2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Somogyi internet rádió INR 5000/BK

Írta: | Kulcsszavak: Somogyi . SAL . internetrádió . INR5000

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szülői házban már vagy 20 éve üzemelt egy Philips mini Hi-Fi többnyire csak rádióként használva, kazettát már rég nem látott, CD-t sem nagyon, cserébe néha már nem akart működni rendesen a kezelőpanelja, emellett érdekes módon az egyik világítótest a konyhában zavarta az FM vételt, szóval jött a vad ötlet: mi lenne, ha internetrádióra váltanánk?

Nedis RDIN5005BK

Az első kiszemelt ez a Nedis készülék lett, nem ismertem a gyártót, de tegyünk egy próbát. Első mozdulatok kicsit érdekesek voltak a kezelőfelület miatt, de alapvetően rendben volt, tette a dolgát, szuper. A gond akkor kezdődött, mikor a szolgálati helyére került; képtelen volt csatlakozni a WiFi-hez. Jelerősség rendben van nálunk, a rádió környezetében is minden rendben volt, ha pl. a mobilommal ellenőriztem. A probléma valószínűleg abból eredt, hogy mesh hálózat van kiépítve, és nem volt képes kezelni a helyzetet; már az első lépéseknél érdekes volt, hogy a hálózatot kétszer listázza, két AP-t látott beállíás közben.
A helyzet megoldása az lett, hogy visszavittem a készüléket, az Aqua is rugalmasan kezelte a helyzetet, valószínűleg segített az is, hogy nem amortizáltam le semmit a rádión, dobozán, fólia is maradt még a helyén.

Sharp DR-I470 PRO

Keresgettem tovább, és már meg is volt a másik kiszemelt a következő próbához; egy Sharp csak nem lehet rossz... Gondoltam én, de végül addig keresgettem róla dolgokat, hogy kiderült, a belseje valószínűleg ugyanaz, mint a Nedis-é, a szoftvere azonosnak tűnt videóból, így végül is kihúztam a listáról.

SAL INR 5000/BK

Már ezelőtt is néztem ezt a dobozt, mert végül is mindent tudott, amit kellett, a minőségét tekintve nem voltam biztos benne, hogy minden rendben lesz vele, de végül megrendeltem egy kövér 38%-os akció keretében a Somogyi boltjából ingyenes házhozszállítással, így egészen jó vételnek tűnt.

Első lépéseket a beállítás kapcsán nem is én végeztem, hanem anyácskám, minden pikk-pakk ment, azonnal látta a hálózatot, képes volt csatlakozni a hűtő tetejéről is, szólhatott a retró.

A napokban volt lehetőségem jobban megvizsgálni a rádiót és képességeit, és azt kell mondjam, kellemesen csalódtam. Külseje egy kicsit unalmas, a Nedis sokkal szexibb, de végül is nem azért veszi az ember, hangja rendben van, amíg tudjuk, hogy alapvetően ez egy rádió, azt mindenképp meg kell említenem ennek kapcsán, hogy erősen mélybe húz a hangja, EQ van benne, én a "Rock" beállítást alkalmaztam, jobban esett a fülemnek.

Külső tápadapterrel érkezik, így elvileg könnyen cserélhető, ha gond adódna vele, kapott egy ferrit gyűrűt is, csatlakozása pedig sima "barrel plug".

Funkcionalitását tekintve pirospont, hogy került rá vezetékes port is, nagyon figyelmes, bár én sem próbáltam ki, mert úgyis WiFi-n kell mennie, de akinek van közel végpont, az használhatja ezt is az internethez történő csatlakozáshoz, más rádión nem is láttam ilyet.

Internetrádió

Hamar használatba lehet venni az internetes adókat, valami Skytune szolgáltatja az ismert rádiók listáját, amennyiben valamit itt nem találunk meg, akkor azt kézzel fel tudjuk venni a készülék webes felületén - merthogy azzal is rendelkezik - így rettentően kényelmes kezelni.

A webes panelről lehetőség van minimális vezérlésre is, válthatunk a rádiók között, hangerőt is szabályozhatunk, ha valaki épp részegen üvöltetné a Jimmy-t a konyhában.

FM

Normáls rádiós részét is megnéztem, bár nem terveztem használni; az állomásokat itt a környéken rövid keresés után automatikusan megtalálta, nem vagyok benne biztos, hogy RDS képes, mert mintha az adók nevét nem fedte volna fel, de annyi baj legyen.
Amit észrevettem, hogy egészen jól veszi az adást, ki sem kellett húznom az antennáját teljesen, viszont a hangminőség így nagyon elmaradt az internetes rádiók minőségétől (pedig azok is limitáltak erősen), emellett ezt a rádiót is zavarja a már említett világítás a konyhában (csak itt nem zúg, hanem elhallkul).

