2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

10 nap az USA-ban - kalandok

A múltkori (New York 1 nap alatt) cikkem után elmesélem hosszabban is, merre is jártam az USA-ban.

[ ÚJ TESZT ]

Philadelphia

Philadelphiába nem autóval mentünk, mert volt egy jó kis helyi vasút, ami kb 50 perc alatt bevitt minket, itt a helyi megállója.

Egyébként érdekes ez a helyi vasút is. Kis motorvonat pár kocsival (diák szokás szerint egy darab sem), és minden kocsiban kalauz, aki a peronról bekiabál, hogy épp melyik állomás jön. Klíma persze van, ment is ezerrel, jó hideg volt. Meg is érkeztünk a Philadelphiai pályaudvarra.

Innen gyalog irány a belváros, a kötelező Liberty bell, az Independence hall (ahol a Nemzet aranyát kereste Nicholas Cage), majd természetesen a Museum of Art, ahol Rocky futott fel a lépcsőkön itt.
Még a lábnyoma is kőbe van foglalva, és szobra is van.

Ezután amit feltétlen meg kellett néznünk, az a híres Philadelphia cheese steak (sajtos steak szendvics) amit például egy híres helyen, a Geno's steak-nél is lehet kapni. A hely érdekes: egy külvárosi helyen van, de eléggé csicsás, és mindenféle sztár és híres ember járt már ott, ezt képeken lehet megnézni a falon.

Visszafelé taxiztunk, és az áldott jó szívem...beszálltam a taxiba, találtam az ülésen egy ott felejtett nagyon vastag pénztárcát, vajon hány dollár volt benne? Reflexből odaadtam a sofőrnek, aki fene tudja, hogy leadta-e...

Az egyik sugárúton látható sok-sok ország zászlója, köztük Magyarországé is! (jobb oldalon található :) )

Itt Philadelphiában volt dolgom a rendőrökkel is: ugyebár ha bekapcsolom a GPS-t, nem tudja, hogy merre felé áll az autó orra, csak azt, hogy hol állok. Azt mondja, hogy forduljak be jobbra, én meg befordultam..hát persze, hogy egyirányú volt az utca, én meg fordítva hajtottam be! Gyorsan lehúzódtam jobbra, de már mögöttem is volt egy Ford Crown Victoria rendőrautó, de egy hangja sem volt, csak villogott felül a lámpa. Diszkréten mögém állt, (épp az amcsi sógorom sem volt velem), én meg majdnem infarktust kaptam, hogy most mi lesz :)

Tudtam, hogy nem szabad kiszállni a kocsiból, mert egyből nyúl a fegyverért, tehát odaért, ránézett a szélvédő matricára (biztosítás), elkérte a bérautó papírjait. Elkérte a jogsit (elég volt neki a magyar kártya alakú) és kérdezte, hogy ugye nálunk is vannak egyirányú utak? Mondom persze,csak elnéztem a GPS-en bocsi.. Erre azt mondja, hogy vigyázzak mert legközelebb "you can kill somebody", erre elköszönt, blokkolta az utat amíg megfordultam, és elment, ennyi. Ingyen megúsztam, rendes volt. Mondjuk azt hallottam is, hogy ott nem szívatják az embert annyira, és marha nagy a tekintélyük.

Ez a nap elég rövid volt, volt még más dolgunk is, szóval el is indultunk haza. Jut eszembe, a rádiózás is érdekes: vannak FM rádióadók, jó sok, de elő lehet fizetni olyan $10 per hónap körül műholdas rádióért is, és akkor kb 100db műholdas csatornát kap az ember, jó minőségben.
Persze a kocsiban találtam is egy vicces country adót, ahol kábé olyan szövegei voltak a daloknak, hogy "ugorj be a pickup truck-omba.." :)

Még valami: (kicsit ugrálok a témák között, bocs): szinte minden autónak be van építve gyárilag a garázsnyitó gomb (több is), és akkor felprogramozod, nem kell magadnál tartani a kapunyitót. Érdekes még a sok UHaul, és egyéb kisteher kölcsönzők: olyan napi 5-6ezer Ft körül kapsz egy (nem is olyan) kis teherautót, ha például költözni kell, vagy ilyesmi. Persze V8 benzimotorral, automata váltóval és rá van írva, hogy "V8 engine for easier drive" haha...Nálunk egy 1.9-es diesel motorral fele annyit sem fogyasztana.. A diesel üzemanyag amúgy is ritkaság, kábé mint az autógáz nálunk. Persze idővel gondolom el fog terjedni, egyre drágább a benzin ott is.

Szóval volt más dolgunk is, el kellett menni segíteni a sógorom egyik haverjához, bepakolni, mert költözött el az anyósától (itt próbáltam ki az UHaul autót is). A néni háza megint csak a tipikus amerikai ház volt, meg is kínált minket fánkkal és dobozos kólával :)

Volt még (számomra) furcsaság elég: sógoromnak pl. az a "heppje", hogy ha messzire kell utaznia az autójával, akkor bérel egy másik autót, hogy ne menjen a kilométere..kb 3 perc papírmunka, és tényleg minden sarkon van kölcsönző, így persze nem nehéz, mint fentebb írtam, napi kb. 5e Ft egy kölcsönautó.

Na, nézzünk el Atlantic Citybe is a keleti park Las Vegasába is!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • USA keleti part

    Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.