2020. február 29., szombat

Gyorskeresés

Testek, avagy a Bodies kiállítás

Írta: | Kulcsszavak: bodies . ember . test . kiállítás . tetszett

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Igen-igen, hosszú szervezkedés után végre sikerült összehangolnunk az ismerősökkel tegnapra, hogy elmenjünk a már hónapok óta Budapesten állomásozó Bodies kiállításra.

Személy szerint én már nagyon vártam. Nem vagyok az a "Múzeum cica" aki megállás nélkül falja a kultúra ezen területét, de úgy éreztem nem hagyhatok ki egy ilyen vissza nem térő alkalmat, hogy a bőröm alá láthassak.

A helyszínre érkezve
könnyed 8 perces pénztári sorban állás után be is jutottunk és egy pincébe lesétálva máris indult a test-túra. A tematika belülről kifele halad, csontok, izmok, idegek, érrendszer, belsőségek, bőr majd az i-re a pontot egy teljes rétegelten szeletelt ember teszi fel.

Az egész nagyon látványos. Centiméteres távolságból lehet megszemlélni mindent, egyetlen szabály, hogy semmit a kéznek. Az ember szembeállhat egy holt társával, és az üres, semmit nem tükröző szemébe nézhet, miközben tökéletesen látszanak az illető izmai, tüdeje, zsírszövetei, intim testrészei.

Egyensúlyoz a morbid és tudományos világok között, de mégis, amikor ott voltam csak csodálni tudtam a látványt, semmilyen morális, vagy vallásos aggály nem érződött bennem, csak testeket láttam, sejteket és azok kapcsolódásait. Utólag visszagondolva sem érzek semmilyen erkölcsi aggályt, erre a kiállításra igenis szükség van.

Kedvenc részeim azok voltak, ahol a test érrendszere volt kiemelve, mindenféle zavaró egyéb szövet nélkül, érdekes színezésben. Emellett a kiterített idegrendszer is nagyon megfogott, fantasztikus látvány volt. És ugye a sokat emlegetett tüdőrák: a szép-rózsaszínes mellett ott terült egy nagy darab fekete-szürke végső stádiumos tönkrement tüdő. Sajnos ez sem kólintotta fejbe bagós barátaimat, talán ha egyszer lesz olyan szinten a technika, hogy valós időben mutassa egy ember belsőségeit 3D-ben kivetítve, akkor majd talán észhez térnek az emberek, hogy nem jó dolog az a kezdődő kátrány okozta szürkülés.

Van egy babákkal foglalkozó rész is. Tábla figyelmeztet, hogy ne menjen be senki meggondolatlanul, sokaknak lehet megrázó ez a rész. Végig lehet követni egy csecsemő fejlődését hétről-hétre, ahogy egyre inkább emberi formája lesz. Itt azért elgondolkodtam, tényleg mélyen érintő szakasz. Ahogy haladtam az üveghengerek mellett, melyekben egyre csak öregedtek a babák, eszembe jutott, hogy tényleg mekkora dilemma lehet eldönteni, hogy mikor válik az abortusz egyszerű gyilkossággá, és mikor csak szimpla testszövet eltávolítássá. Vajon mikor költözik az emberbe a lélek?

Az utolsó teremben a szeletelt emberek mellett egy érdekes hasonlító asztal is van: egy bálna csigolyája egy emberé mellett. Vagy hússzor akkora a nagyra nőtt emlős barátunké, és mégis mi írtjuk ki őket, nem ők minket...

Írtam egy picit a emlékkönyvbe is:

Örülök, hogy ember vagyok, nem pedig bálna, hisz akkor nem férnék be, hogy megnézhessem a csigolyáimat. No meg ugye akkor kihaló félben lennék...

Horváth József

Egyszóval: felejthetetlen volt, akinek módjában áll, kukkantsa meg.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(addikt)

Ajánlom másoknak is. Szédületes! :R
Én is voltam már.

Év végéig lesz nyitva.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) Eastman


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

(#3) Senki9876


Senki9876
(tag)

Legközelebb Pesten járok, tuti megnézem ezt a kiállítást.

Nagyon jó a cikk :R

"Nem törődöm azzal, hogy az emberek nem ismernek, azzal törődöm, hogy nem ismerem az embereket." Kung Fu-Ce

(#4) Eastman válasza Senki9876 (#3) üzenetére


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Max december 31-ig...

https://www.youtube.com/watch?v=TZ6vvzqBmlg

(#5) Senki9876 válasza Eastman (#4) üzenetére


Senki9876
(tag)

Szerencsére jövőhét az a legközelebb, azért köszi az infót

"Nem törődöm azzal, hogy az emberek nem ismernek, azzal törődöm, hogy nem ismerem az embereket." Kung Fu-Ce

(#6) dabadab


dabadab
(titán)

Etikai aggalyok azert voltak, mert eros a gyanu, hogy nem csak onkent jelentkezok hullait dolgoztak fel, sot, leginkabb nem azokat, hanem Kinabol importartalt holttesteket, amiknek ketes a szarmazasa.

Ez mondjuk engem is zavar - azzal semmi gond, ha valaki ilyesmire ajanlja fel a testet, de ha nem, akkor legalabb a halala utan hagyjanak nyugtot az embernek.

DRM is theft

(#7) plus44


plus44
(veterán)

hihetetlenül jó kiállítés. Én 3x is voltam....szóval tudom:DD

“This is where the road crashed into the ocean...”

(#8) Csemike


Csemike
(csendes tag)

[I]"A kiállításon látható preparátumok Kínából származnak.

A Premier Exhibition Inc. nem tudja önállóan, hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a kiállításon bemutatott egyes szervek és testrészek nem kivégzett raboktól származnak. A társaság csak kínai beszállítója, a WHO által is elismert oktatókórház, a Daliani Orvosi Egyetem anatómiai tanszékének vezetője által kiadott nyilatkozatokra támaszkodhat, melyek szerint a preparátumok nem raboktól származnak.

A cég orvosi stábjának tagjai megvizsgálták az összes preparátumot, hogy felfedezhetőek-e rajtuk kínzással vagy kivégzéssel kapcsolatba hozható trauma vagy testi sérülés nyomai, és soha semmi erre utaló jelet nem találtak."[/I]

www.bodiesbudapest.hu

[ Szerkesztve ]

„A dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

(#9) JoeYi


JoeYi
(őstag)

na ennyit a phimageről, eltűnt mindenem :( (nem az új rendszerről van szó, a régiről)

(#10) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

Az az ötletem támadt, hogy így kellene tartósíttatnom magam halálom után, csak azért még bőröstül. Ha lesz rá pénzem. ;] Időállóbb volna, mint Lenin bátyó.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.