2024. április 15., hétfő

Gyorskeresés

Asrock N100M alaplap

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előzmények

Még valahogy a 2000-es évek közepén döbbentem rá, hogy az éppen aktuális PC-m nem alkalmas egyszerre minden alkalmazási terület lefedésére. Főleg, hogy (süssük rá) gamer konfig volt az éppen hajtott technika, így elég nagy luxusnak tűnt ezt járatni az egyéb, jóval kevesebb erőforrást igénylő feladatok végett. (Bittorrent, NAS funkciók, media lejátszás, stb.)

Első körben egy Core2Duo alapú gép lett a befutó (a gamer konfig akkor váltott 4 magra), de mivel a CPU TDP-je 65W volt, ezért erős túlzás volt 24 órában járatni.

Amikor megjelent az AMD kínálatában a Brazos E350 (két mag, alacsony fogyasztás), szinte azonnal beszereztem egyet. Nem volt rossz, de a "herélt" processzor miatt igencsak hervasztó volt a használat. (Az kimaradt, hogy Windows vonalon mozgok, gondolom valamelyik Linux disztróval combosabb lett volna.)

Mikor megjelent az AMD következő szériás, kis fogyasztású CPU (APU) családja , a Jaguar magokat használó AMD Kabini, nem kellett hozzá sok, egyből cseréltem. 4 mag, kellemes tempó. Szuper. Ez volt 2014-ben.

Valahogy azonban az évek múlásával ez is "lassúnak" tűnt, hiába az SSD, a 8GB ram... Meg eltelt 9 és fél év, gondoltam ideje lenne cserélni valamire... De mire? Néztem itt a PH-n a híreket, de ha jött is valami kis fogyasztású, modern processzor, az rendre laptopban kötött ki. Értem én, hogy ez a "mainstream", csak hát ez engem nem vigasztal.

"A" megoldás

Igazán nem tudom, hogy hol akadt meg a szemem ezen az Intel N100-as chip-en, de elkezdtem Google-zni és (papíron) meglepően jó dolgokat találtam... 4 effiency mag, 6W-os fogyasztás és viszonylag frissen lett piacra dobva... Nocsak-nocsak...

Az Asrock meg kínál is, rögtön két fajta kivitelt ebből: az egyik a mATX-es N100M, a másik a mITX-es, N100DC-ITX. Ez utóbbi saját táppal bír, így "csak" a laptop töltő szerű szerkezetet szükséges hozzá beszerezni. Sajnos az N100DC-ITX-et Magyarországon jelenleg nem forgalmazzák, csak az egy fokkal nagyobb testvérét, de nem panaszkodhatok, hiszen ez olcsóbb is, ráadásul mivel picoPSU-val hajtom a gépet, így ez jobb választás is volt.

Ráadásul az N100-as chip Windows 11 kompatibilis, így a jövőre való tekintettel, a Windows 10 Professional is lecserélhető.

Gyorsan meghirdettem a Kabini-s alaplapot, az APU-t és a 2db 4GB-os Kingston ram-ot itt a PH-n. Viszonylag gyorsan el is mentek.

Mivel a beszerzésre azt írták egyik nagyobb webáruházban, hogy "külső raktárban", így még ideje korán bedobtam a kosárba az alaplapot, egy 8GB-os DDR4-es modult és egy Asrock TPM chip kártyát. (Ez utóbbi jókora lutri, legalábbis nekem: sehol nincs infó, hogy mivel kompatibilis, így csak bízni tudtam benne, hogy együtt fognak működni.)

Maradt tehát a ház, a picoPSU, a 250GB-os SATA Crucial SSD és a 2TB WD Red HDD, a többi "ment a levesbe", és közben vártam az email-t a termék automatában történt elhelyezéséről. :DD


Pár nap alatt meg is kaptam a csomagot


A trió


Kibontva


A hátlap


Immár összerakva


A TPM chip, oldalról


Alakulgatnak a dolgok...


