2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

6950 'tuning'

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv,

Tapasztalatok eddig...
1. bios flash - a letölthető megoldás simán működik, akár a 70-es órajeleivel is.
viszont: angolul olvasható valahol (a messziről jött ember esete a "valahol", jelen esetben lusta vagyok kikeresni a forrást, ami egy angol fórum v. hw oldal) az 5870 kapcsán, hogy a memória hibáit javítja, így az nem szemetel, helyette próbálkozik - ekkor persze a valós fps visszaesik. Tehát a chip maximumánál magasabb órajelen a memória lehet, hogy csak látszólag megy hiba nélkül. Akit ezen része a szövegemnek érdekelt és van tapasztalata (tesztelgetett olyasmivel, amire hat a ram sebesség), majd kiegészít/kijavít.

2. hőfok
A kártya k... forró, akárhogyan: 50/70, húzva, nem húzva - persze, ha meg van terhelve. Ami nem csoda: mostanra a pl. 8800-asnál (G92) is alkalmazott fajta, jó vezérléssel (egyéni venti beállítás) még isteníthető kétkártyás helyet igénylő gyári hűtés képességeinek túlmegy a határain a 300W-os TDP (szvsz a 250 is). Persze inkább a lapátkerekes ventilátor zaj/légszállítás aránya a gyenge láncszem, 5700-as fordulatnál már nem izzik az áramellátás sem, de annak zaja mindenhogy zavaró.
2a: újrapasztázni a gyári bordát (és kicserélni a hűtőventit, ill a kapcsolódó burkolatot, hogy másfajta ventivel tápláljak be levegőt - szabásvarrás ragasztópisztollyal; )
2b: Arctic 5870 (mert a plus a látott kiegészítő kit és a felár alapján értelmetlennek tűnik/tűnt) - jelöljük meg a B-t:
'Ügyesen' kinéztem, hogy a PCB pont úgy fest, mint a referencia 5870-é. Következésképpen bizonyára jó lesz az Arctic hűtés 1:1-ben (aminél sok helyütt rosszabb VRM hőfokokról találtam teszteredményt). Nos, a VRM borda pont nem passzol (a közepe felfekszik, nyilván az 5870-nél alákerülő alkatrészek alacsonyabbak, mint a 6950-en lévők). Az 5870-ről 'valahol' írták, hogy a VRM bordára azért (is) kell a hővezető lap, mert magasabbak helyenként az ellenállások, mint a hűtendő alkatrészek. Nem hiszek nagyon egy hővezető lap általi hatékony hőátadásban és öröm volt az ürömben, hogy a hűteni kívánt alkatrészek síkban vannak a 6950-esemen, ugyanakkor egyéb nincs felettük. Miután ami van, azt kell szeretni, a VRM borda fordult 180 fokot és filctollal besatírozásra kerül minden olyan része, ami felült volna oda, ahová nem kellene neki (minimumra törekvés, hiszen minden meghagyható felület értékes). Utána satu (csak a vágandó részt befogva kell csinálni, különben gondatlanságból elkövetett VRM-felület elgörbítés lehetséges), vasfűrész, első vágások a borda hossztengelyére merőlegesek. Utána a vékony bordákat - ahol a jelölés alapján szükséges volt, de a fűrész által nem megközelíthető - egész egyszerűen egy keskeny végű fogóval tett csavaró mozdulattal eltördeltem. A kész 'művet' (vesztenivaló ugye nem volt) , aminek a hővezetője amúgy is szennyeződött (gondatlanság), lecsupaszítottam, Thermosil (magyar gyártó hővezető kencéje, 0,4W/mK, ha nem tévedek; 200(!) g cirka 1900 Ft - 4 g 'ezüstcsoda' 2000-ért? kösz, nem!) pasztával bekentem (mintha egy hasmenéses hangya járt volna rajtuk). Felcsavaroz, mem. bordák felragaszt - a gpu feletti sortól balra az 'ő' VRM-jük, arra is rátettem az odavalót, végül a GPU borda is fel.
Teszt: furmarknál még be se jön a karika, a furmark ablak fekete marad, pár sec és a pointer-ből is kifogyott a benzin, reset... Valamit elrontottam tán? (hőfokok alapján semmit)

3. Az a k... driver.
Mint azt megszoktam az elmúlt kb. hét alatt - amióta bűvölöm a kártyát - , az AMD driver kevéssé tolerálja a bios frissítgetést ill. beállításokba piszkálást. Az szokta az ilyesmit úgy meghálálni, hogy pl. a Street Fighter benchmark lemegy, a furmark viszont mindig reset. Uninstall-reinstall.
Ha valaki netán tud tanácsot adni, hogyan lehet az RBE 1.27-el normális, használható BIOS-t készíteni, vagy tud egy olyat küldeni.. Az legyen kedves írni egy privátot, köszönöm!

