2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

A Windows Phone tündöklése és bukása

Mi vezetett egy jó ötlettől a világ két legismertebb cégének közös bukásához, és ennek mi a hatása a piacra?

[ ÚJ TESZT ]

3... 2... 1... (mentő) akció indul

A WP 7-tel az MS és a Nokia kart karba öltve óriásit bukott. Mind a két cég látta ezt, és rájött, hogy sürgősen mentőexpedíciót kell indítania, ha meg akarják menteni a projektet.
Mindketten neki is láttak, mindketten más módon, és mindkettő nagyon rosszul sült el. Lényegében visszafelé.

Kezdjük a MS-tal, hisz lényegében az ő projektjük a Windows Phone. Ők két módon próbálták népszerűsíteni a WP-t. Az egyik, hogy zsákszámra öntötték a pénzt a WP marketingjébe, főleg a számukra kulcsfontosságú amerikai piacon, ahol szinte egyáltalán nem sikerül megkapaszkodniuk az iOS és az Android mellett. A partnereikkel együtt nem röstelltek csak az USA-ban 100 millió dolláros reklámkampányt megrendelni a WP népszerűsítésére.
De persze a dolog nem igazán hozta meg az áttörést, ám az MS nem adta fel, volt egy sokkal ravaszabb terve is.
Talán abból a felvetésből indultak ki - bár ez részemről csak találgatás -, hogy telefonos fronton nincs lényegi felhasználói bázisuk. Azért, mert az emberek nem veszik a WP-s telefonokat. Azért nem veszik, mert szokatlan nekik, nem tetszik nekik, és nem ismerik.
Logikus volt tehát az ötlet, hogy valahogy meg kell ismertetni a WP-t az emberekkel.
De hogyan, ha szinte senki nem használja a WP-t?
A válasz adta magát. Az MS-nek van egy milliárdos felhasználói bázisa, méghozzá PC-n.
Innen már csak egy apró logikai ugrás, hogy akkor a PC-n keresztül kell lenyomni az emberek torkán a Modern UI-t. Szinte hallom is magam előtt a zárt ajtók mögött zajló igazgatótanácsi ülést, ahol elhangzik a mondat: "ha az emberek nem tudják telefonon megszokni a WP-t, majd megszokják PC-n".

És ezzel kezdetét vette minden idők legbotrányosabb OS-ének korszaka. Jött ugyanis a Windows 8, amiben eltüntették a klasszikus asztalt, és Start menüt, és a helyére egy Modern UI-al felszerelt kezdő képernyőt toldottak be.
Az eredmény?
No, ez az a pillanat, amikor nagyon keményen kell uralkodnom magamon, hogy ne fogalmazzak durván. Szóval az eredmény minden idők messze legborzalmasabb OS-e lett.
Egyszerre sírtam és nevettem, mikor a 24 colos monitoromon full screenben megnyílt egy számológép. HOGY MI VAN???
Komolyan, nem is akarok belemenni, mert csak megfájdul a fejem a borzalmasabbnál borzalmasabb felhasználói élményektől. Emlékszem, ez az időpont volt az a pillanat, mikor szinte minden létező ismerősöm, aki új gépet vett magának, és nem igazán tudott installálni, hozzám jött térden állva könyörögve, hogy downgradeljem nekik a Win8-as laptopjukat Win7-re. Az egyikük még Linuxra is átállt a Win8 miatt (meg mert a frissen vásárolt laptopjához nem volt Win7-es driver).

