A fehérbor nem bor. Üccsi. A rozé is üccsi. A bor színe vörös, miként az autó színe fehér. A sóska pedig objektíve finom. Ezek tények. No, szóval akit kiakasztok ilyesmi állításokkal :-), az olvasson másik blogot...
...tehát, bor = vörös, ez a Balog-féle Alaptételek egyike. Szögezzük le ugyanakkor, hogy a legrosszabb bor talán egy rossz vörösbor. Hogy mi számít rossznak, nehezen belőhető, de ami engem illet, az utóbbi időben egyre több. Sőt, az utóbbi időben a kifejezetten finom vörösborokat leszámítva mind határozottan rossznak tűnik.
Sokkal rosszabbnak egy finom, nyári, frissítő üccsinél! Egy rozé legyen gyümölcsös, lendületes, pezsgő. Egy fehérbor is - szerintem. Rozéban már megtaláltam a megfelelőeket (Kovács Laci és Vylyan rozéi), fehérborban még keresem. Ha viszont meglesz ott is, akkor kicsit átalakítom a borozási szokásaim.
Eztán vagy üccsizek, felfrissülök, vagy komoly, méltóságteljes, ''hibátlan'' vörösbort iszom. Ezek nem feltétlen a csúcsborok, de többnyire nagy az átfedés. A nem-túl-finom vörösöket kihagyom. Tipikusan nem finom egy nem jól megcsinált CS, CS + CF Cuvée.
Igazán finom vörösbor a Gere & Weninger CF Selection, a Vincze CS vagy CF Selection, a Dúzsi Görögszó, a Mayer Kopár, de ilyen a jóval olcsóbb Mayer CS is. Kellemes és megfizethető vörös a Gere Athus, a Gere Tamás & Zsolt Mirtill, a Szemes Portugieser (az egyetlen iható kékoportó szerintem...), a Lindemans/Skalli Shiraz.
Robert Skalli? Vylyan CS Barrique?
Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u