2019. július 18., csütörtök

Gyorskeresés

Archon Modblog - Nagy nyári munkálatok - 2/2

Írta: | Kulcsszavak: Archon . mod . vízhűtés . elektronika

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

(folytatás)

Vízhűtés és elektronika

Kész lett a festés, ideje hát végre valahára berendezkedni az új házikóban, amely Waiwanban még nem is sejtette mennyit lesz majd vele törődve. Első lépésként gondosan összeszereltem a blokkokat, majd becsavartam a csonkokat is egy gumitömítés kíséretében. A Thunderbladek kábelezéséből kivágtam a LEDek tápellátását és külön kivezetést csináltam nekik. Egyrészt hogy külön lehessen kapcsolni a világítást és a fanokat, másrészt pedig hogy a fanok csendesítését szolgáló ellenállások ne befolyásolják a LEDek fényerejét.

A nagy radiátor keretbe kétoldalas szivacsragasztó segítségével beragasztottam a fekete rácsot ami pár hete még irodai szemétkosárként szerette volna leélni életét. A ragasztás csak arra szolgál, hogy a helyén tartsa a rácsot, igazán a csavarok, melyek a keretet fogják hozzá a radiátorhoz szorítják össze azt. Ugyanezt megcsináltam a két kisebb "szárnnyal" is mely 6 cm hosszan takarta volna a radiátor lamelláit a gépház felőli oldalon is alul és felül. Végül úgy döntöttem hogy ezekre nincs is szükség és nem lettek felhasználva.

A nagy keret összeszerelése a tartállyal kezdődött, mely a konzolhoz csatlakozik, a konzol pedig ugye a nagy kerethez. A tartály világításáról egy LED gondoskodik, ennek a rögzítése pedig szintén adott okot a fejtörésre. Végülis az egyik 5.25ös takarólemezt használtam fel amely lyukacsos. Ebből kivágtam egy részt ahol csak egy lyuk volt és még elég hely hogy lábakat hajtogassak neki. Csodák csodájára végre valami jó is történt velem és a LED feje tökéletesen illeszkedett a lyukba. Sajnos az én kétoldalas ragasztóm nagyon gyenge volt és mindig az utolsó mozdulatnál levált a led a konzol aljáról, de sikerült szereznem egy olyan erős ragasztót aminek alig bírtam leszedni a ragasztót mindkét feléről. Az alig bírtam leszedni alatt egy negyed órás műveletet értek (talán nem is volt kétoldalas? :D ), viccet félretéve nagyon erősnek bizonyult és nyugodtan bíztam rá a LED helyén tartását. A LED dióda két kábele a csövekhez csatlakozva megy be a gépházba. A csövek elrendezése is komoly gondot okozott, ugyanis kiderült hogy a két méter kevés lesz és az általam vásárolt szilikoncső meg is törik ilyen ív mellett, melyen a konzolon belül vissza kéne hajolnia. Szerkesztettem tehát egy saját csőmerevítő spirált egy keményebb drótból, mely ugyan jól végezte dolgát, átszerkesztettem az egészet és egy benzinslágot használtam a radiátorban mint csövezés. Ez nem is törik meg, rendkívül erősen szorul minden csőre és csonkra és úgyis eltakarja a kábelharisnya, ami a csöveket a kerettől a gépházig kíséri és fedi.

Ezek után rögtön rá is kötöttem a tartáy világítását egy mobil tápra hogy megnézzem, hogy is sikerült és nincs az a kép ami visszaadná a látványt, azért mégis megpróbálom (üres tartály):

A Thunderblade fanok felirata sem tetszett, mivel a ventilátorok felfelé szívnának ez a narancsos címke nem passzolt volna a fekete ezüstös színvilághoz. Előkerestem régi matricákat és szerencsére találtam is még egy kevés feketét, ezekből köröket vágtam és letakartam a motrokat fedő feliratot, valamint az odavezető (és immáron elvágott) kábeleket is.