Na mindegy, nem akarok ebbe belemenni, ez a téma önmagában is megérne egy cikket, a lényeg, hogy az MS "mesterterve", hogy PC-n szoktatja rá a felhasználókat a Modern UI-ra iszonyatosan visszafelé sült el, és nemhogy a WP népszerűségét nem növelte (ellenben szerintem komoly mértékben csökkentette), a Win 8 a cég történetének egyik legnagyobb bukása, az asztali OS-ek között is, és úgy általában is. Minden idők talán leggyorsabban kivezetett Windows-a, aminek az egész története arról szólt, hogy az MS hónapról hónapra visszakozott a korai nagy újításoktól, és egyre inkább a "klasszikus" Windows felé terelgette vissza - nagyon helyesen (és sajnos nagyon lassan) - az oprendszer útját.
A bukás mértékét jól jelzi, hogy az azóta már generációt ugrott, és több komoly update-et kapott Win10 is magán hordja még a Win8 jegyeit, és bizony az azt övező utálat maradékait is. Mostanában kezdte az MS "vissza-aerósítani" a UI-t (a.k.a. Fluent dizájn). Sajnos mostanra rossz szokásukká váltan túl későn teszik, és szakaszosan, túl lassan. De ebbe se menjünk bele.

A lényeg, hogy az MS WP mentő terve nagyon keményen visszacsapott, és a Modern UI újbóli bukása immáron nem csak a telefonos üzletágban okozott nekik dollár (száz) milliós veszteségeket, hanem az asztali OS-ek piacán, ahol pedig abszolút egyeduralkodónak számít az MS.

Ha már az MS így elszúrta, a Nokiának is volt egy mentőötlete, ők viszont teljesen más megközelítésből indultak ki.
A Nokia alapfelvetése a már korábban taglalt ördögi körnek a megtörése volt. Ugye a WP egyik alapproblémája az volt, hogy a fejlesztők nem nagyon voltak motiváltak, hogy ráfejlesszenek, vagy hogy ha már fejlesztenek is, hogy minőségi munkát végezzenek. Mert ugye nem volt elég felhasználó, így nem volt elég vevő a termékükre, így a fejlesztés költségei nem igazán térültek meg.
Viszont ha nincs fejlesztő, nincs app, akkor az emberek nem fogják venni a WP-s telefonokat. Ezt a kört akarta a Nokia megtörni azzal, hogy új felhasználók millióit akarta bevonni a WP alá. És ezt egy nagyon rafinált tervvel oldották meg. Kiadtak egy telefont, ami az árcéduláját tekintve kellően barátságos volt ahhoz, hogy tömegek, milliós tömegek meg tudják engedni maguknak, ugyanakkor a telefonnak a specifikációi (és főleg a beígért képességei) az árcédulához képest igazán impozánsak voltak. Ez a telefon a Lumia 520 volt, ami 60 ezer forint alatti nyitó árral érkezett, de hamar benézett 40 ezer forint alá, és ezért cserébe (az árhoz képest) jó kamerát, akadásmentes futást, megbízhatóságot, ingyenes - adatkapcsolatot nem igénylő - navigációt ígért. És tulajdonképpen a telefon hozta is az elvárást. Eleinte.
Az emberek rákattantak, főleg az ár érzékenyebb régiókban, mint pl. Magyarország, és társai.
A terv eleinte működni látszott, hiszen a vártnál is jóval több telefont sikerült eladnia a Nokiának. Az 520 sikeres lett. Túlságosan is sikeres. Veszélyesen sikeres.


A sötét lovag...

Történt ugyanis, hogy bár a Nokia végre elérte, hogy új felhasználók milliói életébe köszönjön be a WP, sajnos ez a robbanásszerű terjedés komoly károkat is okozott.
Míg az egyik oldalon végre nőttek az eladások, és csökkent a veszteség, és ki lehetett hozni olyan hangzatos statisztikákat, hogy "400%-os növekedés", meg hogy a "világ leggyorsabban növekvő mobil OS-e". És ez igaz is volt. Mert hát tény és való, hogy a WP a globális 1%-os piaci részesedését 4%-ra növelte, sőt, az ár érzékenyebb piacokon, mint pl. Magyarország, 8-10%-os részesedést is összekapart.

