nokia név nem volt túl jól csengő.

Az első részére én is így emlékszem, a másodikra viszont egyáltalán nem így. Szerintem nem így volt anno, de elfogadom, ha így véled.

(#23) Solten


Solten
őstag

Nagyon jo cikk, rengeteg energiat fektettel bele.

"Akkor most felteszem a kérdést. Van az olvasók között bárki, AKÁRKI, aki ezek után tényleg elhiszi, hogy a Nokia Androiddal még ennél is sikertelenebb lehetett volna?"

Mar anno rohogtem az un. "magyar szaksajto" cikkjein, szerintuk Androiddal beleallt volna a foldbe. Nos, akkoriban a kezdeti fiaskok ellenere is meg jol csengett a Nokia nev, egy rahedli keszuleket eladtak volna szvsz. A sz@r szoftver miatt bukott az egesz, a bena aruhazaval es frissiteseivel (Bada OS? Emlekszik meg valaki? - meg az is ravert a Windows Phone-ra reszedesedesben).

"Ehelyett egy kicsit megtekerték a dolgot a finnek. Fogták a Nokia márkanevet, és kilicencelték a finn alapítású HMD Globalnak, de úgy, hogy az anyacégnek joga van részt venni a telefonok fejlesztésében, tervezésében, sőt, vétójoguk is van, így tehát ha egy telefon nem üti meg az általuk elvárt mércét, az adott készülék nem kerülhet piacra.
A Nokia ezzel akarta megakadályozni, hogy a Nokia - még mindig jól csengő - márkaneve alatt olcsó, kínai gagyitelefonok árasszák el a piacokat.
Ügyes."

Igen, viszont a HMD Global kezdi elarasztani a piacot beleposzinten a "sz@rt dragan" termekeikkel, lasd : Android Go (szamomra total ertelmetlen ize - butitsuk le az Androidot hogy fusson jol sz@r es regi hardveren 512 MB rammal - de igy is sz@rul fut).

Saor Alba

(#24) quailstorm válasza Sinesol (#20) üzenetére


quailstorm
nagyúr

A Nokia névnek még most is brutális értéke van, és ezen "élősködik" a HMD, valamint a használt telókon (árak) és a gyűjtőkön is látszik, mekkora hype van még mindig a Nokia körül.

S3 az valóban a csúcs felé vezető út egyik állomása volt már az évek óta egyre jobban teljesítő Samsungnál, de összességében mégis egy fos telefon volt rémes szoftverrel (van itthon, úgyhogy nyugi). Igazából S4-től jöttek egyenesbe Samsungék, és még azóta is voltak elég disznó húzásaik (J3 2016).

S5230 pl. itthon is piszok népszerű fosteló volt, de a Nokia 5230 számait meg se közelítette, (30 mill vs. 150 mill) és 2009

Innen küzdötték fel magukat a csúcsra, S széria is évente tudott duplázni. De az első 3 az még nem volt ütős fullos csomag, voltak gondok, esetlenségek.

[ Szerkesztve ]

(#25) GezaR


GezaR
tag

Köszönet az írásért, most csak gyorsan végigpörgettem, jó lesz olvasnivalónak! :)
A mai napig a kedvenc telefonom a 640 XL-em volt, 1,5 évig használtam, de a végére borzasztó volt szoftveroldalról nézve.

