2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Egér bemutató - Keychron M1 Wireless

Írta: | Kulcsszavak: Keychron . M1 . Wireless . egér . gamer . gaming

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó

Tavalyi év decemberében hosszas mérlegelés után vásároltam magamnak egy 2023-as M2-es 15 collos MacBook Air-t főleg munkára és napi tartalom fogyasztásra. Bár touchpad szempontjából a MacBook-oknál nincs jobb a piacon, azért vannak olyan munkafolyamatok, amelyekhez nekem egy egér megléte mindenképpen szükséges volt.

Mivel Windows-os vonalon már több éve a Razer mellett teszem le a voksomat mind laptop, mind pedig perifériák tekintetében, ezért a „napi használós” egerem egy Razer Viper V2 Pro jelenleg. Igen ám, de a kígyós vállalat valamiért a mai napig nem óhajtja kiadni az aktuális Synapse szoftverének MacOS-sel kompatibilis verzióját, ezért más alternatíva után kellett néznem.

A jelöltnek az alábbi feltételeknek kellett mindenképpen megfelelnie:

- 2.4 GHz-es és Bluetooth wireless mód
- USB-C wireless receiver
- számomra elfogadható akkuidő
- MacOS kompatibilis szoftver, ahol egyszer be tudom állítani a kívánt beállításokat az egérre
- belső memória
- elérhető legyen fehér színben

Hosszas utána járást követően - YouTube videók nézegetése, valamint a „Milyen egeret válasszak?” topicban való érdeklődés – végül a Keychron M3-ra esett a választásom. Mivel itthon sehol sem találtam fehérben, ezért úgy döntöttem, hogy megrendelem közvetlen a gyártó weboldaláról. Sajnos a fehér színvariánsú változat már ott is Sold Out státuszba került ezért kissé csalódottan elkezdtem keresni - első körben a gyártó jelenleg is elérhető egrei között – a lehetséges alternatívák után.

Ekkor „jött szembe” az M1 Wireless. Ugyanaz a forma, mint a Viper V2 Pro, méret szintén megegyezik (milliméteres eltérések vannak csupán), elérhető fehér színben és csak 45€ a keychron.de oldalán. Szenzor tekintetében a PixArt PAW3395-ös található benne, ami elég jónak tekinthető a kategóriájában.
Ugyanakkor volt - akkor még - 2 negatívnak hitt tényező, amelyekkel végül a gyakorlatban egyáltalán nem lett problémám. Az egyik a luggatott egérház kialakítás, a másik pedig a 79 grammos súly, tekintve, hogy az addig használt Viper V2 Pro-m 58 grammos súlyához már eléggé hozzá szoktam.

Egy fórumtárssal karöltve - aki egy M2 Minit szeretett volna - leadtam a rendelést a keychron.de oldalán, majd vártunk. Mivel közbejött a kínai új év, ezért a szokottnál kicsit több időbe került mire megérkeztek az egerek, de közel 1 hónap várakozás után a kezembe foghattam a vágyam tárgyát.

Doboz és tartozékok

Az egér egy nagyon elegáns fekete dobozban érkezik, melynek előlapján a gyártó logóját és nevét, az egér felülnézeti vázlatát, valamint az egér típusát találhatjuk holografikus színezéssel. A doboz hátulján, valamint a hosszanti oldalain szintén a holografikus témát folytatva az egér további paramétereit vehetjük szemügyre.

A dobozt kibontva egy szivacsos betétben találjuk az egeret, valamint a hozzá szükséges kiegészítőket, amelyekkel nem fukarkodott a gyártó. A töltéshez szükséges USB-C ‹-› USB-C kábelen kívül kapunk még egy USB-C -› USB-A átalakítót a töltőkábelhez, egy USB-C ‹-› USB-A anya átalakítót, valamint egy USB-C és egy USB-A receiver-t a vezeték nélküli kapcsolathoz.

Figyelembe véve a 45€-s árat úgy gondolom, hogy ez több mint korrekt a gyártó részéről.

