2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Beex S1 - István király választása

Írta: | Kulcsszavak: tablet . teszt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindenki olcsón szeretne vásárolni. Aki viszont olcsón szeret vásárolni, annak kompromisszumokat kell kötnie. Minél több a kompromisszum, annál olcsóbb az ár. Kérdés, hogy ha az ár már irreálisan alacsony, tehetünk-e irreálisan nagy kompromisszumot?

Fél tank benzin, egy közepesen görbe este, Sopron - Budapest menettérti jegy és IC pótjegy. Ennyibe került nekem a Beex S1 7 colos tablet. Akciósan pont tízezer forint volt a Speedshopnál tavaly decemberben, én meg le is csaptam rá. Hogy miért? Nem, nem azért mert nem olvastam a specifikációt, pontosan tudtam, mit veszek. Hanem azért mert szükség volt a családban egy "kettes számú" tabletre a szolgálatot teljesítő MyAudio 708AG mellé. Egy tabletre, amivel olyan alapfunkciókat lehet elérni, mint PDF-fek és e-könyvek olvasása, alapfokú böngetés, e-mailezés, esetleg zenehallgatás. Ennyi, többet nem vártam az eszköztől. Filmezést sem. Ezért hajlandó voltam kifizetni egy "Szentistván".

Ami ebben a dobozban jött velem haza a 'gyorsbolt'-ból. Hát, meglehetősen minimalista.

A benne lévő tartozékok is csak hajszállal haladják meg a doboz minimalizmusát. Van benne egy adatkábel, egy meglehetősen alapszintű füles és egy különálló, "tűvégű" 5 Voltos hálózati töltő, ami létfontosságú, mivel a táblagép nem tölt az USB-portról. Cserébe ugyan ez a port OTG-képes, igazán tehettek volna a csomiba egy ilyen kábelt is. Dehát az ára...

A gép fekete, kicsit mattos, nem csúszós, de nem is csúcsminőségű műanyagból készült, mobilarénások strapatesztjét elvégezve "csavargatásra, erősebb nyomogatásra nem recseg ropog, de a hátlapját erősen nyomva színeződik a kijelző" (kamion alá téve meg még el is törik!). Ha állított módban használjuk, felül van a 3,5-es jack, és a hangerő szabályozó plusz a Micro SD-kártya fedetlen, pőre slotja. Bal oldalon van a bekapcsoló gomb, a töltő, a micro-USB 'lyuk' és a mikrofon videóhívásokhoz.

Az előbb említett tevékenységhez áll rendelkezésre az előlapi kamera is. Ilyen képet csinál.

Röpíti... nem, inkább hajtja... pontosabban életben tartja egy Rockchip RK2926 csipszet, egy Cortex procival, mely bizonyos komponensében a csonthéjasokhoz hasonlítható: egy magja van. Bár egy barackmagról nem mondod el, hogy 1,2 GHz-n ketyeg. Ehhez jön 512 RAM,RAM-ocska. Grafikai lelke egy Vivante GC800-csip, melyről a hozzárétők azt mondják, hogy nem annyira fapad a Tablet többi részéhez képest. Mondjuk ezzel igazán nem állítok sokat. Jó hír, hogy ilyen belső mellé nem terveztek FullHD kijelzőt. Csak egy 800 x 480-asat. Bizony ez a felbontás elég volt a 4,3''-as Alcatel 995-ömbe, 7 colon ez azt eredményezi, hogy nem kell vadászni a pikszelek után. Nem úgy, mint a betekintési szöget után. Mert azok bizony kevéssé vannak.

