2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Diszkrét OPA - visszatérés a diszkrét alkatrészek hangjának a világába!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

First of all:
Köszönöm bkercso forumtárs munkáját! Sajnos nekem se felszerelésem jelenleg se időm (de szerintem tapasztalatom sincs PCB megtervezésben) nincs ilyen nyák elektronika legyártásához. Örülök, ha furatszerelt alkatrészekkel a bumszli eszközeim mellett jót tudok alkotni.

Nem szeretek reklámozni, nem ez a szakterületem...
De ez kicsit az lehet, tisztelt ólvasó, így elnézést kell ezért kérnem!

Fejhallgató erősítőm készítése alatt több diszkrét prototípust saját tervezést illetve neten másolt kapcsolást megcsináltam, de sajnos legtöbbször gerjedés vagy hallható probléma lépet fel, így műverősítő mellett maradtam. A fejhallgató magas érzékenysége miatt kisebb hibák recsegés, brumm, torzítás jobban észre vehető, így fontos, hogy jó kapcsolás legyen.

Az előző blog postban látszik milyen A osztályú kapcsolás mellett maradtam végül.
A diszkrét opa mellett mérhető kimeneti offszet : bal csatorna 2.5mV, jobb 22mV
Bemeneti offset 10-20mV körül oszcillál folyamatosan.

Ezek opa27g-vel 1mV körüli/ alatti értékek kompenzálás nélkül.
Az értékeket 1 óra folyamatos üzem után mértem.
Bemeneti offset 10-20mV körül oszcillál folyamatosan.
Az offset értékeket az IC-hez viszonyítva laikus olvasó gondolhatná, hogy "rosszak", de 30-50mV alatti offszet érték nem észrevehető ilyen felhasználási területnél.

Hallható alapzaj nincsen. Pótméter 70% -72% körül kicsi hallható recsegés észrevehető!
Pótméter 100k LOG

Nagyon komoly hangbeli összehasonlítást nem biztos, hogy tudok írni, mivel nem vagyok hangtechnikus vagy szakértő!

Hangbeli különbség diszkrét - nem diszkrét:
-Első leghamarabb észrevehető különbség amit megállapítottam, hogy megnött a zenei tér. Olyan érzetem van, mintha mindent egy nagyobb szobába áttettek volna.
- A kis frekvencia tartományon egyenletesebb sokkal erősebb átvitel hallható. Kicsit meg is lepődtem a nyilt fülesemet (pioneer se-a1000) még nem hallottam így szolni olyan erejű lett mély hangok terén, mintha zárt füles lenne... És ez nagyon tetszik! A robbanások levesznek a lábamról egy két film jelenetnél, baszgitár bizsergető érzést ad végre, az elektronikus zene hozza tuc-tuc érzést mintha 200Wos mélynyomót raktak volna 3négyzet méteres szobába... :C
- A magasok terén nem érzek különbséget.
- A tipikus Aosztály beli "meleg" hang érzet is megjelent ami hiányzott a fejerősítőmből pedig a 150mA nyugalmi áram ebben a kategóriában nem kevés...
- Végül 1 óra után kezdem észre venni, hogy a nagyon sok különféle hangot felvonultató zenéknél sokkal jobban észre veszem a hangszereket és mintha több lenne érzetem lenne...

Tudom elég nehéz tesztelni ilyet mert nem lehet 1 kapcsolóval ABX-elni, de 5 szám erejéig ki-be kapkodtam az opa-kat.
Mivel mindig is diszkrét elemekből építkező erősítő párti voltam, most megint mondhatom nem véletlen!
Remélem sokáig jól fognak szolgálni a kis OPA-GREEN diszkrét műverősítők.
Dícsérem bkercso kollega munkáit!

KÉPEK :

Hozzászólások

(#1) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Mi bajod van az integrált áramkörökkel? Komolyan kérdezem, mert ez a hozzáállás teljesen irracionális. Egyrészt felvétel közben sok IC-n átmegy az a hang, másrésztől sokkal jobb paraméterei vannak akár egy 5532-nek is mint bármelyik diszkrétnek.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#2) bkercso válasza Blindmouse (#1) üzenetére


bkercso
nagyúr

Köszönöm az írást! (Te vagy az első, aki nem általam készített áramkörbe tette őket. :) )

Egy megjegyzés: jelenleg csak duál kivtelben készülnek, a képeken látható (fél dual) --> single átalakítókat próbaképp építettem, de sajna tovább tartott, mint az opák elkészítése. De ha lesz komoly igény rá, elkészítem single-ben is.

Annyit még a cikkhet, hogy ha egy offszet oszcillál, akkor az nem offszet, vagyis nem DC. ha meg lassan változik, akkor nem oszcillál, csak nem stabil (az eltérő zenei terhelésből adódó eltérő hőingás miatt).
Potirecsegés meg attól szokott lenni, ha DC megy át a potin. Ezt egy csatolókondival lehet orvosolni, de én nem szoktam, mert a DC miatti recsegés csak tekergetéskor jelentkezik, a kondi viszont mindig beleszól a hangba. (De ha jól értem, a DC a forrásodból jön, nem az OPÁkból.)

