2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Chipset hibás HP Compaq NC6210 javítása Shufnituning módra.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Minap, bár már egy pár napja, talán tegnap, vagy tegnap előtt, böngészgettem mint jóllakót óvodás a hardverapón és ráakadtam egy hirdetésre... "BGA szakembert keresek!!!!" Hmm na ez izgalmas gondoltam magamban, mivel régebben nagy hévvel nyomtam az ipart csak itt is mint mindenhol a pénz döntött kit tud nagyobb és erősebb gépet venni, illetve mellé megjelentek a trollok is így befejeződött a pályafutás.

Egy két üzenetváltás találkozó és már nálam is olt a betegeskedő gép:

A gép hibája egyszerű de nagyszerű. Kontakt hiba, ami sajna.... nem épp a legkellemesebb dolog ami az emberrel elő fordulhat. a bios beöltése közben képes kifagyni a gép amit én leginkább I-O hibának írnék le ez leginkább a déli híd felszakadásakor tud megnyilvánulni. Remélejük igazam lett és nem kell lekaparni az alaplapról az északi hidat is.

Lássunk egy kis videót a hibáról.

Sajna a a szervizben ezeket a készülékeket északi-híd hibával veszik fel és így is javítják őket, de mint az évek során kiderült i-o déli híd hibáról van szó:

FW82801E - Intel 82801E Communications I/O Controller Hub (C-ICH) - Intel Corporation

Ez okozza a kék-halál nélküli "fagyásokat", mivel az efféle hibák a burkolat instabilitása miatt jelentkeznek ezért javítás után 3-4 hónappal újra előjöhetnek a tünetek.

A tokozás 0,6mm-es golyókkal van felforrasztva ami még nekünk nem mond semmit, de a szakavatott szerelőknek ez már sugallja a megoldáshoz vezető utat, mivel elég nagy golyókról beszélünk így egy REflow is megoldás lehet a problémára, na de akkor mi értelme lenne ennek a cikknek? szedjük csak le...

Időközben meg kell hogy jegyezzem én sima Skill hőlégfúvóval dolgozom, igen biztos csak egy kókányoló lehetek, de elhihetitek ezzel is lehet dolgozni nem kell feltétlenül százezres gép a seggünk alá.

Nagyon szépen feljött az ICH7-es déli híd:) ritkán látni ilyen szép golyókat, bár ez sokaknak nem újdonság.

Időközben feltűnt nekem, hogy egy elég tiszteletreméltó processzor csücsül a gépben:)

Lássuk csak:

Na de ne kalandozzunk el:)

Gyerünk felgolyózni azt a drágaságot, na itt jön az én kedvenc részem, más gyorsan belesepri a BGA-labdákat a szitába és máris mehet vissza, én ettől egy kicsit különbözök, mivel nem hajt a tatár, ezért szeretem egyenként csipesszel és egy fogpiszkálóval belepakolni, ez fejleszti a kézügyességet, és pihenek is jó közben elkalandozni megtervezni a következő lépést, próbáljátok csak ki nem olyan egyszerű megfogni egy ekkora ón golyót:

És egy szita mind felett: (igen tudom ez a legolcsóbb és van ennél sokkal jobb megoldás is, de kit érdekel? tökéletesen megteszi hobbi célokra, nem szeretném a világot megváltani így maradok ennél. )

Míg szépen lassan felpakolgatom a golyókat ami kb 45-60 perc.. igen annyi majdnem egy óra úúristen miért nem b*sza bele és forrasztja fel és már mehet a következő? - Mert abban számomra semmi élvezet nincs :)
Nahh térjünk vissza míg felpakolom a golyókat szépen lassan egymás után mind a mittom én mennyit addig letisztogatom a lapot:)

Na igen ige itt sem vagyok hagyomány követő, mert szeretek egy kicsi ónt hagyni rajta, persze a chipseten is szoktam így lehet csalni a magassággal és egy kicsit a rugalmassággal is:) Lehet hülyeség de nekem ez így jól esik.

Húúha hogy elrohant az időő:D Már csak 1 ball és megvagyunk:)

Egy kis melegítés alulról és felülről is persze ide még szoktam kenni egy kis nem fluxot, hanem gyantát:) Kár a fluxért.....

Szépen haptákba vágták magukat!!!

Jajj szóljatok rám, hogy ne beszéljek külföldiül:) Nah a Hapták szó még a katonaságból ragadt rám, na nem azért mert én voltam, mert nem. Sajna nem, apukám bezzeg volt jóó jóó sokáig. Amikor apuci megjelent a körzetben mindenki Haptákba vágta magát aki alatta volt, na de mit is jelent?

vigyázállás; A német "habt acht" kifejezés magyarosított formája.

Most hogy pihentünk vissza a nagy rumlis asztalhoz ahol már vár ránk epedezve a HP.

Olyannyíra hiányoztunk neki, hogy már ki is ugrott a szitából örömében és láss csodát...

Láss mondo láss, na hova tűnt róla a kép?

