2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Mikor beröffen az IGP

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Javában méricskélem különböző alkalmazások hardverkihasználását. Ma a Divinity: Original Sin címet viselő játék volt terítéken, és elég érdekes eredmények születtek. Most csak egy apróbb, ám annál tanulságosabb részletet osztanék meg veletek.

Történt ugyanis, hogy a játék még nem lett hozzárendelve a "Nagy Teljesítmény" profilhoz a Radeon Pro beállításai között, következésképp az integrált GPU-n indult el. Továbbá azt kell még megjegyezzem, a játék menürendszere 3D-s háttér előtt foglal helyet, tehát az aktuális grafikai beállításoknak megfelelő látványban van részünk. Ez azt is jelenti, hogy már a menüben tisztességes terhelést kap az aktuális GPU. Fel is pörgött 1.3Ghz-re a HD4600-as mind a két shader tömbje, a maga 10-10 Execution Unit-jával. És bekajálta a 47W-os TDP majdnem felét.

Tette ezt egy Core i7-4810MQ pekidzsben, melynek 4 processzormagja is simán bepuszil akár 50W-ot is, hála az agresszív Turbo Boost technológiának. Meg a Dell M4800-as kiváló hűtésének és alaplapi VRM-jének.

Egyben talán választ is kapunk a "miért raknak a notebookgyártók dedikált GPU-t egy U-s (15W TDP) Core processzor mellé" kérdésre. Az AMD APU-jairól már nem is beszélve.

Hozzászólások

(#1) PuMbA


PuMbA
titán

14nm-es gyártással azért gondolom, hogy ahogy a diszkrét VGA-knál, körülbelül felére vágták ezt a fogyasztást :) Ezért lehetségesek az U procik.

[ Szerkesztve ]

(#2) Robert07


Robert07
aktív tag

Nekem is felmegy 25W-ra a 4300U 3dmark kozben, csak aztan szepen feler 80°C-ig es kezdi a throttlingolast. :U

(#3) #55164672 válasza PuMbA (#1) üzenetére


#55164672
törölt tag

Asztali gépen nézegettem én is az igp fogyasztásokat, és kb valóban felére csökkent mostanra. A haswell hd4600 25-30W-okat megevett, a kaby lake hd630-a meg 15W alatt marad.

(#4) Ruuwa válasza PuMbA (#1) üzenetére


Ruuwa
tag

Igazad van, a gyártástechnológián túl architektúrálisan is fejlődtek az Intel IGP-k, és az új U-s procik teljesen korrekt teljesítményt tudnak nyújtani. Ha a notebook gyártója is úgy akarja. Itt inkább arra próbáltam utalni, hogy arányaiban a TDP jelentős részét még mindig az IGP képes elfogyasztani erejének teljes kiaknázásához. És ez böki a csőrömet az U-s prociknál. A fogyasztási keret számomra túlságosan is visszafogja a teljesítményüket. És itt most nem az ultravékony kategóriáról beszélek, mert ott megértem és elfogadom a korlátokat. Amit nem értek, az átlagos 15"-os notebookok ligája. Onnan nekem nagyon hiányzik egy 25-30W-os kategória, ala régi M-es procik. Nincs mindenkinek szüksége négymagos HQ procira (és megfizetni se tudja mindenki), de néha jó lenne ha egy i5-i7 U rövidtávú teljesítménye kitartana órák hosszat. Nem kéne nagy varázslat hozzá, csak megemelni a fogyasztási keretet és megtoldani egy kicsivel a hűtést. És akkor talán nem esnének vissza az órajelek amint az IGP is használatba kerül. Ez a fajta rugalmasság hiányzik nekem, mert a lehetőség ott van egy i5 7200U-ban például, kb 30 másodpercig. Az i7-ekról nem is beszélve, főleg ha hozzáveszem a szerintem pofátlan felárukat.

Valami tréfás, humoros, mégis mélyenszántó gondolatokat magában hordozó, rövid, velős mondat, mely egyéniségem rendkívüli sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

(#5) Silenzio válasza Ruuwa (#4) üzenetére


Silenzio
addikt

Igaz. Pláne úgy, hogy nekem is cérnavékony Kaby Lake ultrabookom van (sima konzumer), mégis olyanok futnak el medium beállításokkal, hogy ihaj. Metro Last Night, Resident Evil 6, Bioshock Infinite... Néha még a Full HD is megy, pl. a Talosban.

https://pte3d.hu - 3D nyomtatás, 3D szkennelés, anyagvizsgálat, VR

(#6) lezso6 válasza Ruuwa (#4) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Az Intel IGP-knek elég gagyi hatásfoka van. Nem véletlenül throttlingol be a CPU ilyenkor, s nem a hőmérséklet, hanem a fogyasztás miatt. Mondjuk az AMD 7850K-nál is van ilyen. Alapból 4.0 GHz, de ha megy az IGP akkor 3.0 GHz a plafon.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#7) Redneck válasza lezso6 (#6) üzenetére


Redneck
veterán

Nagyon dühítő, pláne ha van megfelelő (akár moddolt) hűtés. TDP keret nem módosítható valahogy?

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#8) #55164672 válasza Ruuwa (#4) üzenetére


#55164672
törölt tag

pl. a 4258U vagy a későbbi szériákból is papíron létező 28W-os megoldás pont az a kategória lenne amit sokan hiányolnak, de ezekkel a procikkal nem igazán szerelnek laptopokat

(#9) Ruuwa válasza #55164672 (#8) üzenetére


Ruuwa
tag

Ha jól tudom, az Iris Grapics-os sku-k kaptak csak 28W-os TDP-t. Nagyrészt MacBook-okba kerültek, mert ott kifizetik a felárukat.

Valami tréfás, humoros, mégis mélyenszántó gondolatokat magában hordozó, rövid, velős mondat, mely egyéniségem rendkívüli sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

(#10) #55164672 válasza Ruuwa (#9) üzenetére


#55164672
törölt tag

egy acer megoldást is láttam, valami 250eft-os 13"os laptop volt ha jól emlékszem, de itt még az ár sem kéne hogy akadály legyen, mert kb annyiba kerül a 28W-os, mint egy 15W-os, U-s i5.
Azért egy 28W-os kerettel sokkal jobban gazdálkodhatna a cpu is...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.