Forma és egértalp

Ahogyan az már említésre került, az egér formája szinte egy az egyben megegyezik a Razer Viper sorozatának az egereiével. Az felhasznált anyagok minősége kifogástalan, az egér nem recseg, nem ropog még erősebb szorítás hatására sem. A ház anyaga nagyon kellemes tapintású ABS műanyag, és bár nem kapunk a csomagban grip tape-et az egérhez, még az én izzadósabb tenyeremből sem akar kicsúszni egy-egy intenzívebb játékmenet során.

Bár első körben voltak félelmeim a luggatott készülékház miatt, hogy mennyire lesz számomra zavaró, de közel 3 heti aktív használat alapján ki merem jelenteni, hogy észre sem veszem a lukak meglétét. A luggatott egérház kapcsán sokszor felmerülő kérdés, hogy mennyire gyűjti a belseje a port, nálam személy szerint semennyire, igaz a szobában működik egy Xiaomi Air Purifier 3C légtisztító berendezés. Porosabb környezetben pedig úgy gondolom, hogy egy kis sűrített levegős befújással az a minimális por bármikor eltávolítható.

A gyári PTFE egértalpak számomra megfelelőek, egy Razer Pro Glide XXL padon használva semmivel sem lövök rosszabb értékeket, mint az ugyanezen a padon használt Razer Viper V2 Pro-val, amelyen CorePad CTRL talpak vannak.

Kapcsolók és görgő

Az egér fő gombjai alatt Kailh GM 8.0-as mikrokapcsolók találhatóak. A kapcsolók kattintási érzete kellemes, pre-, és post-travel jelenséggel nem találkoztam a használatuk során. Hangja elég szolidnak mondható, kevésbé van pengő hangja, mint a Viper V2 Pro optikai kapcsolójának.

A görgő alatt található kapcsoló határozott járású, a hangja kellemesen halknak mondható. Az görgő görgetési fokozatai határozottan elkülönülnek, a görgetés során sem a felfelé, sem pedig a lefelé történő görgetés során nincs recsegő/kerregő hangja a görgőnek (hallod Razer!).

Az egyetlen negatívum az oldal gombok kapcsán érhető tetten. Maguknak a gomboknak a működésével nincs semmiféle probléma, pre-, és post-travel jelenség itt sem érhető tetten, a hangjuk kissé pengős, de nem zavaró. Ugyanakkor a fogásomból adódóan (1-2-2) a gyűrűs ujjam pont a jobb oldali felső-oldalsó gomb peremén pihen, ezért bizonyos mozdulatoknál, ahogy mozog rajta az ujjam, pengő hangot hallatt. Szerencsére ezt nem regisztrálja kattintásként, csupán kissé zavaró akusztikus hatásként jelenik meg a használat során.

A leírt jelenségről, valamint a gombok és a görgő hangjáról az alábbi linken lévő videóból tudtok tájékozódni:
[link]

Szenzor és wireless funkciók

A napi használat során szükséges mozdulataink precíz lekövetéséről az egérben található PixArt PAW 3395-ös szenzor hivatott gondoskodni, ami jelenleg a piacon elérhető egyik legjobb szenzor. Ennek megfelelően minden helyzetben tökéletesen helyt állt az eddigiek során, egyszer sem volt vele semmiféle problémám. Bár nem vagyok nagy egér rángató (maximum 2 – 2,5 m/s sebességet tudok kipréselni magamból), de azért beteszek ide egy OxyPlot MouseTester teszt eredményt, amit 800 cpi-n, 1000Hz-en és 2.4GHz-es wireless módban végeztem el.

Csatlakozás szempontjából az egér vezetékes, Bluetooth, valamint 2.4 GHz-es vezeték nélküli kapcsolattal képes a PC-hez vagy laptophoz csatlakozni. Bár a gyártói oldalon kiemelik, hogy egy Ultra-Flex Paracord kábel jár az egérhez, nekem kissé merevebbnek érződik a Viper V2 Pro-hoz kapott kábelhez képest.

