2023. december 1., péntek

Gyorskeresés

elementary OS - Lunáris frizbi

Írta: | Kulcsszavak: linux . elementary os

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Többször próbálkoztam már az asztali gépemen valamilyen Linux disztribúció használatával (Fedora, Suse) de ezek igazából csak pár órás kipróbálások voltak, de végül mindig visszakerült a Windows. Azóta asztali gépem már nincs, helyette egy laptopot használok, melyen a napokban járt volna a Windows 8.1 előzetes verziója, így gondoltam a Windows 7 visszatelepítése előtt újra megnézek magamnak egy Linux rendszert. Mivel teljesen kezdő vagyok ezen a téren, így a Google-t és a "simple, lightweight, linux" keresőszavakat hívtam segítségül, majd pár perc olvasgatás után rátaláltam az elementary OS-re.

Az elementary OS (továbbiakban eOS) Ubuntu alapokra épül, a jelenleg legfrissebb 0.2 Luna kiadás, az Ubuntu 12.04 LTS-re. Ha minden igaz, akkor az eOS következő kiadása az Isis nevet viseli és majd a 14.04-es Ubuntu verzióra épülve érkezik, valamikor idén tavasszal.

Telepítés

Egy Dell XPS 14 (i7, 8 GB, HD4000 + 630M) laptopot használok, erre telepítettem fel az eOS-t. A laptopban a gyári 500 GB-os HDD cserélve lett egy 128 GB-os SSD-re, minden más maradt. A weboldalon lévő leírás alapján a megadott segédprogrammal készítettem a letöltött ISO képfájlból egy USB-s telepítőt, majd elbúcsúztam a Windows-tól. A telepítés nem indult zökkenőmentesen, nem tudtam a laptop indításánál az USB-s meghajtót kiválasztani. Erre a megoldás egy USB-s hosszabbítókábel lett, úgy látszik USB3-as pendrive-ról nem tud indulni a gép. Maga a telepítés alig pár perc volt, az elején nyelvet lehet választani (van magyar is, de én az angol mellett döntöttem), majd az egész SSD particionálását a programra bíztam, így már csak a felhasználói fiók adatait kellett megadni és kész is volt. Szerencsére a Windows 7 telepítőtől eltérően minden gond nélkül felismerte az SSD meghajtómat, ráadásuk ha van aktív internet kapcsolat a telepítés alatt, akkor felajánlja a program, hogy bizonyos frissítéseket előre letölt és telepít.

Első indítás

A belépés után egy ehhez hasonló kép fogad majd minket:

Bár OS X-et csak párszor láttam életemben, de az első benyomás azt a rendszert juttatta eszembe. Amúgy ilyen OS X-szerű kinézet párszor visszaköszön, az emailkliens (Geary) és a zenelejátszó program (Noise/Music) is az Apple megoldásaira hasonlít.

Pozitív meglepetés volt, hogy a telepítés során megadott wifi adatokat megjegyezte, így azonnal csatlakozott az internetre az eOS, majd pedig jelezte, hogy frissítés érhető el, pedig a telepítés során megadtam neki, hogy töltse le a frissítéseket, de úgy látszik mégse tudott mindent előre megcsinálni.

Alul található a dokk, mely itt Plank néven fut, indító ikont csak ide tehetünk, az asztalra nem lehet kitenni semmit, még a jobb-klikkre se jön fel semmiféle menü. Viszonylag kevés az előre telepített program, pl. irodai programcsomag sincs, azonban a Software Center segítségével sok minden elérhető.

Az alapértelmezett böngésző a Midori nevű program, mely WebKit alapú, de a Software Center-ben láttam a Firefox-ot és a Chrome-ot is. Ezzel a Midori-val eddig még nem találkoztam, de jók az első benyomások, de mondjuk Flash tartalommal alapra nem boldogul. Huzamosabb használat után majd kiderül, hogy van-e olyan hiányossága, ami zavaró lehet.

Az ablakkezelő elsőre eléggé furcsa volt, az ablakokon a bal felső sarokban a bezárógomb, a jobb felső sarokban pedig a teljes képernyő gombja van, szóval minimalizáló gomb nincs, ezt a funkciót úgy lehet csak elérni, hogy a dokkban ráklikkelek a program ikonjára.

Az első probléma

Egy komolyabb problémával viszont szinte azonnal találkoztam, az akkumulátor nagyon hamar lemerült. Kicsit utánajárva a dolognak hamar kiderült, hogy mi a gond, az Nvidia Optimus alapra nem működik megfelelően, nem kapcsol le 630M, amikor épp nincs használatban. Szerencsére találtam is megoldást, a Bumblebee nevű program telepítésével helyreállt a rend, a másfél órás akkuidő visszaállt a rendes 5 órára. A Bumblebee letöltése és telepítése ezen pár sor begépelésével oldható meg:

sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia
sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)

Ezután még konfigurációs fájlt kellett módosítani:

sudo scratch-text-editor /etc/bumblebee/bumblebee.conf

A 22. sort átírni erre: "Driver=nvidia".