Nos, itt a vége, legalábbis egyelőre. 6970-ként, 1250-re MSI Aft.-el visszavett mem-mel (bár nem hinném, hogy szükséges ez) a gépelés ideje alatt (épp el fogja érni a 60 percet) ment/megy a Furmark (extreme burning módban), hőfokok GPU-Z 5 által: GPU: 49; GPU temp1: 49; GPU temp2: 52,5; GPU temp3: 59 fok (GPU 880 folyamatosan, nincs throttling). AC Accelero Xtreme 5870 100%-on. Hallható, de erre igazán nem is volna szükség, csak képességtesztnek megy maxon. A gyári hűtéssel a temp3 csúcsom 110 fok körül volt, mondjuk stabilan, de utánaolvasva azon VRM-eknek (nem sokat találtam/néztem és a kártyákon lévők nem feltétlenül olyanok), amikről találtam infót, 80 fok körül van a max optimális és max. 160 foknál kapcsolnak le, ha van hővédelmük. Tehát 80-90 fok még nem volna a világ, de a gyári hűtés általi szinten tartás már túl zajos - nekem.

Hozzászólások

(#1) ffodi


ffodi
(PH! kedvence)

1. Ez így van. Könnyen ki tudod tesztelni, hogy mikor következik be, ez a dolog. Húzod a ramot, és figyeled az fps-t mondjuk egy vantage teszt alatt. Amikor elkezd helyenként furcsán kevesebbet produkálni, kb. ott a határ. :)

2. Ahogy írod csak a vrm bordát kell szabdalni, mert az nem kompatibilis a 6950/70-es vga-val. Viszont figyelni kell, mert van egy +chip, amire kell a hűtés a GPU-tól balra. A VF3000a hűtőfelszereléssel kapcsolatban csináltam egy képet, belinkelem ide is, hátha segít valakinek: KATT

A VRM bordára én azért szoktam hővezető lapot tenni, mert pl az én esetemben 2 ponton rögzíti, és ha csak hővezető pasztát teszek alá, akkor a felszerelésnél, könnyen le lehet sarkazni a szélső vrm-eket.(már jártam így)

3, A 11.1a driver tökéletes, és jóval gyorsabb mint bármelyik korábbi. Az ha a street fighter bench lemegy, a furmark pedig elszáll, az valószínű azt jelenti, hogy a vga-d nem stabil az adott órajelen.

Akarod látni hogy csinálom? Előszörre nem lehet megjegyezni...

(#2) angyalpc2


angyalpc2
(tag)

Csak számomra nem világos minek kell tuningolni egy csúcskategóriás kártyát?
Nem elég az FPS vagy mi? :N
a kártya köré/elé/mögé tegyél ventit hogy a meleg levegőt elfújja környezetből

(#3) ffodi válasza angyalpc2 (#2) üzenetére


ffodi
(PH! kedvence)

Itt most azon volt a hangsúly, hogy a 6950-es vga-ból 6970 lett, és a komolyabb melegedés miatt, felkerült rá egy komolyabb hűtő. :)

Akarod látni hogy csinálom? Előszörre nem lehet megjegyezni...

(#4) angyalpc2


angyalpc2
(tag)

"Lecsupaszítottam, Thermosil (magyar gyártó hővezető kencéje, 0,4W/mK, ha nem tévedek; 200(!) g cirka 1900 Ft - 4 g 'ezüstcsoda' 2000-ért? kösz, nem!) "

először azt hittem hogy elírtad aztán megnéztem
[link]

fel sem tűnt hogy 200g miért ilyen olcsó? és 4 g miért ilyen drága?
0,4W/mK beszarok ember ennél még Basics kézkréme is jobb mint ez a kence-fice
Érdekes hogy a cuccra is az van írva hogy hőálló paszta..nem az hogy hővezető...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Watt_per_m%C3%A9ter-kelvin
Minél kisebb az érték, annál jobb a hőszigetelő képessége.

