2019. június 19., szerda

Gyorskeresés

PHP - a fejlődés apró jelei

Írta: | Kulcsszavak: php . web . mélyvíz

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A PHP legnagyobb baja, hogy a visszafele kompatibilitás miatt cipeli magával az előző verziók rossz megoldásait. Nos, némi reménysugár azért van, hogy talán egyszer eljut oda, hogy jó programozási nyelvnek tekintsük.

Egy. A PHP 5.4 már nem fogja támogatni a magic_quotes opciót. Hurrá! [link]

Kettő. Szép lassan kivezetik a mysql extension támogatását. Hurrá! [link]

Három. Ez az első blogbejegyzésem. Lesz majd több is. Elsősorban a tech vonalat szeretném erősíteni, ezen belül is leginkább a webes dolgokat. Az "reggel bevertem a kislábujjam a szekrény sarkába" típusú, rendkívül szórakoztató írásokat máshol keressétek.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Én nem reggel vertem be, hanem az előbb.. fájdalmamban csak lerogyni tudtam ide a bőrfotelembe, mondom akkor megnézem a Logout blogokat, erre tessék.. még itt is belém rúgnak.. :O

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) Athlon64+


Athlon64+
(őstag)

Kicsit nagyon sajnálom, hogy csak ilyen lassan változik. Persze, tudom, itt is van vastagon "legacy problem".

(#3) cucka válasza Athlon64+ (#2) üzenetére


cucka
(PH! addikt)

Más nyelveknél előfordul, hogy beáldozzák a visszafele kompatibilitást azért, hogy az új verzió jobb legyen, mint a régi.
Ha belegondolsz, a php egy nagyon egyszerű template nyelvként indult, most meg vannak helyek, ahol több milliós napi látogatottságot kezel - egyszerűen annyi a változás, ami megérne egy új branch-et. Ehhez képest nagyon lelombozó, hogy a PHP6 tulajdonképpen semmilyen érdemi újítást nem hoz az 5-höz képest.

(#4) Athlon64+ válasza cucka (#3) üzenetére


Athlon64+
(őstag)

Jaja, mikor PHP-ról beszélgettem másokkal, mindig mondtam, hogy a PHP-n nagyon látszik, honnan indult. Önmagában a nyelv elég faék egy valami, de néha pont ez jelenti az előnyét, csak túlságosan elüt emiatt a "profibb" nyelvektől (C#, Java). A C#-ot azért szeretem, mert tisztán objektumorientált, jól használható, típusossága miatt jobb a hozzá tartozó IDE (VS-ra gondolok). Ha az ASP.NET hostingok olyan elterjedtek volnának MSSQL-lel, mint a PHP & MySQL kombó, akkor nem lenne kérdéses, melyiket választanám.

A minap a Stack Overflowon járva olvastam, hogy mondták egymásnak, hogy PHP-val ne is akarjanak szép kódot írni. :DDD

(#5) fordfairlane


fordfairlane
(PH! kedvence)

Három. Ez az első blogbejegyzésem. Lesz majd több is. Elsősorban a tech vonalat szeretném erősíteni, ezen belül is leginkább a webes dolgokat.

Lelkesen támogatlak ezen célodban. Jól, és összeszedetten fogalmazol, jó olvasni a hozzászólásaidat! :R

x gon' give it to ya

(#6) tkazmer válasza Athlon64+ (#4) üzenetére


tkazmer
(PH! addikt)

Ha az ASP.NET hostingok olyan elterjedtek volnának MSSQL-lel, mint a PHP & MySQL kombó, akkor nem lenne kérdéses, melyiket választanám.
jó olvasni az ilyet, éppen egy ilyen hoszting beindításán dolgozunk:)

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#7) cucka válasza Athlon64+ (#4) üzenetére


cucka
(PH! addikt)

Önmagában a nyelv elég faék egy valami, de néha pont ez jelenti az előnyét, csak túlságosan elüt emiatt a "profibb" nyelvektől (C#, Java).
A php szkriptnyelv, tehát természetes, hogy elüt az általad említett nyelvektől. A szkriptnyelvség véleményem szerint előny, a hátrány az, hogy rengeteg olyan terület van, ahol régi hibás döntések hozadékát cipeli magával. Ilyen például az, hogy a nyelv egyes elemei case sensitive-ek, mások viszont nem, vagy az automata típuskonverzió furcsaságai, vagy hogy 2011-ben is még mindig téma egy olyan funkció supportálása, mint a register_globals.