A picoPSU kivezetését át kellett tennem, így volt egy kis farigcsálás is


Immár összerakva

Próba cseresznye alapon a helyére került a gép, össze dugtam az erősítővel és bekapcs... És elsőre működött. Hoppácska! :D

Körülnéztem az UEFI-ben... Ez egy újdonság volt, hogy először egy ilyen "egyszerűsített" verziót tár a felhasználó elé, szerencsére azonban van "haladó" mód is.


Az egyszerűsített UEFI oldal

Mivel a TPM chip kompatibilitása volt még egy "kulcs kérdés", ezért gyorsan haladó módra raktam, megkerestem a megfelelő menüt és... Ott volt. Szuper!


"TPM 2.0 DEVICE FOUND"

Ezek után jöhetett a Windows 11 Professional telepítése... Szépen felment. A neten gyorsan utána néztem, hogy lehet lokális profilt erőltetni, mert az online fióktól hidegrázásom van. ;]

Az Asrock az UEFI-n keresztül erőlteti ezt az "ASRock Auto Driver Installer"-t is. Ez szépen, sunyin feltelepült, majd fel is ugrott, mondván vannak driver frissítések. Felrakta őket, aztán uninstallálta magát a Win-ről... Hmm, érdekes. :DD

Pár Windows Update kör és újra indítás után, gondoltam én naívan, hogy akkor belakható a technika. Elkezdtem feltelepítgetni a programokat, plusz a Windows-t beállítani. Úgy-ahogy készen voltam, nézzünk már egy filmet...

Na itt jött egy kis pofon cunami: random időközönként, magától újra indult a gép... Konkrétan egy 90 perces film alatt 3x indult újra, de néha csak úgy a Windows-t használva is előadta. Basszus, még sem volt ez olyan jó befektetés? :U

Aztán gyanús lett, hogy a memória kezeléssel lesz valami... UEFI-be belépés, DRAM Config, minden AUTO-n... Lehet jobb lenne ha a memória a saját kis SPD chipjéből adná az infókat? Végülis mi baj lehet, jelen paraméterekkel úgysem stabil a gép... És ez volt a baja. Hiába, van ami nem változik. :DDD


A helyes beállítás

Miután orvosolva lett ez az újra indulgatásos játék, ránéztem a fogyasztásra is:
- Idle-ben: 15W
- Firefox, Youtube oldalon 1080p-s videó lejátszása: 18W
- 3D benchmark program DX10-es teszt alatt: 26W

Ezek a Kabini-s rendszeren (ezek sajnos már csak így memóriából, mert sikerült letörölnöm az a fájlt, amiben ezeket gyűjtögettem:
- Idle-ben: 18W
- Firefox, Youtube 1080p videó: 24W
- Trackmania Nations demo játék közben: 32W

Oké, nyilván nem ezzel fogom Paks 1-et tehermentesíteni, de itt már annyira alacsony fogyasztások vannak, nem lesznek már csodák. (Meg különben is, akkor Raspberry Pi-t kell venni. ;] )

A 3D-s teljesítménytől nem fog senki hanyatt esni: a neten található Youtube videók alapján 720p-ben, LOW beállításon azért elduruzsol.

Pl.

vagy

Végszó

Így lassan egy hét után vegyesek az érzéseim... Összességében elégedett vagyok. A korábbi, érezhetően lelassult (oké, ennek valószínűleg köze van ahhoz is, hogy az 1080p-s Samsung TV-t lecseréltem egy 4k-s Sharp-ra) Kabini-s rendszer helyett egy pörgős, fürge rendszert kaptam, ami már gyárilag passzív hűtésű, ezzel sem kellett bajlódnom. Ráadásul már 9 és fél éves volt a Kabini, szóval azt gondolom, ideje volt már "fizikailag" is lecserélni. A Windows 10-nek is le fog járni belátható időn belül a támogatottsága. Nem mellesleg a Kabini hírből nem ismert ilyen talán már most sem újnak nevezhető szabványokat, mint a Type-C, vagy az M2 NVME SSD...