A kis radiátor beszerelése

Egy régi egérpadomból szikével vágtam szivacsdarabokat melyet vékony kétoldalas ragasztószalaggal beragasztgattam a keret belsejébe nehogy a ventilátorok zörögjenek. Ez egyébként az egész gépet jellemzi, mindenhol gumi és szivacstömítések találhatóak : a merevlemezek és a táp körül is. Nincs annál rosszabb, mint mikor valami kocog a gépházban. A kábeleket végül szépen elvezettem, a radiátor és a keret közötti apró réseket pedig a kétoldalas szivacsragasztó tömte be.

A nagy radiátor csövei is szépen be lettek vezetve a gépházba ahogy azt az előzőek során leírtam. Egy vékony kis fém csődarab köti össze a belső csöveket a kintiekkel:

Blokkok felszerelése

A blokkokat összeszereltem, majd elővettem az alaplapom és gondosan leporoltam egy ecsettel és egy légfúvóval. Megszabadultam egy Glacialtech Igloo 7200astól, egy saját gyártású NB és egy szintén sufnituningos K7-es hűtőtől mely a grafikus kártyát tartotta hűvösen mostanáig. A régi hővezető pasztát FR-3mas lemosóval szépen letörölgettem, majd hagytam hogy az alkohol elpárologjon. Leszedtem az alaplapi feszültség-stabilizátorokat hűtő bordát is melyek alatt a szokásos ócska ragasztós pasztát találtam ezeket is szépen lemostam FR-3mal. Az MX-2es pasztát szépen vékonyan felvittem a chipekre és felszereltem mindhárom blokkot valamint a már szépen letisztogatott alaplapi bordát is. Behelyeztem a ramokat és az alaplapot visszaraktam régi helyére, a tálcára.
Mivel sikerült a nagy radiátorban más csővel pótolnom a szilikoncsöveket, így jutott elég a gépház belsejében. Mindent szépen gondosan összeszereltem, a csövek végeit egyenesre vágtam és minden bilincset jól meghúztam. A következő kört kötöttem be, noha aki gyakran jár a vízhűtéses témába tudja, hogy a bekötési sorrend szinte mindegy :

CPU->VGA->kis radiátor->NB->pumpa->nagy radiátor->tartály

A pumpa alá egy kis ágyat készítettem több réteg szivacsból és kétoldalas ragasztóból (mi mindenre jó :) ). Ez meggátolja hogy a pumpa átadja a rezgését a gépháznak és csendesebb is lesz tőle, pont ez miatt.

Feltöltés!

Végre elérkezett a várva várt feltöltés ideje, minden készen állt az első nagyobb tesztre, végre víz is kerül a gépbe. Víznek egyszerű desztillált vizet használtam, amit az autókban is alkalmaznak. Számítottam valami féle szivárgásra és sajnos igazam is lett. Rögtön a legelső elem szivárgott: a tartály. Mint kiderült az a bizonyos fiber-gyűrű biztos nagyon jól szigetel, csak nem éppen ilyen rendszerekben, eresztett is szépen.
Leak Test no.1 = FAIL
Szét kellett szednem minden atomjaira és úgy döntöttem gyártok saját gumitömítést. Először egy vastagabb gumival próbálkoztam, a képen a kiázott ujjamon jól látszik milyen éles is a szikém, észre sem vettem hogy az elmúlt napokban szétkaszaboltam az ujjam. Leteszteltem saját gumigyűrűvel a tartályom és tökéletesen szivárgásmentes lett.

Ezután mégis új tömítéseket csináltam ,mostmár Babetta motorkerékpár-gumibelsőkből, mert vékonyabb gumi és igy több menet jut a csavaroknak hogy összeszorítsák a tartályt. Ez is tökéletesen szigetelt, így jöhetett a második feltöltési próba. A tartály ezúttal csont szárazan adta tovább a vizet a rendszernek úm a VGA blokk bemeneti csatlakozója szinte ontotta magából a vizet:
Leak Test no.2 = FAIL
Mint kiderült a szép és csinos gyári O-gyűrűk a csonkok körül semmit sem szigetelnek, így gyártottam oda is saját gumigyűrűket vastag gumiból és újraszereltem az egész rendszert.