Bluetooth technológián keresztül az egér maximum 125Hz-es polling rate-re, valamint 992.5 ms-os latency-re képes 8.16 ms-os average small delta mellett.

2.4GHz-es technológia esetén - függetlenül attól, hogy az USB-A vagy az USB-C vevőt használjuk – maximum 1000Hz-es polling rate-re, valamint 999.9 ms-os latency-re képes 4.22 ms-os average small delta mellett.

További funkciók és súly

A különböző csatlakozási módok közötti váltást az egér alján, a szenzortól balra található kapcsolóval tudjuk elvégezni, míg a DPI állító gomb a szenzor jobb odalánál kapott helyet.

Az egéren lehetőségünk van különböző gomb kombinációkkal beállítani a Bluetooth és a 2.4GHz-es vezeték nélküli kapcsolat újra párosítási módját, az RGB világítás típusait, a szenzor polling rate-jét, valamint az egér factory reset lehetőségét.

Bár az egér súlya 79 gramm - amivel a mai elvárásoknak megfelelően már nem igazán tartozik a pehelysúlyú kategóriába – én nem igazán éreztem a hátrányát a mindennapos használat során. Persze vannak olyan egyedi felhasználói esetek, amikor egészségügyi okok miatt (pl.: carpal tunnel szindróma) fontos a minél könnyebb egér megléte, de egy átlagos felhasználónak szerintem ez már egy teljesen elfogadható súly.

Szoftver

Végezetül elértünk az elefánthoz a porcelán boltban, ami nem más, mint a Keychron Engine névre keresztelt, MacOS-re, valamint Windows 10/11-re is elérhető szoftver. Sokáig gondolkoztam, hogy egyáltalán bele vegyem-e a tesztbe, avagy sem, mert sajnos olyan szinten beárnyékolja az eddig kialakult pozitív képet, hogy az valami elképesztő.

Szeretném előre leszögezni, hogy az egérrel hardware-es oldalról szinte semmi, de semmi probléma nincs, ellenben a szoftver nagyon nagy jóindulattal is az épp használható kategóriát súrolja.

A probléma már ott kezdődik, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a kívánt szoftvert a keychron.com vagy a keychron.de oldaláról töltjük le. Ugyanis a német oldalon lévő linkről letöltött szoftver egyáltalán nem ismeri fel az egeret, mivel az onnan letöltött szoftver teljesen más verziószámú (1.0.2), mint a nemzetközi oldalon lévő variánsé (1.1.9). Az már csak hab a tortán, hogy amikor az ember rákattint a gyártói oldalon a Download Keychron Engine Software gombra, akkor egy mezei Google Drive letöltő oldalra irányít át a hivatkozás. Ezt azért illene sokkal elegánsabban megoldani a mai világban, úgy gondolom.

A Windows-os telepítés során még pluszban megajándékoz minket a telepítő egy Microsoft Defender alert-el is, miszerint ez egy nem felismerhető alkalmazás és biztosan szeretnénk-e azt telepíteni?

Miután átvergődtünk a Microsoft Defender által állított „akadályon”, végre elindul a telepítési folyamat.

A telepítési folyamatot követően, elénk tárul a Keychron Engine-nek a kezelő felülete, amelyen sajnos eléggé érezni, hogy kényszerből készült az egész. A bal oldali menüsor ikonjai, a jobb felső sarokban elhelyezett M1 felirat, valamint a bal és jobb alsó sarokban látható Profile 1 és Settings feliratok betűinek szélei sorjásak, valamint az egész olyan homályos, mint amikor egy alapból alacsony felbontású ikont vagy képet skáláz fel az ember utólagosan egy magasabb felbontásra.

Bár a szoftver jobb felső sarkában található egy akkumulátor töltöttségét jelző ikon, de sajnos nem vagyunk vele kisegítve, mert sem az ikon mellett, sem pedig az ikonban nem látja az ember a %-os kijelzést, tehát ilyen "találd ki/saccold meg a töltöttséget" elven működik az egész.

