2022. január 16., vasárnap

Gyorskeresés

Archon Modblog - Megérkezett a vízhűtés / Tartály pálinkásüvegből / Részletes tervek

Írta: | Kulcsszavak: Archon . mod . vízhűtés . Sketchup

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

[ezen bejegyzések egy privát baráti fórumról valóak, melyeket úgy döntöttem megosztok a PH! közösségével és itt is közzé teszem gépem megmunkálásának naplóját.Ahhoz azonban hogy teljes legyen a kép úgy éreztem közzé kell tennem a régebbi fejleményeket is, ez is egy ilyen:]
2009. Június 14

Rengeteg mérlegelés, számolás, variálás, egyeztetés, lemondás és várakozás után végre megérkezett a vízhűtéses rendszer, mely hatalmas örömmel tölt el hiszen a Modblog indítása óta szerettem volna végre ezt megírni. Ime kipakolva minden, a részletek és tervek később. Több napos fúrás, reszelés, festés és még több tervezés áll előttem és nem tudom mikor voltam utoljára ilyen boldog:A teljes csomag : Koolance 330as CPU blokk, Zern Universal VGA blokk, Zern Universal NB blokk, Laing DDC-1 pumpa, két méter UV reaktív cső, 1 darab 12es fanrács, Sharkoon Cold Cathode UV neon 2x30cm, két Thermaltake Thunderblade kék ledes fan.

Részletek

CPU Blokk - Coolance 330

A blokkot a Prohardver! Fórumáról sikerült alku árán megszereznem OC kollégától aki egyébként az egész Subcooling.hu-t vezeti és rendkívül korrekt volt, külön elintézte hogy személyesen átvehessük a csomagot még pénteken,mert tudta hogy nővéremék legközelebb 4 hét múlva jönnek haza és a pumpa csak aznap érkezett meg hozzá.Ezzel rengeteg értékes időt nyertem, az alkatrészek nélkül ugyanis nem mertem volna vakon belefogni az átalakításokba.
A blokkról itt találtok tesztet. Előtte próbálkoztam egy apróhirdetésben meghirdetett XSPC Delta V2es blokk beszerzésével ami jobb vétel lett volna, de az eladó lehetetlen hozzáállása miatt hagytam is a fenébe az egészet, sajnos ilyen alakok is vannak. A blokkot tesztelésre kapta, tehát használt, azonban így olcsóbban hozzájutottam és egy rendkivül jó blokk minden kétséget kizáróan. Különlegessége hogy a talpa 24K-os arany bevonattal rendelkezik,mely igaz a belsejében található háromszög alakú tüskékre is. Krómozott, masszív lefogatója szépen néz majd ki a házban. Sajnos látszik rajta hogy használt, de a teljesítményre nem lesz kihatással, csak pár karcolás az egész.

Northbridge és VGA blokk

Itt spóroltam egy kicsit és univerzális, nem túl minőségi blokkokat vettem, mely az NB estében teljesen elég is, a grafikus lapka hűtésére azonban jobb lett volna egy teljes lapos megoldás, de mivel a GPU körüli ramjaim -az előző bejegyzések alapján- nincsenek bekötve mivel egyáltalán nem melegednek, így jobb választás volt az univerzális blokk amelyik bármelyik jövőbeli kártyámra is felmegy majd. A talpuk hagy némi kívánnivalót maguk után, úgyhogy első tervem közt említem ezek simábbra polírozását. Ismertető itt.

Pumpa

Nos igen a pumpa. Sokat agyaltam a dolgon és megpróbáltam spórolni, benéztem egy akvarisztikai boltba hogy kérjek egy magas emelőmagasságú pumpát, de az eladó tökéletesen meggyőzött hozzá nem értéséről szerinte 3 méteres emelőmagasságra csak 3000 liter/órás pumpát képesek, ami nem igaz. A választásom végülis egy drágább modellre esett. Hogy miért? Mert ez a pumpa JÓ.
A pumpán nem érdemes spórolni mert ez a rendszer lelke, ha meghal,megáll a vizáram és vele az egész hűtés. Ha itt spórolsz magaddal szúrsz ki. A választásom egy Laing DDC-1 es pumpa melyet az Apple Macjeinek G5ös szériájában alkalmaztak,melyek gyárilag vizhűtéssel jöttek ki. A pumpa 12 Voltos csatlakozóval valamint RPM értéket adó három pines kimenettel rendelkezik így meghibásodás esetén gépünk riasztható mint ha a processzor fan állt volna meg. A megbizhatóságra azonban nem lehet panasz, egy ilyen pumpa specifikációja alapján 50 000 órát bir ki, ami több mint 5 év folyamatos működés mellett. Az emelőmagassága 3,2 méter mindez 450 liter/óra mellett. A magas emelőmagasságra azért van szükségem mivel a rendszer két nagy radiátort és 3 blokkot is tartalmaz és ehhez egy erősebb pumpa kell. Specifikáció itt

