2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Czeky Socket 7 számítógépe - I. rész - A hardver

Írta: | Kulcsszavak: Retró . Socket 7 . AMD K6-2 . Építés . Számítógép

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Socket 7 rengeteg személy számára kellemes (vagy éppen kellemetlen) emlékeket idéz fel. Ekkor jelentek meg a 200mhz-et meghaladó processzorok, az MMX és 3Dnow! utasításkészletek, illetve a legelső igazi 3D grafika megjelenítésére képes kártyák és az ezen kártyákat kihasználó játékok. Egy ideje már terveztem építeni egy ilyen fajta gépet, és végre összejött.

Még nyáron a helyi piacon bukkantam rá egy igencsak csábító Zida Tomato TX98-3D alaplapra (vagy csak simán TX98, mivel hiányzik a hangchip róla), egy Cyrix MII-300GP processzorral együtt, amint megpillantottam felcsillant a remény, hogy ezzel bizony már lehet jóféle Socket 7 gépet csinálni, és egyből le is csaptam rá. Hazaérésemkor első dolgom az volt, hogy letesztelem a lapot a vele jött processzorral (amelyen már túladtam hardveraprón keresztül, mert nem éppen játékokra lett kitalálva), és láss csodát, elsőre beindult, minden kicsekkolt, örömbódottá.

Ezen a képen jól látszódik, hogy ez az alaplap nem éppen Baby AT méretű, attól kicsit rövidebb szélességre, ennek köszönhetően a lap felső részén lévő csatlakozók kicsit klausztrofób módon lettek elhelyezve.

Miután leellenőriztem a lap működését, első dolgom az volt, hogy utánanézzek, mi a legerősebb processzor amit a lap támogat, és az Ultimate Retro oldalon talált kézikönyv alapján 333Mhz a maximum, persze az oldal szerint erősebb processzorokat is támogat, de jobb hallgatni a kézikönyvre. :)

Ebayen keresztül vásároltam Csehországból egy AMD K6-2 333Mhz-es processzort, életem legelső K6-os processzora, eddig csak Pentiumokhoz volt szerencsém. A processzor különlegessége, hogy támogatja mind a 66Mhz és 95Mhz-es FSB sebességet, sajnos az alaplap maximum 83Mhz-es processzorokat támogat, így maradt 66Mhz-en.

A 2D kártya egy S3 Virge DX lett, hardverapróról vásárolva. Habár a 3D képessége inkább egy utógondolatnak érződik, a 2D még mindig a legjobbak között van régi PCI kártyák között (de azért nem is egy Matrox), és sokkal stabilabb a Trio kártyáktól (legalábbis tapasztalatom szerint).

Van egy-két Voodoo kártyám itthon, így egy jóféle 12MB-os InnoVision Voodoo2 került a rendszerbe, igazi szépség aranysárga nyákjával, illetve bőséges korabeli 3D játékok futtatására.

Érdemes megemlíteni, hogy erre a kártyára az átlag 90, és 100Mhz-es memóriák helyett 110Mhz-esek kerültek rá, hogy ez változtat-e a a kártya sebességén azt nem tudom megállapítani, ugyanis jelenleg ez az egyetlen Voodoo2-es kártyám.

A hangkártya szintén saját gyűjteményemből származik, ez egy Sound Blaster 32 CT3670-es, nem egy gyakori kártya, cserébe el van látva OPL, AWE32 és PCM hang támogatással, egyes DOS játékoknál még hasznos is tud lenni az AWE32 hangzás (lásd: Descent), ha esetleg ráunok, akkor egyéni Soundfont-ot is rátölthetek a kártya 2MB-os memóriájára, amely bizony tovább bővíthető, lévén, hogy 30pines SIMM RAM-ot használ. :)

A tárhely pedig egy 40Gb-os Samsung 7200RPM-es merevlemez, szintén hardverapróról vásárolva, bőven elegendő, és gyors is Windows 95-höz, fél perc alatt már az asztalon is vagyok.

Szereztem továbbá egy vadonat új Coolink processzor hűtőt, szintén hardverapróról vásárolva, igencsak magas hűtőbordával, amely bőven elegendő processzor hűtésére, sajnos nincs ventilátor csatlakozó az alaplapon, így egy molex átalakító segítségével kapja az áramot. Alatta pedig friss Noctua hűtőpaszta van.

