2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

ThinkPad E14 Gen 2 Intel 1165G7 a forrófejű, lehűtése. update 2023.03.05

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Történetünk egy búcsúval kezdődik, mikor is az évekkel ezelőtt vásárolt még akkor ereje teljében lévő X230 elkezdett kiöregedni... Nyúztuk húztuk.. éveken át, de egyre csak jött a lassúlás, az egyre többet zabáló programok kínzása, majd végül a kegyelemdöfés.. AdobePremiePro 2020... és a 4K Elég volt!

Intel Core i5 3320M

Vérfrissítésre volt szükség, és jött egy nagyon jó ajánlat egyenest fejest a 11. generációba, azon belül is I7, 28W.

Az Intel 1165G7 egy elég dinamikusnak mondható, aránylag jó, de néhol vérszegény az AMD fronttal szemben, 28W papíron ami maximális 4,7Ghz turbó órajelre képes. DE. A spórolás nagy úr, és ez a hűtésen is megmutatkozik, vásárláskor, még pasztázás előtt, képesek voltunk tartósan kapásból 22W-is elmenni, de egy tapodtat se tovább ezt egy teljesen kerek 100C'-os hőmérséklet társaságában.

Szegény ember olcsónak mondható fegyvere a jobb paszta választása, nálam is így történt.... Thermal Grizzly Conductonaut társaságában

A régi paszta...

Thermal Grizzly

Ennek a "húzásnak" köszönhetően, 4,6W plusz teljesítményt kaptunk, de ez még mindig csak 26,6W, a 28W-ból, és szintúgy 100C' DE végre megjelent az eddig csak papíron látott 4,7Ghz... még ha másodpercekre is.

Ez hosszútávon nem egy nyerő dolog... Szóval gondolkodjunk.

A laptop Intel és AMD fronton is debütált, eddigi ismereteim szerint volt belőle 4 Generáció,
Gen1 Intel 10G
Gen2 Intel 11G / AMD Ryzen
Gen3 AMD Ryzen
Gen4 Intel 12G

Ezek közül megkülönböztethetjük az integrált és a dedikált videókártyás verziókat, így a hűtés módosítás kicsikét bonyolúltá válik.

Csak úgy nem cserélhetünk bordát, és mint a lenti képek mutatják, igazából értelme sem lenne...

Sajnos ránézésre is, a plusz hőelvezető GPU csatlakozáson kívül más különbség nincs....

Ami idő közben kiderült, hogy a jelenlegi integrált egy 5V 0.38A-es veriójú szélkerékkel van ellátva.
Ebből létezik egy erősebb 5V 0.5A-es verzió is, mind Intel mind AMD fronton, a Dedikált kártyás alaplapokhoz társítva.

Jó-jó DE, A nagyobb szellő nem feltétlenül elég, a képeket látva kicsi a felület, és gyorsan át is melegszik, eztért jött az ötlet, dupla HeatPipe Quad kivitel :D A helyfeltárást el is végeztük, egy hanyag gyurmás vastagság méréssel,

CPU felett kicsivel több mint 2mm-es hézagunk van!

Míg a borda felett már alig 1mm, de ez épp elegendőnek tűnik egy 1*9*220mm-es HeatPipe elvezetéséhez...

A képen szembetűnő, a borda megritkítása, gondolom ez a hotspot kialakulásának, és a hő elterülésére szolgál, vagy a gáz korai fordulásának megakadályozása, de ez nem elhanyagolható hőleadó felület ebben az esetben. Szerintem, ha tévedek javítsatok ki.

A tervek szerint, a jelenlegi és megvásárolt bordát fogjuk összelegózni, egy erősebb ventillátorral, és a lehető legnagyobb hőleadó felületet létrehozni, a 2 HeatPipe- ból varázsolunk 4-et, és bekerül a dedikált VGA helyére egy Puffer réz tömb, hogy megjövejük a hőtároló kapacitást, ezzel elnyújtva a felmelegedést és ezáltal a lehülési ciklust is.

A cikket csak azért publikálom,a tuning elkészülése előtt, ha esetleg bárkinek van jobb ötlete tapasztalata azt szívesen venném. Főleg a puffer és a borda kialakításának megváltoztatása kapcsán.

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
veterán

ThinKpad

(#2) AxBattler


AxBattler
félisten

tapottat se tovább
tapodtat

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#3) Tamás9x


Tamás9x
őstag

:R

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#4) Viktor77


Viktor77
titán

"mint Intel mint AMD fronton"

Mind a két mint mind.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#5) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Fogalmazásra érdemes lenne odafigyelni, de különben az ötlet igen jó :) Sőt, mivel a gép alja fém (ha jól emlékszem), az alsó lapra is át lehetne vezetni a meleget.
Meg aztán, ha a +1 ugyanolyan cső nem fér el, akkor más típushoz vékonyabbat is használnak, nem kell ebben 2 a sajátjából... :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#6) haiiro_o


haiiro_o
tag

Vízhűtést bele külső radiátorral. Az elég menő lenne. :)

(#7) ivana válasza hcl (#5) üzenetére


ivana
Ármester

E szériás szóval tuti nem. Magnézium alja az Txxs-nek van.

(#8) Tamás9x válasza hcl (#5) üzenetére


Tamás9x
őstag

Átfogalmazom, ahogy az idő engedi. Az alja fém.
Sajnos nagyon vékony fém. Tettem rá grap-padot, sajna egy fokot nem segített a történeten, cserébe kellemetlenül forró, így combon tartani nagyon nem ajánlatos.
Létezik hőcső, beszerezhetetlen, illetve irreálisan drága, ahogy néztem 1db cső 8000ft kínából, 2db kellene... + 1db ventillátor 15000ft, és még nem számoltunk az ívrehajtással, olcsóbban és kényelmesebben kijön, ha megveszem a dedikált szériás hűtést, és átalakítom.

haiiro_o: gondolkodtam rajta, de egy dolog miat vetettem csak el, hogy így ha úton van a gép akkor szinte szénné fő a rendszer. Csak otthon, vagy munkahelyen használható, illetve eladáskor ez egy nagyon negatív dolog, ha ilyen szintű modding van rajta.

https://www.youtube.com/@kisstontour

(#9) hcl válasza ivana (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hopp, tényleg. Lenovo=T :D

@Tamás9x : A gap pad semmit nem ér :S Próbáltam, nekem is van a T430-ban a hűtő felett, a billentyűzet felé elég harmatos a hőátadás gap pad-del a 4 magos prociról :D

"Létezik hőcső, beszerezhetetlen"
Ma szereltem x86-os tabletet, fele olyan vastag kb. a hőcsöve, mint egy T440...470-nek :Dha nem fogtad volna, arra gondoltam, hogy egy másik cuccét beletenni a gyárira, ha a sajátjából 2 túl vastag :) (Az sem jó, ha nyomja az alaplapot, rövid úton halálozna.)

Mutogatni való hater díszpinty

(#10) haiiro_o válasza Tamás9x (#8) üzenetére


haiiro_o
tag

Igazából csak az oldalsó szellőző rácson kéne kivezetni a csöveket. Ennyi nagy modolás lenne rajta. A radiátort a kijelző hátuljára kerülne a képzeletbeli terveimben.. de még így is elég nehéz lenne eladni valóban. :B

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.