2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

A nem túl okos telefonom: Samsung Galaxy Y

Írta: | Kulcsszavak: okos . telefon . galaxy y . s5360

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Avagy a buta symbiántól a nem buta androidig.

Ez a telefon okos. Mondták. A gyerek is okos (nem buta, csak kicsi), lehet hogy fejből vágja az évszámokat, magától rájön a Pitagorasz tétel megoldására, vagy tudni fogja a vasúti menetrendet. Lényeg, hogy okos. Majd elkerül suliba és vagy el lustul vagy nem és alkesz egyetemista lesz vagy nem.

A történet ott kezdődött, hogy a régi Samsung SGH E900 telefonomat, lecseréltem Nokiára. A Nokiának volt olyan előnye, hogy céges, ergo ingyen beszélhettem, talán ez a legjobb tulajdonsága, összehasonlítva a filléres iPhone 5-tel, amit most akciós kapni 30k körül, 22k havi előfizuval. No comment.

Mi is volt jó a kis Samsungban? Pölö tudott zenével ébreszteni. Ez ugyan csak midi lehetett, mert mp3 ébresztés nem volt, de legalább ébresztett. Hétvégén nem, mert tudta hogy szombat vasárnap nem kelek fel korán, voltak is emiatt átaludt hétvégék. Zseblámpa funkció, mert a kamera ledje már akkor tudta ezt. Zene lejátszó is ment rajta, 2Gb micro SD kártyán pedig elég sok zene elfért, nekem egy szám volt rajta, a csengőhangom. Netezni is lehetett rajta, de ekkor már a telefon képességeit feszegettem, pajszerral. A telefon teljesítményéről sok mindent elárult, hogy a képnézegető betöltéséhez is egy jó adag türelem kellett. Minden esetre, telefonnak ideális volt, kicsi, jó készenléti idő, beszélni, sms-ezni és még mms is átment rajta.

Térjünk át a Nokiára, amiből volt 6300, mellette egy E60 amin ment a travián, egy fokkal jobban, ezeket követte az e51, ami már már okos telefon volt, és most az e52,a mi kész tragédia, így essen erről is pár szó:

Alapjaiba véve, ugyanúgy lehet rá progikat letölteni, van csillagtérkép, email, böngésző, mezei térkép, navigáció, zseblámpa külső progival (nem, még ne hívjuk app-nak), mindenféle átváltó és irodai eszköz. Nincs rajta stopper, ami ugyan nem kell, de már lehetett rá telepíteni Nokia Sport Trackert, Tomb Raider és más játékokat. Kb mintha android lenne, de nem az, mert nincs bolt. Illetve hát van, de fizetős (nocsak), a nem fizetős meg szignózni, dátumot átírni, meg ááá, feladtam itt a szürke importot. Bár nem a telefon hibája volt, de legyen azé, amikor a nokia navigáció le akart terelni a főútról, mert szerinte úgy rövidebb, ha én becsalingázok a faluba majd a falut kétszer megkerülve a helyiek kedves mosolygása közben visszajutok ugyan oda, akkor már gondolkodtam, hogy kéne venni egy rendes navit, de nem lett, mert közben befutott egy okos telefon, egy Galaxy Y személyében (nemröhög).

Mitől okos? Mert érintő kijelzős!!
Az első napokban ennyi volt az összes elgondolásom, majd meg is erősödött ez az érzés bennem. Amivel rögtön indultam volna, az a 0.facebook volt, mert ugye áldott jó T-nél ez ingyenes, adat forgalmat nem generál. Illetve azoknak elérhető, akiknek van adat csomag előfizetésük. Nekem meg nem volt. Jó kis csali, rá is kaptam. Lett havi 100Mb. Majd elég lesz. Persze hogy nem lett elég. Nosza akkor, ez egy okos telefon, teljesen személyre szabható, adat forgalom kikapcs. Te nekem itt ne frissíts a háttérben meg szinkronizálj. Majd én, ha akarom.

