2021. május 11., kedd

Gyorskeresés

Kétszintes családi házba milyen routert?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A következő kérdésben kérem a közösség segítségét / tanácsait:
Adott egy két szintes tégla családi ház, a lakórész nagyrészt felül van. Alul csak egy tévé lesz majd illetve garázs/műhely.
Egy optikai kábelen jön az internet, amit egy Huawei HG846M WiFi router próbál több-kevesebb sikerrel osztani az épületben. Az eszköz a felső szinten van, jelenleg egy vezetékes kapcsolatot használok és 4-5 eszköz lóg rajta vezeték nélkül. A jelerősség elég drasztikusan csökken ahogy távolodok a routertől, az alsó szinten pedig már néha el is veszíti a kapcsolatot.
Ez miatt szeretném a WiFi-t egy modernebb eszközzel megoldani. Az elképzelésem a következő lenne:
A Huawei-ról vagy 1 vagy 2 vezetékes kapcsolat menne, az új routerről pedig a WiFi illetve 3 vezetékes kapcsolat.
A Huawei-nek a szolgáltató miatt maradnia kell, de a beállításokhoz hozzáférek.
Kérdés, hogy ilyen konfigurációban tudom használni vagy sem, illetve, hogy milyen routert lenne érdemes vásárolnom ha a keret max. 30000 Huf?

Köszönöm a segítséget! :R

Hozzászólások

(#1) zarayg


zarayg
aktív tag

Szia!

Huawei router bridge módba át kell konfigurálni majd mellé kell egy TP-Link Archer C6 és ahhoz igény szerint (2,4G esetén 2x 855RE) (5G esetén 2x RE500)

3 szintes családi házat lefed :) (tégla ház, szuterén-szint-emelet)

Telefonszámom: 36-30/935-51-87! || Szépen kérlek! Ha írok PM-et, akkor legyél hajlandó válaszolni rá! Köszönöm. || Üzletszabályzatomat itt olvashatod el: https://bit.ly/2Mr3ARe

(#2) dabadab


dabadab
titán

Teljesen mindegy, hogy milyen "modern" cuccot veszel, attól még 2,4 GHz-es elektromágneses hullámokat ugyanúgy fogja árnyékolni a vasbeton födém (az 5 GHz-est meg pláne).

Veszel egy másik routert, AP üzemmódba rakod, beállítod neki ugyanazt az SSID-t meg jelszót, mint a Huaweien, berakod a földszintre és vezetékkel összekötöd a Huawei-jel. Ennyi.

Nem lesz tökéletes, mivel a wifiből kifelejtették azt, hogy rendes roamingot rakjanak bele és teljesen a kliensre van bízva, hogy mikor áll át egyik AP-ről a másikra, de működni fog, nem fog leesni semmi sem a hálózatról és ha elég sokáig van egy eszköz egy emeleten, akkor azért előbb-utóbb rácsatlakozik az erősebb AP-ra.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#3) Gargouille


Gargouille
senior tag

Ebből a keretből korrekt megoldást nem fogsz összehozni szerintem, így akkor jársz legjobban ha azt teszed amit a kolléga is javasolt, veszel egy akármilyen AP-t (nem kell router) amit vezetéken leviszel az alsó szintre, azonos SSID és pass beállítás után lesz mindenhol wifi.

Ha valami normálisabbat akarsz akkor Unifi (vagy van a TP-Link-nek is hasonló rendszere olcsóbban), ahhoz van vezérlés és roaming meg amit csak akarsz, sőt tetszőlegesen bővítheted később, például kültér/udvar stb. De nyilván itt mélyebben kell a zsebbe nyúlnod.

(#4) dabadab válasza Gargouille (#3) üzenetére


dabadab
titán

Ha valami normálisabbat akarsz akkor Unifi (vagy van a TP-Link-nek is hasonló rendszere olcsóbban), ahhoz van vezérlés és roaming meg amit csak akarsz

Az a baj, hogy igazán az se old meg semmit, mivel ha a wifi szabványban nincs handover, akkor nincs és ezen nem változtat semennyit, hogy milyen routert használsz.

Az Ubiquitiben sincs semmi mágia, az is csak annyit tud csinálni, hogy mindenféle feltételek meglétekor kirúgja a klienst az AP-ről és reméli, hogy egy jobb AP-ra csatlakozik (na meg persze azt is, hogy egyáltalán létezik egy jobb AP :) ). Ezt Mikrotik cuccokon is be lehet állítani (én azokat szeretem, mert csak :) ) meg szerintem dd-wrt meg hasonló firmware-eken is (mondjuk ez utóbbinak nem néztem utána).

