2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Lenovo A820 - Az utód

Írta: | Kulcsszavak: ZTE . Blade . Lenovo . A820 . MTK6589

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A kiöregedő ZTE Blade készülékemnek leváltásának története

A kezdetek

Előre bocsájtom ez nem a HC felhasználóknak szól ezer képpel, teszttel...

Egyszer egy szép napon meglepve éreztem magam, mikor egy (akkor még) nevenincs ZTE "kis" cég a magenta színű szolgáltató kínálatába felvetette a Blade nevű, azóta méltán népszerű, (meg merném kockáztatni, hogy kultuszt teremtő) készüléket. A mobilaréna cikkét is már nagyon vártam, hát még azt, hogy a dolog anyagi fedezete biztosított legyen számomra a beruházáshoz. Boldogan álltam be én is a romokkal mókolgatók sorába, ami ugyan csak a nagyobb sátras ünnepeken való romcserét jelentette, de ez egy olyan érzést adott, amit előtte mobil nem. Miután a készülék két boldog esztendőt szolgált nálam, elkezdtem elgyengülni, hisz fordult a világ etéren is, nem is keveset.

Jöttek ki gigahetzes processzorok, kettő, majd négy maggal, jött valami furcsa torzszülött gyermek a tábla-telefon vegyesházasságból, és bezony nőttek az igények is.

Eleinte biztos voltam abban, hogy egy kínai, főleg ZTE-Huawei, vagy valamely hasonlóan megbízható kistigris termékét szeretném majd magamnak, a szolgáltatói kínálatból, csak volt pár bökkenő:
-Valahogy a válságnak mondott áremelési hullám sok negatív hatásai közül az egyik az az lett, hogy a szolgáltatók messze nem tudtak/akartak olyan készülékkedvezményeket adni, mint 2-3-5-10 éve. Azaz, ha ránézel egy árlistára, rá fogsz jönni, hogy 2 év hűség a hatalmasok szemében nem igen ér többet 4-10 ezresnél a vásárlás pillanatában. (Ez persze rögvest megváltozik akkor, ha netán fel szeretnéd a hűségedet mondani, mert akkor bizony ez 30-40000Ft-ot is megér) Így arra jutottam, hogy kártyásan kellene valamit nézni. de olyat, ami a lélektani határt, ami kb 40000Ft nem lépi át, és tud is valamit, egyszerűen nincs a belpiacon. Vagy legalábbis erősen kell keresni-kutatni az utódot.

Az első jelölt

Kerestem az ideális cserealanyt, melynek keresési peremfeltételeit szigorúan magamnak az alábbiakkal húztam körbe:
-A pengével sem volt semmi baj. Tudta amit kellett. Az utód is tudja majd ugyanezt egy új szinten.
-Olyan Ár/Érték aránnyal szeretném beszerezni a választott portékát, mint anno a pengét, amit a hazai árakkal nem is kis feladat
-Álljon mögötte közösség.

Talán a ZTE Grand X IN volt az egyetlen, amin aktívan elgondolkodtam, csak hát az ára, a fent nevezett lélektani határ duplája volt majdnem. November körül szűk 60000Ft volt kártyásan, hűséghosszabbítással az lett volna jó, hogy kamatmentes részletre kiadták volna. De valahogy fáztam tőle, szó mi szó. Megnyomkodtam, nézegettem, tetszett, csak úgy voltam vele, mint nagyanyám a szegedi piacon, ha nem alkudom le felére, nem érdekel...

De a ZTE Grand X IN csak nem hagyott nyugodni, Nilkin tokot, fóliát vettem a meg nem vett készülékhez, és vártam a csodát, ami nem jött el. A topikokat böngészve kiderült, hogy ebből van nVidia, illetve MediaTek processzoros verzió is. Valamiért az nVidia nagyon érdekelt volna, de nehéz hozzáférhetősége, a kis darabszámból eredő közösségi támogatás hiánya nem volt jó ómen. Ellenben a kétkártyás verzió. Mire észbe kaptam, már a sokadik, teljesem magyarított rom, átpartícionálás projekt is sikerrel zárult a ZTE V970 topikjában. Ezen a vonalon elindulva botlottam bele a Android DUAL SIM (két SIM) okostelefonok topikjába, valamint a Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás topikba is.