MMS-t megkaptad? Nem, mikor küldted? Most. Nem. Átküldöm megint, most? Nem, várjcsak....
Anyád, nincs adat forgalom, mms sincs. Van rá app! Hohó, majd ő kapcsolgatja nekem hogy mms-t beengedje, de google ne töltse le a híreket. Kb egy hétig használtam, majd meguntam ki/be kapcsolgatni minden netezés előtt, mert az esetek 10%-ban nem kapcsolt be, kilőtte a wifi-t, szimplán összeomlott.
Illetve közben jöttek olyan életbevágó, naponta többször frissülő appok, mint € és $ árfolyam, hány fok van kint, illetve sms-ről kezdtem áttolódni az ingyenes web alapú társalgásra. Mert ha már van 100Mb forgalom, de maradjunk a WiFi-nél:

Mert ugye ez majdnem mindenhol van. És ha nincs, akkor rendszeresen (folyamatosan?) keres, utazáskor felderíti a világ összes WiFi routerét, persze aksit szívja is. Kikapcs. Nem is! Van olyan app, ami cellakörzet információ alapján, majd kikapcsolja nekem. Napokig használtam, WiFi-t ugyan lelkesen kezelte, néha túl lelkesen is, de előfordult olyan, hogy ugyan a telefon szerint az otthoni WiFi-n lógok, ez a szemét meg lekapcsolta, majd nekiállt a térképeket frissíteni... mert hiába csak WiFi-n frissítés, azon kezdtük el. Hát normális? A másik dolog pedig, amikor valami kósza WiFi jelet fog, ami olyan gyenge hogy a ping is sírva jön vissza, ez a telefon meg ragaszkodik hozzá. Nem dobná el, nem menne át mobil hálózatra, így én okosan hiába mennék a 0.facebook-ra, az csak mobil hálózaton megy és nem olyan okos, hogy átváltson.

De maradjunk a facebooknál. Nem azért mert divat, vagy menő, hanem mert a baráti kör is hamar rájött, hogy olcsóbb ott egy körüzenet, mint körbetelefonálni/sms-ezni 10 embert és mindenki megkapja a telefonján, mintha sima sms lenne. Ez jó. Az hogy ez a két app (facebook és messenger) két naponta frissül, persze hiába frissülhetne automatikusan, neki kell egy megerősítés, hogy tényleg? Akarod? Jó. Persze ezt hanggal is jelzi. Éjjeli kettőkor. Értesítési hangok kikapcsolva. De komolyan, hát éjjeli kettő van! Ezt sem tudja? Pedig óra átállást olyan pöpecül elintézte, hogy amikor én reflexből átállítottam, ő szépen vissza, mert hát nem ennyi az idő. Apró bosszantó dolog, lehet vele együtt élni, de amikor a 200 facebook ismerősömet beszinkronizálta a telefonba, akkor kicsit megörültem hogy:
1, ezt vissza lehet csinálni
2, nem gyűjtöttem ismerősöket mint a haverom, aki elérte az 5000 ismerős limitet
Mert az OK, hogy ismerősök, csak mondjuk életemben nem beszéltem velük, csak egy cégnél melózunk, egy országban élünk, dögös cicis képet rakott fel magáról, de amikor a névjegyzékben néztem, hogy üzenetet küldjek, akkor ott kicsit elvesztem, hogy akkor ez most üzenet lesz, vagy sms vagy mi...

És a kikapcsolva nem ébreszt. Ez természetes egy okos telefonnál. Én voltam a hülye tudatlan, amikor erre rácsodálkoztam 2012-ben.

Pár hónap alatt megszoktam. Akciósan, szinte ingyér vettem. A készülék teljesítménye miatt sok zenét és képet már nem tárolok rajta, mert megfekszik tőle. Illetve hiába a végtelen hely sms-ek tárolására, ha 20-nál több van, akkor kihívás kezelni, illetve a legújabb dilije, hogy néha duplán kéri le az sms-eket. Igen, a telefon kéri le, ezt a T-nél mondták, nem ők küldik duplán. A telefon úgy érzékeli, hogy nem kapta meg és lekéri még egyszer. Javasolták hogy töröljem az SMS-eket, üzeneteket, állítsak vissza mindent gyári állapotba akkor talán jó lesz. Kicseréltem az üzenet hangját egy rövid csipogásra, már nem zavar.

Ja, csengőhangok. Az nem úgy van hogy mp3 felmásol és mehet, a hangoknál nem lehet sms jelzést beállítani, azt az sms-nél lehet. Persze hiába fut média ellenőrzés minden bekapcsolásnál, ha az nem megfelelő könyvtárban van, akkor hozzá nem társítod édes fiam.

Ahogy képet sem a telefon számhoz, mert az a sim kártyán van, tedd át telefonba, ne zavarjon ha a másik készülékbe kell rakni, mert esetleg vízbe esett, lehet szinkronizálni a telefon számokat a web-re. Ez még hátra van ugyan, mert googlere menne a sok telefon szám és félek bezavar az ottani címlista. :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.