2024. május 31., péntek

Gyorskeresés

Toshiba T3100e (ez is a gázplazma erejével)

Írta: | Kulcsszavak: T3100 T3100e Gázplazma BRSzK

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gázplazmás laptopot először itt a fórumon láttam, majd egy retro kiállításon (3. talán?). Rögtön megjelent az a pénztárca nyitogató érzés, hogy jó lenne otthonra egy ilyen.

Utána nézve, IBM P70, Compaq Portable III bőröndök helyett, egy kisebb és praktikusabb kivitelt kerestem. Ekkor már túl voltam néhány 386-486 laptopon, amik általában megvesz, de jó működik, nincs hang, áll a sarokban, továbbad ciklusban tengette nálam az életét. Mivel a régi gépekhez a régi játékok kötnek (gyerek kori nosztalgia), a C64-en volt hang, az első PC-n (386/486) pedig szintén. Illetve a be nem teljesült vágyak (Gravis) erősítették a "gyűjteményem", így azt is tudtam, hogy olyan laptopot nem veszek, amiben nincs hang és nem tudok rajta játszani.

Amikor szembe jött egy-egy ilyen gép, akkor már tudtam mit nézzek rajta:
ISA bővítő, legalább egy, ahova befér majd egy hangkártya.
286-os, mert ilyen gépem nincs.
Lehetőleg egybe legyen, nem törött sehol.
Nincs benne akku, ami általában a 10-15 év polcon állás után megevett belül mindent.

Ezzel eléggé leszűkítettem a kört, majd egy szép napon szembe jött egy tipp-topp T3100e:

A 3100e a mezei 3100-as gyorsabb változata, 1986-87-ből. Itt már 12MHz-en fut a 286-os, az eredeti 8MHz helyett. Figyelembe véve hogy ekkor már piacon volt a 386-os intel proci, nem a korszak legerősebb konfigurációja.
Gyárilag 20Mb és 40Mb HDD volt elérhető hozzá, IDE felületen (ez is kritérium volt, hogy ne saját, ritka csatoló legyen, mert bár régen minden jobb (más) volt, ezek nem örök életűek). Az hogy BIOS-ban nincs custom HDD beállítás, csak ez a kettő, azt ugyan nem tudtam, így maximum diskoverlay programmal lehet majd benne HDD-t cserélni. Az 1.44-es FDD eddigre teljesen elterjedt, azzal nincs is semmi gond, leszámítva az egyedi csatolóját, így ez semmire se cserélhető (illetve de, csak macera), szerencsére ez működik.
Egyetlen "fájó" pont maradt, a CGA felbontás, így a VGA játékok alapból felejtősek, nem mintha ez lenne egy 286-os minden vágya, de később pont a CGA teszi kívánatossá, hogy oldschool demókat futtasson.

Első körben felraktam a gyári 3.3-as DOS helyett 6.22-est. Ezt lehet vissza rakom, kicsit korhűbb lesz és a 6.22-es előnyeit úgyse használom ki. Majd következett a hangkártya és a pormacskák.


Amiből legtöbb a billentyűzetben volt. Mai napig nem működik rendesen pár gomb.

Ha már szétszedtem (eddig vagy 4 csavar) kipucoltam a belsejét, és a szabadon lévő két memória helyet is feltöltöttem két rammal, amiket nem látott a gép. Itt derült ki az is, hogy nem mindegyik SIMM modult szereti, itt is volt pár cím vezeték, amiből mást szeretne, mint ami elterjedt. Így maradt az összesen 3MB RAM.


A 287-es proci helyére viszont volt egy Cyrix FasMath.


Gyors teszt.

RAM kész, proci fejlesztés (287) kész, jöhetett a hangkártya. Itt egy mezei, noname ISA 8bit kártya volt az önként jelentkező. Nem tudta mire vállalkozik, mert bármennyire ez volt a legkisebb kártyám, nem fért be. Nem szeretek régi gépeket átalakítani, de itt előkerült a forrasztó és néhány kondi lefeküdt a gameport pedig csendben eltávozott köreinkből.