(#26) batai15


batai15
nagyúr

Köszi a cikket. Anno én meg láttam benne a fantáziát, főleg még az android 4. 0 környéki időket éltük. Egy kis lumia 710 volt az első wp. Nagyon szerettem, pörgős telefon volt. Nekem kvázi a szegény ember szifonja szerepet töltötte be. Pörgős stabil rendszer, és egy telefon hívás után nen lőtte ki az appot mint akkor még a droid. Utána sokáig nagy wp fan voltam, jött a lumia 820 amit nagyon szerettem.
Persze akor már fejlődött a droid, de ki tartottam melette persze ekkor még tökéletes volt a rendszer , android sem tudott sokkal többet mint a wp (még) nyilván már ekkor zavart azért a kevés app, közbe a páromé lett a 820, és kacsingattam azért a droidra kifelé, de még mindig vissza húzott a szívem. Egy sor innovatív dolgot tudott főleg a Nokia, manual camera, lens, here maps, ekkor a Google maps waze sehol volt még.
Most hirtelen nem tudom mi lett a 820 utódja, de később még htc 8xre váltottam, amit szintén imádtam, de már nem mondom meg talán a 8.1 et nem kapta meg? Azt tudom hogy béta rendszer volt rajta, és azon is maradt. Itt volt az első csúnya dolog az ms részéről hogy az amúgy is kis piacot még jobban meg vágta vele. Közben ugye az appok android melett egyre gyengébbek voltak, nem volt official változat stb. Ekkor már személy szerint kezdtem látni a rendszer hanyatlását, jó pár flame és bünti volt érte a fórumon a jutalom, mert ekkor még az os tagok kínáltak igencsak melette. Telt múlt az idő, droid teljesen atvette a szerepet nálam, és szomorúan figyeltem az ms töketlenkedését is.
Idő közbe elmentem a tűzoltó suliba ahol az épp aktuális telefonom behalt és egy lumia 640 volt az ideiglenes készülék.
Eleinte szimpatikus volt a rendszer ismét, némileg jobb volt appok terén is a helyzet, de pár nap után a telefon több bosszúságot okozott mint örömöt. Gyakorlatilag sms telefon hívás működött rajta normálisan minden más eléggé hektikusan. 2 hónapig volt meg amíg felszereltem, aztán alig vártam hogy el adjam. Onnan már egyenes menet volt a rendszernek lefelé, és szomorúan láttam hogy vége.
Én örömmel gondolok rá vissza, főleg úgy hogy bizonyos tekintetben és ideig akor a droid előtt járt.
Viszont s rendszer halott és már azt mondom soha nem tudna a droid melett labdába rúgni.
Rip wp, és köszönet az irasert.

[ Szerkesztve ]

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#27) Šolaire válasza Solten (#23) üzenetére


Šolaire
addikt

Ha lenne "igazi" Nokia droiddal,PureView kamerával,jó hardverral és árral akkor már lenne egy vevőjük. Symbianból is volt nekem : E52,C7,E7,X7. Wp vonalon 920,1520. Szerettem a Nokiát.

[ Szerkesztve ]

“Praise The Sun” \[T]/

(#28) orion1025 válasza Mz/ts250@300 (#10) üzenetére


orion1025
őstag

Én még mindig Nokia E61-et használok, imádom! ;] Troll off.

Párom még mindig Lumiázik, (735), de ő is szereti/szerette őket, az biztos, hogy stabil a rendszer, de úgy nem nehéz ha nincs hozzá semmi. Azért a droidot lemosni, illetve korrekt konkurenciát felállítani elé nem könnyű feladat.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#29) laceszgamer


laceszgamer
addikt

Nagyon jó kis írás lett! :)

Én egy 640-et használok mai napig, néha sajnálom, hogy egy-egy app nem jön ki rá de ezen kívül amire kell - telefonálás, fényképezés és böngészés - tökéletesen ellátja a feladatát.

Dovahkiin, Dovahkiin naal ok zin los vahriin wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal! Ahrk fin norok paal graan fod nust hon zindro zaan Dovahkiin, fah hin kogaan mu draal!

(#30) Norb79


Norb79
senior tag

Nálam mai napig egy 950es van a zsebemben, de már egy éve én is napi szinten gondolkozok a cserén az appok hiánya miatt. Nagyon jó a cikk, nagyon jól körbejártad, hogy az appok hiánya mekkora zsákutcába vitte a rendszert. Nem is értem, miért nem lépték meg, hogy a 100 milliós marketing kampány helyett megnézték volna mi a top50 app a google/ios storeban és azoknak a fejlesztőknek toltak volna egy kis zsetont, hogy na akkor wp portolás, de iziben.
Amit nem értek a cikkben, hogy többször is módszeresen leszarozod a 950 kameráját. Miért? Vagy mihez képest? Lehet a csúcsidők nokiái közül 1-2nek volt jobb kamerája, de azért a 950es 20 megapixelje, a mostanában szokásosnál nagyobb szenzorral nagyon is jó minőségű képeket csinál, legalább 75%ban ez az oka, hogy még nem váltottam.