Összegzés

Tehát így pár óra használat után egyelőre tetszik a rendszer, találtam egy nagyon jó weboldalt is, ahol sok-sok tipp és trükk van az elementary OS testreszabására és használhatóbbá tételére. Legközelebb majd az innen kipróbált dolgokról írok. Ja, meg a Steam-ről. Azt már sikerült telepíteni és elindítani, örömmel láttam, hogy van jópár játékom a könyvtárban, ami natív fut Linuxon, pl. Shadowrun Returns, Legend of Grimrock.

Hozzászólások

(#1) II.Démonlord


II.Démonlord
tag

Jól néz ki. Bár sajnálom, hogy nem enged ikont kirakni az asztalra. Ez szerintem egy elég nagy hiba.

Ami egyébként a legjobban hasonlít az OS X-re a Linuxok közül az szerintem a Pear OS.

(#2) ldave


ldave
félisten

Nvidia Optimus teszt:

ldave@..:~$ glxspheres64
Polygons in scene: 62464
Visual ID of window: 0x9a
Context is Direct
OpenGL Renderer: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
59.493057 frames/sec - 62.926996 Mpixels/sec
57.091243 frames/sec - 60.386550 Mpixels/sec

ldave@..:~$ optirun glxspheres64
Polygons in scene: 62464
Visual ID of window: 0x21
Context is Direct
OpenGL Renderer: GeForce GT 630M/PCIe/SSE2
92.640288 frames/sec - 97.987486 Mpixels/sec
94.444498 frames/sec - 99.895834 Mpixels/sec

A Slime draws near! Command?

(#3) Syl


Syl
nagyúr

Október eleje óta használom, mint egyetlen OS-t és nagyon elégedett vagyok vele.
Ami engem zavar (az asztal használhatatlanságán kívül) az az említett weboldal, az elementaryupdate.com tétlensége. Augusztusi az utolsó bejegyzés, mintha nem is foglalkoznának vele.

II.Démonlord

A PearOS lehúzta a rolót (eladták a céget?).

If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you do read it, you’re misinformed.

(#4) ldave válasza Syl (#3) üzenetére


ldave
félisten

Midori-t használod vagy feltettél valami elterjedtebb böngészőt? Skydrive/Outlook fiókba nem tudok bejelentkezni, miután beírom a jelszót csak simán visszadob a kezdőoldalra.

A Slime draws near! Command?

(#5) Syl válasza ldave (#4) üzenetére


Syl
nagyúr

Elsősorban firefoxot használok (az irodában vindózon és telefonon is), azzal meg nincs ilyen gond.
De van fent chrome és chromium is, bizonyos műveletekhez.

If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you do read it, you’re misinformed.

(#6) ldave válasza Syl (#5) üzenetére


ldave
félisten

Köszi, teszek akkor majd egy próbát a Firefox-szal.

A Slime draws near! Command?

(#7) nagy.renato


nagy.renato
csendes tag

Egy régebbi ASUS laptopon használom a eOS-t. Nekem remekül bevált. Nem zavar az asztal megoldása. A minimalizáló gombot könnyedén vissza lehet hozni, sőt akár "windows"-osítani is lehet az ablakot. Ehhez az Elementary Tweak-et kell használni, ami telepítés után beépül a beállításokba. Itt egyszerűen "Install elementary Tweaks"-re kattintás, és telepít is. Még parancssor sem kell :)

Emellé még feltelepítettem a Wingpanel-t is, amivel még több helyet tudok használni, a megfelelő beállítások mellett.

Érdekes OS, az biztos. Tagadhatatlanul hasonlít az almás rendszerre, ami miatt a korlátozások jutnak az ember eszébe először, de ez a rendszer is, sok más Linux alapú rendszerhez hasonlóan nagyon jól testreszabható.

(#8) ldave


ldave
félisten

Én most szívok vele egy picit, részletek itt és itt. Azóta annyit haladtam még, hogy a 3.11-es header is helyére került.

ldave@ldave-XPS-L421X:~$ dpkg -l | grep linux-headers
ii linux-headers-3.13.1-031301 3.13.1-031301.201401291035 Header files related to Linux kernel version 3.13.1
ii linux-headers-3.13.1-031301-generic 3.13.1-031301.201401291035 Linux kernel headers for version 3.13.1 on 64 bit x86 SMP
ii linux-headers-3.2.0-58 3.2.0-58.88 Header files related to Linux kernel version 3.2.0
ii linux-headers-3.2.0-58-generic 3.2.0-58.88 Linux kernel headers for version 3.2.0 on 64 bit x86 SMP
ii linux-headers-generic 3.2.0.58.69 Generic Linux kernel headers

A Slime draws near! Command?

(#9) RBJ


RBJ
addikt

De kár, hogy ennyire be van halva a topik. Megjelenés óta csak elementary t használok. :DDD

Ubuntu / Realme GT2 / Huawei band 7 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#10) ldave válasza RBJ (#9) üzenetére


ldave
félisten

Nekem volt pár problémám vele, amit nem tudtam megoldani, de ha jön majd az új verzió (Isis?), akkor mindenképp teszek vele egy újabb próbát.

A Slime draws near! Command?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.