2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Új vas! No! kia? 5230?

Írta: | Kulcsszavak: nokia . 5230 . telefon . választás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előző telefonom (Nokia 5310Xpress Music) kijelzőjének elhalálozása után egy nagyon kedves barátomtól kaptam egy régebbi telefont kisegítésképp (SiemensC75). Némi szenvedés árán be tudtam írni a kontaktokat. Ez nem tűnik nagy teljesítménynek, de aki használt már nokiát és siemenset, az tudja mennyire eltér a kettő szövegbeviteli módja. Mindenesetre elkészült a mű, komoly két napig üzemelt is. Aztán lemerült a csontra feltöltött akksi.
Szerencsére alkalmam nyílt egy új készülék beszerzésére, így aztán elkezdtem nézelődni olcsóbb telefonok után. Mivel előfizetéses vagyok valamivel olcsóbban kapom a telefont mint a dominós barátaim :) Több típust megnéztem, de korábbi negatív tapasztalataim miatt a samut, eriksünt kizártam. LG-ből meg csak nagyon drágán lett volna értelmes teló, ezért maradt újra a nokia. Némi vívódás után leszűkült a kör a C3-00 -ásra illetve az 5230-as típusra.

Érvek a C3-as mellett:
-QWERTZ billentyűzet (egyik gyengém)
-WIFI b/g (erőőős érv)
-hosszabb készenléti idő
-számomra szimpatikusabb kinézet

és érvek az 5230 mellett:
-Nagy méretű és felbontású kijelző (640x360 ellentétben a c3 320x240-esével)
-GPS funkció nokia avi térképpel (bár GPS-em van ez gyenge érv volt)
-S60-as symbian rendszer (ez az erős érv)
-jobb minőségű videofelvétel

Végül is a kijelző felbontása és az oprendszer segített eldönteni a dolgot. Megvettem az 5230-as készüléket, navi csomaggal. Feltelepítve a térképszoftver, benne egy 2 gigás kártya, és autós tartó a dobozban. Első észrevétel: a sim kártyát hosszú köröm hiányában nem tudtam behelyezni rendesen, használni kellett a mellékelt gitárpengetőre emlékeztető műanyagbizgentyűt. Kártya behelyezve, telefon elindult. Miután support cd-t nem találtam a dobozban, elkezdtem az interneten kutatni a nokiás és s60-as szoftverek után is (jóval több a lehetőség mint a C3-as S40-eséhez). Elsőként feltelepítettem a kommunikációs szoftvereket (Ovi suite), rátöltöttem az adataimat, pár képet a telefonra, majd jött a próbálkozás a telóval.

Első tapasztalatok : a menü gombjai nem mindig úgy működnek ahogy én szeretném, de kis gyakorlással bele lehet tanulni illetve meg lehet szokni. A kamerából hiányzik számomra a flash, de relatív jó minőségű képet és tényleg jó videofelvételt készít a teló árához képest. Negatív élmény volt, hogy miután létrehoztam a kapcsolatot a számítógép és a telefon között, mindenfélére volt lehetőségem, de a telefon valahogy nem tudta használni a számítógép netkapcsolatát. Lehet, hogy képes rá a telefon és csak felhasználói hiba, de este közel egy órai próbálkozás után sem sikerült megoldani a helyzetet..
A GPS kipróbálására még nem volt lehetőségem, de akivel eddig beszéltem jókat mondott a térképszoftverről, a hardver meg majd megmutatja magát.
Hiányosság: a telefonhoz adatkábelt sajnos nem adnak gyárilag, így be kell egyet szerezni annak aki ilyet vesz, esetleg egy BT eszközzel (ezerpárszáz ft)tud kommunikálni a teló. Én rendelkezem kábellel szerencsére :)

Pozitív hogy a memokártyát menet közben könnyen ki lehet cserélni, mivel azt - csakúgy mint a sim kártyát - kívülről, a készülék bal oldalán lehet behelyezni. Nincs hátlap szedegetés meg akksi kikapkodás. Szerintem jól sikerült a billentyűzár is, nekem elég jól kézre áll a készülék jobb oldalán elhelyezkedő kis csúszka. A kijelző is beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Szép színek és tűéles kép fogadott.
Elég jól el van látva programokkal - az interneten. A nokia oldalán is sok ingyenes tartalom van, de kis kutatással komoly eszköztárat lehet leszedni a netről és telepíteni a telefonra. Programjaim még fejlődési szakaszban vannak ezért arról később írok.
Pozitív még a telefon hangja. Kihangosítva igen jól szól, persze ez nem mindenkinek fontos. Igaz a gyári fülesnél kívánhatnánk jobbat (létezik is hozzá).

A csomagban volt összesen 3 hátlap : egy kék egy pink és az ezüst (ezüst készüléket vásároltam). Ezekkel valamelyes személyre szabható, illetve pár száz forintért létezik utángyártott színes hátlap hozzá, amibe még egy stylus is helyet kapott.

Tehát így egy napos használat után eddig meg vagyok elégedve a készülékkel, úgy gondolom megéri az árát. Így előfizetéssel bárki számára elérhető 20e forintért.

Hozzászólások

(#1) MR_Joe


MR_Joe
aktív tag

Használhatóak az információk? :)

Gigabyte aktív vízhűtéses processzor - ez azthiszem mindent visz :D

(#2) keIdor


keIdor
titán

Nem rossz telefon, havernak van 5800, az a nagy tesó ha minden igaz. Sokat nyomkodtam. Mondjuk ha olcsó Nokia én C5-t választottam volna.

[ Szerkesztve ]

¡GLORIA A LAS PLAGAS!

(#3) MR_Joe válasza keIdor (#2) üzenetére


MR_Joe
aktív tag

Bizonyos szempontok miatt döntöttem emellett a készülék mellett. Például könyvolvasásnál kifejezetten jól jön a nagyméretű kijelző, nem kell hunyorogni és nagyítót használni :) Persze ez csak egy a sok közül, de amúgy a c5 is tényleg korrekt kis gépecske.
(szerk.: nem utolsó szempont az sem hogy 50%-al drágább a c5 mint az 5230 :) )

[ Szerkesztve ]

Gigabyte aktív vízhűtéses processzor - ez azthiszem mindent visz :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.