2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Úgynevezett "USB 3.0 hub", nektek vettem hogy legyen miről olvasnotok :D

Írta: | Kulcsszavak: USB . USB 3.0 . USB hub . elektronika . fake . megtévesztő . megtévesztés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Naszóval, a mese része a dolognak annyi, hogy rendszertelenül gyakran megfordulok a székesfővárosunk egyik "kínai" piacán, leginkább európai konyhában nem jellemző élelmiszer-alapanyagok és égetett szesz vásárlásának apropóján. Rendkívül mókás hangulata van, megérne ez is egy külön fotósorozatot, azonban mint a "legfiatalabb öreg szaki" a környéken, azért észnél vagyok hogy műszaki cikket tartós és leírás szerinti használatra nem innen veszek és ettől a piac területén kívül másokat is óva intek.

Most viszont úgy döntöttem, hogy hagyom magam potenciálisan lóvá tenni egy, a csomagolása alapján egy négyportos USB 3.0 hub tartalmát sejtető eszközzel, viszont a teamvieweres scammerekkel saját főztjüket repetástul megetető greyhat hackerek nyomdokaiba fogok lépni: szét fogom szedni fizikailag és verbálisan is ha nem pontosan azt fogja tudni amit egy jóhiszemű vevő a csomagolás alapján feltételezhet és elvár. Ezt olvasod most :)

Szóval az eszköz. Nem kelt gyanút, bár én kicsit soknak érzem ezt a műanyagmennyiséget, még egy brand eszköz csomagolásától is. Ha már ilyen amorf a csomagolás, nem lehetne példát venni a DeLock-ról, ahol simítózáras zacskóba csomagolják az ilyen bizbaszokat? (a halszemlencse effektus nem szándékos, a webkamerám ilyet tud ha félmakrós fókusztávolságig betekerem az optikáját... nem ezt vizionálta a gyártó mint felhasználási terület amikor piacra dobta.)

a feliratokról közelebbi:


Ezt a másodikat kifejezetten javaslom figyelmesen átolvasni, majd a cikk végéről gyere vissza és olvasd át még egyszer :)

Az eszköz kibontva. Kissé féltégla, szóval a slim size fogalmáról eltérően vélekedünk a gyártóval, de így első körben én csak a plusz 5V-os betápot hiányolom róla. 4 portnak azért már illene, főleg hogy a 3.0-ás eszközök között jellemzőbbek a nagyobb fogyasztásúak.

ugyanez a gépre csatlakoztatva, szégyentelen Debian-reklámmal :D:

Sötétben a retinába mintát éget... ezt látjuk mi, de ugye nem ez az érdekes.
Lássunk hát a jó öreg villanyabakuszom szemével: lsusb -t:

Az első sor a chipset integrált USB 3.0 root hubja... és itt vége is a listának ami a 3.0 kompatibilis USB eszközöket tartalmazza (a sor legvégét kell nézni, ez az átviteli sebességet mutatja, az 5000M a 3.0, a 480M a 2.0)

Ezek szerint lóvá tettek? Nyilván igen, de legalább nem egy teljesen üres dobozt kaptam. Ez a rendkívül dekoratív fehér dobozka ugyanis bejelentkezett... mint egy USB 2.0 hub. Hogy mondjam, kibírtam megdöbbenés nélkül. (a harmadik sorban van egyébként, jól láthatóan 480M eszközként.)

Ami pozitívum, ebben a szerepkörben működik, bár azért a biztosítékkal védett tápra vonatkozó állításban már bátorkodom kételkedni. Tesztösszeállítás, a 3.0-ás USB-SATA adapterem ott van mint UAS eszköz, 2.0 sebességen (negyedik sor):

Szóval akkor lett egy USB 2.0 hubom. Vagy mégse?

Az ezután következő tesztről nem készültek screenshotok, pedig talán ez volt a legérdekesebb mozzanat az egészben: a {2..4} portok teljesen normálisan működtek, az 1-es viszont nagyon furcsa hibákat produkált: 2.0-ás eszközzel hibátlan, 3.0-ás eszközökkel viszont nem működött együtt, sőt, ilyenkor még az upstream portot is képes volt valami olyan locked állapotba hozni hogy a hub leválasztása után semmivel nem működött együtt a következő resetig. A kernel ilyenkor arra panaszkodott, hogy nem sikerült megbeszélni a legnagyobb közös nevezőt a perifériával, valószínűleg hibás a kábel. De akkor 2.0-án miért működött? Ez egy fontos részlet lesz, amihez nem árt ismerni az USB 2.0 és a 3.0 közötti működésbeli választóvonalat, erre később visszatérünk.

A dobozka kinyitására a legjobb célszerszám egy gitárpengető. Csavarok nincsenek, viszont az összeillesztés legalább bontható: az egyik félben kialakított csövecskébe szorul bele a másik oldalon kialakított tüske. Ez legalább korrekt, dicséret a bukott diáknak...