Nyák nem sérült, ujjamat nem égettem meg.


Innen nézve pedig van ott hely.


Takaró lemezek felkerülése után már látszik, hogy nincs.

Erre még jön egy lezáró lemez, így a hangerő és jack dugókat nem lehet elérni. A hangot rákötöttem a belső speakerre, ami speakernek túl hangos volt, így a kapott egy halkabb csipogót is. Ez simán elfért. Ezután már csak összerak, soros port, Bad Apple demo és már mehetett is a 2018-as BRSzK-ra, az akkor már elég népes gázplazma csapatot erősíteni.


Bad Apple demo 24 órában (lekapcsolták éjjelre?)

Miért a Bad Apple?
A sort a 2004(6?)-ben készült Corruption nyitja, amit 1981-es IBM PC 5150-re szabtak, hogy kihozzák belőle a legtöbbet, egy karakteres "full motion" video klippet, CGA-n, 4.77MHz-en. 2007-ben még a készítője szerint is lehetetlen volt ezt grafikus módban meg csinálni, ennek eredménye lett a 8088 Domination, ami 2014-re el is készült. Majd feljebb tették a mércét és bejött a Bad Apple (2:30-tól a youtube linken). A video XDV kiterjsztésű és XDC playerrel fut DOS alatt, ebből a Bad Apple rész 20Mb, tehát befér mellé még pár játék is, több helyünk pedig nincs. A listámon még ott van a 8088MPh, majd egyszer felkerül az is.
CGA adott, hang van, ideális lett ezt gázplazmán nézni. Billentyűzet amúgy is gyenge pont, ne emiatt essen le a Prince of Persia.

A kiállítást jól vette a gép, csak az eddig lötyögő zsanér adta meg magát, most már végleg.


Elfáradt, na.


Mindkét oldalt ez fogadott.

A zsanérok kis csavarjai kiszakadtak, magukkal rántva a perselyezést, csak ezeket kellett vissza ragasztani. Adná magát alapból, hogy műanyag hegesztőhöz elvigyem, de nekem pozicionálni kell a zsanért is, hogy később jó helyen legyen a kijelző.


"B" bal oldal, éjjelente, amikor alszik a család és én se vagyok fejben tiszta.

Majd jött egy "ipari" pillanat ragasztó és speciális üveg szemcse, amivel újjá építettem a környékét és lecsiszolhattam a maradékot. Ez amúgy szódabikarbónával is működik, de olyat nem próbáltam.


Jobb oldaliról is legyen kép, mert itt már volt rutinom is :)


Mindkét zsanér a helyén.


Rengeteg fotó volt, melyik csati hova jön, hol merre kell átbújtatni, de nem volt vészes.


Utolsó simítások a gépen.

Ez az egész javítás kb 2 hónap alatt megvolt. A szétszedés, mi tört el, mivel fogom megragasztani (és közben ízekre szedve az egész gép egy dobozban) után már csak két nyugodt este kellett a kis családomtól, egyik gyerkőc se beteg, nyakamon se ugrálnak, alszik mindenki, miközben apa ragasztózik. De szerencsére nem hagytam az utolsó pillanatra, így jobb szélsőként idén is ott volt a csapatban, most már stabilan.


BRSzK 2019

Hozzászólások

(#1) joghurt


joghurt
addikt

:R

A tej élet, erő, egészség.

(#2) hege8888


hege8888
aktív tag

Láttam, szép volt.Grat hozzá!
Tavalyi BRSZK után írtam egy szösszenetet a Bad Apple-ról, ha valakinek újdonság volt a demo.

Ha publikus, mennyiért lehet most kb egy gázplazmáshoz jutni?

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#3) gidalight


gidalight
tag

Nem lett volna egyszerűbb epoxyval ragasztani? Tapasztalatom szerint a kétkomponensű epoxy kiválóan működik erre a feladatra (és ha ügyesen keni az ember, akkor nincs szükség csiszolásra sem).

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.