Szintén hiba, bár ez inkább viccesebb, mintsem idegesítő, hogy amikor megnyitom a profilok menüt, majd becsukom, akkor teljesen indokolatlanul betriggereli a Windows 11 egyik rendszer hangját. Linkelt videón 0:08-tól hallható Windows Background névre hallgató hangra gondolok: [link]

Arra is érdemes figyelni, hogy az szoftvert Windows-on minden esetben rendszergazdaként indítsuk el, mert ha nem így teszünk, akkor amint „elment alvóba” az egér, majd később egy mozdulattal újra „felébresztjük” onnantól kezdve már nem fogja látni a Keychron Engine a következő gép újraindításig.

Azt sem árt észben tartani, hogy amennyiben az adott pillanatban épp Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozunk a gépünkhöz, akkor nemes egyszerűséggel a következő üzenet fogad:

„The mouse setting is not supported in Bluetooth mode for now. Please use the USB or 2.4GHz connection for the mouse setting.”

Persze felmerül a kérdés, hogy akkor minek szenvedni a szoftverrel, ha úgyis mindent lehet az egéren is állítani különböző gomb kombinációkkal. A válaszom erre az, hogy nem lehet minden, amúgy hasznos funkciót az egéren állítani, tekintve, hogy az alábbi funkciók csak a szoftverből érhetőek el:

- az egéren található gombok különböző funkciókra történő beprogramozása
- makró beállítások
- lift off distance, sensor performance, scroll direction, debounce time valamint a key pairing beállításai

A fentiek tudatában úgy gondolom, hogy érdemes egyszer felszenvedni a szoftvert, beállítani minden, a felhasználó számára fontos beállítást, majd utána örökre elfelejteni a Keychron Engine létezését, tekintve, hogy az egér belső memóriájába úgyis elmentésre kerülnek a beállítások.

MacOS-en valamivel jobb a helyzet, ott nem gond, ha „elmegy alvóba” az egér, mert a „felébresztést” követően ismét látja a Keychron Engine. Szintén pozitívum lenne, hogy MacOS esetén vezetékes vagy 2.4GHz-es vezeték nélküli módban, már megjelenik a töltöttség százalékos értéke a szoftverben, de sajnos helytelen értéket mutat.

Összegzés

Összegezve az egér hardware-es szempontból az én gyakorlati tapasztalataim alapján 9/10-es, ugyanakkor a hozzá tartozó szoftver a legnagyobb jó indulattal is maximum 2/10-es.

Mindenképp ajánlott olyanoknak, akiknek bevált a Razer Viper sorozat forma világa, de nem akarják a Razer féle brand felárat kifizetni.

3 hét távlatából tartósság tekintetében még nem tudok nyilatkozni, de egyelőre pozitívak a benyomásaim. És bármennyire is fáj elismernem, de nagyon úgy tűnik, hogy ez az egér lépett előre, mint napi main és a Viper V2 Pro határozatlan ideig nyugdíjazva lett. Aki ismer itt a fórumokon az pontosan tudja, hogy ez az én esetemben igen nagy szó.

A figyelmes olvasók észre vehették, hogy az akkuidőről nem írtam semmit, melynek az az egyszerű oka, hogy én minden hosszabb (több órás) gaming session után bedugom szépen tölteni az egeret, amíg a neten böngészgetek. Ezek miatt sajnos nem tudok érdemi információval szolgálni az akkuidőt illetően.

Részletesebb technikai specifikációkkal kapcsolatban (pl.: méret, maximum DPI, stb.) a gyártó oldalán van lehetőség informálódni: [link]

Köszönöm,, hogy elolvastad.

Hozzászólások

(#1) Oposszum


Oposszum
tag

Jó lett a leírás. Az M2 mini-t én is megszerettem, felgripeztem és egy álom melóhoz. Egyébként windows-ban, ha bemész a beállításokon belül a bluetooth & other devices menübe, látod az egér tölltöttségét tökéletes pontossággal, tehát még a szofvere sem kell hozzá. Egyébként az akku BT-on nagyon sokat bír.

(#2) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

"ez az egér lépett előre, mint napi main és a Viper V2 Pro határozatlan ideig nyugdíjazva lett."

