2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

A GIGABYTE DualBIOS rejtelmei

Tények és tévhitek a Gigabyte BIOS-védelméről. Amit a DualBIOS-os lap BIOS frissítéséről tudni érdemes.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Tények és tévhitek a Gigabyte BIOS-védelméről. Amit a DualBIOS-os lap BIOS frissítéséről tudni érdemes.

A bizonyára sokak által ismert, és jópár felhasználó alaplapját szervízeléstől megmentő technológiát szeretném kivesézni: ez pedig nem más, mint a GIGABYTE DualBIOS-a. "Áldásos" tevékenységemnek, a BIOS-helyreállításnak köszönhetően rengeteg alaplappal találkoztam már, amik valamiféle malőr folytán elvesztették azon képességüket, hogy induljanak, és ezek közt volt jónéhány DualBIOS-os is. Joggal tehetjük fel a kérdést: A DualBIOS sem 100%-os védelem a félresikerült frissítés ellen? - A válaszom határozott NEM! Hogy miért, azt a cikk további részében részletesen kivesézem.

Azoknak, akik gyakorlott "BIOS-frissítők", bizonyára nem kell bemutatnom a különböző helyreállítási technikákat, amiket egy-egy esetleges rosszul sikerült művelet hoz magával. Gondolok itt elsősorban a vakon flash-elésre (floppyról, ha nincs akkor pendrive-ról, CD-ről), mikor a BIOS-ba írandó tartalmat egy meghatározott fájlnévvel kell az adathordozóra másolni, és ha szerencsénk van, akkor "összeszedi magát a lap" és helyreáll a BIOS.
Az ezekhez hasonló sikeres, vagy épp sikertelen próbálkozások, kísérletek elkerülése, és nem utolsó sorban az RMA (Return Merchandise Authorization - Garanciában visszavett lapok - szabad fordítás) csökkentése érdekében a GIGABYTE már 1999-ben kifejlesztette DualBIOS technológiáját, melynek lényege, hogy egy biztonsági mentésből helyreállítjuk a BIOS-t, és az alaplap újra működőképes lesz.

A dolog azonban korántsem ilyen egyszerű, mert a technológia nem véd meg minden egyes esetben, mikor sikertelen a frissítés. Ehhez azonban meg kell ismernünk a DualBIOS működését.

Gigabyte GA-K8N Ultra SLI DualBIOS-ának megvalósítása PLCC32 tokozású FLASH-ekkel
(a régebbi gyártású "Giga" lapokon találkozhatunk vele)

Egy viszonylag újnak mondható lap, a Gigabyte EP45-DS4 DualBIOS-ának megvalósítása soros
(SPI - Serial Peripheral Interface) FLASH memóriákkal

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.