2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Mindenféle gondolat - internet, közösségi oldalak

Írta: | Kulcsszavak: emberek . számítógép . internet . közösségi oldalak . viselkedés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az internet, internetes eszközök hatása a társadalomra.

Manapság egyre több ember ül le a gép elé, hogy időtöltésként kedvenc közösségi oldalát (oldalait) böngéssze (a számára kedvenc böngésző programjával, kedvenc operációs rendszerén futtatva, kedvenc márkájú, architektúrájú - esetlegesen kedvenc hardverelemkből összerakott - számítástechnikai eszközén). Bekapcsolja, elindul, ráklikkel, nézi. Mosolyog, szomorú, s közben bambán mered a képernyőre. Görget, "scroll-ozgat", olvassa a mások által - szándékosan vagy nem szándékosan - üzent információk tömkelegét. Esetleg használ szűrő script-eket, és csoportokra vannak osztva az általa megjelölt ismerősök. Hirtelen talál egy számára viccesnek ható képet, gyorsan odairányítja a kurzort a "tetszik" feliratra és kattint egyet. Ezek után már mindenki, aki - akár ismerőse, akár nem - ismerőse a képet feltöltőnek már látja, hogy ő megnyomta a gombot, mely valamilyen oknál fogva azt hivatott szimbolizálni, hogy valakinek tetszik valami, vagy szereti, vagy esetleg más érzéseket keltett benne.
Ez az egyik funkció az, ami szerintem leginkább árthat a társadalomnak, illetve az emberi butaság, kihasználhatóság adta lehetőségeket növeli meg. Rettentően kevés információtartalmat lehet ezzel közölni, s sok esetben nem egyértelmű a jelzési szándék. Ám a nagyvállalatoknak, reklámcégeknek ez az egyszerű, kis gombocska is milliókat, milliárdokat hozhat bevételként. Hiszen az egyik legegyszerűbb módja annak számlálására, hányan, és kik, honnan látták az adott bejegyzést, reklámot, videót, képet. Ma már egy youtube videó nézettségi számával is lehet pénzt keresni.

A fiatalok, gyerekek sem maradhatnak internet hozzáférés nélkül. A technológiai fejlődés, a videós megosztó portálok, blogok, híroldalak, játékoldalak, közösségi oldalak mind-mind nagy hatással vannak a mai fiatalkorúakra. Hogy ez mennyire jó, vagy rossz az már több, egyéb tényezőtől is függhet. Még idén augusztusban megnéztem egy nyílvános, anoním webkamera chat oldalt, mert érdekelt, hogyan működnek ezek. Nagyon megdöbbentem azon, amit tapasztaltam. Ugyanis azon az oldalon, ahol bárki szabadon csinálhat akármit, korhatáros megkötés nélkül nagyon sok 10-14 éves vagy akár annál fiatalabb gyereket láttam. Persze láttam sok gusztustalan, perverz, színvonaltalan egyént is (amit az előző gyerekek is láthattak!). Hol vannak ilyenkor a szülők? Hogy lehet, hogy ilyen fiatal gyerekek látogathatják ezeket az oldalakat? Mi lesz belőlük később? Mit gondolnak ezekről a dolgokról?
Sajnos egyre többet hallok az úgynevezett cyberbullying-ról is, mely a közösségi portálokon, fórumokon, (mondjuk ki: féjszbúkon) üti fel a fejét.

Emberek, gyerekek! Ne adjatok meg magatokról minden fontos információt! Valaki üssön észt belétek, vagy húzza ki a netkábelt ha nem akartok lejjebb süllyedni a bizonyos társadalmi ranglétrán, vagy a végén öngyilkosok lenni! Egyáltalán ne akarjatok szerepelni, híresek lenni addig, amíg nem tudjátok megvédeni magatokat, és nem vagytok tisztában a jogaitokkal! Sőt, egyáltalán le sem kéne ülni a gép elé, amíg nem tudjátok, hogy nem csak az "történik a masinában", amit ti a képernyőn keresztül láttok, értelmeztek.

Na jó, egy kicsit elszálltam. Nem kell ezt sem annyira komolyan venni. De azért jó ha nagyjából ismerjük a dolgok működési elvét és tudjuk, hogy ha kihúzzuk a dugót, akkor ez a sok zagyvaság nem is létezne.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.