Szóval látszólag minden rendben volt, de ugyanakkor ez a hurráoptimista kezdés több nagyon káros folyamatot is beindított a háttérben. Egyfelől ez a tömeges felhasználó beáramlás sem győzte meg a fejlesztőket arról, hogy végre ideje lenne WP-re fejleszteni. Mégpedig azért nem, mert hiába bővült több millióval a WP felhasználók száma, a Store forgalma szinte semmit nem növekedett. Ennek amúgy logikus oka van. Ha belegondolunk: a Nokia beengedett a táborba több millió olyan felhasználót, akik kispénzűek (mert hát ha több pénzük lenne, nem egy legalapabb budget telefont vennének), ugyanakkor kellően tudatos vásárlók ahhoz, hogy ki tudják választani a tömegből a legjobb ajánlatot (mert anno papíron az 520 tényleg az egyik legjobb vétel volt). Ez a fajta embertípus különösen megválogatja, hogy mire költ, és amíg van alternatíva, addig jellemzően egy forintot nem fog adni szellemi termékekért. Mert letorrentezi vagy megoldja máshogy. Kreatívan. Csak fizetni ne kelljen.
Szóval végső soron ember, felhasználó végre már volt, csak fizetőképes keresletet nem tudtak generálni.

A másik csúnyán negatív folyamat, amit az 520 elindított, az a komolyabb készülékek kannibalizálása volt. A Nokia alapvetően arra tervezte az 520-at, hogy a tömegek számára is egy jól, gördülékenyen használható telefont tudjon adni. Ez olyan jól sikerült, hogy a tömegek rá is ébredtek, hogy fölösleges több pénzt kiadni egy drágább Lumiára, ha már maga az alapmodell is ilyen "jó". Persze egy drágább modellben ott a jobb kamera, meg a nagyobb háttértár, jobb kijelző, de az alapokra az 520 is tökéletes.
Míg az Androidnál egy olcsóbb telefon szinte használhatatlan volt, és egy drágább telefon jobb élményt is garantált, az 520 jól rávilágított, hogy komoly hátránya is van annak, ha egy OS már egy olcsó vason is jól fut. Névleg kevés dolog ösztönzi a vásárlókat a drágább modellek vásárlására.

Ezen felül volt még egy eróziós folyamat, amit az 520 indított be. Mint említettem, a Lumia 520 kezdetben egy igen jó vételnek tűnt. És jó is volt. Ugyanakkor az idő múlásával ezeket a telefonokat is utolérte a belassulás, sőt, egyre több és több telefon hibásodott meg. A készülék élettartamának vége felé az átlagot bőven meghaladó mennyiségű hiba jött elő a készülékeken, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy az alacsonyan tartható ár miatt a gyártó picit spórolt itt-ott az alkatrészeken (ez a jelenség természetesen a low-end androidos készülékeken is megfigyelhető).
Nekem a mai napig van egy hibátlanul működő 520-asom (na jó, a kijelzőjét betörtem), de sok ismerősömé már régen elhalálozott ilyen-olyan hardverhibával.
Ez pedig nyilván ahhoz vezetett, hogy aki belefutott egy belassuló és vagy tönkremenő telefonba, legközelebb nem ajánlotta jó szívvel a WP-t. Főleg, hogy a legtöbb ismerősöm tetszését alapból nem tudta kivívni az OS.

Olyan ismerősöm is volt, aki egy bankszámlanyitás okán ingyen kapta a banktól az 520-át, és az elején még szerette is, jól is jött neki, mert az iPhone-ját összetörte, de pár hét használat után már gyűlölettel beszélt róla, és örömünnep volt számra a nap, mikor ismét tudott venni egy iPhone-t magának.
Szóval elég sok ember csalódott a WP-ben azok közül, akik saját döntésből, vagy valamilyen promós ajándék okán kipróbálták, és ezen emberek egyfelől nagyon gyorsan váltottak vissza más OS-re, másfelől nyilván nem szívesen ajánlották az OS-t az ismerőseiknek.
A WP rossz hírneve egyre erősödött, a nép egyre inkább utálni kezdte az OS-t, és a "világ leggyorsabban növekvő OS-e" címet felváltotta a "világ leggyorsabban hanyatló OS-e" nem túl impozáns cím.


A kiábrándulás számokban...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.