2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Alcor Poet E-book reader - teszt (#1)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A telefon teszt után most egy más jellegű készülék tesztjét írom meg. Megszeretvén az elektronikus könyvek hordozhatóságát örömmel vettem kézbe egy nálunk (cégnevet nem írok :DDD) új könyvolvasó/zenelejátszó/képnézegető csodát.

A készülékről:
Méretek: 148mm x 103mm x 10mm
Kijelző: 5" színes TFT LCD
Menü nyelv: magyar
Lejátszható e-book formátumok: TXT, PDF, EPUB, DOC, PDB, HTML, FB2
Lejátszható hang formátumok: MP3, OGG, WAV, FLAX)
Támogatott képformátumok: JPEG, GIF, BMP
Bővítési lehetőség: van - SD kártya

A csomagot felbontva kezünkbe kerülnek a szokásos dolgok: a készülék, kezelési útmutató, hálózati töltő, adatkábel, fülhallgató és találunk a csomagban egy bőrtoknak reklámozott (számomra bőrnek nem tűnő) tokot.

A készüléket kézbe véve egy egész használható, relatív kellemes fogású eszközt kapunk. A hátulja érzésre lemez, az előlap és a vezérlő gombok műanyagok.

Vezérlés: a készülék jobb és bal oldalánál két-két léptető gombot találunk, a készülék elején alul egy négyirányú pad, valamint 4 gomb, úgy mint bekapcsoló gomb, nagyítás, enter és visszalépés. A lenti gombok jól érezhetően kapcsolnak, az oldalsó két-két léptető gomb alul, illetve felül nyomva jól működik, viszont ha kissé a közepe felé nyomjuk meg az amúgy egybeépített gombokat, akkor mindkét gombot lenyomjuk egyszerre, vagyis figyelni kell, mit csinálunk. Amúgy a készülék kezelése első blikkre jónak tűnik.

Bekapcsolás: első csodálkozás. Próbáltam bekapcsolni a készüléket, először röviden nyomva, majd kicsit hosszabban nyomva. Reakció semmi. Némi próbálkozás után a bekapcsoló gombot 7-8 másodpercig nyomva a készülék bekapcsol. Rövidebb késleltetés, úgy 2-3 mp szerintem elég lett volna.

Bekapcsolás után egy rövid önreklám után meglátjuk a menüt. A könyvet imitáló menüben a menüpontok egymás alatt helyezkednek el. A kijelző láthatóan kielégítő képet ad és jól látható.
Miután az ember fia jó eséllyel álló helyzetben fogja meg a készüléket az előbb említett léptető gombok pont hüvelykujjnál helyezkednek el, ami kényelmes megoldás. Itt jött a második csodálkozás: a léptető gombok a menüben nem működnek és mint később kiderült fénykép nézegető módban a forgatást szolgálják és nem a léptetést. Így kényszerűen az alsó 4 irányú vezérlővel kell kiválasztani a kívánt funkciót a menüből, majd egy M (enter) lenyomás után válogathatunk a funkciók között.

A beállítások menüben alap dolgokat találunk csak: kijelző, automata kikapcsolási idő, idő és dátum beállítás, alaphelyzetbe állítás, nyelv és rendszerinformációk. A kijelző beállításnál beállíthatunk háttérfény időt (5-10-15-20-30mp), illetve fényerőt 1-től 5-ig terjedő skálán. A színeket, kontrasztot nem lehet állítani, ez utóbbit kicsit sajnálom, de nem túl lényeges momentum.

Funkciók: Első és legfontosabb funkció a könyvolvasás. Kellemesen olvasható, léptethető. A kijelzőn a szöveg elforgatható a bekapcsoló gomb egyszeri rövid megnyomásával így fekvő módban is olvashatunk, ha nem tetszik a szöveg állítva. A nagyító gomb segítségével 3 szövegméret között válthatunk, ami véleményem szerint bőségesen elég. A képernyő alján megjelenik az olvasott fájl neve, az aktuális, illetve a teljes oldalszám, az aktuális idő, illetve a telep töltöttség jelzője. A könyvolvasásból kilépve, vagy a készüléket kikapcsolva természetesen megtartja a megnyitott könyv pozícióját, érvényes ez egy időben több könyvre is. Így ha többen is használjuk a készüléket nem okoz gondot, hogy ki hol tartott :)

Képnézegető funkció: elég gyermeteg, bár a kép minősége teljesen kielégítő. A léptető gombok csak forgatják a képet, a kép léptetést az alsó négy irányú paddal oldhatjuk meg. A nagyító itt is háromféle nagyítást tesz lehetővé. Ezen kívül másra nincs is lehetőségünk. Automatikus léptetést például nem találtam, így a gondolat, hogy esetleg digitális képkeretként használjuk el is felejthető.

Zenelejátszás: miután rögtön az elején beletettem a készüléket a tokjába, sikeresen letakartam az egy darab kisméretű és amúgy sem nagy teljesítményű/hangminőségű hanszórót, ami a készülék hátulján felül található. Az első hidegrázás után csatlakoztattam a mellékelt kifejezetten gagyinak tűnő fülest és sokat nem tévedtem. A kialakítás a szokásos 50 Forintos kínai dizájn, ergo hosszabb távon használva elég kényelmetlen, de a hangminőség elfogadható. Az alap esetben kissé dörmögős hangzást ekvalizerrel személyreszabhatjuk, illetve választhatunk, hogy a zeneszám mellé spektrum analizátort avagy dalszöveget kérünk, mivel a készülék ennek megjelenítésére is alkalmas. Több fajta ismétlési és két fajta lejátszási módot találunk még a zenelejátszó menüben, ami az átlag felhasználó igényeit tökéletesen kielégíti. Lejátszás közben a léptetőgombok a hangerő szabályzási feladatot látják el. Zeneszámok között a szokásos 4 irányú paddal lépegethetünk, illetve ezzel is "pörgethetünk". A következő kisebb csodálkozás akkor jött, mikor úgy döntöttem a zenelejátszás mellé nem árt csatlakoztatni a hálózati töltőt. Ugyanis a tokba helyezett készülék nem tölthető, miel a tokon elhelyezett tartó "karom" épp a töltő nyílást fedi le.

Felvétel funkció: Gyenge hangminőségnél szinte használhatatlan, magas hangminőségnél elfogadható felvételt ad. Lehetőség van hangerő beállításra, de a felvett anyag például már nem törölhető közvetlenül a készülékről, csak számítógéphez csatlakoztatva. Egyéb lehetősége nincs.

Folytatása következik...

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.