(#31) quailstorm


quailstorm
nagyúr

A cikkíróhóz:

Először is köszönöm a cikket, elképesztő munka van benne, ezt látja bárki. Nagyon érdekes volt a közgazdász-szemlélet benne, ugyanakkor talán ezért van benne pár dolog, amit én másképp vagy más sorrendben adtam volna elő, az N9-es részt meg totál mellélövésnek érzem.

Az, hogy az N9-et eltemetted mielőtt a WP7-ről és Elopról beszéltél volna, az egy erős törés az idővonalon. Valamint engem zavart, hogy a WinCE WP7 és a trójai faló se az elején került tisztázásra, hanem utólag.
De itt lesz részletesen:

4. oldaltól kezdeném:

Én a hibát nem 2008-al datálnám, hanem 2006-al. Belekényelmesedtek a Nokiánál a piacvezető szerepbe, és a cikkedben az 5800, mint iPhone-ra adott válasz megengedte magának azt a luxust, hogy visszafele fejlesszen!!!
És az iPhone-ban is megtalálható (igaz ott Lite) PoverVR MBX GPU-t, ami benne volt az E90-ben, N82-ben, N95-ben, de a Lite még a Samsung Innov8-ban is, na azt kihagyták, plusz az egész S60v5-ben ugyanaz a procc volt 5230-tól 5800-ig, lehúzták alsó középkategóriára... Ja és kihagyták a VFP11-et is természetesen :W
Brutális hiba volt. Lehet rövid ideig spóroltak rajta, de rajtavesztettek.

A másik nagy hiba volt, hogy volt nekik az MBX Lite, meg VFP11:
Futott rajta: fullos Quake 3 [link]
Ez sok volt neki, 10FPS szint.

Quake 2, 30FPS alá soha nem droppolt, de inkább fix 60.

Ott volt a FutureMark E3 Demo ami grafikailag mindent lemosott a pályáról.

Ezen alapult az a techdemo és az OMAP2420-at célozta meg. 3DMarkMobile06 kereskedelmi forgalomba sose került, csak a fenti demo szivárgott ki, az telepíthető a mobilokra, van benne freecam mód is, nem videó.
Proxycon meg Samurai készült el, valamikor YT-on is fenn volt még. Ehun van.

Szóval ezt tudta a hardver.

Helyette az N-gage 2.0 alatt kiadtak ilyet: [link]
Meg ilyet: [link]
Rondábbak, jobban akadnak mint a source port Quake 2, és jobban szívták az akkut...
Valódi Open GL ES1.1-t kihasználó fizetős játék kb. 3db volt, azok is sima SW rendereres verzióra rádobott pluginok, NFS Undercover, ami filtering nélkül egy Javas mobilon is pont ugyanaz volt, meg a droidon is ismert Raging Thunder, illetve a vele azonos enginen lévő Crash Nitro Cart. Aztán ennyi...

Hát ez baromi rossz kihasználása az erőforrásoknak, és nem csoda, hogy az N-gage 2.0 még rosszabb lett játékélményben mint az eredeti N-gage.

Ezen kívül a Nokiának sok belsős szerteágazó fejlesztése volt, ami belső konfliktusokat is generált, aztán végül a sok saját helyett lett a nagy semmi ugye.

Droidos dolog is kicsit erről szólt, persze aztán a nagy netes vihar nem ezt a lényeget hozta le.
Volt egy droid 2009-ben, buta is, sokat is eszik, köt is a Google-höz. Sehogy se jó. Még a Galaxy SII megjelenésénél is egy N95 8GB vagy egy HTC HD2 jobb volt multitaskingból, mint az ezt a fogalmat nem ismerő csúcsdroid.
Eközben a Nokiának ott voltak a következők:
- Symbian OS, pici gépigény, nem túl flexibilis, de végletekig ki lehet facsarni vele a hardvert és saját.
- Maemo OS, ne feledjük, N770, azaz 2005 óta volt egy nettábla OS, ami az N900-al lett kicsit bénácska telefon is egyben. Az OS piszok jó volt, de még a Nokia se támogatta, rendes saját Maps se volt rá. Innentől mit várnak? Még az MMS támogatást is a közösség oldja meg...