Ezek utána ez lassan ez nem hő vezető, hanem hő szigetelő anyag.
Esetleg ipari alkalmazásban elmegy, bár szerintem ez még oda is szar (tipikus magyar maszek szar)

oszt akkor csodálkozik hogy szar és fagy és :
"Teszt: furmarknál még be se jön a karika, a furmark ablak fekete marad, pár sec és a pointer-ből is kifogyott a benzin, reset... Valamit elrontottam tán? (hőfokok alapján semmit)"

én a helyedben azonnal kikapcsolnám a gépet mielőtt még nagyobb baja lesz.

a leggagyibbak is legalább 1-2 W/mK értékkel bírnak a minőségibbek 3-4 prémium 5-7 :K

(#5) ffodi válasza angyalpc2 (#4) üzenetére


ffodi
(PH! kedvence)

Ezen mondat felett elsiklott a szemem. Epic Fail kategória az a Thermosil cucc. 0,4W/mK hővezetési tényező az vicc. AC MX2-nek ha jól emlékszem 8-9 W/mK között van. :DDD

Akarod látni hogy csinálom? Előszörre nem lehet megjegyezni...

(#6) szlac77


szlac77
(újonc)

Na, itt vagyok.

#1 hsz / 2. pont: lényegében pont így kell átalakítani az 5870 VRM (jobb szélső) bordát is, annyi, hogy valamivel nagyobb a felülete és a bázisa kb. 3-4 mm vastag (a tiédnek nem tudom mennyi).
A másik, amire írod a plusz hűtést, az fedve van a ram-borda által.
*
Fagyik: bios csere után észrevételem szerint célszerű leszedni és újratenni a drivert, ha problémák jelentkeznek. Elég rosszul fogalmaztam ezt meg, ha nem így volt érthető. Magyarán a furmark el nem indulásának semmi köze a hűtéshez, az eredetivel is jött ilyen gond. Csak kissé meglepett, mivel az NV(G92)-nél ez nemigen fordult elő.
*
#2: Tuning = (pl.) finomhangolás. Ha a csúcskártya adott, csak 50-es típusjelzést kap 70-es helyett, egyesek szerint, mert nem ment át a QC-n, más szerint, mert a gyártó ugyanazt gyártja minden célra, ...
50-es: az árát nem éri meg. 50-es 70-es teljesítménnyel: ez se teljesen, de így már nincs távol a legjobb ár/telj. arányú kártyától.
*
#3: A melegedésnek nincs köze a hűtő cseréjének, az NV kártyámon elég volt egy jobb ventiprofilt írni a BIOS-ba és 70 fok lett a max a gyári két slot-os hűtővel, csendben, miközben fel lett húzva fixen (tehát szintén BIOSban) minden órajel. A zaj volt a probléma, a gyári megoldás már 30% körüli ventivel is hangos nekem, a 70 fokhoz meg kéne neki vagy 55-60%.
A problémát abban láttam egy jobb hűtővel, hogy a tesztekben rendszerint a VRM hőfok az 'aftermarket' hűtőkkel nemhogy javult, hanem romlott. Igazán tehetnék ezeket a vackokat egy olyan kupak alá, mint ami a CPU-kon van, hogy egy normális méretű hűtőborda kerülhessen rájuk...
*
#4: Nézd meg a levegő hővezetési tényezőjét. Ha megvan, nézd meg a Thermosilt, majd a legcsodálatosabb pasztáét. Melyik kettő között van nagyob különbség, ill. a két különbség között van-e nagyságrendi eltérés?
Azután olvass: itt és itt . Mennyi hőmérséklet eltérés jön ki a legjobb és a legrosszabb paszta között? Fagyhat valami, csak mert a PASZTA 'vacak' ?
Röviden: a paszta a légrés helyére van, azaz tökéletesen sík érintkező felületekhez nem kell. Pl: a csodás 10W hővezetésű paszta is rosszabb ez esetben, mint mondjuk a tükörsima alu 200+W-ja. Következésképp a pasztán akkor múlik, ha túl sok kerül oda és hőszigetel ott is, ahol képes volna közvetlen érintkezésre a hűtendő és a hűtő.
*
#5: Epic fail? Lásd #4.
*
A kép mutatja az 5870 VRM hűtő módosítását, a #1 hsz-al ide kapott képpel kiegészítve érthetővé válik, miért. Kifogástalanul működik. Mivel maga a hűtő 100% ventilátor-fordulatszámon is csak alig hangos, egy fps játék esetén mehet úgy, mely esetben a 60 fokot várhatóan nem haladja meg a hőfok ( ha ugye egy óra furmark extreme burning móddal kevés volt hozzá...).
*
ffodi kolléga feltette az unlockolt, de normál órajelű BIOS-t. Ez nagyszerű, mivel úgy tűnik, a teljesítmény megvan, de jóval alacsonyabb hőfokkal, mint az eddigi 70-es biossal. Valamely oknál fogva 910 MHz-nél nem megy tovább a GPU, jobb hűtés, 70-es BIOS, stb. mellett sem. Nem probléma, bár szerintem nem ez a plafon. Az említett BIOS alacsonyabb fesz., tehát kedvezőbb fogyasztás mellett teszi elérhetővé.
Ezügyben írok egy privátot, mert nem egészen értem, hogy mi nyitja a biost (a shadereket), ha az RBE alapján 6950 a típus ( de GPU-Z-ben megvannak a shaderek )? Mindenesetre ügyes :) (csak nem hex editorral kell megfaragni?)

