2020. február 27., csütörtök

Gyorskeresés

Telefon vs. fényképezőgép/kamera

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebben a kis összehasonlító tesztben egy fényképezés terén jobbnak mondható okostelefon fényképező tudását hasonlítom össze egy kompakt fényképezőgéppel és egy full HD kamerával.

Előzmények

Nem egyszer fordult már elő velem, hogy egy kompakt géppel készített képet, illetve annak témáját láttam mobiltelefonnal is elkészítve. Sokszor állapítottam meg, hogy bizony a telefonnal készített képek jobbak lettek. A fórumot olvasgatva viszont sokszor olvasok olyan véleményeket megcáfolhatatlan tényként fogalmazva („szénné alázza a kompakt a telefont” vagy „sosem fog telefon olyan képet készíteni, mint egy kompakt gép”), hogy egy telefon sosem fog felérni egy belépő szintű fényképezőgép tudásához.
A napokban szintén egy ilyen véleményt olvasva írtam ezt a hsz-t válaszként, amiben ígéretet tettem, hogy összehasonlítok egy LG G PRO 2-t egy Sony DSC-W810 kompakt fényképezőgépet, és egy Sony HDR-CX240 full HD kamerát, fénykép és video készítése szempontjából.

Szereplők

Az LG G PRO 2 egy két éve bemutatott telefon. Én a sajátomat csak pár hónapja vettem használtan, de jó állapotban. Fontos volt a nagy kijelző, és a jó (lehetőleg minél jobb) fényképező tulajdonság. A telefon a két évvel ezelőtti megjelenésekkor sem volt csúcskamerás telefon, de igencsak ott volt a négyes osztályzatra értékeltek között.

KÉP

A Sony DSC-W810 egy kompakt gép a SONY kínálatából, az egyik legolcsóbb. Ennek ellenére az Árukereső felhasználói értékelései szerint elég jónak kellene lennie.

KÉP

Szinte ugyanez mondható el a Sony HDR-CX240 kameráról. Az egyik legolcsóbb, de elégedettek vele a vásárlók. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy mindkét célhardver a mai nap is kapható, tehát nem egy kifutott, elavult típusok.

KÉP

Ezek a SONY készülékek nem sajátjaim, a cégemnél használjuk őket. Pár hónapja lettek csak megvásárolva, tehát mondhatni, hogy újak. Csak a teszt idejére vettem kölcsön.

Körülmények

Ma nem volt az összehasonlító teszt készítéséhez ideális idő, ezért a felvételek nagy részét bent készítettem. Ha full napsütés lett volna, vagy fátyolfelhős égbolt, az OK lett volna. De gomolyfelhős volt az ég, ami mögül néha kikandikál a nap. Ez egy-két fotóhoz plusz segítséget adott volna, így nem lett volna fair az összehasonlítás.
Mindhárom eszközzel minden képből 3-4 példányt lőttem, az esetleges bemozdulás miatt. Végül egyet-egyet választottam, a legélesebbet és azokat „küldtem versenybe”.
A SONY kamerán van dedikált fényképező gomb, és a fényképezőgép is tud videó felvételt készíteni, így mindhárom versenyzővel készítettem fényképeket és videót is.

FÉNKÉPEZŐ DEDIKÁLT GOMB

Amatőr fotós vagyok, ezért a telefon és a fényképezőgép is automata beállításokkal ment. Ezeket a nem professzionális fotózásra tervezett eszközöket amúgy is a legtöbb ember automatában használja. Szerintem nem sok értelme lenne belemenni, mi lett volna ha…..
A telefonnal a fényképet 13 MP 4:3 képaránnyal lőttem, a videót nem a legnagyobb felbontásra csak 1920x1080-ra (30 fps) állítottam.
A fényképezőgépet a legnagyobb felbontásra állítottam, azaz 20.1 MP-re, míg videót csak 1280x720 felbontásban tud rögzíteni.
A kamera videó minősége nem felbontásban, hanem fantázia névben van megadva. A legjobb minőség az FX, a legalacsonyabb az LP. Én mindkét állásban készítettem felvételt, de erről később. A kamera a dedikált gombjával a fénykép 9,2 MP 16:9 képaránnyal készül.

Kamera DEDIKÁLT GOMB

A mobilnetesek és a jobb összehasonlíthatóság miatt ide csak kisméretű képkivágásokat rakok fel. Így itt gyorsabban össze lehet hasonlítani a minőséget. A kivágások 100%-os méretre nagyítva készültek, és a képek jobb alsó sarkéban látszanak, hogy mekkora méretből lettek kivágva.

