2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész.

[ ÚJ TESZT ]

Kedvenc csapatok

A kedvenc csapatok kérdésre (elsősorban a némileg későbbi meghirdetés miatt) csak 31 vélemény érkezett. A szavazatok mindössze 8 csapat között oszlottak meg, így a két sereghajtó mellett egy középcsapat is kedvelő nélkül maradt. Lássuk a sorrendet!

Futottak még

Marussia
Caterham
Toro Rosso

8. Williams (25 pont)

Williams 2013

Némileg meglepő a Williams nyolcadik helye, hiszen az F1 egyik legismertebb és legsikeresebb csapatáról beszélünk. Mostanában ugyanakkor nem nagyon megy nekik: mind az idei, mind a 2011-es évük borzasztóan sikerült. Üde színfoltot jelentett a tavalyi év, amikor sokkal erősebb autót sikerült összerakniuk, mellyel még egy győzelem is össze jött nekik Maldonado révén. Összesen öt jelölést kaptak.

7. Force India (32 pont)

Force India 2013

Vijay Mallya csapata évek óta stabil középcsapat. Általában tehetséges pilótáknak adnak lehetőséget a fizetősekkel szemben, mely valószínűsíthetően közrejátszik népszerűségükben. Összesen hat jelölést kaptak. Az elmúlt években jó pár 4. és 5. helyezést gyűjtöttek, dobogójuk azonban csak egy van, még a 2009-es Belga Nagydíjról, Fisichella révén.

6. Mercedes (52 pont)

Mercedes 2013

Az ezüst nyilak 8 jelölést kaptak, 2/4/2 megoszlásban. Rendkívül népszerű pilótáik (Schumacher, Hamilton, Rosberg) ellenére népszerűségük nem kiugró. Idén másodikként zárták a bajnokságot, ezzel kitörve az évek óta a győzelemért harcolók mögötti bolyból. A következő cél a napnál is világosabb, innentől nem is lehet más az elvárás, mint a világbajnoki cím.

Szinte minden adott ahhoz, hogy komolyan harcba szálljanak érte: várhatóan nagyon erős saját fejlesztésű és gyártású motor, remek szakemberek összeforrott gárdája, stabil anyagi helyzet és a mezőny egyik legerősebb pilótapárosa. Egyébiránt sokak szerint Hamilton épp azért igazolt már 2013-ra a Mercedeshez, hogy egy év összecsiszolódás, majd a 2014-es nagy szabályváltozások után a lehető legjobb esélye legyen világbajnoki cím(ek)et nyerni. Meglátjuk, hogy mit hoz számukra a jövő.

5. Red Bull (56 pont)

Red Bull 2013

Az elmúlt évek messze legeredményesebb csapata az ötödik helyen zárt a népszerűségi versenyben. Érdekesség, hogy mindössze 7 jelölést kaptak, azaz nagyságrendileg épp annyit, mint a mögöttük záró csapatok, ám a hétből 4 is abszolút első hely. Ahogy Vettel esetében, itt is meglepő kissé, hogy ennyire hátul végeztek, főleg, hogy egy középcsapat is megelőzte őket.

4. Sauber (66 pont)

Sauber 2013

A lista meglepetése a Sauber, mely ellentmondást nem tűrően utasította maga mögé az idei év világbajnokát és második helyezettjét. Peter Sauber alakulata is stabil középcsapata a száguldó cirkusznak. Az elmúlt két évben sok-sok erős eredménnyel büszkélkedhetnek Perez, Kobayashi, illetve Hülkenberg révén.

A következő évadnak Sutil - Gutierrez párossal vágnak neki, mely az elmúlt évek talán leggyengébbje részükről, de még mindig jobb, mintha maradtak volna a tini Szirotkinnál. Sajnos idén komoly anyagi nehézségeik voltak és orosz pilótajelöltjük parkolópályára állításával kérdéses, hogy ezt mennyire tudják orvosolni.

3. Lotus (89 pont)

Lotus 2013

A vicces és laza Lotus igazán népszerű lett az elmúlt években. Kedveltségükön sokat javított Räikkönen leigazolása, ám az utóbbi hónapok történései kapcsán sok Kimi szurkoló a csapatot hibáztatta, és elfordult tőlük. Mindenesetre ezzel együtt is simán harmadikként zártak, az F1 két legnevesebb és legsikeresebb istállója mögött.

Az elmúlt fél évben ugyanakkor szinte napi szinten lehetett hallani a pénzügyi problémáikról. Szerintem sokat veszítene azzal a cirkusz, ha nem tudnának elindulni, vagy sokkal gyengébbek lennének, mint az előző években. Hozzáállásuk egyedi, ahogy Webbernél, itt is elmondható, hogy üde színfoltjai a paddocknak.

2. McLaren (116 pont)

McLaren 2013

Talán senki számára nem volt kérdéses, hogy a második helyre fut majd be a McLaren, ezzel együtt majdnem mégsem így történt. Érdekesség, hogy épp annyi szavazatot kaptak, mint a Lotus, ám rengetegen (a szavazók mintegy harmada) abszolút legnagyobb kedvencüknek tartják a wokingi csapatot. Örömteli, hogy fennállásuk egyik leggyengébb éve ellenére sem fordultak el tőlük a szurkolók. Remélhetőleg jövőre ismét az élcsapatokkal versengenek majd a győzelemért.

1. Ferrari (136 pont)

Ferrari 2013

A Forma-1 legismertebb, legsikeresebb és legnépszerűbb csapata, évtizedek óta. A pontkülönbség azonban kisebb, mint várható volt. Első helyüket annak köszönhetik, hogy valamivel többen tartják őket 2., illetve 3. számú kedvencnek, mint a McLarent. A Ferrari az egyetlen csapat, melyet legalább a fórumozók fele megemlített kedvenceként.

A 2014-es évre nagyon rákészültek. Sok elismert mérnököt igazoltak, továbbá elküldték az évek óta gyengén teljesítő Massát, és a második fénykorát élő Räikkönent hozták a helyére. Szinte egyöntetű az a vélemény, hogy ezzel övék 2014 legerősebb pilótapárosa. Innentől azonban nagyon nagy nyomás nehezedik az egyébként is sokat kritizált Stefano Domenicali csapatfőnökre. Vajon képes lesz-e menedzselni a két sztár viszonyát?

Vajon Räikkönen miként viseli majd, hogy kimondva-kimondatlanul arra számít a Ferrari, hogy Alonsót segíti majd? Hogy reagál Alonso, ha Kimi stabilan veri és be kell állnia mögé hátvédnek? Megannyi kérdés, melyek szinte minden F1 rajongót foglalkoztatnak az új idény startja előtt. A legnépszerűbb csapat, melynek autóit a két legnépszerűbb pilóta vezeti. Ha mindemellett a legerősebb autót is sikerül letenniük az asztalra, akkor megismétlődhet az 1988-as év McLarenes dominanciája.

De erre azért nagy összegben ne fogadjunk. Mind az elmúlt éveket uraló Red Bull, mind a nagyon erősnek várt Mercedes, mind a már több, mint egy éve nagy erőkkel erre az évre készülő McLaren komoly vetélytárs lehet. Egy azonban biztos: szinte mindenki számára rossz lenne egy az idei McLarenhez hasonlóan szenvedő Ferrarit látni ezzel a pilótapárossal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.