Erre a Maemora húzták rá sebtében a Harmattan UI-t, és lett belőle MeeGo Harmattan, azaz Nokia N9. Így lett "ceruzás miniLinux izé kockáknak és üzletembereknek"-ből intuitív felület.
Mert azért valljuk be, a droid nem volt innovatív, és a mai napig nem vetkőzte le a virtuális meg fizikai gombokat, miközben N900-on konkrétan nem volt annyi gomb, hogy a droidot használja az ember, az opciók már a billentyűzárra került. N9-en meg végképp a gesztusok uralkodtak.
Nokia N9-en nem MeeGo van, hanem Maemo6, az egyik Debian, a másik meg Red Hat.

Úgyhogy igazából 2008-9-ben ki kellett volna már jönni a Bellével és rendesen megcsinálni az N900-at (komolyan gondolni), meg az N9-et is, bár N9 más történet már.

"Bár a MeeGo összeszedett egy kicsi, de hangos rajongótábort, a nagy többséget nem győzte meg, így gazdaságilag elhalt az amúgy nem rossz kezdeményezés."

Itt vannak gondok, sok.
Eleve mire kész lett az N9, trójai Elop már nyírt mindent, amit ért, például a Meltemit. [link]

Amúgy itt szintén odaszúrnék a droidnak, az iOS-en is használható Qt-QML az messze hardverközelibb, mint a dalvikVM volt... N900 tulajként meg tudom hogy szép és smooth appot lehet úgy csinálni, de ahol dolgozom ott is ilyennel csináltak Linux iOS crossplatform appot.

Szóval mire az N9-et kiadták, eleve tudta a piac, hogy csak azért adták ki, mert kész van és talán dacosak a fejlesztők, ne végezze a kukában az egész. De még annyira se marketingelték, mint a N900-at, pedig arra se jött üzleti alkalmazás semmi, volt egy QuickOffice, egy Sygic meg egy AngryBirds azt csá...
Szóval N9 úgymond halva született, és nyilván ilyen eszközre a kutya se fog fejleszteni, N950-et meg kereskedelmi forgalomba nem hozták. Kapott a FishLabs-től egy Galaxy on Fire 2-t azért...

Tehát az N9 fogadtatása, azon kívül hogy UI és kezelhetőség szempontjából rettentően pozitív volt, más jelzőt nem igazán kaphat, mert nem a termék minőségén múlt a sikeressége. Jövő nélküli OS az így jár.

Miért gondolom ezt?

HP Palm Pré. HP WebOS. HP TouchPad. Emlékszik rá valaki? Szerintem annyira se mint az N9-re.
Na az nekiindult a piacnak, és csak az N900-on a Pré Environment compatibility layeren keresztül csak az én mobilomon csak 70+ játék van felrakva, de a Monopolytól a Need for Speedeken át a NOVA HD-ig minden.
Bada OS dettó.
De még a Symbian^3-re is kijött ilyen Asphalt 6 (meg sok más), szóval az is tényező volt.

Azt ezeknek nincs legendája, N9-nek meg van. Symbi utólag került ide.

Úgyhogy ha egy cég maga sem gondolja komolyan az eszközét, akkor tényleg nem a piaci fogadtatáson múlik a dolog.

Én viszont őszintén örültem volna, ha a hardverpazarló droidnak marad értelmes ellenfele, de nem lett így, a Jolla próbálkozás áll legközelebb ahhoz, amit szerettem volna. Na meg a BB OS 10 volt még ilyen.

Ennyit a félrecsúszott fejlesztésekről.

WP7-nél én azzal kezdtem volna a cikkben, hogy Windows CE 6 alapú. Ami azt jelenti, hogy az csak egy UI teszt volt a vásárlók pénzén, elég aljasság, MS-nél biztosan tudták hogy nem megoldható később a frissítés.
WinCE6 meg nem egy multimédiás OS na, cserébe a WP7 még a WinMO-s okosságokat se tudta (csak rommáhackelve). A korlátozások a kijelzőfelbontással is innen adódtak.

