2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

X99 vs ITX - Asrock X99E-ITX/ac

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Meg kell hagyni, elég furcsa párosítás. Egyfelől egy óriási CPU foglalat (erről később még lesz szó), másfelől viszont egy nagyon pici alaplap. ITX méretben akár 18 magos gépet is építhetünk (Xeon), így kicsi helyen, nagy számítási teljesítmény érhető el. Természetesen ez néhány kompromisszummal jár.

Doboz

Az alaplapot a gyári dobozában kaptam. Kibontva az alábbi kép tárul elénk. A szokásos kiegészítők, mint driveres lemez, és kézikönyv mellett akad néhány érdekesség is. Ilyen például a mellékelt mini-PCIe WiFi adapter. Arról nem vagyok meggyőződve, hogy a Monster matrica is az alaplaphoz tartozik.:) Ezen kívül találtam egy csillag alakú, Asrock feliratos szövegkiemelő filcet is.

A kiegészítők között lapul egy USB3->USB2 tüskesor átalakító, ami akkor jöhet jól, ha a ház előlapján csak régebbi szabványú USB van. Ez lenti képen jól látható, a hátlap és a ventilátor közötti kis fekete alkatrész.


Ilyen az, amikor az átalakító az alaplapon van

Külön kiemelném, hogy az alaplaphoz jár egy processzorhűtő. Első ránézésre és kézbe fogva is egy masszívan összerakott darabról van szó. Le sem tagadhatná, hogy bizony szerverkörnyezetbe szánja a gyártója. A ventilátora elég kicsi, és nem is igazán halk, ámbár vészesen hangosnak sem nevezném. Egy gyári AMD hűtő könnyedén túlharsogja. Leginkább a motorzajt lehet hallani, hiszen elég erős és gyors a mérete miatt. Kézbe fogva ez is olyan, mint a hűtőborda: masszív, nehéz darab. Dupla golyóscsapágyazás gondoskodik egyébként a megbízhatóságról.
A hűtő kapcsán kitérnék a processzorfoglalatra is: LGA-2011-v3, de a hűtő csavarok helye nem a megszokott, hanem keskenyebb (Narrow ILM), olyan, amilyet szerveres környezetben használnak. Hűtő vásárlásnál erre oda kell figyelni., amennyiben nem megfelelő a mellékelt.
Ha esetleg a léghűtés nem megfelelő, akkor az alaplap tartozékai között található egy vízhűtőkhöz való rögzítőkeret is.

Jól látható, hogy a méretbeli korlátozások miatt csak 2 memóriamodulnak (2 csatorna, így csak dual channel módban fog menni) van hely, és bővítőkártyákból is meg kell elégednünk egyetlen darabbal. ITX méretben ebben viszont semmi különös nincsen. Ugyanakkor a már fent említett WiFi adapterhez roppant hasznos mini-PCIe slot, és az M.2 foglalat ellensúlyozni tudja ezt. Összesen 6db SATA3-as (ebből 2 SATA Express portként is funkcionál), és 1db eSATA portot találunk az alaplapon.

A WiFi adapter mellé természetesen járnak a szükséges kiegészítők, mint például antenna.

A hátsó kimenetek között a szokásos felhozatal (PS/2, 2db USB2, 4db USB3, hang) mellett található 2db USB3.1 csatlakozó is. (Type C nincs, de véleményem szerint az úgyis csak az előlapon lesz érdekes, ha elterjed.) Hálózati vezérlőből kettőt kapunk, mindkettő képes gigabites kapcsolatot kezelni.

Összességében egy igen tetszetős alaplapról van szó. Kis méretű munkaállomásokhoz ideális választás lehet, hiszen a méretéhez képest a felszereltsége teljesen korrekt, és akár Xeont is bele lehet tenni, ha az i7 már kevés lenne.

Végül következzen még néhány kép, ahogy be van szerelve a Kraken Mod alaplaptálcájára.


Az alaplapért köszönet az Asrock Magyarországnak!

Hozzászólások

(#1) #16939776


#16939776
törölt tag

Utolsó két kép alapján nem a lappal érkező léghűtőt használod, mert nem fér bele a házba/nincs hátul perforáció. Fordíts figyelmet arra hogy foglalat előtt lévő borda megkapja a maga intenzív szellőzését, kb.: mint amit a szerverhűtő nyújtana.

Nem volt tervben hogy kap árnyékolást/földelést a ház? hagyományos rádiót nem fog senki a környékben hallgatni amíg te renderelsz ;)

Várjuk a folytatást :K

[ Szerkesztve ]

(#2) MrThompsoN válasza #16939776 (#1) üzenetére


MrThompsoN
csendes tag

LGA-1151-es alaplap lesz a gépben, egy i3 6100-as procival, és egy Scythe Kozuti hűtővel.:) Ezt az alaplapot kölcsönbe kaptam az Asrocktól.

Árnyékolás és földelés nem volt tervben, a másik fa gépházzal sincs ebből probléma.:)

(#3) Johni5


Johni5
őstag

Nem tudom...Dual a quad chanel helyett.

(#4) MrThompsoN válasza Johni5 (#3) üzenetére


MrThompsoN
csendes tag

ITX méretre egyszerűen nem tudnának több slotot tenni. Már az önmagában nagy szó, hogy az LGA-2011 ráfér egy ekkora alaplapra.:)

(#5) Robert07 válasza Johni5 (#3) üzenetére


Robert07
aktív tag

Nem számít sokat az átlagfelhasználónak. Mondjuk az is igaz, hogy ilyet nem az átlagfelhasználó fog venni. :D

De van nekik 4 SO-DIMM slotos ITX 2011v3-as lapjuk is. Ott van quad channel.

[ Szerkesztve ]

(#6) zarayg


zarayg
aktív tag

nagyon sokáig szemeztem egy ilyennel +38xx szériával, de lemondtam róla, mert nagyon drágáltam a lapot :( lett belőle b75+3770 :)

Telefonszámom: 36-30/935-51-87! || Szépen kérlek! Ha írok PM-et, akkor legyél hajlandó válaszolni rá! Köszönöm.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.