No megvan a kis huncut már a helyére szökött, de megtaláltuk:)

Melegítés azaz REflow, igen ez az a REflow amivel simán meglehetett volna javítani az elején, de már leszedtük, csak a kíváncsiság kedvéért. Ezt igazából szerettem volna rögzíteni, hogy miként húzza oda a chipset magát a helyére, azaz az ón golyók hogyan igazodnak és fekszenek a helyükre, de az emberekkel csúnyán elbánt a természet azaz az evolúció és a teremtés is mivel KETTŐ csak KETTŐ kezet adott nekünk. így érjétek be a puszta gondolattal:)

Aztaaa gonosz mindenit most vettem észre, hogy működnek a hangulat jelek ;]

Teát melegítés Skill 2-es fokozaton bő gyantával (ecsettel felkenve 1 film rétegnyi ne tocsogjon, mert kiemeli a forrasztandó cuccosizémizét na érted)

És azért legyen Egy-Két kép, hogy nem egy vadállat vagyok és nem égettem szénné szegény lapot, bár ez nem csak az én érdekem hisz ha csúnyán adom vissza a gazdájának, nemcsak, hogy nem kapok tőle sört, még jól el is er mellé, hogy mit merészeltem tenni hőn szeretett Nótebujkával:) Vagy laptop?

Nah igen ez egy rejtett kérdés, tudom sokat rizsázok, de lehet már hat az alkohol amivel tisztítom a lapot meg a hígító, legális szipózás na most mond meg:)

Mi a különbség a Netbook, Laptop, Notebook, .... és egyéb megnevezéssel takart készülékek között?:)
(én részben tudom de kíváncsi vagyok rá, hogy helyesen tudom-e)

Felülről: (igen ferde, nem tudom miért így húzta vissza pedig meg is löktem, hogy héé de így maradt)

Távolról:

Alulról:

Közelebbről:

Láthatóan semmi baja:) a gyantát már letörölgettem, mert nem szép, és ha a lágyabbik , tehát nem kristályos kenceficével dolgozunk akkor minden beleragad.

Mára elfáradtam így már nem derül ki, hogy működik-e remélem igen, mert jólenne, de ha nem akkor nekiesek még1x ;]

És a várva várt teszt, bár lehet én jobban vátam mint ti :P

TESZT

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

vga hibás thinkpad t41 szerinted javítható? egy szakértő látta, azt mondta, hogy szerinte a bga forrasztása engedett el valahol, de ő nem vállalja a javítást.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) Tamás9x válasza bambano (#1) üzenetére


Tamás9x
őstag
LOGOUT blog (1)

Hali

Persze javítható, de kérdéses hogy megéri-e. Van amire én is inkább nemet mondtam, mert valószínűbb az újbóli meghibásodása. Sőtt 30%-ban nem a bga gömb sérül, hanem kiszakad a nyákból a bga pad. De ez leginkább burkolattól függ.
Ati Radeon 7500? DDR1-es? 0,76-os golyóval van felforrasztva elég vaskos, itt a ddr memória is hibázhat(hacsak nem változik a kép mozgatásra)

[ Szerkesztve ]

Matematika/Földrajz tanár korrepetálást, érettségire és pótvizsgára való felkészítést vállal Nyíregyháza központjában. (Sólyom utca) 3500FT / 60 perc Margitics Éva Tel:. 06304131025

(#3) Tamás9x


Tamás9x
őstag
LOGOUT blog (1)

Frissítve, valaki tud abban segíteni, hogy miként tudom új lapra tenni a cikket? Mármint tördelni mert ez így nagyon hosszú:(

Matematika/Földrajz tanár korrepetálást, érettségire és pótvizsgára való felkészítést vállal Nyíregyháza központjában. (Sólyom utca) 3500FT / 60 perc Margitics Éva Tel:. 06304131025

(#4) YCbCr


YCbCr
csendes tag

Na ez szép művelet lett, pláne figyelembe véve a rendelkezésre álló eszközparkot.
Ilyenhez nekem se lenne türelmem, pedig szeretek bütykölni, forrasztgatni. :)

Nóte bújka vs laptop témához: van egy sejtésem miszerint nálad is a súly a mérvadó :)
Nem is tudom hol olvastam, valami 1, 1.5 vagy 2 kilós súlyhatárt ami alatt notebook, felette laptop.
Na de a netbook, meg subnotebook meg hasonló marhaságok?! :S

(#5) Tamás9x válasza YCbCr (#4) üzenetére


Tamás9x
őstag
LOGOUT blog (1)

Köszönöm szépen :) Persze van amiez már gép kell egy másik cikkembe épp az építését taglalom majd:)

Netbook - Notebook között nálam eddig a floppy és cd-rom hiánya volt a mérvadó, lehet rosszul tudtam. Nagyon sokan használják a notebook- laptop szót is ezt sajna már nem tudom megkülönböztetni, hogy miként is kellene rangsorolni a gépeket.

Matematika/Földrajz tanár korrepetálást, érettségire és pótvizsgára való felkészítést vállal Nyíregyháza központjában. (Sólyom utca) 3500FT / 60 perc Margitics Éva Tel:. 06304131025

(#6) hose luis


hose luis
csendes tag

Helló!

Jó kis leírást készítettél és az elkalandozásaid is szórakoztattak. :D

Annyi cikket olvastam (miszerint: "csak speciális forrasztó állomással és hogy ezt csak így lehet profi számítógép vezérelte géppel megcsinálni...") érdekes olvasni egy olyat ahol egyszerű eszközökkel valaki képes ügyesen dolgozni. :C :R

Le a kalappal és remélem látunk még hasonló részletes cikket tőled!

Üdv!
Hose

A hobbim, hogy sört, bort és egyéb alkoholtartalmú folyadékokat vizeletté változtatok át.

(#7) donsony1


donsony1
újonc

Üdv !hp dv 9600 nál hasoló a problémám ,
Nállam a hang perifériák mennek el rendszeressen,
skypen beszélgetni - zenét halgatni- csak ha a gép is akarja.
Szeretnék valami elérhetőséget kapni- már ha van rá mod.
tisztelettel: donsony1

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.