2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

2025 a PC-s szemétdombok éve lesz?

Írta: | Kulcsszavak: Linux . Windows . opensource . 2025 . PC . operációs rendszer

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Köztudott, hogy 2025 nyarán megszűnik a Windows 10 támogatása, és már csak Windows 11-et lehet használni. Természetesen jelenleg is ki lehet játszani a korlátozást, de a Microsoft már ígérte, hogy keresztbe tesz ennek is, ennek pedig hamar elérhetetlen rendszer lesz a vége. Nem is csoda, hiszen a Microsoft és az Intel hátsó egyezményt kötve nem is érdekük, hogy sokan régi rendszert használjanak, hiszen így nem jön pénz az Intelhez, cserébe jól optimalizálja az Intel alá a rendszert. Az AMD támogatását csak úgy berakták, nehogy kiderüljön. Viszont felhasználók oldaláról 3 verzió lehetséges:

1. Valóban kidobják a gépüket, mert az mondják, hogy használhatatlan (na ők tévednek a legjobban, ezt majd mindjárt kiderül, hogy miért)

2. A W10 támogatás után is használják, ami akkor még nem nagy gond, de idő haladtával már nem javasolt, ugyanis akkor már nem lesznek biztosítva a legújabb fenyegetések ellen (nem, nem elég egy vírusirtó, azokat nem tudja kivédeni)

3. Linux kernelre épülő rendszert használnak, ami a legjobb megoldás, és el is mondom, hogy miért.

- A Linux rendszerek többségét ingyen, korlátozás nélkül le lehet tölteni és használni. A fizetősöknél általában a támogatást fizeted meg (RedHat és társai), (vagy ha szereted a sírós fekete párducot, akkor azt, ha be tudod szerezni a nagyságostól)
- Az emberek többsége alapvető dolgokra használja a PC-t, ehhez pedig az ingyenes alternatívák is remek segítséget nyújtanak, akár alapból is, ezért nem kell kiadni feleslegesen sok pénzt (khm.. Office például)
- Ugyan a csomagkezelő határozza meg, hogy mire épül (DPKG, RPM, Pacman, stb.), de ma már van egy független csomagkezelő, amit bármely Linuxon működik. Ez a Flatpak, ami még biztonságosabb is, mivel a rendszertől elkülönítve futtatja, így biztonságosabbá téve azt, igaz többet is le kell tölteni a használathoz.
- Olyan asztali környezetet használsz, amilyet csak akarsz. Hogy mi is ez? Nos ez határozza meg, hogy hogyan néz ki az asztalod. Ez Windows-nál csak 1 van, viszont Linuxnál több közül is választhatsz. Ilyen a Gnome, KDE, XFCE, stb. Nálam az Ubuntu féle Gnome jött be. És ez miért is jó, mert így akár jóval gyengébb gépen is használhatóvá teszi a rendszert, valamint akár ezeket tovább alakíthatod át (mint például megnyitásnál és bezárásnál egy tűz menjen végig)
- Támogatásnál nem 1 helyről lehet szerezni, hanem az interneten bárhol segítenek. Mondjuk az más kérdés sajnos, hogy nem minden esetben pozitívan állnak hozzá, de sebaj, egy másik helyen már segítenek.
- Kevesebbel is beér mint a Windows, miközben semmit sem vesztesz vele, ha nem a Redmondi rendszert használod.
- Nem lopja az adataidat, A telepítés után is csak a helyhatározót kérdezi, valamint a hibaküldést, amit te döntöd el, hogy engeded vagy sem. Nem úgy, mint az MS-nél, hogy hiába kapcsolod ki, akkor is küldi rólad az adatokat.
- A legtöbb játék már fut Linux rendszereken ami történhet natívan (és ebből szerencsére egyre több és több van) és történhet Proton vagy Wine segítségével, ami a hozzávaló környezetet tölti be (és ezek nem emulátorok)
- Driver támogatottság kiváló. Nem kell mókolni a gyártó oldalán, hogy működjön, csak bedugod és kész. Egyedül a videokártyáknál kell, de ott sem sokáig, mivel az AMD és Intel oldalán már ott a MESA, ami nyíltforrású, az NVidia-hoz pedig hamarosan készül hozzá, ami így stabilabb lesz a rendszer.
- Talán egyetlen 1 hátránya, hogy sok közül lehet választani, de itt egy kis segítség:
-Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS: kezdőbarát
-bármely Arch-ra épülő rendszer: tapasztalt

És végül hagyom azt a részt, ahol kezdésképp érdemes YT csatornákat nézni.
- Az első a Magyar Linux Videók, ahol érthetően el magyarázza a dolgokat, igaz hozzászólni nem lehet, mert elmondása alapján nem akar 100-szor válaszolni ugyanarra a kérdésre, de szerintem igazából csak a Mint fórumra és a saját oldalára akarja csatolni a nézőit.
- A második a Kernel Pánik, ahol inkább a hálózati dolgokról szól, de érdemes megtekinteni.
- És végül jöjjön a személyes kedvencem a PingvinBázis, ami elmondja a legújabb Linuxos híreket, illetve 1-1 videó keretében bemutatja a rendszereket, illetve programokat.