Átellenben... Értem én, hogy infláció, meg euro árfolyam, de (postával együtt) 76.000Ft volt a 3 alkatrész, miközben a Kabini-t 18-rt tudtam eladni itt a PH-n. Szóval drága volt egy kicsit. Ráadásul ott volt a hiszti a RAM kezelésnél... Azért 2023-ban bíztam benne, hogy nyugodtan AUTO-n lehet mindent hagyni, majd beállítja ahogy az megfelelő. Hát nem.

Kinek ajánlanám? Bárkinek, aki egy passzív hűtésű, de a mindennapokban elegendő kraft-ot adó PC-t szeretne építeni és nem várja el, hogy 20W fogyasztással a Crysis 8-at, meg a Far Cry 12-öt elviszi 4k-s felbontáson.

Hozzászólások

(#1) iMaverick


iMaverick
addikt

Linkek:
Asrock N100M alaplap
Asrock N100DC-ITX alaplap
Intel N100 processzor

"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)

(#2) PSti


PSti
tag

Köszi a cikket! Szemeztem egy ilyennel, de végül is eltántorított, hogy "csak" 32GB memória tehető bele. Szeretek ramdriveot használni, szóval 64 az alap nálam.

[ Szerkesztve ]

(#3) zotyesz66


zotyesz66
őstag

Itt is csak kettő SATA csatlakozó van? Ennyiért az nulla sajnos.

(#4) DBob


DBob
őstag

Én is rágódok egy ideje a témán, hogy a J4205 CPU-t tartalmazó ITX gépet le kellene cserélnem egy ilyesmi N100 alapú megoldásra. Fogyasztás csökkenést nem várok tőle (már nincs hova csökkenie, ahogy te is leírtad), de a közel 2x-es teljesítmény 4-5x árért cserébe nem túl vonzó...

(#5) Bird


Bird
addikt

Köszi a beszámolót. Ezek az integrált megoldások mindig is túlárazottak voltak... Zotacnak volt egy Intel atom NM10 - ION szériája, ami kiváló HTPC alapanyag volt külön VGA kártyával pl. kodi alá (2009-ben). És az sem volt olcsó.

[ Szerkesztve ]

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

(#6) iMaverick válasza PSti (#2) üzenetére


iMaverick
addikt

Pikantéria, hogy az Intel honlapján ezt írják:
Max Memory Size (dependent on memory type): 16 GB

#3 zotyesz66: Yes. Nekem nem okozott gondot. Persze nyilván nem egyformák az elvárások. ;]

#4 DBob: Igen, a tarifa eléggé elszállt... Alapvetően az volt egy probléma, hogy már majdnem 10 éves volt az előző technika... 0-24-be járattam végig... :DDD

#5 Bird: Kíváncsiságból majd rákeresek. (Így utólag is érdekes lehet.)

"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)

(#7) Bird válasza iMaverick (#6) üzenetére


Bird
addikt

Nosztalgia képekben.... De rég is volt! :R

Itt pedig egy élménybeszámoló. :)

[ Szerkesztve ]

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

(#8) iMaverick válasza Bird (#5) üzenetére


iMaverick
addikt

https://prohardver.hu/hir/atomjo_miniatur_alaplapok_zotac_nm10_atom.html

A fenti az? Oké, 2010-es a hír, de ez tetszik: " valamint HDMI és D-Sub kimenettel, ám fontos megjegyezni, hogy az előbbi porton csak 720p-s felbontású tartalom továbbítható."

Tehát a HDMI-n csak 720p ment ki? Az igen! :B

"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)

(#9) Bird válasza iMaverick (#8) üzenetére


Bird
addikt

Igen, ennek turbózott variánsa a dedikált VGA-s változat. Akkora power volt abban a kis GPU-ban. Lásd #7 bejegyzésem. :) Szerelem volt az első látásra. Azóta Imádom a HTPC-ket. <3

[ Szerkesztve ]

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

(#10) zotyesz66 válasza iMaverick (#6) üzenetére


zotyesz66
őstag

Ha az ember azon gondolkodik, hogy NAS-t építsen, akkor sajnos nem elég. Különben OK lenne.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.