Nem azt mondom, hogy a legrosszabb megjelenítő, amit életemben láttam, de ez csak a Vodafone Smart Mini-nek köszönhető. Ha nem pont szemből nézzük, bizony elkezdenek átfordulni a színek inverzbe, álló helyzetben balra és jobbra fordítva is. Fényerő közepes. A fentebbi információk ellenére nem mondom használhatatlannak a kijelzőt. Pedig szereztem pár jó percet a garanciális fiúknak, amikor két hónap után visszavittem a táblagépet, hogy karcos a kijelzője és hólyagok vannak rajta, irgumburgum, pedig vigyáztunk rá. Ekkor a srác a lehető legkevesebb kioktatással mutatott finoman rá nekem, hogy a dolog, ami karcolódott és hólyagosodott az egy fólia volt. Miután mindenki abbahagyta a facepalm-ot, elmondom, hogy ilyen jól felrakott fóliát még életemben nem láttam. Levétel után sokat javult a kijelző minősége. Az érintéseket szépen érzékeli, multitouchosan és hát, na. Nem rezisztív. Tízezerér.

Összehasonlítás a MyAudio 708AG 1280x800-as IPS kijelzőjével. Na, melyik melyik?

Interválódik a kép? Igen.

Szöveg olvasásra megfelelő.

Rendszer természetesen a zöldrobotos, abból is a teljesen alap, gyári, stock, 'vanília' 4.2.2.

Van tehát widgetelhető lockscreen, kétujjas statusbar, ami jelen esetben úgy néz ki, hogy ha kétponton, vagy a baloldalon húzzuk le a képernyőtetjét az elmulasztott események jönnek le, ha a jobboldalon, akkor a beállítások csempék. A klasszik android gombok a képernyőre költöztek, plusz hozzájön még két szoftveres hangerő gomb (a fizikai gombok meglétének dacára). Ha úgy akarom, jöhet ide még screenshot gomb is. Ez a lehetőség kimondottan tetszett.

Nem vagyok a benchmarkok híve, inkább beszélek a tapasztalatokról. A gyengusabb proci, kevesebb ram, közepes graikus mag és az alacsony felbontás egy egész jó sebességet hoz össze. Nem mondom, hogy nincsen röccenés itt-ott, de sokat nem kell várni, ha az alapfunkciók használatáról van szó. Nekem ez volt a legmeglepőbb. Egész gyorsan nyílik az e-mail is, böngésző is bőven azon a határon belül van, hogy lehessen használni, könyv olvasáshoz is elég, ugyanúgy, ahogy a pasziánsz, sakk, a szókereső hármashoz. Itt jött a döbbenet, elkezdtem filmekkel 'pingelni' a kicsikét. Az első koppanása az államnak akkor következett be, amikor a 720p-t vitte, aztán az alsó lakónak kellett volna felhoznia az államat (már ha lenne), amikor a 1080-as videók is mentek. Na most, aki ennél többet szeretne tőle, úgy kell neki.

Adatkapcsolatokról hamar nyilatkozhatok: van WiFi és USB. Se GPS, se Bluetooth nem került bele. Azt mondtam már, hogy mennyibe került? :)

Gyári szoftverekbe nem mennék bele, mert mindenki azt hagy rajta és szed le, amit szeretne, meg amihez hozzászokott, de amik nekem ezen a hardveren megkönnyítették a használatot, az egy Nova launcher volt kapásból, a testre szabhatóság érdekében, a jó öreg Opera Mini, MX Player, FB Reader, és egy Any Soft Keyboard.

Milyen ez a tablet? Akkor érdemes megvenni, ha pontosan tudod, mire való és mik a Te elvárásaid. A magam részéről azt kaptam, amit vártam: egy olyan belépő szintű készüléket, ami az elején meghatározott funkcióimat hozza, sőt, a videólejátszással még túl is szárnyalta azt.
A képhez hozzátartozik, hogy tízezer forintért már nem lehet kapni a készüléket, lehet, hogy ennél többet nem fizettem volna érte.

Megelőzve pár hozzászólást:
"Ha egy pár ezrest rátettem volna, akkor..." nem akartam. Ennyiért akartam ilyen funkcionalitást.
"X hét múlva, nézd meg, amikor belaktad laggolni fog akadni ..." Nem. December 12-óta megy, nem lassult az alapállapothoz képest.

Hozzászólások

(#1) pulyka jocó


pulyka jocó
senior tag

Köszi az írást!
Így már tudom hogy mik ennek a tabletnek az erősségei,hátrányai....
De én úgy tudom mali 400 van benne :D

(#2) helixP válasza pulyka jocó (#1) üzenetére


helixP
nagyúr

Az nem az S1 B-ben van?