Újabb feltöltés minden egész jó a VGA blokk bemeneti csonkja körül megint csepeg a víz. Sajnos ezek a csonkok nagyon alkalmatlanok egy ilyen rendszerhez, a cső nem szorul rajtuk és a cső bilincs nem fogja őket tökéletesen körbe. Sokáig agyaltam mit is tegyek, nincs pénzem újakat venni. Végül arra gondoltam hogy az elektronikában használatos hőre zsugorodó fóliát húzom a csonkokra. Ettől jobban szorult rajtuk a cső, de a VGA blokknál még mindig eresztett kicsit, csupán pár cseppet de akkoris. Érdekes hogy a 6 csonk közül csak ez. Végül húztam rá még egy réteg zsugorfóliát és már a sokadik leak test következett.

Leak Test no.(n+1) = FAIL
Na szépen vagyunk. Tudjátok mi eresztett még? A kis radiátor :( Bizony, az a kis radiátor, amelyet több héten át súroltam ecetes kádban, szerkesztettem rá külön csonkot, festettem le, alakítottam át miatta az egész gépházat és szerkesztettem rá egy speciális keretet, az a kis radiátor bizony eresztett. Az elején biztosan nem amikor hozzám került, mert ellenőriztem. Az ecettel sem lehetett gond, mert folyamatosan ellenőriztem a gumi állapotát és az ecet nem befolyásolta. A gond ott lehetett hogy túl sokáig volt szétszedve a radiátor és a gumi már nem tartotta meg eredeti formáját, ezt nagyon nagyon sajnálom, rengeteg munkám veszett kárba, de talán még van remény. Tele vízzel, kisebb, pár tized Bar nyomásnak kitéve a radiátor két oldal eltávolodik egymástól tehát a gumitömítés körül lehet a probléma. Talán valamilyen anyaggal rendbe lehet hozni, de ez talán egy későbbi bejegyzés lesz.

A kis radiátort nagyon fájó szívvel, de kikötöttem a rendszerből és tovább teszteltem. Sokadjára feltöltöttem a rendszert, a VGA blokk köré pedig két ellentétes csőbilincset raktam és többé nem tapasztaltam szivárgást a rendszerben. Miután a pumpa víz alá került előszedtem egy másik régi tápot és "hidegstartoltam". Ez tulajdonképpen azt jelenti hogy egy drót segítségével bekapcsoljuk a tápot, mint ha az alaplap zárta volna rövidre a bekapcsoló áramkört. Erről leírást ITT találtam. Lényegében egy zöld eret összekötsz bármelyik fekete földeléssel. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy egyik feltöltésnél sem volt áram alatt a gép. Mindig körültekintően járj el, mert nem csak a hardvered élete múlhat a dolgon, hanem a saját testi épséged is.
A pumpa szépen lassan kiszűrte a légbuborékokat, ám a kis mikrobuborékokat még több hét után sem, igaz a sokadik feltöltésnél már nem is próbáltam a rendszert mozgatni, pedig biztos ez a baj. A feltöltésről csináltam egy videót is melyet egy klipp formájában össze is vágok a többi képpel együtt hiszen ezek a képek csak válogatások és így is több mint 100 került feltöltésre. A tartályról is van egy videó ez is majd belekerül a nagy összeszerelési klippbe.

Elektronika

Testvérem elektronikát tanult és ő segített bekötni a csatlakozókat és ellenállásokat a LEDekkel együtt. A fanok egyenként egy darab 50 Ohmos ellenállásról indulnak, melyre rákapcsolódik még egy ellenállás ha benyomunk egy gombot a gépház hátulján. A kábeleket szépen egymás mellé egy kétoldalas ragasztóval ( :) ) beragasztottam a gépház aljába, olyan mint ha egy szalag lenne, de sajnos az alsó kábeltakaró lemez nem valósult meg, ez lesz az egyik következő lépés. Egy lekerekített fekete téglalap lesz, a közepén kivágva amely egy üveglapot rejt majd. Ahogy a gépház oldalán, itt is feketén rá lesz festve egy felirat mely kéken lesz alulról megvilágítva (van még két kék LEDem csak nincsenek bekötve). A másik LED a gépház tetejéről fog világítani, hogy ne csak a csövek adják a fényjátékot.
Bekötöttem továbbá az előlapi LCDt is és ezzel a kábelek száma már jelentős problémának bizonyult, de mindent szépen elvezetgettem igy az ablakon semmi rendetlenség nem látszik.

