2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

BIOS/UEFI frissítés

Írta: | Kulcsszavak: BIOS . UEFI . frissítés . alaplap

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Talán már mindenki hallott arról a szóról, hogy frissítés. Sokan a Windowsnál, Linux valamelyik rendszerénél, Apple rendszereknél, illetve az Androidnál. Vannak, akik belevágnak, és vannak, akik ódzkodnak tőle, és van akit nem érdekel. Ezek a szoftver frissítések legtöbbször nem okoznak galibát, ha mégis, akkor egyszerűen helyre lehet hozni, de azonban van egy frissítés amitől a legtöbben nem mernek belevágni, és az a helyzet, hogy van is alapja. Ez nem más, mint a BIOS/UEFI frissítés.

Röviden annyit kell tudni a BIOS/UEFI-ről, hogy ez felel a hardverek kezeléséért, itt tudjuk beállítani a feszültségeket, a sebességet, az extra funkciókat pedig itt tudjuk bekapcsolni. És épp emiatt veszélyesebb a frissítése, ugyanis, ha sikertelenül ér véget (pl. hibás letöltés, vagy áramszünet miatt), akkor nagyon nehezen, vagy sehogy sem lehet megjavítani. Bár régebben keringett egy olyan legenda, hogy a jó alaplapnál elindítjuk a gépet, majd menet közben kicserélik a rossz chipre, és azt újra frissítéssel oldják meg. Hogy ez mennyire igaz azt nem lehet tudni (én konkrétan nem hiszek), Az EPRom írást már annál inkább, csak ugye az nem olcsó mulatság. Egyes alaplapgyártók már dual BIOS/UEFI rendszerrel adják ki az alaplapot, aminek az a célja, hogy ha a frissítés során probléma lenne, akkor a másik chipről elindul a rendszer, aminek köszönhetően könnyebben ki tudjuk javítani a rendszert. A másik megoldás a PCI videókártya, illetve a floppy lemezes megoldás, amikor egy DOS indító lemez segítségével újra frissítjük a rendszert, ami vagy sikerül, vagy nem.

Frissítés régen és ma

Régebben mikor megjelentek a frissítések, akkor leginkább floppy lemezről és DOS alól indítva kezdtünk hozzá, majd később a BIOS-on belül volt egy külön részlege a frissítésnek, bár ez a mai napig az UEFI-s rendszereken is benne van. Természetesen a BIOS mérete egyre nagyobb lett, így előbb utóbb már kevés volt hozzá a floppy lemez, így lehetővé téve, hogy pendrive-ról is lehessen frissíteni. Eközben egy másik módszer is a napvilágra látott, ez nem más mint a Windows alóli BIOS/UEFI frissítés, amit csak és kizárólag csak stabil rendszer alól szabad megcsinálni ami ma már nem jelent nagy gondot. És elérkeztünk a legújabb módszerhez, ami nem más, minthogy az UEFI képes az internetről leszedni a frissítést (természetesen csak kábeles hálózaton keresztül, wifin nem működik), és utána már rögtön frissíti is önmagát.

Frissítési módszerek, előnyök és hátrányok

Külső lemezről: Ez lehet pendrive, külső hdd-ről a lényeg az, hogy FAT32-re legyen formázva a lemez, mivel a BIOS/UEFI csak ezt képes elolvasni (illetve a legtöbb FAT típusú partíciókat).
Előnye: Ha nincs internet kapcsolatunk, illetve WIFI-vel rendelkezünk.
Hátránya: Hibás lemez/eszköz, könnyebben eltéveszthetjük a BIOS/UEFI-t, amivel nagy kárt okozhatunk.

Windows alól: Windows alatt csak egy programot kell elindítani, és már el is végzi helyettünk a többit.
Előnye: Magától megkeresi a megfelelő BIOS/UEFI frissítést, és telepíti azt (Csak utility alkalmazásoknál), felhasználóbarátabb.
Hátrány: Windows könnyebben instabil lehet, ami miatt veszélyesebb a frissítés (de ez ma már egyre ritkább).

UEFI internetes frissítés: Ez a legegyszerűbb megoldás, mivel csak el kell indítanunk, és tényleg mindent megcsinál.
Előny: Ha nincs hibás alkatrész, és nem lesz áramszünet, akkor ez a legstabilabb frissítés módszer.
Hátrány: Kábeles internet csatlakozás szükséges, wifi nem jó.