De majd kijavítanak a "nagyok" hardverhez nem értek :)

[ Szerkesztve ]

(#3) pulyka jocó válasza helixP (#2) üzenetére


pulyka jocó
senior tag

Lehet :D

(#4) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Jó cikk, köszönjük. Tartalék tabletnek jó lehet egy ilyen, asszonynak/gyereknek. 10ezret megért.

Miért nem címlapos írás?

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#5) ivana


ivana
Ármester

Jó cikk lett, mondjuk én biztos nem vennék ilyet, nekem elég gyengének tűnik (ami androidos és 512MB ram van benne arra állandóan várni kell.)

Opera mini helyett ajánlom az UC browser-t sokkal kevesebb oldallal problémázik és ugyan olyan gyors.

(#6) ruti


ruti
Közösségépítő

azt meg tudnátok mondani, hogy ezen a vason a játékok úgy "nagy általánosságban" élvezhetően futnak? gyerekeknek, nyúzni tényleg megérhet ennyit, ha a játékok nem akadnak rajta...

Session Closed << BlueGift - Magyarország első digitális PC játék sorsoldája <> http://logout.hu/cikk/bluegift_logout_hu/teljes.html >>

(#7) helixP válasza ruti (#6) üzenetére


helixP
nagyúr

Attól függ, milyen játékra gondolsz? Alap dolgok, mint kártya, sakk, dáma, 2048 simán. Mérgesmadár is ha jól emlékszem élvezhető volt (gondolom akkor cut the rope is, meg ez a kategória), de ennél följebb ne nagyon gondolkodj szerintem.

(#8) ksanc


ksanc
őstag

Üdv!

Sógorom gyerekei kaptak karácsonyra egy-egyet ebből a csodából. "Természetesen" minkettő betörte már a kijelzőket de szerencsére az egyiknek az lcd a másiknak meg az érintő ment tropára, így a kettőből csináltam egyet. :)
Az első kedvencem, a My Paper Plane elég jól fut rajta, viszont a függőleges gravity szenzor az áll :)

A lényeg, amiért írok, ha már a kezembe került, csináltam hozzá rootolt firmware-t, ha valakit érdekel :)

[ Szerkesztve ]

(#9) helixP válasza ksanc (#8) üzenetére


helixP
nagyúr

Kérlek, mindenképp oszd meg velünk, ezek után engedelmeddel, és ha van hozzá leírás, ki is teszem a teszt aljára.
Köszi :R

[ Szerkesztve ]

(#10) ksanc


ksanc
őstag

Na egy kicsit el vagyok havazva mostanság.

Próbáltam olyan verziót csinálni, ami nem formáz és töröl mindent, de hirtelen nem jött össze.
Szóval az upgrade (egyébként egy az egyben a gyári, csak benne vannak a root-hoz szükséges dolgok) újraindulás után MINDEN adatot töröl, beleértve az SD kártyát is! Azt vegyük ki.
A gyári recoverybe való belépés módját sem találtam meg, a billentyűkombinációk nem működnek úgy, ahogy kellene. Legalább is nálam, de nem töltöttem vele órákat.
Illetve aki kicsit jobban otthon van a dolgokban, az adb-n keresztül kiadott adb reboot recovery paranccsal meg tudja oldani. Újraindulás után a hangerő fel+le együttes megnyomásával jön ki a menü, onnan tudunk mentést készíteni a data partícióról.
Ez azért érdekes, mert root jogok nélkül másként nem tudom, hogyan lehetne a már meglévő felhasználói adatokról komplett mentést csinálni.

A letöltött zip fájlban benne van minden, pont mint a gyári firmware-ben, csak értelemszerűen nem a leírásban említett .img fájlt kell kijelölni, hanem a mellékeltet (B52_GD_V1.4_root_d.img)

Bocsi, de letöltő link hamarosan, mert a data.hu nem enged prémium fiók nélkül 200MB-nál nagyobb fájlokat letölteni, ami nekem ugyan mindegy, de másnak nem biztos... Darabolni meg nem akarom.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.