blindmouse: Hallgatózz! Mérve szépek az IC-k, csak nem zenével mérik őket. Egyik bajuk (ami feladatuk is) a nagy nyílthurkú erősítés: ez teszi őket univerzálisan használhatóvá. Viszont emiatt nagy tranzienstorzításokat produkálnak. Közel lineáris áramkörökbe - amilyen ez az A-osztályú erősítő is - viszont nem kell nagy ny.h. erősítés.
Anúgy jó minőségű felvételeknél kevés opán vezetik át a hangot és azok is diszkrétek, mint pl. a híres 990-es opa.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#3) vodkaboy22 válasza Blindmouse (#1) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Hoho én is lefutottam ezen a lejtőn sokszor, de ahogy olvasok egyes "anomáliákra" kezd fény derülni!
Pl Miért szeretem a diszkrétnek eszközöket tartalmazó dolgok hangját?
Vagy miért szeretik sokan a csövek hangját?
Tudod amikor elkészült ez az erősítő beleraktam egy papirforma szerint nagyon jó tlc071-et
jFET bemenet, nagyon nagy bemeneti ellenállás, nagy nyugalmi áram 10mA<, stb stb stb aztán beleraktam ne5534-et aztán egy opa27g-t ... az opa27 kb 10szer drágább mint a tlc és papirforma szerint 10szer szarabb is... Mégis hangra az egyiket 10 percnél tovább nem hallgatnám... :W

Hángy IC adatlapon látsz intermodulációs torzitásról adatot? Tudod a hangjel nagyon bonyolult jelforma, több szempontból is. Sajnos a 20-20kHz tartó sávszél pont az a tartomány ahol az alkatrészek nagy ugrást tudnak mutatni viselkedés szempontjából! (Gondolj bele nem mindegy 0.47mikro kondi vagy 4,7 mikro kondi van csatoló kondinak...)
Ott ahol nem 3-4 db sinus-os jelfolyam van, hanem szegény FFT analizátor távolabbról nézve jó közelítéssel gauss zajt mutat ott bizony nem gondok lehetnek intermodulációs torzitással és ez baj.
Leegyszerűsítve gondolj bele van külön 80Hz-et tök szép jól hallod van külön 8kHz-et külön megint szép jól hallod, de a zenében ha a kettő 1szerre van jelen akkor nem mindegy, hogy az egyik rovására a másik csupán 10dB-vel hallkul... Na papirforma szerint is ez az amit a diszkrét elemekből építkező eszközök jobban tudnak az 1mm^2-re zsúfolt Si lapon lévő IC-khez képest. De hivatalból ezt az elektroncsövek tudják a legjobban.
Akkor most dobjuk el az elektroncsöveket, mert papirforma szerint nem érnek semmit? :C

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#4) vodkaboy22 válasza bkercso (#2) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Potirecsegés nem zavar csak észrevettem.

Most néztem egy rövid filmet végig, továbbra is tartom a véleményem a sokkal szebb élettelibb mély hangokról való véleményem.
3 órája megy az erősítő gondnélkül, ha továbbra sem lesz technikai gond akkor nem hiszem, hogy élnem kell a 3napos visszavételi garival :), de komolyan elgondolkodtam, egy DAC-os presenterről. Valamit vennem kéne barátnőmnek születés napjára és lassan őt is megmérgeztem a minőségi zene hallgatással. :C

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#5) Blindmouse válasza bkercso (#2) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Definiálod nekem a tranzienstorzítás-t? Esetleg ha tudod angolul, mert magyarul sokszor már sokszor nem igazán kifejezhetők ezek a dolgok.

Megnéztem a 990 kapcsolását, nem gondolhatod komolyan, hogy felvételre ezt használják, hisz line level kell neki, és nagy a kimeneti árama -> kimenetre tervezték, nem bemenetre.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#6) vodkaboy22 válasza Blindmouse (#5) üzenetére


vodkaboy22
addikt

http://www.shabad.ru/IEEE/otala.pdf
:) Itt megtalálod amit keresel angolul és mivel nem akármilyen impakt faktoros cikk ezért hinni is lehet neki!
Elég jól a villamosmérnöki nyelven írt szösszenet pár volt előadómnak oda is adnám, hogy így kell írni... :W

[ Szerkesztve ]

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#7) vodkaboy22 válasza vodkaboy22 (#3) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Sorry a megfogalmazásért kicsit becsiptem...

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#8) Blindmouse válasza vodkaboy22 (#3) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Randomra megnyitottam az TI audio opampok közül a legfelső adatlapját. OPA1664 figure 14 tartalmaz három különböző mérést is. Szerintem még a mért értékek is elfogadhatóak.
Azért azzal gondolom tisztában vagy, hogy mind a tlc071 mind a ne5532 mind a opa27 rettenetesen régi, elavultnak számító áramkör, és az árának nincs köze a hangjához. Miért nem próbálsz ki valami újabbat? Egész sokat fejlődött a technika az elmúlt 20 évben.
(amúgy igen, kukába az elektroncsővel egy DSP plugin és egy normális erősítő mindent megcsinál amit tudnak)

ó szóval a négyszögjel-ra adott válasz bajairól beszéltek. Na mindjárt válaszolok erre holnap.

[ Szerkesztve ]

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#9) bajnokpityu válasza vodkaboy22 (#6) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Otala intermodulációs mentes kapcsolásokat csinált. Ez volt a célja. Rotelnek, Elektrcompanietnek adta el a kapcsolásait.

Függetlenül,h nem túl hifis a hangja az 5532nek, én több készülékben(rotel előfok, canamp, asus essence) is visszaraktam a szuper hifis opák, és többek között a green után is, az asus IV (igen,téves az elnevezés,de igy szokás emlegetni) konverterébe. Igen,mos, igen, sávhatárolt, de valahogy még mindig természetesebbnek gondolom. Persze az sem mindegy ki gyártja, és van szórásuk is.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#10) bkercso válasza Blindmouse (#8) üzenetére


bkercso
nagyúr

Pé. trasient intermodulation diatortion, TIM. Vagy thermal distortion.
A csövet meg nem csak a páros rendű karakterisztikájáért szeretjük, hanem mert nagy feszültaégekkel és kis áramokkal dolgozik, így az indukciós hatások az áramkörben nagyságrendekkel kisebbek.

A szóbanforgó IC meg TL071.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.