2019. június 17., hétfő

Gyorskeresés

elementary OS - névváltás a terror miatt

Írta: | Kulcsszavak: linux . elementary os

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A sok különböző Linux disztribúció közül nekem az elementary OS az, ami a legjobban megtetszett a próbák során, azonban pár apró hiba és hiányosság miatt nem tudtam teljes mértékben átállni rá. Szóval napi szinten jelenleg nem használom, de a fejlesztését azért követem és kíváncsian várom, hogy a következő kiadás javítja-e majd azokat a hibákat, amik miatt nem lett ez az elsődleges rendszerem.

Az Ubuntu alapú elementary OS első verziója Jupiter (2011) néven jelent meg. Jupiter Zeusz római megfelelője, a római panteon királya. A második főverzió a Luna (2012), nevét a római holdistennőtől kapta. A jelenleg készülő harmadik kiadás pedig Isis néven volt ismert egészen mostanáig. Ízisz egyiptomi istennő, Hórusz anyja, az egyik legjelentősebb istenség, a termékenység, a víz és szél istene.

Nemrég azonban a készítők úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a készülő verzió nevét. Nagyon sajnálatos módon manapság az Isis név nem az ókori egyiptomi kultúrát juttatja a napi híreket követő ember eszébe, hanem az Irakban és Szíriában ténykedő dzsihádista katonai terrorszervezetet, akiknek olyan dolgok a legfontosabbak, mint többezer nő megcsonkolása.

Szóval a lényeg, hogy a készítők nem szeretnék, hogy az elemantary OS bármilyen módon is, akár csak név szintén, kapcsolódjon ehhez a szervezethez, így Isis helyett az eOS harmadik kiadása Freya néven érkezik majd valamikor, talán még idén. Freyja norvég istenség, hasonlóan fontos a szerepe, mint Írisznek, ő a szerelem, a termékenység és a szépség istennője.

Hozzászólások

(#1) CloZee


CloZee
(fanatikus tag)

Nem azért, de ezt úgy 1 hónapja jelentették be, ha nem régebben nem ?

(#2) ldave válasza CloZee (#1) üzenetére


ldave
(PH! nagyúr)

De, június végén.

A Slime draws near! Command?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.