Média szerver

UPNP szerverre is képes csatlakozni, kipróbáltam ezt is a házi barkács szerverrel, ami egy Asus router-en került elindításra. Az első élmény csalódás volt, állandóan megakadt a lejátszás, pedig már nagyon alja minőséget akartam lejátszani vele, de nem volt képes megfelelően kezelni a stream-et.
Másnap újból megnéztem, és érdekes módon minden rendben ment még 320 kbit-es MP3-mal is, nem egészen értettem, mi lehetett a gond, de végül is örültem, hogy megy ez, van remény. Később kiderült, hogy a router-en lógó HDD a végét járta, talán ez járult hozzá a darabos lejátszáshoz (miután cseréltem egy másikra, még a WiFi jel is erősebb lett mindenhol, Fox számát sajnos elvesztettem, így nem tudom, mi a pontos összefüggés).

Bluetooth

Tettem egy próbát a telefonommal is, hogy a Spotify könyvtáram tartalmát képes-e szétkürtölni, de ezt az akadályt minden röccenés nélkül vette, párosítás pillanatok alatt ment, és már mehetett is a diszkó, semmi probléma nem adódott.

Összegzés

Mást nagyon nem próbáltam vele, internetrádióként fog működni úgyis, eddig rendben működik, bár megfigyeltem, hogy néha lassú (DLNA szerver tallózása, webes felület), illetve az feltétlenül dobna a hálózati részen, ha kapott volna egy külső antennát, nálunk 2-3 hurka között ugrál általában a jelerősség, nyilván nagy sávszélesség nem kell neki, de néha talán emiatt akad meg, aztán előfordul, hogy a rádió stream maga akad le.

Figyelembe véve, hogyan jártam az elsővel, milyen áron kaptam meg ezt, és mennyire vált be, én elégedett vagyok ezzel a dobozkával, nem bántam meg.

Hozzászólások

(#1) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Ha valaki kíváncsi valamire, kérdezzen bátran. :)

(#2) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Te nem tapasztaltál problémát a netrádió használata közben? Családban van egy ilyen modell (asszem ez az) és időnként kódek hiba van és leáll a lejátszás és a többi.

(#3) Peter Kiss válasza KISDUCK (#2) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Nem, semmi ilyesmi, néha megakad, mert vagy a WiFi köhög, vagy a szerver, de semmi más nincs.

(#4) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Pár tipp, amitől esetleg stabilabb lehet az eszköz, nálam mintha legalábbis jobban működne (pufferelés gyorsabb):

- letiltottam a router oldali roaming-ot
- N-only a 2.4 GHz-es sáv
- 20 MHz-re korlátoztam a sávszélességet

Persze mindegyik olyan, hogy környezete válogatja, mennyire segít, vagy sem.

(#5) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Beszarás egy SAL cuccról ilyet olvasni. Nem semmi, hogy ilyen prímán működik... Betojok és baró sok funkciója van. Használjátok sok egészséggel.
Esetleg fotót dobhatnál róla, hogy szolgál a helyén. netán videót :)

[ Szerkesztve ]

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#6) Peter Kiss válasza Lalikiraly (#5) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Raktam be plusz egy képet, hűtő tetején trónol. :)

(#7) PDA_FAN válasza Lalikiraly (#5) üzenetére


PDA_FAN
tag

Nem tudom, miféle cég ez a SAL, de eddig bármelyik termékét vettem, mind bedöglött a garanciaidő után néhány hónappal. Volt digi hőmérő, óra, kisrádió, időjárásjelző... Szóval egyik sem valami ultra bonyolult szerkezet, így joggal várná az ember, hogy örök élet, plusz egy nap. Szerencsére ilyen drága cuccot, mint a netrádió, nem vettem tőlük.

Remélhetőleg a cikkírónak nagyobb szerencséje lesz, és időközben talán a SAL is megemberelte magát...

(#8) Peter Kiss válasza PDA_FAN (#7) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Nekem is sokat kellett gondolkodjam, megvegyem-e, mert nem nagyon bízok a gyártóban, bár személyes tapasztalatom nincs, viszont a tekintélyes árengedmény meggyőzött, remélhetőleg, menni fog pár évet, ha mondjuk az adaptere meg is hal esetleg.

Ami viszont nem elfelejtendő, hogy a Nedis nem is volt képes rendben működni, és valószínűleg a Sharp sem lett volna képes. ;)

(#9) Lalikiraly válasza Peter Kiss (#6) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Köszi.

Korrektnek tűnik, :)

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#10) oszkarfincs


oszkarfincs
aktív tag

Fél éve használok egy ilyet, de a legnagyobb gondom hogy a netrádió folyamatosan megakad. A routerre rálátni, mobil és PC is akadásmentesen játsza ugyanazt a streamet ugyanakkor, de ez a SAL INR 5000 kétpercenként meg-megáll. Sokféle trükkel, router beállítással próbálkoztam, de 1 napnál tovább egyik sem tartott. Valami ötlet?

Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.