És jöjjön minden idők legmenőbb AT gépháza (szerény véleményem szerint):


Ez a feature megvett kilóra, kár lett volna kihagyni. :D
Próbáltam olyan házat keresni, amin nincs potyán Turbo gomb és kijelző, ugyanis nem látom értelmét egy ilyen bivaly processzort lelassítani potyán, nem DOS játékokhoz készült, habár újabbakkal könnyedén elbánik, továbbá tervezek majd gépházmatricákat szerezni rá Geekenspiel-től.

Windows 95 telepítés után előjött egy elég gyakori alaplapi hiba, a 9-pines soros csatlakozók hiába voltak az alaplapra csatlakoztatva, a rendszer nem ismerte fel az egeret, így muszáj volt szereznem egy PCI I/O vezérlőkártyát. Nem mondom, igencsak érdekes volt egér nélkül Windows-t használni egy darabig.

Eleinte eléggé meggyűlt a bajom a rendszerrel, ugyanis szinte mindig kékhalálozott akármikor elkezdtem fájlokat másolni rá. Ezt az oldotta meg, hogy a RAM-ot 128MB-ról lecseréltem 32MB-ra, és ezek után el is múlt ez a probléma, atom stabil lett minden. Ez nem is gond, hiszen a legtöbb Win95-ös játéknak bőven elég a 32MB.

Miután végeztem a driverének telepítésével, átcsatlakoztattam az alaplapról a hangkártyára a CD meghajtót, hogy képes legyen zenés lemezeket is lejátszani, mivel ameddig az alaplapra volt kötve szinte semmilyen zenés lemezt nem játszott le. Mily monoton lenne a Quake ambience nélkül? :D

Végül ilyen lett a gép belseje:

Nem egy szépségideál, de hé, működik!
Az IDE kábeleket majd tervezem lecserélni vékonyított variánsokra, de eddig nem sokkal találkoztam, és preferálhatóan egy pakkot (2db ide, 1db floppy) keresek, hogy meglegyen az egységes szín és esztétika. Nameg egy kis kábelmenedzsment is ráfér. :DDD

Második rész már egy kicsit izgalmasabb lesz, ugyanis megnézzük milyen játékokkal tud megbirkózni a masina. :)

Hozzászólások

(#1) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Jó volt olvasni, szeretem a retro hardvereket, habár én csak egy s462-es géppel kezdtem a pályafutásom. Szép emlékek fűződnek hozzá.

Az IDE kábelről eszembe jutott, 18-ban cseréltem el vagy 6 db ilyen kábelt egy Monster energiaitalra :((

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#2) zuhi_


zuhi_
senior tag

mintha nekem lenne elfekvőben ilyen csőszerű zsugorított ide és floppy kábelem. :))

(#3) plömplöm


plömplöm
őstag

"elég gyakori alaplapi hiba, a 9-pines soros csatlakozók hiába voltak az alaplapra csatlakoztatva, a rendszer nem ismerte fel az egeret"

és a loopback test mit mutatott? gondolom megcsináltad. minimum kétféle alaplapi sorosport kivezetés létezik.

nem szerettem árulni ezeket az alaplapokat, akkoriban a via megoldásai nem kimondottan a stabilitásaikról voltak híresek, de mivel rettentően olcsó volt ez a lap, muszáj volt, sőt, még polcon is tartottam belőle.

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#4) Czeky válasza plömplöm (#3) üzenetére


Czeky
Arcképgyáros
LOGOUT blog

Az az igazság, hogy nem tudtam, hogy kétféle típus van, én eddig abban a tudatban éltem, hogy csak egy fajta kivezetés van. Loopback test-ről még nem hallottam, de megnézem hogyan kell megcsinálni, gondolom nem egy nagy etwas.
Úgy voltam vele, hogyha nem megy, akkor marad a vezérlőkártyás megoldás. Egyébként próbálgattam Biosban állítgatni a port address-t, gondoltam hátha az megoldja, de semmi, egy próbát megért.

Egyébként ahhoz képest, hogy eddig milyen bajaim voltak a lappal lekopogom, még ez a legstabilabb amivel szembejöttem. Ugye a használt lap vásárlásának a hátrányai... :))

Nem ez volt az első S7 lapom, van egy Gigabyte lapom is elrakva (GA-586T2), azzal próbálkoztam eleinte, de elég sok bibi előjött, nem tudott egyszerre 2 IDE kábelt kezelni, avagy ha bedugtam a CD meghajtót kábelét, akkor a HDD leállt, és fordítva, csak akkor volt boldog, ha egy IDE kábelen volt a kettő, egyébként az is elég stabil volt, ameddig be nem tettem egy Voodoo-t, onnantól teljesen el szállt a Windows.