Elkezdtem hát a kétkártyás vonalon nézelődni, igen jó árakat lehetett a messzi kínában kifogni. Kicsit az az érzésem lett, ez is valami olyan, amit az MLM rendszerek hirdetnek, hogy (szinte) közvetlenül a gyártótól rendelsz. Mert itt ugye a vevő és az eladó között a posta áll, és akkora tételben úgysem fogsz vásárolni, hogy veled kishallal a gyártók többsége szóba álljon ne tyúlkábakkal írott formában. És a tapasztalatok szerint igen jó aránnyal a két három hetes időtávban megjönnek a holmik. Ezt az ebayes vásárlásaim is alátámasztották, kb 80-100 alkalommal.

Nagyon sokáig a ZTE Grand X V970 volt a nyerő. Elvégre volt hozzá tok, fólia már, és az a 140-150$ körüli összeg is szinte napról napra olvadt amit kértek érte, mikor aktívan lekezdtem figyelni az árát. Bevallom, az azt megelőző időszakig valamiért csak lesajnálva tekintettem a MediaTek processzoros telefonokra. Valószínűleg eme sztereotípiám abból adódott, hogy régebben a klóntelefonok rendelkeztek ilyennel, és erős ellenérzés alakult ki bennem. Persze a V970-ben lévő Mediatek MT6577-es platform 1GHz-es órajelen üzemeltetve két maggal, a hozzá tartozó Power SGX531 ultra GPU-val már nem a gagyi klónok kategóriája. Az ár olvadása, és az, hogy a modellt már majd egy háromnegyed éve be lehet szerezni, kicsit eltántorított, folyamatosan nézegettem, mi van feljebb, de nem sokkal drágábban...

Mediatek MT6589

Ekkor figyeltem fel arra, hogy az ár letörésében a négymagos "szörnyek" játsszék a főszerepet. Csak nézegettem, nézegettem, és oda lyukadtam ki, hogy az egyik legolcsóbb közülük a Lenovo A820 nem is lenne egy rossz választás, de az, majd 200$. Volt még az AMOI N828, a Goophone i9, és pár hasonló, vagy még nagyobb szörny a kedveltek között. Azt tudtam, hogy klón, vagy ahhoz hasonló kinézetű készüléket nagyon nem szeretnék. Legyen annyira kreatív a kínai mérnök, hogy nem a Samsung-iPhone másolatokkal operálnak kizárólag. Szerencsére van etéren is bőséges választék. És a fizikai gomboktól is idővel elkezdtem ódzkodni. De 3,5"-ról 5,3-5,7"-ra váltani nem biztos, hogy egészséges egy lépésben, így visszakanyarodtam a 4,5" környékére. Szerettem volna HD kijelzőt is, meg toronyórát láncostól, de akkor megint kifutok a szűkös keretből. Közben lelkes fórumtársak a különböző webshopok akciós kuponjati osztogatták meg a kétkártyás topikban. Így a Lenovo A820 már 19$-al olcsóbban beszerezhető lett volna vala, de valahogy még sokallottam a majd 185$-t érte. Szerencsémre. Mert egyszer csak 169,99$-ra esett az ára, és a kupont, mely az 19ABED volt a minideal.net oldalon elfelejtették deaktiválni. így, mint ahogy mifelénk falun mondták, úgy vetettem rá magam, mint gyöngytyúk a takonyra. 150,99$ PayPal-lal fizetve mindennel együtt 35035 HUF lett. (azaz az eredeti ZTE V970-nel összevetve kb 20$-val többért 2 helyett négymagos, 4,3" helyett 4,5"-os, ellenben vakumentes, de F/2-es nyílásviszonyú objektívvel megpakolt készülékre esett a választás)

A legrosszabb dolog a várakozás

A rendelést 2013. április 21. 22:45 perckor adtam fel, 2013. április 22. 13:13 perckor jött az email, hogy bizony postán van már, követve. Ugyan nem lepett meg, hogy a kód nem élt, de megy sikerült nyugodni, hogy nem fogják a rendelést törölni amiatt, hogy valaki náluk nem törölt valamit, így dupla kedvezménnyel hoztam el a motyót. Bevallom, megkönnyebbültem. A fórumon kiderült, miután megrendeltem, és közkinccsé tettem az infót, hogy kis árhibájuk van, egy fórumtárs szintén berendelt egyet. A szívem is nyugodt, hogy nem önzőztem, hanem a közösség érdekeit is szem előtt tartottam.

