2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Windows 8 naptárának bemutatása

Egy jó naptár meghatározza az életedet, egyszerűen mozgatható az időben, és egyszerűen bővíthető.

[ ÚJ TESZT ]

Harmadik oldal

Különböző események megnyitása

Egyszerűvé tenni az események megnyitását – ezt két egymással szembenálló tényező miatt nehéz megvalósítani:

- Nagyobbá kell tenni minden egyes eseményt, (mind szélességben, mind hosszúságban) hogy könnyebben eltalálhatóak legyenek ujjal is és egérrel is.
- Ugyanakkor kissebbé is kell tenni őket, hogy minél több tartalmat láthass egy időben.

Olyan megoldást kellett találnunk mely a tartalmakra fókuszál minden nézetben, s mindeközben egyszerűen kezelhető marad. Ez különösen fontos volt a Hónap nézetben, mert itt összpontosul a legtöbb tartalom a legkisebb helyre. Irányelveinket szem előtt tartva, az eseményeket úgy méreteztük, hogy megtaláljuk az arany középutat, így a Hónap nézet két eseményt mutat naponta (ez felméréseink szerint a felhasználók túlnyomó többségének elegendő) hogy egérrel és érintéssel is pontosan vezérelhető legyen. Természetesen mikor zsúfoltabb napod van – akár otthon, akár munkában akár az iskolába vagy is – a Hét vagy Nap nézetre váltva pontosan láthatod mi vár még rád, s a kifinomult vezérlésnek köszönhetően biztos nem maradsz le semmiről.

Egyszerűvé kell tenni az új események hozzáadását

Felismerve azt, hogy az életben elég gyorsan történnek új események, egy olyan rendszert szerettünk volna alkotni, mellyel az események létrehozása közvetlen, könnyen megtehető, és a szolgáltatás bármikor elérhető. Mikor a papíralapú naptárakra gondolsz a következő juthat eszedbe: Kiválasztasz egy dátumot, előrelendíted a kezed, majd pedig rövidesen írni kezdesz. Ezt már teljesen természetesnek vesszük, már gondolkodnunk sem kell a procedúrán, a papíralapú naptárak egyszerű és letisztult kialakításának köszönhetően. Ugyanezen elveket követve tudsz a Windows 8 Naptár programjához is hozzáadni eseményeket, csak egyszerűen meg kell érintened vagy rá kell kattintanod a kívánt időpontra, ilyen egyszerű.

Az események hozzáadása olyan egyszerű akár csak papíron.

Ez a kialakítás – egy sáv használata, mint elsődleges parancstovábbító felület – azt jelenti, hogy nincs többé szükség gombokra, felesleges vezérlőelemekre a gyakori feladatok elvégzéséhez, mert minden a naptár sávjain történik. Ez a felhasználási mód nem csak a nagyszerű élményről gondoskodik, hanem új tartalmak egyszerű létrehozásáról is.

Időben kell, hogy értesítsen

Természetesen a fentieken kívül egy naptár csak akkor teljesíti feladatát kitűnően, ha nem hagyja, hogy lekéss egy eseményt. Ennek elérése érdekében úgy alakítottuk ki a Naptárt, hogy nagyszerű értesítő és emlékeztető mechanizmusok széles tárháza álljon rendelkezésedre ehhez.

Értesítések és emlékeztetők

Az események testre szabási oldalán bármilyen időpontot beállíthatsz az emlékeztetőhöz, amilyet csak szeretnél. A választott időpontban pedig egy szolid felugró ablak fogja jelezni az eseményt.

Értesítés az elkövetkező eseményekről

Az értesítések nem gátolják a munkavégzést. Nem tolakodóak. A Windows 8 beépített értesítési rendszerét használva, a Naptár értesítői csak arról tájékoztatnak, hogy milyen események várnak még rád, illetve melyek múltak éppen el.

Továbbá, hasonlóan a Windows Phone-hoz, itt is az zárképernyőn illetve a Start lapkán láthatod az elkövetkező eseményeket.

A Naptár mindig látható nézetbe való zárolása

Bizonyos napokon, mikor nagyon elfoglalt vagy biztos szeretted volna, ha egész nap előtted lehetett volna a naptár. A Zárolás funkcióval nyomon követheted a naptáreseményeket, miközben más alkalmazásokat is használsz.

Természetesen az így rendelkezésre álló kevés hely nagy kihívás volt számunkra a Naptár használhatóságának megőrzése érdekében. Néhány nézet – pl. a Nap nézet – teljesen belesimult az így kialakult kisebb helybe is. Ahhoz hogy ezt elérjük, két nap eseményei helyett csak egyet mutatunk, s így a nézetek mögötti koncepció is megmarad. Probléma megoldva.

Azonban a Hét és a Hónap nézet ennél nagyobb kihívást jelentett. Igazán nehéz azt kivitelezni, hogy egy teljes hét vagy akár egy hónap elférjen ilyen szűk helyen, úgy, hogy remélhetőleg az összes lényegi információt mutassa.

Emellett szerettük volna, ha ugyanolyan kiszámítható marad a rendszer, mint volt, így elkerülve azokat a helyzeteket ahol az egyes nézetek (például a Nap nézet) esetleg teljesen azonosak mind zárolt mind pedig normál nézetükben, míg mások (például a Hét és a Hónap) esetleg teljesen eltérhetnek a normál, nagy verziótól.

A célokat kitűztük és el is értük. Úgy gondolom egy egyszerű és egységes felületet teremtettünk, ahol minden egyes nézetet hűen tükröz mind a sima, mind pedig a kisebb zárolt változat. Ez utóbbi megtartja a nagyobb ablak elhelyezkedést a naptárban. (Tehát, ha mondjuk a szerdán álltál a nagy ablakban, akkor ugyanúgy a szerdát fogod látni kisebb, zárolt nézetben is.) Megpróbáltuk úgy kialakítani a felületet, hogy ugyanazt az átláthatóságot adja, mint a való életben, s ugyanolyan könnyű legyen a tájékozódás benne: az összes naptár összes eleme egy egyszerű listában érhető el. Abban az esetben, ha jobbra teszel kézmozdulatot vagy a jobbra mutató gombot nyomod meg, jobbra visz, ellenkező esetben pedig az ellenkező irányba visz az alkalmazás. Így tudsz az időben előre és hátra mozogni.

A Naptár zárolt nézetben lehetővé teszi a napi feladatok bejegyzését, tervezését és a böngészést egyszerre

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.