Szóval a bele neki. Nagyjából az amire számíthatunk a korábbiak alapján. Tapasztalt szemnek azonnal feltűnik hogy ez a panel nagyjából a kortárs ipar leggyatrább minőségű produktuma a műfajban, nyilván emellett a legolcsóbb is:

Ugyanez elmondható a beépített USB hub chipról is, én nem találtam a világhálón ennél olcsóbb megoldást, azt gondolom mondanom sem kell hogy 2.0-ás.

Itt viszont fény derült egy igen érdekes részletre, ami egyben magyarázattal szolgált az 1-es port furcsa hibáira. Amint már elmítettem, a 2.0 és a 3.0 protokollok között van egy vízválasztó, illetve a hardver is különbözik. A 2.0 még csak egy differenciál érpárt használ, ebből adódóan a kommunikáció unidirectional. A 3.0 ezzel szemben kettőt, egy Tx és egy Rx érpár, azaz mehet rajta egyszerre két irányba is az adat. az USB 3.0 csatlakozón viszont 3 differenciál érpár van, akkor egy 3.0 link mit is használ pontosan?

Itt van a kutya elásva: a legtöbb 3.0-ás eszköz valójában egy 2.0 és egy 3.0 eszköz egybeépítve, (USB interfészvezérlő blokk vonatkozásában persze) a visszafelé kompatibilitást megőrizendő. Viszont ha már ez a szabvány vonatkozik a nem panelszinten integrált, azaz a hétköznapi gyorscsatlakozós megoldásokra, akkor elég sok eszköz a 2.0-ás érpárt használja a link kiépítésekor az inicializálásra, és amikor ez megvan csak akkor váltanak át a 3.0 két érpárjára. És ez itt a gond.

Ebben a dobozkában a kábel 3.0-ás érpárjai direktben vannak összekötve az 1-es port 3.0-ásérintkezőivel, ugyanez a port viszont a 2.0 érpárt már a hubon keresztül kapja, és ez a hiba forrása. A hub ugyanis amikor a host géphez csatlakoztatjuk, kap egy enumerationt ami elhelyezi az USB eszközfa topológiájában, amit a rá csatlakoztatott eszközök örökölnek is. Namármost ha rábökök egy 3.0 képes eszközt, az bejelentkezik mint 2.0, megindul az illesztési konfiguráció, az eszköz megpróbálja használatba venni a 3.0 két érpárját, ami fizikai szinten nem is bukik el, ugyanis elektromos szempontból ott van az upstream port... csak éppen a host gép arról már nem tud hogy ez a két adatfolyam ugyanahhoz az eszközhöz tartozik! Ugyanis a hubon keresztül az enumeration más topológiai pozíciót rögzít mint ami a 3.0 port, ezzel a helyzettel viszont a host USB kontroller komplexuma nem tud mit kezdeni (nemtúl meglepő, ugyanis egy egy egyáltalán nem szabványos működés) ezért megkergül.

Hozzá kell tenni, ez még nem szükségszerű hogy ne működjön. Ha az USB 3.0-ás periféria az inicializációt már rögtön 3.0-án kezdi, akkor ez egy teljesen jó működő megoldás: ezesetben a 2.0-ás részleg simán csak kimarad a játékból, így nem lesz összeakadás az enumeration során.

A valódi 3.0 hubokban az a minimális firmware ami a működéshez szükséges egyébként jórészt ezt csinálja, az egymás mellett párhuzamosan működő 2.0 és 3.0 hubok működését szinkronizálja, hogy ami egy adott címen van 2.0-án, arról a host gép is tudjon hogy melyik az a 3.0 végpont ami közös csatlakozón van vele, és ne legyen ilyen enumeration összeakadás/elcsúszás.

Történet vége felé közelítve, 2.0 hubnak ezt én nem fogom eltenni. Lamentálhatnék az okokon, de inkább nem szaporítom a szót ilyesmivel. A kritikán aluli forrasztás azért megér egy említést, az egyik ér konkrétan csak át volt lógatva a furaton, az ón nem tartotta.

Viszont a hardver korántsem kukaérett. Nagyon nem szeretek még hasznosítható dolgokat kidobni, ez pedig amilyen alkalmatlan a relkámozott szerepkörére, annyira jó nyersanyag egyebekhez :D

A páka szinte saját magától kapta alkatrészeire ezt a kis panelt, lett négy, amúgy teljesen jó USB 3.0 aljzatom, egy rövidke 3.0-ás kábelem, egy erős fényű kék LEDem. A panel maradékán végigtekintve viszont nyilvánvalóvá vált hogy a területének kb 90%-a kizárólag strukturális funkciót tölt be, ergo minden további nélkül kivághatom belőle a tényleges elektronikát tartalmazó részt:

...szóval lett nekem egypár jövőbeli javításhoz való cserealkatrészem. Nektek meg lett kis olvasnivalótok egy közepesen unalmas logout bejegyzés képében. Ennyit megért az a 2e forint, főleg, hogy a panel felaprítása után gazdagabb lettem egy ilyennel is:

Igen, az alátét egy tízforintos. Ez a hub chip (ami egyébként egy SL2.1A, a link közvetlenül a datasheet PDF-re visz) tud egy olyan kunsztot amit viszont a márkásabbaknál nem jellemző: nem kell neki külön 3.3V-os táp. Az upstream USB port 5V-os tápjáról is tud járni, viszont ha amúgy 3.3V-os környezetben akarja használni az ember, akkor sem kell pluszban terveznie, egyszerűen csak egy másik lábon kell neki tápot adni. Tényleg a zéró effort rendszerintegrációra van ez optimalizálva :)

Most pedig amit az eleje felé már említettem: Aki legelőször megírja nekem privátban hogy melyik az a három pont a csomagoláson, ami a hivatalos terminológia szerint nem csak félrevezető hanem konkrétan valótlan az kap tőlem egy virtuális parolát és egy említést a képeknél, a majdani magyarázat mellet :) A nyertes Coradiel fórumtárs: a doboz tartalmának ismeretében megállapíthatjuk hogy biztosítékról szó sincs, a B-type csatlakozó marhaság, ugyanis ilyesmi sincs rajta, valamint a certification is nonszensz, ugyanis CE.FCC.ROHS.KCC nevű tanúsítvány nem létezik. CE, FCC, RoHS és KCC külön-külön igen, viszont ezekre vonatkozóan semmi infó nincs róla :) tippre egyébként a CE-n és a RoHS-en azonnal bukna, az FCC-t nem tudom, azt talán megúszná ha a panel referencia design.

Itt a vége, kérdéseket és panaszokat a topikba kérem :)

Hozzászólások

(#1) fatpingvin


fatpingvin
őstag

topiknyitó :) tervezek még ehhez hasonlókat, csak ami tervben van az most költségesebb.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#2) joghurt válasza fatpingvin (#1) üzenetére


joghurt
addikt

Király! :C

Ebből a szériából tudnék még produkálni "valódi" 3.0-s külső vinyó racket, ami szintén csak 2.0-s porton működik (az ennek megfelelő sebességgel).

A tej élet, erő, egészség.

(#3) fatpingvin válasza joghurt (#2) üzenetére


fatpingvin
őstag

az a helyzet hogy ilyenekkel leginkább akkor találkoztam amikor valaki hozott, ha én veszek az nem ilyen :D asszem talán egy webkamera javítás volt még ilyen kaliberű, a panelon lévő I2C EEPROM leszedése után a kamera nagyobb felbontásban működött mint előtte, ugyanis így már nem volt honnan beolvasni azokat a konfigurációs adatokat amikkel a gyártó lekorlátozta a cuccot :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#4) Somatom


Somatom
veterán

Zseniális téma és írás! Köszönöm! :R

Én a Lan portos HUB vs. Androiddal vagyok meglőve. Tudom, hogy a jelszó Asix 88178, de ezt a legritkább esetben tüntetik fel. Legutóbb egy Unitek D1019A -t vettem az aláírásomban levő eszközökhöz. Persze, a Lan ezen sem müxik. :W
De, legalább a többi igen. DeX is megy vele.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#5) Egon


Egon
nagyúr

Jó írás, hasznos tudnivalókkal, köszönjük.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6) alcsa


alcsa
senior tag

- nem slim
- nem usb3.0 sebesseg
- nincs fuse?

Hanyat talaltam el? :))

(#7) fatpingvin válasza alcsa (#6) üzenetére


fatpingvin
őstag

egyet :)

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#8) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Szép munka :D A NYÁK 99%-ban olyan, mint amiket 10 éve dobáltak 2.0-ként, 4 irányba néző USB aljzatokkal.
A forrasztáson sem lepődünk meg :D

", az 1-es viszont nagyon furcsa hibákat produkált: 2.0-ás eszközzel hibátlan, 3.0-ás eszközökkel viszont nem működött együtt,"
Van ilyen 3.0-s USB-SATA-m, amiről pl. 3.0-s porton nem bootol semmi, de OS alatt tudja a 3.0-t.
Ha 3.0 portba dugom egy 2.0 hosszabbítóval, akkor megy a boot is :D

"nem kell neki külön 3.3V-os táp"
Sok mindenen nem látok külön tápot... Mondjuk Hub-ot ezer éve nem kellett szétszedni, de pl. az emlegetett 4 ágú izében sem volt külön 3,3V stabi, meg csomó más USB eszközben sem. (Pl. volt olyan Kingston pendrive-m, amin volt 3,3V-os stabilizátor IC :) )

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Sethdobaloah válasza Somatom (#4) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Nekem egy ilyen van, es mukodik vele a lan egy s20fe-vel:
M810
Ha ki akarnad probalni, kuldj privatot.

...csak én vagyok helikopter?

(#10) Coradiel


Coradiel
csendes tag

Szerintem ezek a hibák:
- nincs fuse
- a különböző minősítések a hátoldali listában
a harmadikra nekem is a nem valós USB 3 sebesség lett volna.
Remélem egyet én is el találtam.:)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.