Frissítési listák általános megjegyzései

First relase: Első kiadás, ezt általában szervizekben szokták használni, bár letölthető (nem szükséges)
Update CPU/AGESA code: Ennek köszönetően tudja kezelni az újabb, alaplapnál később megjelenő processzorokat. (nem szükséges, kivéve ha újabb processzort vásároltunk, és nem kezeli a lap)
Modifly XY module: Egy modul, vagy egység módosítása (igény szerint frissíthető)
Update XY: Egy modul, vagy egység frissítése (igény szerint frissíthető)
Add XY: Egy újdonság hozzáadása (általában beállítás) (igény szerint frissíthető)
Support XY: Egy egység (általában processzor) támogatása (igény szerint frissíthető)
Improve compatibility: Javítja a rendszer stabilitását (ajánlott frissítése)

Tehát miden esetre megjegyezendő az, hogy ha a rendszerünkkel meg vagyunk elégedve, és tökéletesen működik, és nem hiányzik semmi, akkor nem érdemes frissíteni, de ugyanakkor ha mindent ki szeretnénk hozni az alaplapból, akkor saját felelősségünkre, és bátorságunkra való tekintettel frissíthetünk. minden esetre le kell szögezni, hogy bár léteznek béta UEFI rendszerek, azokra való frissítéstől mindenkit óva intek, mivel nem végleges, így akár hibák is lehetnek benne.

Hozzászólások

(#2) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

"Bár régebben keringett egy olyan legenda, hogy a jó alaplapnál elindítjuk a gépet, majd menet közben kicserélik a rossz chipre, és azt újra frissítéssel oldják meg. Hogy ez mennyire igaz azt nem lehet tudni (én konkrétan nem hiszek)"

Kényszerből már csináltam. Működik, de ennek is van kockázata, mint minden nem teljesen szabályszerű megoldásnak.

A frissítés - nem frissítés problémája rövidre zárható.
Brand gépek esetében kötelező.
Darabokból épített gépek esetében akkor kell, ha az update egy létező problémádra gyógyír. Ha nem vagy érintett a hiba javításban, akkor nem kell frissíteni.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3) Reinkz


Reinkz
senior tag

ma már szinte minden deszkén dual uefi/bios van, még akkor sem lehet elcseszni ha akarod :D

(#4) DraXoN


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

Nekem volt anno egy ECS K7S5A alaplapom, ami bios frissítés közben pont kapott némi áramingadozást amit már a táp se tudott áthidalni (a gép bekapcsolt csak nem töltött be, a biosba belépve csak szétesett a "kék" képen levő sok-sok betü)... A bios chippet kiszedve egy elektronikai céghez vittem el (amit itt ajánlottak egykor a PH-n), egy olyan floppy társaságában amire a bios le volt töltve. Majd a lemez tartalmát ráírták a chippre 1500Ft-ért. Utána jó lett minden.

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#5) sonar válasza Reinkz (#3) üzenetére


sonar
addikt

Ez azért közel sem igaz.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#6) Csabroncka


Csabroncka
addikt

BIOS ról UEFI-re -> Szív is vele rendesen az ember, nekem jó egy hétig tartott mire mindent elolvastam és beszereztem a sikeres Upgrade-hez (Gigabyte)!

Dos indító lemez a pendrive-ra...stb nem is emlékszem már rá hogyan volt, pedig nem vagyok teljesen amatőr.

Megjegyzés: Biosról nem lehet UEFI-re frissíteni. Erre csak azok az alaplapok alkalmasak amiket Ún. hibrid BIOS-sal láttak el (gyakorlatilag egy BIOS felületű "UEFI", de ez sem teljesen igaz).

Rengeteg előnye van (elsősorban bottolási idő csökkentésben és lemezkezelésben) az UEFI-nek, ezért akinek van lehetősége rá az mindenképpen cseréljen!

Ja igen UEFI nem egyenlő a BIOS-sal!

"in medias res"

(#7) gears27


gears27
aktív tag

Sziasztok! Asus M5A97 2.0 mennyire rizikós a bios frissités? Illetve hogyan álljak neki? Öszinte leszek sose csináltam ilyet, azt sem tudom most melyik van rajta :)

Seggsztézis

(#8) Ice_Man22 válasza gears27 (#7) üzenetére


Ice_Man22
senior tag

Nekem ez az alaplapom es nem volt gondom a frissitessel.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.