So you think it's really good, yeah? You should try making the bloody thing up; it's a real pain in the arse. /// Keresem a helyem a világban. /// RIP QLR PC bontó.

(#5) Czeky válasza Ed3r_X_ (#1) üzenetére


Czeky
Arcképgyáros
LOGOUT blog

Van itthon s462-es gépem is, azt Win98-hoz használom, egy Geforce2 MX400-assal, egész korrekt kis gép 98-2003 közötti játékokra. Ha tudnék valahol sima Athlont találni az Athlon XP helyett, akkor még éra korrektebb lenne, de cserébe ez a proci jobban bírja a terhelést, úgyhogy valamit valamiért I guess. :)

So you think it's really good, yeah? You should try making the bloody thing up; it's a real pain in the arse. /// Keresem a helyem a világban. /// RIP QLR PC bontó.

(#6) plömplöm válasza Czeky (#4) üzenetére


plömplöm
őstag

és egy egér miatt nem feltétlenül kell egy komplett io-kártya, van az alaplapon 2db usb port, bár ez messze nem korhű, azt aláírom. amelyik szgépben nem vezettem ki a hátlapra, azokon inkább le is volt tiltva, az irq-sharing összelövése sem volt egy sétagalopp néha. mondjuk win95-ön küzdős az usb.

azt még tudd, hogy ez nem egy Zida Tomato TX98-3D, hanem simán egy Zida Tomato TX98, a "-3D" az alaplapi hang lenne, ami a fényképen látható alaplapon nincs rajt'.

"A 2D kártya egy S3 Virge lett", mármint az egyik fajta virge, mert az eredeti virge a 86c325; ez itt egy virge/dx, és aztán ott van a virge/vx, és a /mx, ésatöbbi.

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#7) updog


updog
senior tag

Azt hittem így 25 év után hogy már csak álmaimban él hogy az első gépemben Tomato alaplapom volt (Slot 1-es Cerkával :C ) de végre valahol látom másnál is leírva :D

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#8) Czeky válasza plömplöm (#6) üzenetére


Czeky
Arcképgyáros
LOGOUT blog

"és egy egér miatt nem feltétlenül kell egy komplett io-kártya"
Ez tény és való, de ugye nem tudtam, hogy létezik loopback teszt, majd meglátjuk, ha sikerül, akkor kijön a kártya, ha nem, akkor marad. Mondjuk a kártya telepítésével is voltak gondok, a DOS drivert mindig elkezdte betölteni, ami konfliktust okozott a Win95-ös driverrel, így ki kellett autoexec-ből vennem azt a sort. USB-vel meg azért nem szerettem volna vesződni, mert nem is nagyon találtam alaplapba csatlakoztatható USB portokat, illetve ismét a pinout lehet hogy más az alaplapihoz képest, habár kézikönyv alapján össze tudnám párosítani, de nem sok értelme lenne, próbáltam már USB-t használni Win95 alatt még a Gigabyte lapon, és nem lett jó vége (aka kékhalál kékhalál hátán).

Láttam, hogy néhányon van pluszba még pár finomság az alaplapra téve, elég érdekes koncepció AT lapra tenni hangchipet.

So you think it's really good, yeah? You should try making the bloody thing up; it's a real pain in the arse. /// Keresem a helyem a világban. /// RIP QLR PC bontó.

(#9) Czeky válasza updog (#7) üzenetére


Czeky
Arcképgyáros
LOGOUT blog

Hát látod. :))
Egyébként a Zida elég sok Tomato lapot csinált, meg is lepődtem, mikor rákerestem. Még S370 lapjaik is voltak AT formában(!), ahogy néztem, úgy kb. akkor álltak le a lapok gyártásával.

So you think it's really good, yeah? You should try making the bloody thing up; it's a real pain in the arse. /// Keresem a helyem a világban. /// RIP QLR PC bontó.

(#10) Fred23 válasza Czeky (#5) üzenetére


Fred23
nagyúr

Legjobban tán még mindig úgy jársz, ha eBay-ről rendelsz korábbi generációs Athlont, a magyar eladók általában drágábbak. Szomorú, de postaköltséggel együtt is olcsóbb volt nekem már több alkalommal a csehektől érkezett Athlon Thunderbird proci, mintha mondjuk Vateráról rendeltem volna. Mondjuk a kedvenc eladóm úgy 2 hónapja árat emelt, így lassan már eléri a magyar árak alját.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.