PÜ, ha lehet, mert nem vagyok ph-függő (kapok e-mail értesítőt). Köszönöm!

(#7) ffodi válasza szlac77 (#6) üzenetére


ffodi
(PH! kedvence)

Én nem mondtam, hogy szedd le, mert nem ér semmit, hanem csak azt írtam, hogy pl egy MX2-höz képest sz@r.

A tesztben, amit linkeltél a legjobb és a legrosszabb között kb 6 fok van. Viszont a legrosszabb kb 2W/mK közötti h.tényezővel bír. A tiéd ennek kb az ötödét tudja. Ha reálisan nézzük a dolgokat ez kb. azt jelenti, hogy egy MX2-höz képest >10fok a különbség. A normális hőfokokat elsősorban az AC hűtő miatt kapod, mert az a gyárinál sokkal jobb. Ha tennél a GPU-ra komolyabb "anyagot", akkor javulna még legalább 5 fokot a dolog. ;)

Akarod látni hogy csinálom? Előszörre nem lehet megjegyezni...

(#8) szlac77 válasza ffodi (#7) üzenetére


szlac77
(újonc)

Írtam sokat, de nyomtam egy kijelölés+DEL-t.
Itt egy teszt eredménye, ugyan nem mai, de elmegy.
A szárazhoz képest a bármi nagy javulást hozott, a bármin belül az 'egyszerű fehér szilikonzsír' és az akkor csúcs Arctic Silver 3 között viszont már nincs említésre méltó különbség.
Majd, ha lesz kedvem, leszedem a CPU coolert (mérek előtte), arról az ezüstpasztát, felteszem ezt, mérek. Ha csodát tapasztalok (sírva fakadok az új eredményen), jelzem.

VRM-et illetően betetted a bogarat a fülembe :)

PÜ, ha lehet, mert nem vagyok ph-függő (kapok e-mail értesítőt). Köszönöm!

(#9) szlac77


szlac77
(újonc)

GPU-n, membordákon az eredeti AC cucc van, csak a VRM kapta a Thermosilt. Szvsz az is nagyságrenddel jobb (főleg kipréselődve az érintkezni képes felületek közül), mint a gyurma/gumiszerű vastag 'pad' ami rá volt ragasztva (1-2 mm vastagon).

PÜ, ha lehet, mert nem vagyok ph-függő (kapok e-mail értesítőt). Köszönöm!

(#10) ffodi válasza szlac77 (#9) üzenetére


ffodi
(PH! kedvence)

Az úgy más. A vrm-ekhez nem is kell nagyon komolyabb hővezető anyag, nekem is egy alap hővezető lap van a vrm-ek és a borda között. :)

Akarod látni hogy csinálom? Előszörre nem lehet megjegyezni...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.