A minap a Stack Overflowon járva olvastam, hogy mondták egymásnak, hogy PHP-val ne is akarjanak szép kódot írni.
Pedig lehet ám vele szép kódot írni, csak akarni kell :)

(#5) fordfairlane
Köszi, igyekszem :)

(#6) tkazmer
Python/Pylons hosting-ot nem terveztek?

(#8) tkazmer válasza cucka (#7) üzenetére


tkazmer
(PH! addikt)

azt a környezetet nem ismerem nagyon, de igazából egyelőre windowsos alapokon nyugvó rendszert építünk, előbb-utóbb bizonyosan várható linuxos családtag is (és akkor nyilván megfontoljuk ezt is), de nem mondanék most dátumot erre, főleg hogy napra pontosat még az asp.net&mssql-re sem tudok max hogy mikorra szeretnénk:)

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#9) Sk8erPeter válasza cucka (#7) üzenetére


Sk8erPeter
(PH! félisten)

Engem PHP esetén azért eléggé zavar a gyenge típusosság is. Egyrészt azért, mert szerintem már ez önmagában is nagyon nagy teret ad a misztikus gányolásokra ("dobáljunk bele mindent egy változóba, oszt jóva', amúgy is kit érdekel, működjön, azt kész, nem?" - na az ilyen hozzáállású programozókat kellene minden munkaórában legalább egyszer tarkóncsapni egy péklapáttal :) ), meg az áttekinthetetlen kódok írására (mennyivel szebb lenne, ha egy int típusú változóba csak int típusút lehetne belerakni, pl. objektumot már nem lehetne belekényszeríteni), másrészt ez nehézzé teszi a kódból való automatikus generálást is. Utóbbira példa: legutóbb SOAP-hoz szerettem volna WSDL-t generálni, ez egy C#-kódból kábé két klikk, míg erre igazán jó módszer PHP-ben nincs, vagy csak nem tudok róla. NuSOAP-pal is lehet bőven szopni. Nehézkes, nem feltétlenül egyértelmű, és szerintem szarul dokumentált - a kódjában kellett túrkálnom, hogy rájöjjek, mit rontok el igazán összetett adatstruktúrák visszaadása esetén.

Örülök, hogy PHP-programozóként alapvetően Te is rendkívül kritikus vagy a PHP-val szemben, és nem vagy szemellenzős. :K Legutóbb néhány "PHP rulez, PHP is the best"-agyú webfejlesztő srácnak megemlítettem, hogy milyen durván hiányos még mindig a PHP, hosszú múltja ellenére, hát jó kis vitába keveredtünk. Jó, hogy vannak, akik kellő tapasztalat birtokában is látják a hibáit (vagyis inkább épp azért).
Persze ettől függetlenül nagyon jó és hasznos nyelv a PHP.

Amúgy én is biztatlak, hogy írogass még a webfejlesztésről. :K Én szívesen olvasnám.

Sk8erPeter

(#10) tildy válasza Athlon64+ (#4) üzenetére


tildy
(PH! nagyúr)

Azert lehet. Zend pl nagyon szepen szeparal mar.

Sk8erPeter: igen van mikor szepen bele lehet futni ezzel kapcsolatban gubancba (pl. boolean a változó , és annak beállítására keresünk rá) , bár én spec szeretem, hogy nem kell előre definiálni a típust.

De abban igazad van, hogy ez hoz magával elég sok mindent. azt kell mondjam, hogy a Zend és egyéb frameworkok jó irányba terelték a PHP-t.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.