A további postalog itt érhető el:
2013.04.24 18:34 Célországba elküldve
2013.04.30 01:30 Célországba megérkezett
2013.04.30 01:36 Küldemény vám elé állítva
2013.05.02 08:36 Bejövő küldemény vámkezelve
2013.05.06 08:39 Dunakeszi 1 posta Sikertelen kézbesítés
2013.05.06 16:40 Dunakeszi 1 posta Postán átvehető
2013.05.07 08:20 Dunakeszi 1 posta Postán kézbesítés regisztrálva

Első örömök

Mikor megjött, hétfőn nem tudtam átvenni, mert így hozta a sors. Kedden reggel szaladtam a postára, hogy a várva várt holmit megszerezzem. Mikor megláttam a dobozt, nagyon örültem, mikor elkezdtem a nyitogatásával küzdeni, már kevésbé. Ugyanis kettő komolyabb sérülés is volt a dobozon. Egyik olyan volt, mintha egy keményebb csomag sarka vágódott volna neki, a másik inkább érintőleges, de hasonló sérülés volt. Egy szó mint száz, bántott, hogy nincs kamerám unboxing videót csinálni. Kibontva a dobozt, kiderült, azért annyira nem rossz a helyzet, mert belül 1-2 cm vastagon pufibubis fóliába van tekerve a motyó. Az eredeti csomagolása sértetlen volt. Végre látok az adrenalintól. Bevallom, nagyon jó érzés volt...

A dobozban a készülék újabb pufibubis zacsiban volt benne, pofával befelé. Alatta 2000mAh-ás akku, fekete puhának kemény, keménynek puha szilikon tok, mikro USB kábel, füles, töltőfej, US-EU fejadapter kínai nyelvű használati utasítás, garimatricás könyvecske, és egy minőségi kijelzővédő fólia lapult.

A készülék sértetlenül megúszta az ide vezető utat.

Az első benyomások a köré csoportosultak, hogy biza ez gyors, nem is kicsit, sőt...
A Lenovo alaposan neki esett a szotvernek, messze nem pucér 4.1 felülettel került ki a szépség a gyártósorról. Tudtam, hogy a fordítása messze nem tökéletes, ezért a Lenovo A820 blogban, melyet cappa72 követett el, osztraksajt, és fape társak már belekezdtek a fordításba, csatlakoztam. Sajnos a technika ördöge ellenünk van, mert beépíteni a ferdítést sokkal körülményesebb, mint azt elsőre gondoltuk volna.

A gyári rom nekem rootolva, kínai szoftverek mentesen jött, 135-ös kernellel. Bár jegyezzük meg, egyik másik alkalmazás tyúklábakkal beszél, de azok a Lenovo saját, és valójában igen hasznos alkalmazásai közül kerülnek ki. Érdemes a fordítás beépítésére energiát szánni. Ezzel egy mondthatni ellentétes út az, amit cappa72 felvázolt, gyorsan, frissen, de annál inkább hasznosan: a ZTE V987 BM1.0 ROM-ot házasította össze a Lenovo kernelével. Az eredmény egy teljesen magyar, teljes funkcionalitású ROM. Gyors, stabil, szeretnivaló Zselény lett. Így hivatkozom rá azóta is

Hogy mi az ami a gyári romban volt, és itt nincs? Csak tőszavaknban:
-a gyári rendszerben igen fejlett energiamanagement van benne, pl tapi gombok fényének letiltása, ugyanilyen feltételek mellett meddig megy még a teló, profilhoz rendelt maximális sebesség
(0,8-1-1,2GHz), és állapotlehetőségek, nem fogadott híváás hány másodpercig csörgött, és ki tudja még mi volt benne.
-a fordítás során kiderült, nagyon mély monitorozás zajlik, pl töltés terén az eredeti romban.
-az eredeti romban a hangerőgomb exponáló funkcióval is bírt.
-a cappa félében lévő kamera alkalmazásban viszont van HDR kép készítési lehetőség.
-ellenben cappa romjában működik a naptár, míg a gyáriban csak a saját, és az valahogy nem jött be.

