2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows 8 naptárának bemutatása

Egy jó naptár meghatározza az életedet, egyszerűen mozgatható az időben, és egyszerűen bővíthető.

[ ÚJ TESZT ]

Második oldal

Egyszerűvé kell tennie az időben való mozgást

A másik fontos funkciója a naptáraknak az, hogy egyszerűen tudjunk bennük tájékozódni az időben. A legfontosabb célok ezzel kapcsolatban a következők voltak:
- Egyszerűvé kell tenni az időben való mozgást
- Egyszerűvé kell tenni, hogy a nézetváltás előre jelezhető legyen
- Egyszerűvé kell tenni az események megnyitását és megtekintését

Az időben való mozgás

Egy nyilvánvaló célunk volt már a kezdetektől fogva: egy olyan modellt szerettünk volna létrehozni, ahol a jobbra történő lapozás a jövő eseményeit mutatja meg a balra történő pedig a múltat – ez egy közvetlen módja az időben való tájékozódásnak. Gombok, vezérlőelemek és egyéb befolyásoló tényezők nélkül.

Felmerülhet a kérdés, hogy ezen az egyszerű felületen egy mozdulattal mennyit kell előre illetve hátra lapoznod. Nem csak a felhasználói élmény romlását kellett megakadályoznunk, de technikaiaknak is elébe kellett mennünk úgyszintén.

Abban az esetben, ha úgy döntöttünk volna, hogy egy oldalirányú érintés két hónapot visz előre az időben, akkor az egy nagyon természetes és erőteljes lehetőséget biztosított volna nagy távok megtételére a naptárban, gyorsan. Viszont volt még egy feladatunk, miszerint meg kellett jósolni azt, hogy hol kell megállni a naptárban. Például, így ha júniusból szerettél volna júliusba átlapozni, könnyen augusztusban találhattad volna magad, ha túl gyorsan lapozol. Abban az esetben, ha ez túl sokszor megtörténik, úgy érezheted egy idő után, mintha nem is Te irányítanál.

Továbbá, mióta a határvonalak élesen elkülönülnek a hónapok közt – tehát az, hogy július és augusztus közé érkezz, nem jelenthet problémát - a pontosság lényeges. Ezzel szemben például egy fotó széleit megfogva mindazt addig nagyíthatod, míg meg nem érkezel a nagyítani kívánt pont fölé.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a buktatókat, következetesek akartunk lenni, így kidolgoztunk egy olyan technikát, mellyel pontosan egy hónapot tudsz előrelépni, ha egyet gördítesz a naptáron, vagy éppenséggel lenyomod a PageDown billentyűt a számítógép billentyűzetén, vagy ráklikkelsz a Következő gombra. Ahhoz, hogy minél inkább megjósolhassuk szokásaidat, hagyjuk, hogy te irányíts. Abban az esetben, ha éppen júniuson állsz a naptárban, de el szeretnéd érni az augusztust, egyszerűen kettőt kell kattintanod, vagy két mozdulatot kell tenned a megfelelő irányba egymás után, ennyi az egész. Így garantálható, hogy sosem fogsz túlszaladni a kiszemelt célon.

Az egyszerű „előre” történő mozdulatok gyorsak, és jól kiszámíthatók.

Nézetváltás

Az emberek túlnyomó többsége mikor használ egy alkalmazást, egy nézetben szeretne maradni (az idő fontossága miatt), attól függően, hogy időbeosztásuk mennyire szoros. Azok az emberek, akiknek kevesebb találkozójuk van, a Hónap nézetet részesíthetik előnyben. Azoknak, pedig akiknek nagyon zsúfolt a napi beosztásuk, a Nap nézet lehet a megfelelő. Tehát ahelyett, hogy a nézetváltást egy mindig látható utasítássá tettük volna, inkább az alkalmazássávon helyeztük el. Könnyen elő tudod hozni az alkalmazás sávot Windows 8 alatt, csak egy jobb kattintást kell tenned, vagy egy felfelé irányuló kézmozdulatot, s máris hozzáférsz a nézetváltóhoz, anélkül, hogy az bármikor is zavaró lenne.

Megnyitva az alkalmazássávot, egyszerűen tudsz váltani a nézetek közt mikor szükséges.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.