2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

vasárnapi filmajánló

Írta: | Kulcsszavak: film . movie . trailer . mozi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mivel az internet vasárnap is nyitva van, szépen be is vásároltam az alábbi filmeket. Mindegyik dán dráma és/vagy krimi.

Antikrisztus - (Antichrist)
"Az Antikrisztus kétszereplős dráma, amely egy házaspár pokoljárását mutatja be. Charlotte Gainsbourg és Willem Dafoe mellett más színész nincs is a filmben, kivéve a kisfiút, aki amúgy nem egyenértékű karakter, csak afféle katalizátor ebben a történetben. Műfaját tekintve talán leginkább a tágan vett művészfilm kategóriájába tudnánk besorolni, de rendhagyó műfaji filmként (horror) is eladható, így a tanult filmes szakemberek a filozofikus horror címkénél maradtak. A cselekmény motorját a kisgyerek halála rúgja be, akit nem vesz észre a fürdőszobában szenvedélyesen szeretkező pár. Az eset lelki ronccsá teszi az anyát, pszichoanalitikus férje pedig azt tanácsolja, hogy menjenek el együtt erdei viskójukba, hogy ott mindentől elzárva szembenézhessenek a fájdalommal – így talán könnyebb lesz feldolgozni is a tragédiát. Csakhogy az erdő mélyén egyre furcsább dolgok történnek…
Női nemi szerv megcsonkítása ollóval. Véres ejakuláció. Láb átlyukasztása kézi fúróval. Ezek azok a jelenetek, melyeket senki sem tud kiverni a fejéből, miután megnézte az Antikrisztust, sőt, akit jó memóriával áldott meg a sors, annak a halott gyermekét félig magában hordó őz, Willem Dafoe kullancsokkal teli keze és a saját húsát tépő róka képe is megmarad. Az Antikrisztus Cannes-ban debütált és a fesztivál egyik legbotrányosabb alkotásának kiáltották ki a kritikusok, többek között a felsoroltak miatt, de ezenfelül a mondanivaló is sokaknál kivágta a biztosítékot. Érdekes módon nem a keresztények támadták Trier vízióját, sokkal inkább a feministák, akik dühödten vágták falhoz vibrátorukat, amikor leesett nekik, hogy ez a film nem feltétlenül az emberben megbúvó rosszról szól, hanem egyenesen a női nem eredendő gonoszságáról."

A mesterlövész - (Skytten)
"A mesterlövész izgalmas politikai/környezetvédelmi thriller, amelyben egy orvlövész tesz kísérletet arra, hogy pár napig befolyásolja a dán belpolitika történéseit. A kormány arra készült, hogy választási ígéretét megszegve megállapodást írjon alá az Egyesült Államokkal, engedélyezve az olajfúrások megindítását Grönlandon. Egy televíziós vitaműsor során Mia, a politikai tudosító azt állítja, hogy megértené, ha a környezetvédelmi aktivisták erőszakos eszközökhöz nyúlnának a fúrások leállításának érdekében. A geofizikus és egykori olimpiai céllövő Rasmus szó szerint veszi Mia üzenetét, és elkezdi a gondosan kiválasztott célpontok kiiktatását, hogy rávegye a politikusokat döntésük visszavonására. A férfi felveszi a kapcsolatot Miával, aki a jól kidolgozott terv részévé válik."

A hit fogságában - (To verdener)
"Sara és családja a Jehova tanúi közösség tagjai. A tizenhét éves lány szigorú vallási előírások közepette nőtt fel. Gyakran elkíséri szüleit, amikor házról házra, lakásról lakásra járnak, hogy hirdessék egyházuk tanításait, beszéljenek az Ítélet napjáról és az örök megváltásról. A gondok akkor kezdődnek, amikor Sara beleszeret Teisbe, aki nem tagja a gyülekezetnek. Szerelmük lopott, titkos találkákon keresztül szökken szárba. A lány élete legnehezebb döntése elé kerül. A hite és a szenvedélye között vergődik, nem tudja, melyiket válassza."

Elátkozott város - (Pusher) 1/2/3
"Szar az élet - főleg, ha kisstílű drogdílerként tengeted napjaid a lepukkant Koppenhágában, a 90-es évek közepén, és egy felszínes nyájassága alatt kegyetlen szerb gengszternek tartozol egyre több és több pénzzel. Nicolas Winding Refn dokumentarista stílusú Pusher trilógiájának első darabja egy mocsokban, kilátástalanságban, bűnben, drogban és erőszakban dagonyázó, visszataszító miliő fájdalmasan hiteles, kisrealista látleletét nyújtja. Lényegét a szlogenje tökéletesen kifejezi: Nincs esélyed. Ragadd meg."