Mókolgatások

Mire megjött a letó, már a CP4.0-v4 ROM-nál tartott a fejlesztés, feltettem, és maradt is mostanáig. Ezt a CWM 6.0.1.2 felrakása után lehetett feltenni. Ezt a CWM-et is cappa72 alkotta. Ahogy a hozzá tartozó aláírtan dedikált gapps csomagot is. Mivel a gyári FM rádió megy antenna (vagyis bedugott füles) nélkül is, így arra is létrehozott egy telepítőt.
Ezen kívül engem idegesít a boot során fellépő hanghatás. Így a /system/media mappában lévő két mp3 kiterjesztésű fájlt mp_-ra neveztem át, és csendben bootol is.
Ezt követően a system/media/audio/ui volt a következő áldozatom. Az eredeti kapott egy -old végződést, és egy ui mappát létrehoztam a biztonság kedvéért, üresen. Ezáltal egyből el is hallgatott a kamera fókuszáláskori, illetve fényképezéskori hangja.

DJGABI pedig megmerte azt lépni, amit én nem: egy kellemes kis appal a memóriát az eredeti felosztásból újrapartícionálta. Miután neki összejött, én is bátran követtem, nekem is bevált. A partíciókiosztás úgy változott meg, hogy az egész szabadon hozzáférhető memória egybe lett nyitva. Ez a megfelelő alkalmazás 2,77GB opcióját jelentette. Így ugyan egy 14 MB-os partíció szabadon marad, de ez egy vold.fstab (szintén cappa72 kolléga általi) módosítással, megoldható. Az SD lesz az SD, minden más telefonmemória egyben lesz telefonmemória. Sokkal egyszerűbbnek hangzik, mint valójában, de működik, és ez a lényeg.

És a negatív dolgok

Szerencsére nem sok negatív dologról tudok nyilatkozni.
Talán az ingyen adott tok az egyik legfőbb bosszúságforrás. Nehéz megnyomni azt a 3 db gombot, ami van rajta. egyszerűen nincs nyomáspontja, legfeljebb is csak a power-gombnak. A hangerőszabályzás nem oly kifinomult, mint a Blade szilikon tokjánál volt. Levenni is elég furcsa nekem a puha szilikon tok után. Annak mindég tartottam valamit a tokja mögött, pl BKV-jegy, meg ilyesmit na itt nem fogok ilyet tenni, az borítékolható.
A másik az a valószerűtlenül rugalmas hátlap, mely lefejtéskor mutatja meg, milyen lágy is. Messze nem oly kemény, mint gondolnám. Recsegni viszont nem recseg. :-)
Negatívum volt továbbá, hogy fel kellett bontanom a kapott USB kábelét a telónak, mert a meglévő Nokia mindég kiesett belőle. Eredetekig nem akartam volna hozzányúlni, de megérte, a gyári kábele nemesik ki. Elvileg szabvány a mikro USB, de tizedmilliméternyi eltérések ilyet okozhatnak. És szemmel összenézve valóban kisebbek a Nokia karompöckei... De ez nem a Lenovo ügye.

Összességében

Nem tagadhatom, ezen az áron hasonló tudású készüléket még megnézni sem engednek a boltban. Ár/Érték viszonyban egyértelmű előnyt élvez a hazai készülékekkel szemben. Nekem bevált teljesen.
A játékokról meg nyilatkozzon olyan, aki más készülékeken is játszott. Én nem igen teszek olyat, legfeljebb a fiam, a mérges madarakkal tölt időt...

Köszönet mindazoknak, akik a közösséget érdemi munkájukkal táplálták eddig, és remélem ezután is fogják. De mindenekelőtt cappa72, osztraksajt, fape, és DJGABI számára a kísérletezést, és belefeccölt álmatlan éjszakákat.

Hozzászólások

(#1) tzsolesz


tzsolesz
nagyúr

Uhh, nem semmi,ennyit simán megért. Most néztem róla Youtube-on videót. Engem totál meggyőzött.
Köszi a beszámolót. :R

(#2) vegyszer válasza tzsolesz (#1) üzenetére


vegyszer
addikt

Bezony, megérte az árát. Igen elégedett vagyok vele.

"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell

(#3) tzsolesz válasza vegyszer (#2) üzenetére


tzsolesz
nagyúr

Nah, közben kijött a MA-s teszt is. Klassz ez a teló nagyon. :K

(#4) Ygg


Ygg
senior tag

Tetszik ez a rövid, szubjektív teszt/bemutatás, részleteseket specikkel úgyis már sok helyen lehet olvasni.

(#5) vegyszer válasza Ygg (#4) üzenetére


vegyszer
addikt

A nyilvánvalót kár magyarázni.
A személyes tapasztalatok viszont nem jönnek át a monitoron csak úgy, maguktól.

"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell

(#6) Ygg válasza vegyszer (#5) üzenetére


Ygg
senior tag

Így igaz :R .

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.