Csövek és világítás

Két méter speciális UV csövet rendeltem, melyek UV fényre kéken világítanak, ki lettek próbálva és nagyon szépek :)
A Sharkoon neon két 30 centis UV csővel rendelkezik, nagyon szépen megvilágítják a gumicsövet. Egy közös invertorba csatlakoznak mely el van látva egy kapcsolóval is. A két fan is nagyon szépen világit a sötétben, habár túl hangosak és mindenképp leszabályozva lesznek használva.

Tervek
Beszerzésre kerül még
egy plexi üveg a gépház oldalára mely ki lesz vágva az oldalsó ablaknak;
csatlakozók a blokkokhoz és a kis radiátorhoz,
plexi- vagy üveghenger melyből tartályt szerkesztek,
kék ledek a tartály megvilágitására,
Alycol vagy Fridex fagyálló.

Miután ezt a postot elküldtem, átköltöztetem a gépem egy régebbi gépházba, hogy ezzel dolgozni tudjak.
Kifúrom a gépház tetejét két kör formájában ahová a két kék fan megy majd alájuk pedig a kis radiátor bele a gépházba, ehhez ki kell bontanom a felső drivebay házát melyet kapcsok fognak és két meghajtó-helynyit kitoldanom oldalra hogy elférjen a radiátor, majd újra összeszegecselni az egészet.
Kivágom az oldallapot és rászerkesztem a plexit, kivágom hátul a világítás és fan szabályzására szolgáló kapcsolók helyét, valamint két lyukat a csöveknek és egyet a neon kapcsolójának. A sok fúrás és kivágás után az egész gépház belsejét lefestem feketére.
A külsö radiátorra szerkesztek egy keretet mely két oldalán letakarja a csöveket és védi a lamellákat külső sérüléstől. Az egész szintén le lesz fújva feketére és a gépház másik oldalához lesz fogatva. Megszerkesztem a tartályt Viscool módra hogy ne tartalmazzon szilikont vagy ragasztást, majd megvilágitással együtt a külső radiátor rácsának hátsó részéhez illesztem.
Közben elkészitem a shroudot (keretet) a kis radiátorra ami valószínűleg szintén fekete lesz.
Végül az utolsó fekete rész egy védőlap lesz a gépház aljától 1 centire, amely tartja majd az alsó neont és elrejti az ott futó kábeleket.

A dolgot a még hiányzó részek beszerzése hátráltatja, meg pár ember akik magukat államvizsga-bizottságnak nevezik és várnak még informatika államvizsgára. Azt hiszem lelkesedésből nincs hiány. :)

---

Ma megtettem harmadik köröm a városban, hét üzletben voltam és sehol sem kapni plexit, üveghengert vagy netán csatlakozót, voltam három autósüzletben de nem találtam egyikben se megfelelő fagyállót (Alycol,Fridex). Egyszerűen nem hittem volna, hogy nem tudok itt beszerezni ilyen egyszerű csatlakozókat egész Komáromban. Főleg a henger nélkül pedig semmit sem tudok csinálni,mert nélküle nincs nagy keret, az nélkül nincs kis keret, az nélkül nincs gépház-fúrás és az nélkül pedig nincs festés. Szóval csúszik a dolog, nem fogom összecsapni.
Viszont addig sem voltam rest és megterveztem a keretet, ami a nagy radiátort fogja majd körbe, valamint a shroudot a kicsire. Szerencsére a nagyból kivágandó részből meg lehet csinálni a kicsit is így minimális az anyagveszteség. Ime a gyors tervek:

Nagy keret tervrajza

A két radiátorkeret egymás mellett:

Nagy keret szépen összehajtogatva

Kiegyenlítő tartály megvalósítás

A tartályt a Viscool-féle megoldáshoz hasonlóan szerettem volna elkészíteni, mert egyszerű és tökéletesen megfelel a célnak. Sokáig vadásztam megfelelő üveg- vagy plexihengerre, sehol se lehetett kapni, végül is megakadt a szemem egy pálinkás üvegen:


Akááácos úúúúton

Az átmérője 6 cm ami vastagabb mint amit gondoltam, de nem volt más alternatívám. Kezdődött tehát 2 és fél óra üvegreszelős móka amíg az egyik felét sikerült leszednem. Sajnos törnöm kellett egy idő után ami veszélyes dolog, meg sorjázottá tette az alját, de az alján több mint fél centi vastag az üveg és én jó ha fél óránként haladtam egy millimétert egy részen, így ehhez kellett folyamodnom, ha nem tervezem hogy ott öregszek meg. A két véget utána késcsiszoló lapon simítottam ki amivel az üvegen történő dolgozás már több mint 10 órát tett ki:


Felső rész levágva


Indul az alsó rész reszelése, fekete védőszalag utánni mélyedés kb. fél óra eredménye


Kész az első rész is


Kész a henger!

