2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Tervezés, újratervezés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Érdekes kihívást jelentett ez a gép. Az egyik oldalon a notebook RAM-ok és a külső táp, a fektetett SATA portok miatt adott volt a lehetőség egy 5-6 cm vastag gépház építésére, az ITX-közeli méretszabvánnyal egy csinos kis gépet lehetett volna összerakni belőle. Viszont az asztali processzor hűtéséről is gondoskodni kellett. Még a leglaposabb CPU hűtők is jelentősen megnövelték volna a vastagságot, és a videokártya hűtők közül nem találtam olyat, ami nem ütközik valamelyik alkatrésszel, így esett végül a választás - anyagi megfontolásokat is figyelembe véve - a korábban bemutatott Zalman hűtőre.

A ház még így sem lett volna feltétlenül vastag. Az ilyen kialakítású hűtőknél sokat lehet nyerni azzal, ha a processzorhűtő egyben házhűtőként is funkcionál, közvetlenül a külvilágból szívja be a levegőt, és ha ezáltal kicsit melegebb levegőt is fúj le a bordákról terhelés alatt, a többi alkatrész még mindig jobb körülmények közt fog üzemelni, mint a legtöbb mini PC házban. A felszínre kerülő ventillátor egyszerre előny és hátrány a tervezésnél. Kötöttséget ad, de beépítve a formavilágba egy látványos eleme lehet a háznak. Ugyan a hűtő nem tartalmazott LED-eket, de az áttetsző lapát meghálálja az utólagos világítást. Az első terveimben egyszerű téglatesttel próbálkoztam, de nem voltam elégedett az eredménnyel. Kísérleteztem falra rögzíthető és talpon álló formákkal is, de egyikkel sem voltam igazán elégedett.

Megpróbálkoztam a téglatest módosításával. Mivel csak a hűtőnél van szükség a teljes magasságra, a többi helyen lehet faragni belőle. Ekkor merült fel a billentyűzet alá helyezhető ház, mely enyhe lejtésével kényelmes dőlésszöget biztosít a gépeléshez. Praktikus, mert alig foglal több helyet az asztalon, mint a billentyűzet, egy kábellel kevesebb, és a többi vezetéket is jól lehet rendezni.

Aztán felmerült, hogy egy lapos felület biztosítása helyett a burkolat alá kellene helyezni a billentyűzetet, így a gép harmonikusabb képet mutat az asztalon, könnyen mozgatható és a kábel teljesen eltűnik. Elkezdtem keresni a megfelelően moddolható billentyűzetet, és írtam a billentyűzet-fórumra is segítségért. Nem egészen olyat kaptam, amit vártam. Elirányítottak a mechanikus billentyűk felé, ahonnan már csak egy kis lépés volt, hogy egyedi billentyűzet építésére adjam a fejem. Ez a ház formáját újra megbontotta, hiszen már nem kellett a billentyűzetek arányaihoz tervezni.

A Conrad-nál találtam kedvező áru Cherry MX Black kapcsolókat, ebay-ről rendeltem néhány Arduino Pro Micro-t ami az ATmega32U4 chippel van szerelve, így HID ként is lehet USB-n illeszteni. Közben szépen települt a rendszer, felment minden frissítés. A hardver egészen szépen elviszi a Windows 8.1-et, és sok indie játék is elfut.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.