A két felső fan tehát teljesen üresen jár, semmit nem hűtenek, az egész számítógép egy teljesen passzív radiátorról megy, ami körül semmi légmozgás nincs.Kiváncsi voltam és megnéztem ez milyen hőfokokat hoz, úgy hogy kimaradt tulajdonképpen a legjobban hűtő elem. A rendszer 40 körüli fokra áll be terhelés nélkül, mely 4 órányi World of WarCraft raidelés után a 48at nem lépi túl, sem a GPUn sem a processzoron ( Athlon 64 3200+, A8N-E, x800GT). Ez szerintem egy teljesen passzív rendszertől egyáltalán nem rossz, főleg hogy ha jól emlékszem a léghűtésem ennél picivel rosszabb volt.
További probléma, hogy a nagy radiátorból bizony még jön az olaj és ez a tartályban látszódik is. Egy keveset leszívtam a víz felszínéről, de át kell mosnom a rendszert hogy megszabaduljak tőle. A táp és a két fan az amin még halkítani akarok, amint lesz pénzem, megveszem a régóta várt Corsair tápot és bekötök még egy ellenállást a fanok elé, valamint megpróbálok beszerezni egy újabb kis radiátort (valószínűleg Golf radiátor vagy VW buszból való).

A projekt tehát még közel sincs kész!

További tervek:
-világításhoz tartozó maradék két LEDet bekötni
-a gépház aljába a világító kábel-takaró lemez elkészítése
-új aktív radiátor beszerzése
-új csonkok beszerzése

Azon is gondolkodtam hogy egy hatalmas 25 centis fant állítok a nagy radiátor és a gépház közé melyet kivágok, de ezt egyelőre egyáltalán nem igényli a rendszer.
Végezetül álljék itt pár kép a gép jelenlegi állapotáról, remélem ahogy időm engedi hamarosan újra tudom folytatni a munkálatokat. Köszönöm hogy elolvastad!

Hozzászólások

(#1) Mlacee


Mlacee
(tag)

A bejegyzéseket még nem sikerült átellenőriznem, így stilisztikai,linkelési vagy helyesírási hibákért nem vállalok felelősséget, valamint a jövőben még bővítve lesz, most azonban rohannom kell mert raid-inv van :)

Will work for FSB!

(#2) Tikakukac


Tikakukac
(Jómunkásember)

Nagyon fincsa kis projekt gart hozzá, én most kaptam meg a donor házamat és kezdem egyesíteni a két szerverházat :DD Amúgy csak nem valami WoW féleséggel játszol? :))

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#3) Mlacee válasza Tikakukac (#2) üzenetére


Mlacee
(tag)

Köszönöm a választ, remélem hamarosan kész leszek vele és csinálhatok róla szép képeket amelyek akár egy pc-style.hu-n is megállják a helyüket.

WoW? hát sajnos a kávé mellett ez a másik függőségem :)

Will work for FSB!

(#4) jozef72


jozef72
(tag)

Nagyon igényes,szép munka!
Gratulálok,és díjazom a kitartásod,persze ezt csak az értheti aki már próbálkozott egyedi gép építéssel.Én is 5 hónapot dolgoztam az enyémen,mire elkészült.
Szép munka! :C

Aranyszabály,akié az arany,az hozza a szabályt.

(#5) Mlacee válasza jozef72 (#4) üzenetére


Mlacee
(tag)

Köszönöm :R

Remélhetőleg a projekt hamarosan új szintre lép, amint sikerül szereznem egy új kisradiátort ill. sikerül megcsinálnom a régit.

Will work for FSB!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.