2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

A Sötét oldal avagy egy PC-s konzolon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha nem is az idők kezdete óta, de több mint egy évtizede találkozni szinte minden fórumon a témával...

[ ÚJ TESZT ]

Befejezés

Heavy Rain után már abszolút nem bántam hogy konzolt vettem.
Tudnék még órákat írni, hiszen a "vadnyugati, lovas GTA" Red Dead Redemption is kiváló játék, a Bad Company 1-el is el lehet játszogatni.
Ami számomra viszont csalódás volt, az a Metal Gear Solid 4. Splinter Cell nagy kedvencem, de az MGS 4 valahogy nem jött be. Pedig a 2008-ban megjelent játék nagyon pozitív kritikákat kapott, és akkor gondolkodtam el először, hogy de jó is lenne, ha lenne PS3-am. Szerencse hogy akkor még nem vettem, mert hatalmasat csalódtam volna. Bár ez csak az én véleményem, a stílus és humor nem nekem való, de biztos az is hozzátartozik hogy a korábbi részekkel sem játszottam.

Másik csalódás a Resistance 1-2 volt. Ha belegondolok hogy 2006 novemberében cirka 160 ezer forintért (magyar MM olyasmi áron kezdte el árulni) vettem volna egy PS3 FAT-et, és ez volt az egyik induló játék rá, hát nagyon mérges lettem volna. Grafikailag kb. a CoD 1 (2003) szintjén éreztem, történet és univerzum sem volt annyira lebilincselő. A 2008-as 2. része már valamivel jobb volt, de továbbra sem éreztem hogy kiemelkedne valamivel is az átlag FPS-ek közül. Ezen felül talán csak az Infamous az egyetlen PS exkluzív amit nem próbáltam. Elvileg olyasmi mint a Prototype, csak sokkal jobb :)

Összességében nem bántam meg hogy PS3-t vettem. Véleményem szerint az exkluzív játékok erre a platformra a messze legjobbak. A Slim modell NAGYON halk, volt hogy 2 hónapig ment kikapcsolás nélkül, és nem volt vele gond, nem melegszik nagyon. BluRay-t is lejátssza (lejátszók még ma sem 1-2 filléresek), valamint a beépített wifi, és videó/zene/kép lejátszással egy multimédia centernek sem utolsó. A több gigás XVID (családi :) ) videókat is gond nélkül lejátssza, de az mkv emésztést nem tudja sajnos.

PC-n nem lehet szó nélkül elmenni a warez mellett, és biztos van 1-2 játékos aki hozzászokott ennek köszönhetően a 0Ft-os 0day játékokhoz. Nos PS3-ra ezek részben elérhetőek, de a biztonsági rést befoltozták, így az új játékok (2011 május) már nem mennek ezen a módon.

Ennek ellenére a konzol játék vásárlás sem kerül hatalmas összegekbe. A fél éves, vagy kevésbé sikeres játékokat 5-6 ezerért is meg lehet venni használtan, és 1hét-1 hónap után, ha kijátszotta az ember vagy ráunt, akkor könnyen el tudja adni hasonló áron, esetleg 1000-1500 Ft-ot bukik rajta.
Persze minél jobb egy játék, annál lassabban megy le az ára, és ha kinéztünk magunknak egy játékot megjelenés napi megvételre, akkor néha 12-13-14 ezer forintokat is le kell tenni az asztalra értük, ami bizony rengeteg.

Ha az ember türelmes és nem bánja a használt eladás-vétellel járó macerát, akkor meglepően olcsón ki lehet jönni az egészből.

Mindezek ellenére nem tudnám magam elképzelni úgy, hogy a PS3 legyen az elsődleges platformom, szóval hogy azon játsszak minden játékot ami érdekel, és ott multizzak. A gamepad és az 1080p, 4-8x AA és a magyar dedikált szerverek (ahol az ember 20-40-es pinggel tud játszani) hiánya túl sok számomra.

Viszont a másik oldalon néha megfordul a fejemben hogy de jó lenne ezt a játékot konzolon tolni, mert ott nem kapom be a random fagyást, vagy ezt a corrupt save bug-ot. Nem csalnának le multiban, és nem veszik el a mentésem, mert újratettem a rendszert.

Igen, ki lehet szedni a mentéseket reinstall előtt, le lehet lépni a szerverről ha csalót találunk, 20 lépésben ki lehet javítani a corrupt save-t, de konzolon ezeket nem kell. Az elmúlt lassan két évben eddig 3x fagyott le a PS3-am, PC-n kicsit többször észlelt az exe hibát :( (Pedig driver, DX, etc frissek, de a kismillió alkalmazás ütközéssel sajnos mindig van valami váratlan).

Az egész nyilván az ártól függ. Neked 50 ezer Ft-t+játékok megér-e az egész.
Ha hobby játékos vagy, szerintem PS3 a legjobb választás az xbox-ps-pc trióból. Ha havonta játszol 1-2 játékkal meló után, tudsz vele ingyen multizni, és nem kell félni a meghibásodástól, nem kell a hardware-re költened. Most már teljesen megértem hogy valaki miért választja a konzolt.
Viszont csak azért mert ő azt választotta, ez nem azt jelenti hogy az a platform a legjobb. Igen a PC drágább, (nem annyival mint gondolnád, de drágább), de nem ugyan azt nyújtja.
Ha vettél egy Focus-t akkor te sem mész oda a BMW tulajhoz hogy de hülye vagy, ezzel is el jutok A-ból B-be, te minek fizettél érte 3-szor annyit. A Focus is nagyon jó autó, de a másik többet tud, jobban tudja.

Ez a véleményem a konzol vs PC-ről.

Következő írásomban majd az Xbox 360-ról is ejtek néhány szót, és egy hosszabb összegzést is tervezek.
A kommentekben ne induljon el a flame, ez csak az én véleményem a dologról, inkább az egyes pontokról (főleg amiket én felhoztam) vagyok kíváncsi az emberek véleményére, nem az egész témáról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.