2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Építkezünk 1. rész (2023)

Írta: | Kulcsszavak: építkezés . ház

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Építkezni kezdtünk, ezzel kapcsolatban szeretném megosztani ilyen blog formában a tapasztalataimat.

A telek adott volt, kb. 3 évvel ezelőtt vették a szüleim és nekem adták. Akkor még elég jó áron sikerült megvenni. (3m Ft)
Ez egy elég keskeny telek (11m széles), mielőtt megvették, utánakérdeztek, hogy építési engedélyt adnak-e rá.
30%-a beépíthető, de 4 méter udvart kell hagyni, tehát marad 7 méter. A ház mögött is el kell hagyni, tehát úgy ültem neki, hogy kb. 6 méter széles lehet a ház. Itthon lerajzoltam az elképzelésemet és ezzel a rajzzal felkerestünk egy építészmérnököt.
Egy nettó 70nm ház lett a vége, az építészmérnöknek 260.000Ft volt a díja, ezenkívül kellett Épületvillamossági műszaki leírást csináltatni, ez 88.900Ft volt, és kellett még Épületgépészeti leírást is csináltatni, ez 65.000Ft volt. Így a tervezés összesen 413.900Ft lett.
Az építészmérnök ezek után benyújtotta a terveket, pár nap múlva megkaptam a papírt a hiánytalan bejelentésről, ezek után kezdődhet az építkezés.
Jelenleg az építőanyagok után érdeklődök, hogy mi hol mennyi.

Folyamatosan jelentkezek majd a fejleményekkel, hátha másnak is hasznos lehet!

Hozzászólások

(#1) joghurt


joghurt
addikt

1. A "tervező" lehet nyugodtan "építészmérnök" is. Tiszteljük már meg a végzettségét akkor is, ha itthon csak a jogászoknak jár titulus ugyanennyi tanulással!

2. Ennyiért valószínűleg csak engedélyezési terv készült, kiviteli terv nem. Az később lesz, vagy rábízod az egyes szakikra?

3. Milyen szerkezeti anyagokra esett a választásod, és miért?

A tej élet, erő, egészség.

(#2) ncc1701


ncc1701
veterán

Szakiellenőr csatornát nézni, és műszaki ellenőrt feltétlen fogadni.
Generál kivitelezőt messziről elkerülni.
Építkezésre naponta kijárni, és ellenőrizni mindent. Még akkor is, ha el kell küldeni a csapatot, és másikat nézni. Jövőre már úgyis a küszöböt fogják rágni munkáért az építőiparban.
Előre maximum az anyagot kifizetni.

[ Szerkesztve ]

(#3) gabyka


gabyka
aktív tag

Melyik környék? :) Ha már jutányos volt a 3misi... :)
Közmű volt rajta valami? Lesz még energiaforrás a 'villanyon' kívűl?
Ha gondolod, skiccelehtnéd a tervet is :)

[ Szerkesztve ]

(#4) plevips válasza ncc1701 (#2) üzenetére


plevips
tag
LOGOUT blog (1)

Mi az a szakiellenőr csatorna? :R
Ezen a műszaki ellenőr dolgon elgondolkozom, mert én nem vagyok jártas ebben, és az építészmérnök aki tervezte a házat, ő egyben műszaki ellenőr is.

(#5) plevips válasza gabyka (#3) üzenetére


plevips
tag
LOGOUT blog (1)

Vácrátót
Csak csatorna van a telken, a víz meg az áram folyamatban van. Más nem lesz.
Itt van az én rajzom, igazából annyi változott, hogy az előtérbe került külön egy wc is.

[kép]

(#6) cech19960320 válasza plevips (#4) üzenetére


cech19960320
tag

(#7) ncc1701 válasza cech19960320 (#6) üzenetére


ncc1701
veterán

Azaz!