Borzasztó boldog - (Frygtelig lykkelig)
"Robertet, a koppenhágai rendőrt egy szakmai ballépése miatt átmenetileg egy dél-jutlandi kisvárosba helyezik át. A szokványosan lomha és borongós napon a nagyvárosi férfi érkezése kíváncsiságot csal a helyi lakosok rideg arcára. A rendőrtiszt, aki igyekszik a nagykönyvben megírtak szerint cselekedni, hamar összetűzésbe kerül a helyiekkel, és lassan rájön, hogy a békés vidéki élet felszíne alatt sötét titkok rejlenek.
Genz groteszk drámáját Erling Jepsen (A sírás művészete) egyik regénye inspirálta, mely eredeti módon vegyíti a bűnügyi, western és horror elemeket: a rendező sajátos formai megoldásokkal és lenyűgöző hitelességgel teremti meg a zavart közösségben uralkodó különös atmoszférát."

Egy jobb világ - (In a Better World)
"A film két helyszínen játszódik: egy afrikai menekülttáborban és egy dán kisvárosban, ahol két család sorsa kereszteződik, amikor a fiaik barátságot kötnek. A kiskamaszokra jellemző magányosság, morális gyengeség és bánat azonban rossz irányba tereli a barátságot."

Az ölés aktusa - (The Act of Killing)
"Ebben a filmes kísérletben egykori gyilkosokat, köztük az indonéz félkatonai vezetőt, Anwar Congót kérték fel, hogy újrajátsszák életüket az általuk kedvelt amerikai filmek stílusában. Amikor 1965-ben Sukarno elnököt és kormányát megbuktatta a hadsereg, Anwar csapataival részese lett a több mint egymillió kommunistagyanús személy és kisebbségi kínai életét követelő tömeggyilkosságoknak. Anwarék részletesen újrajátsszák a bűneiket büszkén, megvitatván a díszletek, jelmezek, pirotechnika részleteit. Az, ahogy a jelenetek témájától nem zavartatva a stílussal bíbelődnek, minden látható szörnyűség ellenére a vászon elé szögezi a nézőt. Ám ahogy a filmes erőszak összecsúszik a valóságossal, Anwar büszkeségét is megingatja a bűntudat."

Daisy Diamond
"Anna egyetlen vágya, hogy színésznőként befusson. Ebből a célból elhagyja Svédországot és Koppenhágába költözik. Ugyanakkor nagyon szeretne négy hónapos lányának is mindent biztosítani ami az egészséges életkezdéshez szükséges. E két dolog oly mértékben bizonyul összeegyeztethetetlennek, hogy Annát a kétségbeesés és egy tragikus kimenetelű tett felé sodorja.
Ez a film 18 éven aluliaknak egyáltalán nem ajánlott. Azután nem ajánlott olyan 18 éven felülieknek sem, akik nem bírják nézni a perverziót, a szellemi és fizikai kegyetlenséget, s nem utolsó sorban hallgatni a gyermeksírást. De nem ajánlott olyanoknak sem, akik meg akarják őrizni az illúzióikat a férfiakról, a nőkről, az anyaságról, a színházról vagy a nagybetűs (film)művészetről."

Lavina - Force Majeure
" Egy svéd család úgy dönt, hogy a francia Alpokban tölt pár napot, hogy kiélvezzék a síparadicsom adta gyönyöröket. Minden remekül alakul, egészen addig, amíg egy hatalmas lavina elsöpri a síparadicsom nagy részét, miközben épp egy pályaszéli étteremben pihen a család. Az anya első gondolata, hogy gyermekeit megóvja. Férje után üvölt segítségért, azonban ő saját bőrét mentve fut a lavina elől. Annak ellenére, hogy a család túléli a katasztrófát, az igazi dráma akkor kezdődik, amikor Thomas, az édesapa és a feleség is szembesül a férfi gyávaságával. Thomas mindent megpróbál, hogy visszaállítsa magát az apa és a férj szerepébe."

Hozzászólások

(#1) Neil Watts


Neil Watts
veterán

Az Antikrisztus c. film idézett bemutatójánál az jutott hirtelen eszembe, hogy nem biztos hogy most kellett volna ennem.
A gyomorliftezés megvolt, köszi! :Y :D

Üdv. core2

(#2) petipetya válasza Neil Watts (#1) üzenetére


petipetya
nagyúr

Szívesen. :R :)

"nincs rá lezsóidő"

(#3) BoB


BoB
veterán

Hát igen a seggberúgós oldal wasárnap is nyitvavan ;]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#4) Lauda


Lauda
félisten

Koszonom a cimeket! :R Imadom a dan/sved hangulatot. Igaz inkabb a bunugyi filmeket kedvelem toluk. :K

(#5) petipetya válasza Lauda (#4) üzenetére


petipetya
nagyúr

Alapesetben nekem is a skandináv krimik jönnek be. De mivel szinte mindent profi módon készítenek el, így a vígjátékon kívül szinte minden bejön tőlük. Sajnos nem mindenből készült film, de azokat pótolom könyvben.

"nincs rá lezsóidő"

(#6) buherton válasza Lauda (#4) üzenetére


buherton
őstag

[link] ;]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#7) Lauda válasza buherton (#6) üzenetére


Lauda
félisten

:DDD Inkabb bekapok ket scippa-t. Be se kell kapcsolnom a tv-t es mint bandavezer kiralykodhatok egesz ejjel. ;] :DDD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.