2019. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Maximum respekt: The Wire

Írta: | Kulcsszavak: the wire . maximum respekt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

huhúúúúú!

ahogy a Battlestar Galactica sorozatot egészen kiválónak gondolom a maga műfajában (sci-fi), úgy a The Wire-ről is azt kell mondanom, hogy maximálisan odatették magukat a készítők, hibátlan. nagyon más, de nagyon jó. Baltimore utcáin játszódik a történet, leginkább feketék lakta nyomornegyedekben, minden a kábítószerkereskedők, a rendőrség, a helyi gyerekek, suhancok, tanárok, újságírók, és nem utolsósorban a politikusok szemével.

fájdalmas sorozat, mert nincs benne igazság. mégegyszer leírom, mert ez annyira ritka: nincs benne igazság. leginkább senki számára. viszont van reménytelenség, tragédia, korrupció, meg még egy kis reménytelenség. meg még egy kicsi. a sorozat hihetetlen aprólékosan játszik a karakterekkel, öt évadon keresztül kíséri végig sok-sok ember, egy város, egy közösség sorsát.

nehéz leírni azt, hogy mitől jó a The Wire igazán, mert egyszerűen mindentől. pörög, izgalmas, fordulatos. néha lassú, de semmi vészes. a második évad talán picit kilóg, az tényleg gyenge. nehéz azt is leírni, hogy mennyire hitelesen ábrázolja a lecsúszott társadalmi rétegek mindennapi kálváriáit, a politikai játszmák hátterét, a nagy döntések tényleges miértjeit, a kábítószerfüggőséget, sokak számára az élet értelmetlenségét, ami aztán mégis értelmet nyer, de sokszor csak azért, hogy újabb hatalmas pofont kapjon az ember. maximálisan autentikus, és megint csak azt tudom mondani, hogy ha egy pillanatra melléképzelek egy idióta heroes, vagy prison break baromságot, kiszakad minden mérce. ja, azt mondtam, h szinte nincsenek is benne pozitív karakterek, ugyanakkor például bármelyik véreskezű hitman motivációi is érthetőek?

őszintén szólva nem is igazán értem, hogy ezt amerikában hogy engedték bemutatni.
10 pontos. angolul kell nézni, angol felirattal.

és egy észrevétel: az amerikai feketék problémáit a társadalomban nehezen tudja elképzelni a magyar ember. egyrészt, az átlag hazai emberke odáig jut csak, hogy odakint hamburgerzabáló hülyék élnek, akik összekeverik budapestet bukaresttel, a bunkók (pont a minap kevertem össze arizonát arkansas-val, égett is a fejem). másrészt, és ez "előny", nagyon le vagyunk kötve a saját társadalmi problémáinkkal, jelesül például a cigánykérdéssel. ez azonban olyasmi, amit lehetetlen az előítéletektől megtisztítani. nos, a The Wire-t úgy tudjuk végignézni, hogy mentesek vagyunk mindettől. és ki tudja, talán tényleg segít abban, hogy jobban megértsük azt is, miért is nem olyan triviális a megoldás a cigányság esetében sem.

Hozzászólások

(#1) Parci


Parci
(HÁZIGAZDA)

nem nézte senki? "a drót" néven fut(hat)ott itthon. bár el sem tudom képzelni, h milyen lehetett magyarul, igazi csemege volt az hardcore street angol benne.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#2) cor válasza Parci (#1) üzenetére


cor
(őstag)

de pl én :)
nagyjábol 1 honapja, 1. évadot még szinkronosan a többit felirattal
a 2. évadot mikor néztem nekem is "kilog" érzésem volt, de a végére összeállt a kép :K

...gyenge kezdés után erős visszaesés... - Sokkal több repülőgép van az óceánban, mint ahány tengeralattjáró az égen.

(#3) Dr. Romano


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Életemben nem hallottam még erről a filmről, de kedvet kaptam a beszerzéséhez.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.