A valós kép teljes méretű megtekintéséhez katt a "teljes méret" linkre!

Képek

„Egy kép többet mond ezer szónál.” – tartja a mondás, és ez különösen igaz egy fénykép összehasonlító teszt esetében.

A jobb összehasonlíthatóság kedvéért egymás alá tettem a különböző eszközökkel azonos témáról készített képeket.

Telefon teljes méret

Fényképezőgép teljes méret

Kamera teljes méret

Telefon teljes méret

Fényképezőgép teljes méret

Kamera teljes méret

Telefon teljes méret

Fényképezőgép teljes méret

Kamera teljes méret

Telefon teljes méret

Fényképezőgép teljes méret

Kamera

A kamerával ez a kép elmaradt. (Nem nagy kár érte.)

Telefon teljes méret

Fényképezőgép teljes méret

Kamera teljes méret

Videók

A teljes videókat saját személyes okból nem töltöm fel, ezért csak képkivágások jönnek a megállított videókból. Ez is nagyon jól szemlélteti a különbséget.

Szerencsére a cégnél két egyforma videókamera van, ugyanis, ha csak az egyik felvételét látom, akkor arra gyanakszom, hogy a kamera gyári hibás.
Az egyik kamera FX a másik LP állásban rögzített. Az FX-ben (amit külön meg is dicsért az Árukereső egyik értékelője) a felbontás 1920x1080 és egy 19 mp-es felvétel 50 MB méretű lett. Az LP-ben 1440x1080 felbontású képek készíthetőek és az ugyanolyan hosszú felvétel csak 13 MB-os lett.
A kamerától sokkal jobb videós eredményre számítottam.

Telefon
(1920x1080)

Fényképezőgép
(1280x720)

Kamera
FX (1920x1080)

Kamera
LP (1440x1080)

Eredményhirdetés

Szubjektív értékelés, de szerintem mind fénykép készítésben, mind videózásban a telefon a nyerő. Második fényképezésben a fényképezőgép. Videóban természetesen elmarad. Videó készítésben a második a kamera. Meglepő, hogy milyen gyengusz, a sok elégedett vásárló értékelése ellenére. És még csak azt sem mondhatom, hogy gyári hibás lett volna, mert ugye mindkettő ugyanazt produkálta.
(Ha másban nem is jó a kamera, az optikai zoom-ban mindenképpen. Elismerésre méltó az 54x-es nagyítás, ami lehet, hogy csak 20-30-ig optikai. Mindenesetre nagyon elfogadnám a telefonomban.)

Konklúzió

Elmondható, hogy a jobb fényképezős telefonok beelőzik az olcsó kompakt gépeket. Sőt a legjobb telefonok talán felérhetnek a bridge fényképezőgép kategória képeihez. Ezt az állításomat nem tudom alátámasztani, ugyanis sem legjobb kategóriás telefont nem tudok beszerezni egy teszt erejére, sem egy bridge fényképezőgépet.
A kételkedőknek ajánlanám a fényképezős topikot, és megnéztetik, mit tudnak a legjobb mobiltelefonok hozzáértő kezekben. És nem bánnám, ha valaki, aki ezt az összehasonlítást olvassa, készítene, mondjuk egy LG 4 vs. belépő bridge összehasonlítást.
Persze a fényképezőgép/kamera mellett mindig szól az optikai zoom, ezt a hátrányát a mobiltelefon nem nagyon tudja ledolgozni. Viszont a telefonnak is van egy olyan előnye, amit pedig a fényképezőgépeknek, kameráknak kell nélkülözni. Neveztessen az, hogy egy fényképet azonnal visszanézni vagy megmutatni valakinek egész más egy 5,5”-os FHD IPS kijelzőn, mint mondjuk egy fényképezőgépben lévő 2,7-3”-os pixeles retteneten.

Hozzászólások

(#1) Shing


Shing
(őstag)

Ma már lehet jó minőségű képeket csinálni telóval... De elég gagyi gépeket fogtál ki. 7 éve jobb képeket csináltam egy Fuji Finepix S1500-al... Amúgy kamerázást jobb lett volna videoban összehasonlítani, a telefonok nagy hátránya általában a túlzott digitális stabilizálás amitől hullámzik a kép.