Ez után jött a két tartóelem megtervezése:

Aprólékos tervek :)

A lefűrészelt plexidarabokba először egy állványra fogott fúró és satu segítségével belefúrtam a 4 tartórúd lyukát, majd ezeknél fogva egy tartólapra lett fogatva, melyet ugyanez a fúró forgatott. A forgó plexibe egy véső segítségével vájtuk bele az illesztéshez szolgáló mélyedést édesapámmal, körülbelül 3 mm mélyen. Ezután nagyon aprólékos és óvatos, valamint rengeteg ideig történő csiszolgatás következett először durva reszelővel satuban majd pedig csiszolókövön, hogy szép sima, valamint lekerekített végű elemeket kapjak. A felső részről le is szedtem a védőmatricát és nagyon büszke vagyok a rengeteg garázsban eltöltött munkámra, közel gyári minőségű tartályt sikerült előállítanom fillérekből. Sajnos a tartóelemek plexijei már régiek és alapból karcosak, de egyáltalán nem olyan vészesek mint a képeken, szépen csillognak csak ugye képen minden karc látszódik :)


Az elkészült mű


Másik szögből


Rárakva a hengerre

A vájatba egy szigetelőgyűrű megy majd, az egészet pedig a 4 lyuknál fogva krómozott rudak fogják összefogni. Ezek azért nem készültek még el,mert keresek szép csavarokat, valamint menetvágó se biztos hogy van itthon ilyen méretben.

Hővezető Paszta - Artic Cooling MX-2


Ki gondolná hogy a hővezető pasztán jelentős hőmérséklet-különbségek múlnak? Én személy szerint Titan hővezető pasztát használtam ami elég régi, ennél még a csomagolt kerámia alapú gyári Koolance paszta is jobb, de aki három blokkot is tervez a gépébe és ennyire megszállott annak erősen ajánlott egy minőségi paszta beszerzése, mert meglepően sok minden múlik rajta ahogy az ebből a tesztből is kiderül. Noha semmi pénzem nem maradt hála a forint erősödésének köszönhető átváltási különbségnek, megrendeltem ezt a pasztát, a napokban át is lesz véve.

Fan controller


Az általam vásárolt két fan kék ledes megvilágitású, magas fordulatszámon nagy szélvihart keltő de elég hangos darabok, három LEDdel rendelkeznek,mely a fan tokján körben elhelyezkedő szalag-NYÁKra csatlakoznak. A fanokat szabályozhatóvá szeretném tenni, ehhez azonban előlapi panelt nem szeretnék venni,mert nincs rá pénzem...
A csatlakozó molex tipusű (ami a tápból kijön 4 pines) ebből lóg ki az RPM értéket szolgáltató egyetlen ér, mely egy standard 3 pines fan csatlakozót kapott. Terveim szerint a fan tápellátására szolgáló ereket átkötöm a molexből a 3 pinesbe és igy LCDn keresztül vezérelhető lesz a két fan. Azonban ahogy a neon is rendelkezik kapcsolóval, a fanokat is szeretném kikapcsolni ha sötétségre vágynék, így mindenképp szét kell bontanom a kábelezést. A dolog megoldása egy egyszerű potenciométer becinezése lesz szerintem ahogy az ebben a leírásban is meg van valósítva. Szerkesztek egy egyszerű kapcsolót a ledek tápellátására és egy potenciométert a két fan fordulatszabályozására. Remélem nem túl bonyolult a kivitelezés,mert egy garancia alatt lévő fant fogok szétnyirbálni.

Eye Candy

Hogy értsétek a mod mire is épül látványbelileg, készitettem pár képet a neonról bekötve amire ráraktam az UV reagens csövet. Ehhez képzeljétek hozzá a kék ventillátorokat felülre és kész is amit az egész modblog inditásakor a fejembe ötlöttem.Még több terv