Az ARM-re lefordított, átírt Windows NT 6.2, na az egy sokkal jobb húzás volt, WP8-8.1 tényleg stabil volt, 520 sikeres volt abban a piaci környezetben, ahol legfeljebb ilyen Huawei Y300-at tudtál venni helyette.
Az OS hibáit te már leírtad, én az appokra azt tudnám mondani, hogy önteni kellett volna a pénzt a külső fejlesztőknek, hogy portoljanak ezerrel, meg appíró versenyt kiírni, ami nem volt idegen a Nokáitól. N9-re volt, N950 prototípusokat lehetett vele nyerni. Nem így lett, még a saját cuccait se csinálta meg MS...

Win8 a PC-n is egy botrány húzás volt, mert 8.1 u1-ig abszolút élet- és egérellenes volt az egész. Ha eleve az jön ki, ami a 8.1 u1-ben, akkor más lenne. Ugyanis a Win8.1 az tudott egy olyat, amit szerintem a 10 rosszabbul tud, egységes UI mindenen, ami működik is. Tableten a charms sokkal jobb, mint a W10.
Akkoriban még volt Ubuntus Unity próbálkozás is tableten, ami hamar elhalt de volt szerencsém hozzá (SmartQ T20), meg HP TouchPad ugye, BB PlayBook. Azért a Win8 gesztusok jók lett volna értelmesen megcsinálva, de nem 1 bukta után betéve azokat a funkciókat (egyszerre több metro app elválasztva), amiknek alapnak kellett volna lenni.
Win RT meg no komment, az marhaság volt.

Btw a W10M-nél volt még egy tárhelykorlát is (8GB min.), a Lumia 530-nál ezen is bukott el a dolog, az csak 4GB-os. A Lumia 520-on én fogdostam W10M-et, Insider buildek mentek rajta, jó nem volt de W10 volt és futott (akadt).
Haverok akkor nagyon rá voltak erre izgulva és mivel mindkettő infós, szét is hackelték őket.
Aztán egyik még vett egy Lumia 650-et, de az semmire se volt már jó, oké, megkaptuk ami hiányzott a 8.1-ből, plusz tényleg instabilabb lett és 0 részesedés mellett érdektelenné vált.

Én ennyit tudnék hozzáfűzni a cikk tartalmához, Nadella döntését üzletileg megértem, ugyanakkor végtelenül bosszant, hogy 2 pólusú lett a piac, és eltűntek azok a vad Nokiás innovációk is.

[ Szerkesztve ]

(#32) Solten válasza quailstorm (#31) üzenetére


Solten
őstag

Na igen, a WebOS... Kulon cikket erdemelne, erthetetlen a telefonos sikertelensege.

Saor Alba

(#33) AxBattler


AxBattler
félisten

Tartalmas, komoly cikk. Köszi! :R

Lumia 640 használóként csak annyit tudok mondani: kapják be a nagy lábujjam! :(((
Baromira bejött a csempés GUI, és baromira nem akaródzik visszatérni droidra, pedig muszáj lesz, mert ez már nagyon-nagyon köhög...

"Vásárolj Durex terméket, és nyerd meg a legújabb Microsoft Xbox Series X 1TB játékkonzolt!" .................. .................................................................................................................. Cable management is for the weak!

(#34) quailstorm válasza Solten (#32) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Nekem nem volt olyan készülékem, de annak is gesztusos, szép és innovatív felülete volt, több volt benne mint ahogy elbukott. Akkoriban tartottunk az Android 2.3-nál, aminek a gyári felülete igen messze állt a WebOS-től is...

(#35) square76


square76
csendes tag

Értékes, komoly írás, köszönöm. Le is merült az XZ2-m, mire elolvastam.
Én még bíztam a Lumia 950-ben, a MS cserbenhagyta azokat is, akik még megvették ezt az utolsó készüléket

(#36) square76


square76
csendes tag

Értékes, komoly írás, köszönöm. Le is merült az XZ2-m, mire elolvastam.

(#37) Scorp2011 válasza Šolaire (#27) üzenetére


Scorp2011
őstag

Symbian-os Nokiából nekem az összes meg volt, még 7650-nel kezdtem, de egy N8 még mindig meg van, tökéletesen működik a mai napig, bár én már csak a kamerája miatt használom.