Az a statisztika kb, h a ma készen kapható kecók 10%-a jó/megfelelő minőségű, 20%-ban kissebb gondok vannak, amik megoldhatók, míg 70%-ban kissebb-nagyobb bontás kell. És ha az alapot bszták el, akkor az egész házat el lehetne bontani.
Nem győzöm hangsúlyozni, h mennyire fontos a műszaki ellenpr, és még ráadásul az is, h utánanézz minden lépésnek, és tájékozódj a megfelelő anyagokról, azok beépítéséről, mit-hogyan kell csinálni. Különben átvernek, és futhatsz a pénzed után.
Múltkor néztem olyan videót, ahol a szerelő alapra egyáltalán nem tettek vízszigetelést, és úgy falaztak. A tulaj meg már akkor vette észre kb 1 év után, mikor már nem értette, mitől penészedik a kecó. A generálos meg eldobhatós cég volt, már régen megszünt: sakk-matt. Másik, mikor nem ássák le elég mélyre az alapot, és a termőföldre kezenek építeni. Pár év után megsűlyed, és reped a fal. Szintén nehezen javítható. És egy rakat ilyen van, rettenet, nem irígylem azt, aki most akar építkezni, 70-80% a kontár itthon.

[ Szerkesztve ]

(#8) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog (1)

Úgy kell hozzáállni, hogy mindenki át akar verni... mert a többség tényleg át akar!
Azért elég szomorú, hogy az építőiparban nem képesek önállóan normális munkát végezni, tisztelet a kivételnek.
A kőművesek most is a legalja brigád, azoknak a sarkukban kell lenni. Amelyiknek volt esze, az inkább elment burkolónak, vagy csak hőszigetel, esetleg falvágással foglalkozik. Alig van olyan aki tényleg jó és olyan a hozzáállása is. (Békés megye) De rohadt sok pénzt elkérnek a szar munkáért is!
Jól néznénk ki, ha a buszsofőr is csak akkor vezetne normálisan, ha mellette áll egy ellenőr végig. :W
Az épületgépész csapat, a villanyszerelő (mester), a festők, a burkoló (mester) nálam tök normálisak voltak, rájuk nem is kellett végig felügyelni. Nekik elég jó referenciáik is vannak, meg ismerős ismerősei, azért úgy mindjárt más.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#9) joghurt válasza Victoryus (#8) üzenetére


joghurt
addikt

Azért itt is érhet meglepetés. Nálunk volt egy csapat, akik az első nap teljesen normálisan dolgoztak. Aztán valami bulin úgy szétcsapták magukat, hogy a következő nap azt sem tudták, merre vannak, és totál mást csináltak, mint a megbeszéltek. Végül a főnöküknek kellett kijönni és rendbe rakni az egészet - vele tiszta volt a sor, mert megvoltak az e-mailek, benne fényképekkel, hogy miben állapodtunk meg, és ehhez képest mi történt.

A tej élet, erő, egészség.

(#10) SutPet


SutPet
aktív tag

Mi nemrég csak felújítottunk lakást de sok tapasztalat jött belőle... Igaz a mondás hogy az első lakást/házat az ellenségednek készíted... :D
Amit írtak előttem is, minden nap ki kell menni ellenőrizni ha van rá lehetőség napközben is mert f*szságot csinálnak... Derékszögekre figyelni mindenhol mert a kőműveseknél az 80-110 fok között van...
Következő lakást házat biztos úgy fogom csinálni ha meg tudom majd engedni hogy 100%-ban részt veszek a munkálatokban és felügyelem mert máskülönben úgyis előjön a "jól van az úgy" mentalitás...
Burkolót ismerőst választottunk mert láttuk a sajátját és azt nagyon szépen megcsinálta, na hát a miénket nem sikerült teljesen...vizmérték elmászott valahova, nem teljesen a megbeszéltek szerint kerültek a földre meg a falra a dolgok... Persze mindezt egy kissebb vagyonért...

God must love stupid people, he made so many of them.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.