Készülget a tartály, az elmúlt hetet egy munka készítésén kívül a garázsban töltöttem, na de először a koncepció. A tartálynak több szerepe is van a vízhűtésben, noha nem létfontosságú elem. Egyrészt feltöltési felületet biztosít, de annál fontosabb hogy kiszűri a légbuborékokat a rendszerből. További szerepe, hogy tágulni engedi a felmelegedés miatt táguló vizet és ugye mint tartály, tartja az extra vízmennyiséget. Én személy szerint robusztus gépet akarok hűteni, így tartálynak sem terveztem kicsit,mivel sok vizet szánok a gépbe.
Előtte álljanak itt az ezt megelőző tervek,ezek már nem aktuálisak,mindjárt leírom miért is nem:A terveket az ingyenesen elérhető Google Sketchup-ban készítettem el.
A gépház oldallapján lévő oldallap passzol, csupán átlátszó lesz. Egy kolléga sikeresen szerzett nekem egy Akryl lapot, mely tökéletes méretben és két védőfólia is volt rajta, vagyis minden álmom beteljesedni láttam, ám csak este már a hazavitel kori tüzetesebb szemrevételezéskor vettem észre rajta egy keresztbevágást. Ezután azon gondolkodtam, hogy karcolok rá egy villámot a vonalat felhasználva és akkor nem lesz ronda. Ám azóta észrevettem több apró hibát is rajta, pöttyöket és további karcokat, szóval úgy néz ki használhatatlan számomra a lap. További opcióm lehet még egy üveglap ami alig 2mm vastag illetve talán még egy kamrában találok üveglapokat, de üveggel nem szívesen oldanám meg az oldallap ablakát,mert nagyon törik. Jó hír viszont hogy a felfogatáshoz szükséges kétoldalas ragasztó már be lett szerezve.

Na de nézzük tovább a képeket, a felső 5.25ös rácsot már ki is toldottam a terven ahogy azt a valóságban is tervezem hogy beférjen a kis radiátor felülre fedőrácsával együtt. A gépház már a tervezett matt színben tündököl, amire festve is lesz kivéve az ezüst részek azok maradnak. Oldalt látható a tervezett radiátor keret, amelybe bele szerettem volna integrálni a tartályt is, de mint kiderült a tartály LEHET a rendszer nem magasabb pontján,de akkor kisebb gondok adódnak vele,mint például hogy csak működő pumpa mellett mehet bele levegő. Szóval úgy döntöttem, inkább legyen legfelül és ehhez ki is gondoltam egy integrációs elemet (micsoda elnevezés) ami a nagy kerethez köti.

Nagy radiátor keret
Visszakanyarodva a nagy radiátor kerethez, egy új megoldáson gondolkodtam hogy tudnám a tartályom minél ízlésesebben a kerethez szerkeszteni, mielőtt a végleges bádogos munkához fogok. Újra kimodelleztem a tartályom most már az elkészült darab méreteivel.


Szóval egy kis hasáb tartaná a hengert és magasabbra is lenne szerelve az egész keret így a tartály nyaka bőven mindkét radiátor felett lenne és a rendszer legmagasabb pontján csücsülne. A hasáb belsejében látható egy kis lemezecske, mely a tartályt megvilágító LEDet fogja tartani, ugyanis szeretném kék fénnyel megvilágítani azt. A lemez vagy a tartály konzolhoz illeszkedő csavarjaira illeszkedne, habár ez problémás mert akkor a csonkokat kellene elforgatni,amit nem akarok. Mindegy, ezt a kis fémlemezt odafogatom valahogy :)
Közben sikeresen lediplomáztam, ahol az infó vizsgámra be is vittem az egyik NB blokkot, úgyse láttak még ilyet. :)

Ventilátor-szabályzás
A két fan mellyel rendelkezem (Thermaltake Thunderblade) ugyanis a gyári specifikációitól eltérően csak álmodik arról hogy 21 dBA hangerővel végezze dolgát, ez az érték inkább a duplája, de nem csodálkoznék egy 50en sem. Ugyanis ez a két víg huszár 12Von igazi turbinaként dolgozik,levegőszállításuk hatalmas, de iszonyatos turbinajellegű szélzajt is csapnak,méltóak a nevükhöz. Természetesen őket is kipróbáltam külső vezérelhető táppal és leszabályozva alig lehet hallani, hogy működnek. További gond hogy a leszabályozással leszabályoznám a ledeket is,melyeknek ez nem tesz jót, de ezeket simán ki tudom szedni a ventilátorok áramköréből és sima kapcsolót szerkeszteni rá, ehhez még az én fizika tudásom is elég lesz. :)
További ledeket szeretnék még elhelyezni a gépházban a kékes világítás miatt, mivel nem szeretném az UVs neonra bízni a teljes fényjátékot. Ahhoz hogy elképzeléseitek legyenek a terveimről szeretném ha megtekintenétek pár rendkívül szép és igényes modot a Million Dollar PC weboldalán, többek közt ezt a Lian Li házmodot, melyhez hasonlót szeretnék építeni. Természetesen, nekem tized annyi pénzem sincs mint az itt fellépőknek így csak remélhetem, hogy hasonlót sikerül alkotnom.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.