𝕊𝕔𝕠𝕣𝕡𝟚𝟘𝟙𝟙

(#38) frescho válasza quailstorm (#31) üzenetére


frescho
addikt

"Szóval mire az N9-et kiadták, eleve tudta a piac, hogy csak azért adták ki, mert kész van és talán dacosak a fejlesztők, ne végezze a kukában az egész."

Koppenhágában és finneknél is voltak fejlesztők akikkel volt szerencsém beszélgetni. N770-től használtam Maemo-t, volt N800-am, N9-ből volt proto-m... A belső politikában a Symbianos vezetők jobban tudták érvényesíteni az érdekeiket. A fejlesztőknek voltak terveik, csak lenyomták őket víz alá. A Sailfish új verziója mostanában jött ki és Sony XA-ra megvásárolható.

https://frescho.hu

(#39) Luck Dragon

Köszönöm a cikket , jó volt olvasni, van amiről még nem is hallottam.
Én egy 520-al ismertem meg WP platformot. Majd jött 800-640-730-735--830-930.
Kedvencem mai napig 830-as ,8.1 Denim.
:))

Már csak ők maradtak.

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro LTE & iPad 2018 ,IPhone SE 2020,Android One R.I.P

(#40) quailstorm válasza frescho (#38) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Igen, azt nézegetjük unokatesómmal, lehet megveszem, Z3c-m úgyis elérte a digitizer hiba.

Nekem egyelőre N770-től N900-ig van meg, N9-em még nincs. N900 volt napi használatos csak.

Btw. én annak is örültem volna, ha a Symbiant átteszik ARMv7-re és tovább él, bár kétségtelen, hogy az N900 egy másik dimenzió volt.

[ Szerkesztve ]

(#41) Chaser


Chaser
titán

első okostelóm' egy lumia 520 volt, pont az ára és a "here" miatt:) valami 25-30e-ért vettem, amiből még 3e lebeszélhető is volt, annyiért simán megérte
szépséghiba, h kb 2, max 3 hétig használhattam, logikátlan is volt, és rohadt unalmas a csempe első nap után, no meg a viber, nem lehetett rajta állítani talán mikrofon hangerőt, androidos verzión természetesen igen, néha elővetem még utána csak a navi miatt, semmi másért:)
droid akkor még azon szinten volt, h részemről kösz nem, aztán pár évvel később lett egy xiaomim, maradt is 3 évig a note amíg el nem törtem a kijelzőt, utódja a note4 lett, ez a fajta droid számomra is kezelhető ( :
egyébként sok mindennel egyetértek a leírtakkal, lehetett volna ez másképp is, de így lett, nem hinném h a droidot valami újabb os már le tudná nyomni, annyira sok arcú és tudású lett az évek alatt

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#42) Šolaire válasza Scorp2011 (#37) üzenetére


Šolaire
addikt

N8 de jó telefon volt. Helyette vettem az E7-et mert nagyobb volt a kijelző :) azóta is vágyok egy hasonló telefonra.

“Praise The Sun” \[T]/

(#43) #77646080 válasza Chaser (#41) üzenetére


#77646080
törölt tag

nem hinném h a droidot valami újabb os már le tudná nyomni, annyira sok arcú és tudású lett az évek alatt

Jelenleg legalábbis nincs semmi ilyesmire kilátás. A jövő pedig... who knows? :) Csak az biztos, hogy semmi sem tart örökké. :)

(#44) vicze1


vicze1
nagyúr

Sajnos rengeteg ténybeli hiba van a cikkben. Sajnos semmi időm végigmenni minden.
De az egyik utolsók kötött.

"Konkrét számokat még nem nagyon látni a neten, de az eddig látottak alapján az a feltételezés adja magát, hogy ez az üzleti modell bevált."
Konkrétan veszteséges, méghozzá növekvő mértékben.-> Link.
Link, itt ugye a teljes FIH van, amiben nem csak a Nokia szerepel, hanem sok más almárka is.
Pontosan ugyan az a probléma mint a WP-vel, a márkanév önmagában nem ad el középszerű és drága készülékeket.

