2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Apa kezdodik, apa kezdodik...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A regi reklam azt az illuziot keltette, hogy az illeto szabadon befolyasolhatja a dolgokat - tenylegesen azonban csak annyit tehetett, hogy folyamatosan halogathatta oket.

Tegnap a MNB radikalisan szakitott a fatyolpolitikajaval es ugy tunik, hogy ismet kemenyen biralja a kormanyzatot. Bar csak ket het mulva ismerhetjuk meg a reszleteket, nehany bejelentes es kozlemeny sorai kozott olvasva komoly valtozasokat lehet felismerni.

Azt mar korabban bejelentettek, hogy az alapkamatot folyamatosan fogjak emelni, azaz inflaciokoveto magatartasra alltak be, de azzal, hogy a mai naptol az alapkamatot 185(!) ponttal 7,75%-ra emeltek es egyben bejelentettek, hogy arfolyamvedelmi lepeseket is tesznek, mar jelentos valtozast mutat a korabbiakhoz kepest. Az igazan drasztikus valtozas azonban az, hogy az inflacios elorejelzes teren is radikalis valtozast ismertek be. A korabbi allaspontjuk tartosan arra iranyult, hogy az inflaciot a lelektani tiz szazalekos szint alatti merteken tartsak, es a retorika folyamatosan arra iranyult, hogy az ukrajnai haboru befejezesetol fugg az inflacio tetozese, remelhetoleg honapokon belul, esetleg ev vegevel szamolva a kovetkezo evben "minden szepen es gyorsan visszater a regi kerekvagasba". A tegnap kozzetett jelentesukben mar most beismerik a legalabb tiz szazalekos inflacios szint elereset es jovore tovabbi komoly novekedest varnak es mar csak 2024-tol varjak a csokkenest, akkor is fokozatosan. Vagyis harom even belul, 2025 elott nem latjak realitasat a harom szazalekos szinthez valo visszateresnek.

Az arfolyampolitikara tett kijelentes egyertelmuen a kormanyzatnak szol, mar drasztikus felszolitas az EU-val valo megegyezesre elkerulendo a radikalis arfolyamcsokkenest es az esetleges fizetesi nehezsegeket, hiszen folyamatosan devizaban kell fizetni a terheket.

Emellett egy latszolag mellekes kozlemenyt is kiadtak azzal, hogy a lakashitelesek ot szazaleka van eddig fizetesi moratoriumban es azt szeretnek, ha egy honap mulva ez az arany csokkenn. Diplomatikusan jelzik szamukra, hogy mintegy negyed millioval tobbet kell majd emiatt fizetniuk a kesobbiekben. A lenyeg azonban a sorok kozott van, a moratoriumba kerulteknek ev vegeig ot szazalekos maximalis kamattal kell fizetniuk az adossagukat, ami most egy vedohalo a szamukra. Az ev vegevel viszont a maximalis vedokamat megszunik, es a fentiek alapjan konnyen belathato, hogy az ev vegere mar tiz szazalek felett lehet az alapkamat merteke. Vagyis azoknak, akiknek most kisebb fizetesi nehezsegeik vannak, dupla kamatteherrel kell januartol szembenezniuk, ami a jelenlegi adatok alapjan azt jelzi, hogy legalabb a hitelallomany ot szazaleka nagy valoszinuseggel fenntarthatatlanna valik es megismetlodhet a korabbi evekben hirhedtte valt "devizahiteles problema" azzal a kulonbseggel, hogy ez a jelenlegi kormanyzathoz lesz kotheto.

Az "apa kezdodik" szovegre igy a mai valasz az, hogy mar regen elkezdodott, de csak eddig tudtuk halogatni a vele valo szembenezest - es a valodi kerdes az lesz, hogy mi mindenrol kell veglegesen lemondani kesobb emiatt.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.