2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A torrent hazugsága

Miért nincs igazuk a jogvédőknek a torrenttel okozott kár kérdésében?

[ ÚJ TESZT ]

A zárt trackerek

A zárt trackerek

A minőségmegtartás elvárásából kiindulva a torrentezők végül eljutottak a zárt trackerekig. A zárt tracker mögötti sok elvből és gondolatból ebben a posztban csak a ratio-t emelem ki. Annak érdekében, hogy mindig legyen feltöltési kapacitás (aminek egyenes következménye, hogy ebből lesz a letöltési kapacitás), elvárják a torrentezőktől, hogy a ratio elérjen egy minimumot. Ez trackertől és közösségtől függő enyhítésekkel is járhat (pl. új felhasználónál haladék), de adott limitet el kell érnie, pl. 0.6 vagy 1.

Vagyis annyi anyagot fel kell töltened, amennyit letöltöttél. Más tracker esetén legalább a 60%-át. Ennek betartását az üzemeltetők szigorúan veszik, időnként takarítást rendeznek és azokat, akik nem érik el ezt az arányt, törlik a rendszerből.

Az anyagmegmaradás törvénye

Az anyagmegmaradás törvénye azt mondja ki, hogy anyag nem vész el, nem keletkezik, legfeljebb átalakul. Ezt értelmezzük a torrentre! Tegyük fel, hogy zárt torrentet vizsgálunk, ahol 1 a ratio és (első közelítésben) nincs kirúgás és új belépő!

Ha le akarsz tölteni valamit és tartod magad az 1-es ratio-hoz, akkor fel is kell töltened valamit. De a közösség zárt. A bitek nem mennek el a fekete lyukakba. Ezen két feltétel miatt egy kis matematikusi tornázással szerintem be lehet bizonyítani, hogy a közösségben a ratio átlaga 1. Mert ha feltöltöttél valamit, azt csak akkor tudod megtenni, ha valaki le is tölti és fordítva. Az átlagolás miatt az is mindegy, hogy te voltál az egyetlen feltöltő és a teljes film tőled ment ki vagy voltatok 20-an és 1/20-ad részt toltál csak fel. Az átlag akkor is 1 marad.

Nagyobb átlagot úgy lehet elérni, ha részlegesen nyílttá tesszük a közösséget, mint ahogy ez jellemző is. Ez azt jelenti, hogy időnként (türelmi idő lejárta után) kirúgnak keveset feltöltőket és időnként meghívó osztási kampány van. Ezzel el lehet érni, hogy pár öreg róka aránya lényegesen 1 fölé emelkedik, miközben 1 alatti arányú userek távoznak az átlagszámításból (is).

Teljesen nyílttá nem szokás az ilyeneket tenni, mert a nagy fluktuáció sokféle veszélyt is hordoz (besúgó bekerül, hígul a feltöltés/letöltés arány, stb.).

Úgy gondolom, hogy a fentiek jól közelítik a torrent valós folyamatait. Még akkor is jó ez a közelítés, ha láthatóan nem pontos és láthatóan vannak benne elhanyagolt pontok (pl. ha valaki több torrent közösségnek tagja, stb.). A teljesen idealizált, legelőször vizsgált esethez képest, amikor 1 az arány, ezek az elhanyagolások csak annyit tesznek, hogy nem 1 lesz a valós átlag, hanem 3-4 esetleg 6-7.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.