2020. április 8., szerda

Gyorskeresés

IKEA MOD

Írta: | Kulcsszavak: IKEA . MOD . Bútor . bortartó . reggeliző pult

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezetés

Kedvelem az IKEA bútorait. Egyszerűek, de célszerűek. Tény kell hozzá egyfajta hozzáállás, mivel magunknak kell összeszerelnünk őket. (Bár van összeszerelő szolgáltatás Budapesten..... de azért az IKEA nem erre épít)
Kimondottan kedvelem a jól kombinálható, variálható bútorcsaládokat, valamint azokat amelyek nincsenek felület kezelve, csak előkészítve, így az estleges pácolás/lakkozás után sokkal több stílushoz beilleszthetők.

Használt, nem új házat vettünk, sok minden adott volt és mindent nem tudtunk kicserélni, nem volt rá keret. (Kivételesen úgy tudtam rajta dolgozni, hogy nem laktunk benn.) A fehér amerikai stílusú craftmaster ajtók is maradtak...... így a vidéki amerikai stílusú berendezés: fehér+sötétbarna fa kombinációja lett megálmodva, majd kivitelezve. nem vagyunk USA fan-ok, de ami szép, az szép. (Néhány régi bútort is moddolni kellett : csiszolás/pácolás/lakkozás, pl: "TV" komód a régi házban és az újban)

2014-ben az IKEA kiárusította a konyhabútorokat, az eredeti zöld bútort kicseréltük egy IKEÁ-s fehérre, és egy sötét barnára pácolt tölgy fedlappal "dobtuk fel".

A régi konyha

"Építés közben", a pára elszívót megtartottuk.

A tölgy fedlap/munkalap lehetett volna IKEA-s, NUMERÄR néven forgalmaztak, de max. 240 cm hosszban, nekem nem volt elég és nem akartam toldni, így a Mátraparkettől vettem meg.

Szerettünk volna egy reggeliző pultot bortartóval..... beszéltem egy asztalossal, de 3 hónap alatt még a tervhez sem jutott, így saját kézbe vettük a dolgokat.

Reggeliző pult IKEA KALLAX polcoselem felhasználásával

Ikea KALLAX bútorcsaládja -akár csak az elődje- az Expedit- nagyon népszerű volt. Expedit megszüntetésének bejelentésekor nagy volt a felháborodás. De szerencsére a lényeg az utódnál sem változott. Úgy döntöttünk egy 4-es KALLAX lesz a reggeliző pult alapja. (Na persze éppen váltáskor álltam volna neki, amikor egyik már, a másik még nem volt kapható.)

Hozzávalók:
1 db KALLAX 2x2-es fehér polcos elem
1 db 60x120 cm-es tölgy munkapult
4db állítható bútor láb
12mm-es nyír-nyár rétegelt lemez
paliszander vizes pác+ vizes bázisú lakk

A tölgy fedlapot méretre vágtam, dekopír fűrésszel "lekerekítettem", mivel arra járunk át az étkező-nappaliból a konyha felé (egy légtér), és nem lett volna jó, ha az éles sarokban fenn akad valaki. A fedlap élét lesimítottam, majd pácoltam és lakkoztam (lehetett volna olajozni is, de ezt választottam)
Mivel a KALLAX 77cm magas, egy szintbe kellett hoznom a konyha pultjával, így 4 db állítható lábat csavaroztam a KALLAX aljára. (Helyi bútor kellék boltban találtam megfelelő magasságút)
A tölgy fedlapot alulról a KALLAX-hoz csavaroztam. Mivel a pult túlér a polcon, az egész pultot a falhoz is kirögzítettem, ha valaki a pult végére nehezedne, nehogy felbillenjen.
A bortartót nyír/nyár rétegelt lemezből készítettem el, mivel az is pácolható a fedlaphoz hasonló színűre.
A bortartó egyszerű X, mely a KALLAX polcait 4 részre osztja. A rétegelt lemezt dekopír fűrésszel vágtam méretre, majd a közepén rétegelt lemez szélességű bevágást készítettem, majd a két lapot összetoltam. Pácoltam és lakkoztam.

Bortartó X

Konyha pult és reggeliző

Kis alumínium takaróval oldottam meg a konyha pult és a reggeliző találkozásánál lévő néhány mm-es rést.

IKEÁ-s 63cm-es Ingolf bárszékeket választottunk hozzá. (Kép nem bemutatása készült, nagy a rendetlenség :( , de a helyére került boros palackok miatt tettem be. )

Nagyon kedveljük, már vettünk egy harmadik bárszéket is, szembe fordítva. Így akár hárman is reggelizhetünk. Ugyan négyen vagyunk a szűkebb családban, de mivel nem egyszerre kelünk, megoldható a váltott reggeli...

Ha lesz időm legközelebb egy kis "tálalóval" folytatom.

Hozzászólások

(#1) MineFox54


MineFox54
(őstag)

Szép lett :C

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#2) kenand válasza MineFox54 (#1) üzenetére


kenand
(addikt)

:R :R :R

(#3) petipetya


petipetya
(nagyúr)

Szép munka. :C Leginkább a konyha tetszik, kiemelve a kék fényt a tetején, illetve a szekrényben lévő megvilágítást.

"nincs rá lezsóidő"

(#4) kenand válasza petipetya (#3) üzenetére


kenand
(addikt)

Köszönöm

A szekrényben lévő megvilágítás IKEA-s led csík.
A tetején még egyszerűbb Kínai 3528-as vízálló RGB LED szalag van pl
Távirányítható, kapcsolható. (Azóta már tudom, hogy hasonló távirányító olcsón kapható a sima fehérhez is.)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.