2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hangulatvilágítás nappaliban LED szalagból

Írta: | Kulcsszavak: RGB LED szalag . hangulatvilágítás . LED a tv mögött

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az alap gondolat:

Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy valamilyen hangulatvilágítást kell kialakítani a nappaliban például esti TV nézésre. Mivel folyamatban van a ház "ledesítése" kézenfekvő választás volt a LED egész konkrétan LED szalag használata. Sokat törtem a fejem, hogy hova kerüljön, mit világítson meg, aztán hirtelen felötlött, hogy a falra szerelt TV mögé készítek valamilyen világítást, akkor nem kell a kábelrengeteget néznem, hiszen annak már korábban kialakítottam kábelcsatornát.

Első körben arra gondoltam, hogy meleg fehér LED-ekkel szerelt szalagot ragasztok a TV-re, amit mindenképpen úgy oldottam volna meg, hogy fényerőszabályozható legyen. Később jött az ötlet, hogy egy RGB szalag sokszínűséget vinne a nappaliba, így emellett döntöttem.

Alkatrészek beszerzése:

Alaposan körbenéztem a lehetséges beszerzési források tekintetében és úgy döntöttem, hogy mivel a projekt nem emészt fel túl nagy összeget, itthoni webshop(ok)ban rendelem meg a hozzávalókat, így az esetleges garanciális problémákat (gyorsabban) tudom kezelni.

RGB LED szalag:

A jó öreg 5050 SMD-s RGB LED szalagot választottam 60led/méteres kiosztással és szilikon borítással, hogy takarításnál kevesebb baj legyen vele.

RGB vezérlő:

Nem voltak nagy elvárások a vezérlővel kapcsolatban, tudjon néhány színt és dimmelje a szalagot, így az egyik legegyszerűbb contollert vettem meg. A legfontosabb kritérium az volt, hogy infrás legyen, erre később visszatérek...

Tápegység:

A 60ledes 5050 szalag maximális teljesítménye elvben 14,4W, ezért bőven ráhagyva egy 80W-os tápegységet választottam.

Apróságok:

Kellet még a szereléshez négyeres kábel és tüskés csatlakozó is.

Összeszerelés:

A LED szalagot mérete vágtam, próbáltam úgy kimérni, hogy minél jobban a sarkokhoz is érjen. Méretre vágás után összeforrasztottam a sarkokat ügyelve arra, hogy színt-színnel kössek össze. Mikor körbeértem a forrasztásokkal, átmenetileg összekötöttem a vezérlővel és a tápegységgel, hogy ki tudjam próbálni. Mondhatom szerencsére, ugyanis egyetlen helyen hagytam gyári vezetékeket és ott meg is volt cserélve két bekötés, így zöld helyett is kéket kaptam. Ezt gyorsan orvosoltam, így fel is kerülhetett a TV a helyére az új világítással. Megkerestem a helyét az infra vevőnek, majd rögzítettem és tulajdonképpen kész is voltam. Illetve csak majdnem...

Miért is kellet infrás vezérlő!?

Még volt egy kis plusz feladatom, a távirányítóm programozása. Régóta a birtokomban van egy Logitech Harmony One távirányító. Ez volt az oka, hogy infrás vezérlőt kerestem magamnak. Első körben regisztráltam egy új eszközt, megtanítottam a kapott távirányító gombjait a Logitech-nek, majd a korábban létrehozott Activity-khez hozzárendeltem a parancsokat. Akár olyan beállítást is választhattam volna, hogy a TV bekapcsolásával egy időben kapcsolja a RGB LED szalagot is, de mivel sokszor a TV nélkül megy csak hangulatvilágításnak, ezért teljesen külön lehet vezérelni.

A végeredmény:

Hozzászólások

(#1) Kolondrum

Mintha láttam volna már ilyet, csak itt nem jelent meg.
Nekem sok éve az ablakkeret körül volt.

:R

(#2) kmisi99


kmisi99
addikt

És jó úgy tv-zni, hogy teszem azt piros fény világítja körül? Engem szerintem zavarna. Persze dizájn szempontjából 1. osztályú.

(#3) Kolondrum válasza kmisi99 (#2) üzenetére

(#4) Magga válasza kmisi99 (#2) üzenetére


Magga
aktív tag

A képek maximális fényerő mellett készültek. Ha csak TV-t nézünk van valami más fényforrás is valamerről a házból, így nem zavaró ez sem, de esti filmnézéshez leveszem kb. 20-30%-ra a fényerőt!
Egyébként még nagyon foglalkoztat az Ambilight is, lehet, ki fogom egészíteni ezzel is.. :B

(#5) v_viktor


v_viktor
csendes tag

Ilyen távirányítót hol lehet beszerezni?

(#6) Magga válasza v_viktor (#5) üzenetére


Magga
aktív tag

Hát ilyet már sajnos csak használtan lehet kifogni...
A Logitech legjobb tudomásom szerint valamiért leállította a gyártást, újonnan már csak néhány kisebb tudású távot lehet venni.

(#7) Zsmester89 válasza Magga (#4) üzenetére


Zsmester89
őstag

Tessék :)

A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.