2022. augusztus 15., hétfő

Gyorskeresés

Archon ModBlog - Radiátorok tisztítása

Írta: | Kulcsszavak: vízhűtés . radiátor . mod

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

[ezen bejegyzések egy privát baráti fórumról valóak, melyeket úgy döntöttem megosztok a PH! közösségével és itt is közzé teszem gépem megmunkálásának naplóját.Ahhoz azonban hogy teljes legyen a kép úgy éreztem közzé kell tennem a régebbi fejleményeket is, ez is egy ilyen:]
2009. Május 21

Történt hogy a processzor ventillátorom kezdi magát megadni legalábbis lassan pörög, így nekiálltam megolajozni ami kicsit lenditett rajta de attól még aggódok.
A szétszedésnél előszedtem a két jelenleg felhasználásra tervezett radiátorom és elkezdtem tervezgetni, ugyanis most hogy van egy kevéske pénzem újra elfogott a láz hogy talán idén sikerülhet a vizes cucc melyet már több mint 4 éve tervezgetek.

A kisebb radiátor tökéletes szolgálatot tenne a gépház tetejében melyet ki akarok fúrni - tetejére két darab kék 14centis fant tenni ami felfelé kiszivná a levegőt a gépházból.
A nagyobb radiátor a gépház oldalán lenne és teljesen passzív hőcserélő lenne, egy fekete keretet szeretnék rá szerkeszteni ráccsal.
A két radiátor együtt hatalmas felületet adna, csak a kicsinek 205 darab lamellája van.Igen megszámoltam. :)

A két radiátor:

A kicsit egy pár órányi lamella egyengetés után nekiálltam lemosni egy dézsa forró vízben. Szorgosan subickoltam és majd fél órányi mosás után vettem észre hogy valami elkezdett potyogni a belsejéből. A cucc ilyen kis fekete valami ami összenyomásra rohadófélben lévő szivacs látszatát keltette.
Nosza szét kellett szedni a radiátort, ami nagyon veszélyes mert az öreg aluminium fogak elfáradnak és eltörhetnek. Szerencsére ezt most megúsztam viszon a látvány nem volt semmi:

Szétszedve:

Szebbik fele közelről:

Csövek:

Csövek 2:

Cső belseje:

Keresztnézet

A csövekben keresztbe voltak belerakva apró kis fémszalagok amelyek segitetik a viz érintkezését a hűtővel. Szépen hűthet annyi szent. Viszont teljesen aluminium, ami gond hiszen a blokkok vörösrézből készültek ahogy a másik radiátor csövei is, a két fém pedig reakcióba lép egymással egy vízáramon belül,ha ismereteim nem csalfák akkor kicserélik egymás ionjait és fekete lesz tőle a viz, hogy csak a legkisebb gondot említsem. Szerencsére léteznek speciális készítmények amelyet a vízhez keverve ez a korrózió megelőzhető, szóval ragaszkodok ehhez a radiátorhoz is.
Megpróbálom kipofozni ahogy csak tudom, hiszen a mérete majd hogy nem tökéletes. A másikkal is gond lesz, hiszen klímaradiátorként egy speciális olaj csordogál benne,azt kimosni sem lesz egyszerű.

Azt hiszem a legtöbb ember a képek láttán rögtön más radiátor után nézett volna, azonban én úgy véltem vagyok elég megszállott hogy a projekt ne abból álljon, hogy valaki megveszi a legdrágább alkatrészeket és ebből áll a nagy modding, hanem inkább a saját ötletek kivitelezéséről szóljon még ha az a piszkos munkával is együtt jár.
A projektet tehát a minimális költségvetés és a minimális épeszűség jellemzi :)

Móka ecetes kádban

A kis radiátorban lévő sárga lerakódás valószínűleg vízkő volt így elkezdtem olyan vegyület után kutatni mely segít megszabadulni tőle. Rövid keresgélés után arra jutottam hogy erre a legmegfelelőbb az ecet.
Több hetes ecetes áztatás és pucolás után után jó eredményeket értem el a vízkő elleni harcban amely a kis radiátort takarta. Lehoztam a padlásról az alapsulis kémia szettem állványostul és beáztattam őket több alkalommal is,melyet hosszas többórás fogkefével történő subickolás követett. A szalagok teljesen tiszták már. A csöveknek nekiestem egy ecetes kádban történő egy hetes áztatás után fegyvercsőpucoló felszereléssel, de még nem adta teljesen meg magát. A nagy radiátort többször átmostam és átfújtam kompresszorral, csöveit lereszeltem és lesimítottam. Angol államvizsgáról hazajövet is első dolgom volt radiátort pucolni, sikerült is magam nyakon önteni olajos vizzel, de régen voltam már ennyire boldog ilyesmitől:) Több mint másfél évadnyi House alatt a nagy radiátor lamelláit is mind kiegyengettem, körülbelül 200 lamelláról beszélünk egy fémlemezről és egy tompa késről. Igen, megszállott vagyok. Beszéljenek helyettem azonban a képek:

Szalagok eredeti állapotukban:

Szalagok közelről:

Az első teszt

Szép eredmény!:

Tömeges áztatás:

Ecetes Kád:

A radiátor hosszasan úszott ecetes kádban azonban nem lett jelentős javulás, ezt annak tudom be hogy elöregedett a fém és az apróbb lerakódások nem vízkő vagy kosz hanem az anyag kezd fáradni.

Balra ami kész van:

Jobbra a kihívás:

Fanpróba

Előkerestem a régi tápom (amelyik durrant egyet) és kikaptam belőle a 12es radiátort rácsostul amire később még szükségem lesz. Rákötöttem egy feszültség-szabályzóra és teljes- majd leszabályzott feszültségek mellett megvizsgáltam mekkora levegőszállításra képes egy ennyire sűrű és vastag radiátor esetében ha szív és ha fúj ugyanis ezen már régóta gondolkodok, hogy melyik megoldás lenne ideálisabb. Leteszteltem továbbá a szélzajt különböző távolságokban a radiátortól, körülbelül 1 centi távolságból már nem csap zajt a lamellákon a ventillátor. Meg kellett állapítanom hogy szívó módban főleg leszabályozva egy ilyen ventillátor légszállítása roppant alacsony, ám mégis ezzel fogok először megpróbálkozni. Terveim között szerepel, hogy ún. shroudot épitek a radiátor köré ami légmentesen lezárt teret alkot a radiátor és ventillátorai között növelve azok teljesítményét.

Alakul a molekula

Szalagok szépek és tiszták

Delux táp szétszedve

Fan bekötve (a képen teljes fordulatszámmal forog(!)

Ezzel a piszkos munkán úgy ahogy túl is vagyunk, a későbbi bejegyzésekben a megérkezett vízhűtésről és a részletes tervekről lesz szó.

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

Azta...igazán elszánt egyén lehet(sz)...atomjaira szedni a radiátort, majd tisztítani...szép munka, várom a fejleményeket :) Sok Sikert hozzá :)

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

nyammmm

fini modding így ebédidőre :)

grat uram!

"Szólítson csak Cirminek." | B&B IX | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.