2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Bor: megnéztük a Borfesztivált (2008)

Írta: | Kulcsszavak: vár . bor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aktuális adag borsznobizmus következik. Szeretnék kérni mindenkit már jó előre, hogy tegyen megjegyzéseket a fórumban arra, hogy micsoda pénzhegyek szükségesek ahhoz, hogy az ember sznob vörösborokat igyon, Parcinak biztos van mit a tejbe aprítania...

Egyébként a hazai vörösborok tényleg drágák. Konkrétan túl vannak árazva. Világos, hogy igazán prémium borok minden országban sokba kerülnek. Nálunk viszont az a helyzet, hogy komolyabb (nem extrém, csak mondjuk nem az alap Portugieser szint) vörösbort 3000 ft alatt alig találni. Egy Malatinszky szűretlen CF, de akár csak egy Gere Kopár, vagy bármelyik ismertebb pince top borai pedig a 10 ezer ft / palack ár környékén tanyáznak.

Ezzel szemben a franciáknál 5-6 euróért is lehet nagyon korrekt medoc-okat, cuvée-ket találni, 10-15 euróért pedig kifejezetten versenyképes borok is vannak. Nagyon sok nagyon jó francia bort ittam már, és még soha életemben nem költöttem többet 12 eurónál.

Node, Borfeszt...

Sokan voltak, mint mindig. Jó volt, mint mindig. Családdal voltunk, így osztozkodtunk a kóstolt tételeken, marha sokféle bor lecsúszott. Egy szerencsés véletlen folytán életemben először ihattam Árvay Aszúesszenciát, fantasztikus élmény volt! Nagyot nyelve bevállaltam a méregdrága, ám szuper Malatinszky Szűretlen Cab. Franc és Merlot 2006 borokat, maga Malatinszky Csaba töltötte a pohárba őket, ráadásul kemény 2 napja lettek lepalackozva! Dühöngök már egy-két éve az árazása miatt, de mindkét bor pazar volt.

A Ráspi Merlot 2005 telitalálat, a Gróf Buttler Nagy-Eged Bikavér 2005 szintén. A Gere Kopár 2006 jó, de a Gróf Buttler simán lenyomta. A Sauska Syrah üdítő élmény volt a tipikusan túlspilázott hazai syrahok mezőnyében (bár a kedvenc itt továbbra is a Bock Syrah, de a Sauska korrektül helyt áll vele szemben is).

Kóstoltunk még Brunello di Montalcinot, sajnos pont olyan drága, mint amilyen jó. Nagyon. Nem bántam, régóta rajta volt a listán valami komolyabb toszkán bor. Nem csalódtam. Ittunk egy K.O. nevű cuvée-t a Bocktól, Papp László emlékére kiadott sznob-széria. Drága volt az is, és jó. A Heimann Stílusgyakorlat 2005 klassz volt, de őszintén szólva kicsit többet vártam tőle, ahogy a Weninger Syrahtól vagy a Vylyan Pinot Noir 2006-tól is.

És ittunk még rengeteg egyéb jó bort.

Igen, anyagi csőd volt a tegnapi nap, viszont eleve ez volt a koncepció: olyan borokat kóstolni, amire egyébként nincs pénze az embernek, amiből nem fog jó eséllyel soha venni (10-12e ft / palack áron ez nem csoda... mindennek van határa).

Csalódás volt nekem az állandóan felmagasztalt St. Andrea, már ami a 2006-os Pinot Noirjukat illeti. A Cab. Franc-juk jobb volt, de semmi átütő. Meregőt szerettem volna inni, de háromszor is ott álltam, de le sem szarták a fejemet a tömegben (máshol azért mindig megoldódott a kérdés). Szintén nem fogott meg a Bortársaságnál annyira sztárolt Montes Alpha Cab. Sauvignon sem. Nem rossz, de nem is jó.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.