Tehát most a címben lévő kérdésemre válaszolva annyit tudok mondani, hogy ha az emberek képesek újat megismerni, és nem helyhez kötöttség alapján használnak (annak az ikonnak ott a helye, annak a menünek ott a helye stb.) és rájönnek, hogy nem kell feltétlenül pénzt kiadni olyanért, amit ingyen is tudnak használni, valamint a legnagyobb fejlesztők is kiadják a Linuxos változatot (pl. játékok esetében kernel szintű csalásvédelem Linux alá) akkor nem lesz kidobva sok számítógép.

Remélem tetszett az olvasmányom, és mint mindig LEHET hozzászólni.

Hozzászólások

(#1) andris155


andris155
csendes tag

Én a Pop OS Linuxot ajánlanám leginkább azoknak, akik Linux-ra akarnak váltani Windows-ról.

[ Szerkesztve ]

(#2) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Linux kernelre épülő rendszert használnak, ami a legjobb megoldás, és el is mondom, hogy miért."

Nyilván otthoni felhasználóknak megoldás lehet.
Ha csak egyetlen olyan programot kell használni, aminek nincs használható Linux alternatívája, akkor már bukik az elmélet.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3) nuke7


nuke7
veterán

nem értem, hol a 4. pont..? :F
miért ne váltsanak W11-re az emberek..?
Lassan egy éve használom, teljesen rendben van.

https://youtube.com/user/nuke7

(#4) bambano


bambano
titán

Már elég régen a szemétdombok éve a pc-s világ...
ha 2025 is az lesz, az nem oszt, nem szoroz.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) pusszycat


pusszycat
nagyúr

Én tavaly vettem gépet. És milyen jól tettem. :D A win11 sem nehéz megszokni, sőt jópofa. A régebbi laptopomat nem töltöttem fél évig, megmakkant benne az akku. :)

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#6) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Engem is érint, IT igényeinket 100%-ban kielégítő 3db családi PC-vel: egy i7-4770k-s asztali, egy i7-5600U-s Latitude E7450 és egy nemrég vett Toughbook CF-20. Mindhárom a maga nemében szuper gép, és eszünk ágában sincs a következő 5évben cserélni őket, úgyhogy nagyon remélem, hogy ez a "M$ keresztbetesz" részt igencsak hamar áthúzzák a hatóságok.

Ja és hol is van a mikropö.tsch azon ígérete, hogy a win10 lesz az utolsó windóz?

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#7) Dr. Akula válasza t72killer (#6) üzenetére


Dr. Akula
félisten

Az az utolsó a 11 előtt. :)

(#8) mefistofeles

Picit megtévesztő a cím az utána következőkhöz képest de amúgy igazad van!
Sokáig linuxoztam, most éppen win 11 megy de nálam sosem lehet tudni.
Alap felhasználóknak tökéletes alternatíva és a felhasználóbarát verzióknál már a terminál is szinte tökéletesen kizárható. (sokan félnek tőle)
Egyébként olyan sok régi gép van még használatban, hogy tuti lesz valamiféle alternatíva a szigorítások után is, hogy a 11-et felpakolhassa aki nem akarja kidobni a gépét.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#9) Dr. Akula válasza mefistofeles (#8) üzenetére


Dr. Akula
félisten

2017-ben jött ki a 8. gen Core i, 2025-ben 8 éves lesz. Ennyi ideig azért elég kevés helyen húzza egy gép, akinek mégis, annak szerintem már nem a támogatás megszűnése a legnagyobb problémája. És sokan még a Win7-ről se voltak hajlandóak lejönni, mert szeretnek veszélyesen élni, a Win10 megszűnése fel se fog tűnni nekik. Nem is voltak rajta. Aki váltott, de nincs pénze továbblépni, az meg valószínűleg annyira kevés ember, hogy nem nagyon mozgatja egy gyártót. Főleg nem Amerikában, azt se tudják hol van Európa.

[ Szerkesztve ]

(#10) t72killer válasza Dr. Akula (#9) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ez 20évvel ezelőtt teljesen igaz volt, de ha most leültetnek egy Ivy i5 + 8GB RAM + valami 7-8éves radeonos gép elé office, fészbúk, yútúb kombóra, akkor fogsz ÉRZÉKELHETŐ különbséget látni egy hipermodern csilliómagos teszteket reggeliző rájzen csoda előnyére?

Spoiler: nem...

És biza az emberek 95%-a kb ilyen szintű dolgokra használja a PC-jét. A korábbi körben tényleg húsbavágó tudott lenni ha régi konfira kényszerült az ember, mert a régi még teszemazt egy fullHD filmet se tudott lejátszani, de mára elértük azt a szintet, hogy kerék feltalálva = kerék használ, nem pedig 2hetente kidob és újért fizet.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.