2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Zenesarok #1 - Gojira

Írta: | Kulcsszavak: zene . rock . metál

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok,

Régóta agyalok rajta, hogy szeretnék - ha másnak, máshogy nem, akkor magamnak - egy gyűjtőhelyet, ahova a kedvenc együtteseim, albumaim, számaim valahol összegyűjteném, egy-két gondolatot hozzácsapnék, akár érdeklődés felkeltő jelleggel publikussá is tenném.

Mivel "sok kedvencem" van :DDD ezért esélyes, hogy valamiféle sorozat, gyűjtemény lesz belőle, majd meglátjuk. Nem vagyok zenész, nem tudok hangszeren játszani, de rengeteget hallgatok zenét, és kevés műfajt "tagadok meg".

Szerencsére van egy pár kollegám, barátom, akik hasonló zenei repertoárból válogatnak, ezért van input, én meg egyedileg leválogatom mi az ami megmarad és megragad.

Az egyik ilyen a Gojira, egy francia "cég" :)).
Egy kedves régi cimborám még az egyetemről mutatott egy számot tőlük (egy sörözgetés alkalmával talán), ami felkeltette az érdeklődésem, és ezután belehallgattam több anyagukba.

Ami engem megfogott, kívül azon hogy az alapvető érdeklődési körömbe esik "zsánerileg", hogy technikailag kiemelkedő zenészek alkotják, ez "read-only" fogyasztóként szubjektív.
F@sza a ritmusszekció: Szerintem nem véletlen, hogy a dobos, Mario Duplantier a mostani évek egyik legfelkapottabb, díjazott dobosa, és hozzá csatlakozik Jean-Michel Labadie basszer, aki nekem olyan mintha gumiból lenne a nyaka, és folyton boldog attól, hogy zenélhet és hogy játszhat a közönségnek.

A dallamszekciót vagy hogyhíjják Christian Andreu szólógitáros és az énekes-gitáros Joe Duplantier énekes-gotáros alkotja. számomra nem kiemelkedő énekhangilag, nem mindíg díjazom az üvöltve éneklést, neki sem mindíg áll jól, de a műfaj megkívánja, a szövegei és a tematika, amit felépítenek vele viszont értékes és érdekes, gyakran állítják a környezetet, fajvédelmet, természeti csodákat és az emberi pusztítást a középpontba.

Aktuális, hogy épp a minap lesz 5 éves a személyes kedvenc koncertfelvételem tőlük: Gojira, Live at Red Rocks - 2017

Szintén aktuális, hogy július 27.-én jönnek Budapestre koncertezni, én személyesen nagyon kiváncsi vagyok rájuk.

Személyes Top3 felvétel (album, megjelenési év):
3. Amazonia (Fortitude, 2021) - kiváló téma, hangszerelés, fülbemászó dallam és refrén

2. The Gift Of Guilt (L'Enfant Sauvage, 2012) - Technikailag zseni, precíz, agresszív, top modern metál.

1. The Shooting star (Magma, 2016) - Zeneileg szép, és mindenképp a szövegével együtt érdemes hallgatni. A testvérpár elhunyt édesanyjuknak címezte a dalt, és mindenki, aki elvesztett valaki hozzá közel állót, érteni fogja, miért szól hozzá is ez a darab. Édesapámnak.

Hozzászólások

(#1) fererencz89


fererencz89
őstag
LOGOUT blog

Szerencsére van egy pár kollegám, barátom, akik hasonló zenei repertoárból válogatnak, ezért van input, én meg egyedileg leválogatom mi az ami megmarad és megragad.

Hát ez tényleg nagy szerencse! :)
Főleg a családomban számítok különcnek, a zenei ízlésem miatt. Elég sokszínű pedig. Szerencsére a jutyúb és szpotifáj logaritmusai segítettek sokat. Pár éve, mikor még új arc voltam a munkahelyemen, volt egy nap, amikor zenéket tettünk be. '90-es éve pop, klasszikus rock, enyhe metál, aztán mikor megalapozottnak éreztem a hangulatot, betettem egy Gojira számot. Hát, nehezen "fogadták be", pedig szerintem szuper. :D

Várom, hogy miről fogunk még olvasni!
Találtam itt egy "kedvenc zene" topikot, de nincs meg az igazi ajánló jellege, nincs párbeszéd és visszajelzés sajnos.

Nem szotkam hibázni.

(#2) updog


updog
senior tag

'13(?)-ban volt szerencsém hozzájuk az A38on, leszedték a fejünket :DDD :C

Art of dying nekem az örök kedvenc, azt is tolták ott, iszonyat élmény volt élőben. Idénre 5FDP van már beütemezve a 10 évente 1 koncert programba, úgyhogy Gojira most kimarad... :o

A zenei ízlésemmel szerintem szerintem pszichológusnak kéne foglalkozni, tavalyi spotify évösszesítőben valami 200 feletti stílust írt, mindemellett nettó 120 nap zenét hallgattam, és nem csak ímmelámmal, hetekig egy stílus (extrém metál, popmetál, chill house, drum and bass, country, Eminem, 90es évek retró... :D )

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Fura egy banda ez, mert annak ellenére, hogy a számaik régebbi zenékből ('90-es évek első fele-közepe) van összeollózva, egész jó.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#4) shifty! válasza Geri Bátyó (#3) üzenetére


shifty!
senior tag

(#3) Geri Bátyó - Biztos hogy onnan jön vagy jött a zenei ihletés nekik, mert 2001-ben jött az első lemezük, az brutál nyers még, de szvsz azóta konzekvensek zeneileg, csak finomodott és hallgathatóbb lett.

(#2) doeeg - Remélem nem egy teljesen új album promózó koncert lesz a BP-i, bár ennek van nagy esélye, remélem be lesz szúrva jópár korábbi dal is, élőben meghallgatni az élményért megy az ember, remélem nagyot üt majd :DD

(#1) fererencz89 - Köszi a visszajelzést. Nem terveztem időzítettre az írásokat, de ha épp kiadja időben és van ihletésem, biztos hogy egy-két kedvencemet azért ősszeírom személyes szösszenetekkel. A közös irodai zenehallgatásnál furább műfaj talán nincs, valakiről mindíg kiderül hogy "te ilyen zenéket hallgatsz? hogy nem is gondoltam volna hogy te ilyeneket hallgatsz" :DDD

"Vasárnap ne lopj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő."

(#5) Geri Bátyó válasza shifty! (#4) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

Nem ihletésről, vagy hatásról beszélek, hanem konkrét másolásról.
Az Amazonia a Sepultura Roots albumát majmolja, de a refrén az régebbi. Sokat gondolkodtam, de még nem jöttem rá, hogy azt kitől szedték.
A The Gift Of Guilt elején a gitár (meg a végén) szerintem Dream Theatre, de a szám többi része egyértelmű Pantera.
A Shooting Star eleje szintén Dream Theatre, a többi meg Alice in Chains.

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.