Az Unifi rendszere akkor jó, ha az embernek tényleg nagyon sok AP-ja van és azoknak a felügyelete meg konfigurációja tényleg olyan időigényes meg macerás lenne, hogy jobb egy központi management rendszer - nyilván ez nem két darap AP-nál fog előjönni :) Viszont egy ilyen két AP-s rendszernél az se fog sok okosságot tudni csinálni: az egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy a ház (meg a kert) minden sarkában legyen rendes jelerősség ahhoz, hogy azt lehessen gondolni, hogy ha a jelerősség x dB alá esik, akkor az szinte biztosan azt jelenti, hogy egy másik AP-val már jobb kapcsolata lenne.
Szóval vagy nem nagyon fogja lerugdalni a klienseket az AP-ről vagy olyankor is, amikor nem kellene, de a legvalószínűbb az, hogy a két jelenség egyszerre lesz jelen :)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#5) b.


b.
nagyúr

Szia ! nekem 2 szintes , beton födémes családi házban szintén Huawei szolgáltatós Routerrel, ez a TP link Archer [link] szolgál most , hibátlan. 2 TV, 5 klíma, a napelem inverter ,telefonok( 5 darab), 2 laptop 1 nyomtató mindegyikkel és egyszerre is hibátlan. Vendég wifi szintén frankó.Csak ajánlani tudom : előtte egy ugyan ilyen Archer volt csak kisebb , ( nem emlékszem a típusára, 18 K körül volt ) azzal sem volt gondom,de ennél erősebb a jel. Egy Asus Ac 51 volt, váltott, na az használhatatlan volt a tetőtérben nálam, ha lent volt elhelyezve.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#6) Gargouille válasza dabadab (#4) üzenetére


Gargouille
senior tag

Mikrotiket nem ajánlanék végfelhasználónak, azért az pilótavizsgás ahhoz (amúgy én is preferálom, 4db van most épp itthon :D ). Az ubit meg pofonegyszerűen beállítja és ha van élő vezérlője akkor az nagyon jól megoldja, hogy passzolgatja a klienseket az ap-k közt, meg két kattintás korrekt guest wifit csinálni, meg azért mégiscsak színes-szagos. És van kültéri antennájuk is, meg minden egyéb hozzá ha később bővítené a rendszert akármerre, nincs limit gyakorlatilag.

(#7) Donki Hóte


Donki Hóte
addikt

Nekünk is volt térerő és sebesség problémánk egy szintén kétszintes házban, aztán vettünk egy egy ilyen Xiaomi AC2100-as routert.

Nem túlzás, amit a tesztek írnak róla, tényleg brutális térerőt csinál és nagyon gyors.

Ha csak a meglévő hálózatod jelét akarod vele erősíteni, akkor a beállítása megvan 2 perc alatt :R

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#8) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Az internet vezetéken jön, minden más csak kuruzslás.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#9) Urby66


Urby66
aktív tag

Köszönöm az eddigi tanácsokat. Azok alapján amit olvastam egy Mikrotik vagy valami hasonló cucc tényleg jobb megoldás lehet. Sajnos sem árban sem pedig a ráfordítandó időben nem állok túl jól, és a jelenlegi tudásomhoz képest feljönni a Mikrotik szintjére kb. egy térugrás lenne. :DDD
Sajnos a felújítás miatt jóformán csak arra van időm, hogy bedugjak valamit ami majd működik... :O
Szóval még figyelek és majd írok ha már van döntés.
Pár kérdés/ észrevétel:

Donki Hóte: A Xiaomi adatvédelmi szempontból nem aggályos? Mintha valami olyat olvastam volna, hogy mindenképp valami kínai szerveren keresztül megy bizonyos kommunikáció. (Most az Istennek se találom a cikket, lehet az a robotporszívójuk volt... :DD )

D1Rect:Igazad van, ezért lesz vagy 4 vezetékes a mostani egyhez képest. A vezeték nélküli csak a család gyengéinek szánalmas pótléka marad. :DDD

dabadab:Az AP vs router kérdés elgondolkodtat, ezt eddig nem vettem számításba. Az a baj, hogy a végén kellene majd a 4 vezeték és ha jól értem az AP miatt egyet máris buknék.

[ Szerkesztve ]

(#10) Donki Hóte válasza D1Rect (#8) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Az áram jön csak vezetéken, az internet már a spájzban van :K

#9 Urby66: Persze, hogy aggályos adatvédelmi szempontból, kb. annyira, mint az Amazon Alexája, az Apple SIRI-je, a Microsoft Cortanája, vagy a Samsung Bixby-je ;)

[ Szerkesztve ]

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.