Anti-hype

(#2) gyurkikrisz


gyurkikrisz
(őstag)

30k-s kompakt vs 150k-s telefon :W

A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

(#3) Fred23


Fred23
(veterán)

"a jobb fényképezős telefonok beelőzik az olcsó kompakt gépeket"

Szerintem ez már évek óta így van. A 2010-es Samsung S8500 Wave-em anno jobb képeket lőtt, mint a néhány éves kompaktom.

gyurkikrisz: ez is tény, de attól még az állítás igaz: ha veszel egy drága telót, nincs szükséged olcsó fényképezőgépre.

[ Szerkesztve ]

(#4) merkucyo


merkucyo
(aktív tag)

Jó teszt, érdekel is a téma, de az eredményen nem igazán vagyok meglepve.

Én is terveztem, hogy megejtek egy Samsung NX1100 vs iPhone 6s Plus tesztet, csak legyen egy kis időm.
Aki nem tudná az egyik egy 80-90 ezres MILC az iPhone-t nem hiszem, h be kell mutatnom, de itt tényleg hasonlóak az erőviszonyok.

Vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a kis heringgel !!

(#5) vitya2


vitya2
(csendes tag)

Azért hozzátenném, hogy mindkettő céleszköz olyan funkciókat kínál, amit a telefonok nagyja nem. Ilyen az optikai zoom és kameránál az optikai képstabilizáció. Ezt akárhogy kapálózol nem fogod tudni helyettesíteni a pár kép alapján jónak tűnő telefonnál. :P

(#6) brek666 válasza gyurkikrisz (#2) üzenetére


brek666
(tag)

Teljesen korrekt mert ugye a telfonnak még működnie kell több funkcionak is.A kamera csak egy része.

(#5) vitya2
A mai telefonok nagyszázalékában van már OIS és 60FPS.Sőt luminak csúcsok még a zoomolást is megoldották évekkel ezelött.. :D
A te hszed néz ki "kapálózásnak"... ;]

[ Szerkesztve ]

(#7) Shing válasza brek666 (#6) üzenetére


Shing
(őstag)

Erről beszélt. Hullámzik, torzul a kép mozgástól a digitális stabilizáció miatt. Hány telefonnál van optikai zoom és az mennyi? Nem mindegy, hogy tud 10x digitálist vagy 50x optikait. Ez a 2 hátrány még mindig megvan a 150 ezres telefonoknál is. Ez nem kapálózás, hanem tény.

Anti-hype

(#8) gyurkikrisz válasza brek666 (#6) üzenetére


gyurkikrisz
(őstag)

Abban is úgy volt megoldva, hogy csinált egy 41 megapixeles képet, aztán abba nagyítgatott. Van valós optikai zoom telefonban, csak az meg egy förmedvény lsd. Galaxy Zoom

A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

(#9) brek666 válasza gyurkikrisz (#8) üzenetére


brek666
(tag)

Tudom de mobil tökéletes megoldás igaz,hogy nem optikai de komolyl minőséget képviselt csak valahogy eltünt a technologia nem látom az újabb ms telefonokban a fejlesztést.

(#7) Shing
De érted mi a téma ugye?.Egy telefon nem céleszköz...Az emberek 99% még a dlsrel sem zoomol hanem vesz erre objektívet kompaktos fotót meg átlag userektől alig látok akik használnák a zoomot.
A téma és a teszt arról szolt ,hogy a mai mobilok simán képesek kivátani akár a tesztben linkeltnél komolyabb kompaktokat is.És ráadásul ezekkel még netezni,gpsezni,stb is lehet.
HA választanom kell egy olyan eszköz ami ezt mind tudja vagy egy sima kompakt közt ami még fényképezésben sem jobb biztosan mint a telefonom akkor tuti a teló a válasz.

Sajnos az én meglátásom szerint az elitista fotósóknak akik milliokat beleölnek a cuccukba savanyú a szölő kicsit irigyek,hogy a zárt világukba ma már bárki be tud lépni .Mindenki elég jó minőségben készíthet fotókat.
Aztán,hogy ezek mint téma mind szakamai szemmel milyenek az egy teljesen más téma..

[ Szerkesztve ]

(#10) Shing válasza brek666 (#9) üzenetére


Shing
(őstag)

Én értem, csak leírtam hogy mi a telefonok hátránya még mindig. A kis kompakt gépeknek már szerintem sincs értelme.
De amit írsz a végén az megint más. A tesztben nem komolyabb kompakt volt, 30 ezer az egy nulla belépőszint. A profi fotósoknak sem savanyú a szőlő, mert az megint teljesen más szint. Ők azt mondják egy 150 ezres fényképezőre, hogy belépőszint, nem zavarja őket semmi. :N

Anti-hype

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.