(#45) Chaser válasza #77646080 (#43) üzenetére


Chaser
titán

azért nem hiszem h bármi leválthatná, mert egy alap verziónak is rengeteg verziója lehet, xiaominál pl a miui,
másoknál ilyen launcher, olyan launcher, kb mindent testre lehet benne szabni, végtelen alkalmazás és már működnek is, folyamatosan bővülnek, nem beszélve a gugliról' és hozadékairól
gyakorlatilag mindkét telefonom atomstabil/volt, ezt nem lehet überelni, régen mosolyogtam is azon h droidost hetente/naponta _újraindítani szükséges_ :) van h többet megy a mostani is egy hónapnál, vmelyik nap lemerült mert nem került töltőre két nap után, na akkor újraindult :d az h sokan felraknak minden sz@rt és instabil lesz egy másik dolog, desktop win is uo. instabil lesz tőle
de felőlem jöhet új versenyző, nem zavarna, csak nem látom esélyét, mindenesetre a wp az elpukkant szépen, a kis lumiát azért szerettem, végül elajándékoztam vkinek

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#46) quailstorm válasza vicze1 (#44) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Az durva, ezt nem gondoltam volna.

meg mire leírtam fenn a wall of textem el is felejtettem a HMD részt a cikkből.

Más:

Droidot már nem fogja egyszerűen lenyomni semmi, mögötte van a Google és mindenen ez fut már, beágyazott eszközökig, MiFi routerekig, 4G-s routerekben belül, ésatöbbi.
Most már olyan hatalmasra nőtt a piacra bekerülési költség, hogy monopolhelyzetben vannak, mint a Microsoft a Windowszal. Őket a fogyasztási és a számítógép-használati szokások fogják megtépázni, de azért sok munkakörben lesz még szükség a Windowsra, legfeljebb az átlagembernek otthon nem.

(#45) Chaser: úgy 2012-ig tényleg nagyon sok szar droidos telefon volt, ami telefonnak is alkalmatlan, de később is volt még pár az alja kategóriában.
Egy Galaxy Mini, vagy Y vagy Pocket Neo nem tudom mond-e valamit, de a cikkben szereplő Ace2-t is személyesen ismerem mekkora trágya lett, bár annak nem a HW ereje az oka. Cserébe az összes U8500-as mobil, legyen az Sony vagy Samsung, őrült gyűlöletet váltott ki az emberekből.

Nekem a nagy pozitív csalódás a ZTE Blade Q volt, hogy az bírta 3-4 hónapig reboot nélkül és rá lehetett magam bízni. Na ezt egy SGSII vagy nem LTE SIII gyári oprendszerrel nem tudta.

Ja és tényleg volt olyan mobil(család) amit naponta kellett újraindítani, mert behalt a modem és nem volt GSM onnantól :DDD
Broadcom BCM21553, Ace-i, Galaxy Y (és variánsok), Pocket, Mini-i, és Alcatel V860 voltak a "szerencsések".

[ Szerkesztve ]

(#47) ASDGamer


ASDGamer
tag

"Nekem a mai napig van egy hibátlanul működő 520-asom (na jó a kijelzőjét betörtem)"

Ez a mondat.. végig ugyanezen járt az eszem, és a mai napig annyira szégyenlem magam mert ez volt az egyetlen egy telefon az eletemben (eddig) amit hirtelen felindulásból törtem össze...:( Pedig nem jellemző rám..

(#48) kovy79


kovy79
őstag

Szép, részletes írás, csupán a cím nem stimmel.
Mikor tündökölt a WP? Mikor 2, vagy mikor 2,5% volt a piaci részesedése? ;]

[ Szerkesztve ]

''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006

(#49) quailstorm válasza kovy79 (#48) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Mikor minden negyedik embernek Lumia 520 volt a kezében Mo-n, kb akkor ;]

(#50) dugo_ válasza ASDGamer (#47) üzenetére


dugo_
veterán

Nálam egy gyönyörűséges Sony Ericsson T610 jutott erre a sorsra, de aztán évekkel később feltámasztottam egy német ebayes donorral. :B Ma is működik.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.