;]

:))

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#3) AuraSync


AuraSync
őstag
LOGOUT blog

4000Hz alatt én már nem nézek egeret. A minap vettem egyet és nagyon brutál. Elég 2000Hz-en használni és már látni a javulást.

S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4070 S / JBL / S3000 Pro / WH950NB

(#4) Synthwave válasza AuraSync (#3) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Milyen monitorod van?

Mert ha az a Samsung, ami az aláírásodban van, akkor csak placebo.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#5) AuraSync válasza Synthwave (#4) üzenetére


AuraSync
őstag
LOGOUT blog

Igen tudom hogy csak akkor érezni, hogy ha sok sok Hz-es monitorod és ez mellé sok sok FPS-ed van de én eléggé érzem a különbséget az 1000 és 2000 között.
Sokkal reszponzívabb mint a 1000-es vezetékes egerem pedig ugyan azon a DPI-n használom mind2-t egeret. (1200)

Amúgy nem mind1 a DPI sem és a különbség leginkább a gyors rántásoknál jelenik meg. Erről néztem direkt egy elég átfogó tesztet.

A csávó 540Hz-es monitorral sem tudta kihozni a 4000Hz erejét ~500 FPS-el. De az 4000 nem 2000.

S23 Ultra / Watch 6 / Q80T 65" / 14600KF / RTX 4070 S / JBL / S3000 Pro / WH950NB

(#6) Zaied


Zaied
addikt
LOGOUT blog

Köszönjük az írásodat, kedvet is kaptam venni egyet :DDD .

(#7) Thusor


Thusor
őstag

Én is keresek egy jól működő egeret MacOS-re. A programjában állítható valamelyik gombja a 3 ujjas ablakok közötti váltás funkcióra? Ezt hiányolom a legtöbb egér esetében. Régebbi logitechh egerem van, sajnos abban sem állítható.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#8) Evil Snowman válasza Oposszum (#1) üzenetére


Evil Snowman
őstag
LOGOUT blog

Köszi. :B Örülök, hogy végül bevált az M2 Mini.
Tudom, hogy BT kapcsolat esetén kiírja, szoktam is nézegetni Mac-en, ha a 4-5 órás gaming session után átváltok a Razer-ről a Mac-re kicsit dolgozni. :DDD
De ettől függetlenül úgy gondolom, hogyha ott van az az ikon, akkor működjön megfelelően.
A "cikk" publikálását követően vettem észre egy szintén érdekes jelenséget, melyről nem tudom eldönteni, hogy melyik a helyes működés.
Ha Windows-os gépbe dugom be tölteni az egeret, akkor kb. 5 másodpercig világít pirosan a görgő majd elalszik, míg Mac esetén folyamatosan pirosan világít.
Sajnos a gyári használati útmutatóval sem vagyok kisegítve, mert a töltés jelzés magyarázatnál csak két esetet különböztet meg:

- teljesen feltöltött
- alacsony töltöttségű mód

(#9) Evil Snowman válasza Synthwave (#2) üzenetére


Evil Snowman
őstag
LOGOUT blog

Tudod az egészben az a durva, hogy nem is igazán tudom ennek az indokát, hiszen mind a súly, mind pedig a főgomb alatti kapcsolók a Razer felé billentik a mérleg nyelvét.

Szerintem tudat alatt az számít most nekem sokat, hogy kb. seamless a váltás, amikor a Razer Blade-ről átülök a MacBook-ra és fordítva, tekintve hogy egy kapcsolót kell csak az Keychron alján átkattintani. Ha MacBook átnyomom BT-ra, ha Blade, akkor meg a 2.4GHz-re. És annyi.

Másik meg szerintem a görgő. Sokkal minőségibb, mint a Razeren.

[ Szerkesztve ]

(#10) Evil Snowman válasza Zaied (#6) üzenetére


Evil Snowman
őstag
LOGOUT blog

A smiley miatt nem tudom eldönteni, hogy ez most komoly vagy csak kissebb fajta cinizmus. :DD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.